İnsanlarda görülen hastalıklar hayvanlarda da görülebilmektedir. Kedilerde iç parazit nedir? neden olur? Tedavisi nasıl yapılır? Kedilerde iç parazit ve dış parazit olmak üzere görülebilecek iki tür parazit çeşidi vardır.
Dış parazitler kedi kürklerine ve derilerine yapışırlar. Bu nedenle onların farkına varmak daha kolaydır. İç parazitler ise kedilerin akciğer, kalp, mide gibi organlarına yerleşirler. Bu sebepten ötürü onların varlığından haberdar olmak daha zordur.
Kedilerde İç Parazit Neden Olur?
Kedilerde genellikle iç parazitler içtikleri anne sütü aracılığıyla geçmektedir. Anne kedilerin tükettikleri yemeklerin içlerinde var olan solucanlar anne sütü vesilesiyle yavru kedilere bulaşmaktadırlar. Yetişkin kediler de ise kontamine olmuş eşyalar veya yiyeceklerden alınabilir.
Kedilerde İç Parazit Belirtileri Nelerdir?
Kedilerin vücudundaki organlara yerleşen iç parazitler onların hayatını sonlandıracak derecede tehlikeli olabilirler. Vücuda yerleştikleri vakit kediler etrafındaki insanlara bazı sinyaller vermektedirler. Bu sinyaller vakitlice anlaşılırsa ve kediler uzman veterinerlere götürülürse acil müdahaleler sayesinde yaşamları kurtulabilir.
Aşağıda iç parazit hastalığına sahip kedilerin başlıca belirtileri yer almaktadır;
- Aniden alınan fazlaca kilolar yahut hızlıca verilen kilo kaybı,
- Karın bölgesinde görülen şişlik,
- Nefes alırken hırıltıya benzeyen sesler duyulması,
- Kusma,
- İshal,
- Öksürük,
- Kanlı dışkı,
- Kalp atışlarının eskiye nazaran daha yavaş atması,
- Tüylerin matlaşması, parlaklıklarının azalması,
- Gün içerisine normale nazaran daha halsiz olmaları,
Dışkılarında mercimek tanesi veya spagetti makarnaya benzer yapıların var olması gibi bazı sinyaller görülebilir.
Kedilerde Görülen Parazit Çeşitleri Nelerdir?
Kedilerde görülen iç parazitlerin birden fazla çeşitleri vardır.
Bunlardan bazıları;
- Kancalı kurt paraziti,
- Yuvarlak solucan paraziti,
- Tenya parazitidir. Bu parazitler hakkındaki detaylar aşağıda mevcuttur.
Kedilerde İç Parazit Nedir? Neden Olur? Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kancalı Kurt Paraziti Nedir?
Çeşitli kancalı kurt türleri kedilerde gastrointestinal hastalığa neden olabilir. Ancylostoma tubaeforme hastalığa neden olma olasılığı en yüksek olanıdır ve tüm dünyada bulunur. Kediler, çevredeki larvaları yutarak (enfekte bir hayvanın dışkısından geçerek), enfekte kemirgenleri yiyerek veya larvaların deriye nüfuz etmesiyle enfekte olabilir. Enfeksiyon yavru kedilerde daha yaygındır. Larvalar yetişkin olduklarında ince bağırsakta yaşarlar.
Enfekte kedilerin çoğu hiçbir belirti göstermez. Anemi bazen ortaya çıkar ve ince bağırsaktaki solucanların kan emmesinin bir sonucudur. Dışkı yumuşak ve katran kıvamında olabilir. Uzun süreli hastalıkta bazen iştahsızlık, kilo kaybı ve halsizlik gelişir. Enfekte kedilerden alınan taze dışkıdaki kancalı kurt yumurtalarının mikroskobik olarak tanımlanmasıyla sıklıkla teşhis konulabilir.
Kancalı kurt enfeksiyonlarının tedavisi için bir dizi ilaç ve ilaç kombinasyonu onaylanmıştır. Veteriner hekiminizin size önerdiği düzenli iç parazit ilaçlarını ihmal etmemenizi tavsiye ederiz.
Yuvarlak Solucan Paraziti Nedir?
Ascarid olarak bilinen büyük yuvarlak kurtlar kedilerde, özellikle de yavru kedilerde yaygındır. En önemli tür Toxocara cati’dir, çünkü hem çok yaygındır hem de insanları enfekte eder. Toxascaris leonina da kedileri enfekte eder, ancak tipik olarak çok daha az yaygındır ve insanları enfekte etmez.
Kedilerde toxocara cati paraziti büyük olasılıkla paraziti taşıyan hayvanların dışkılarından geçen yumurtaların yutulmasıyla ve parazitleri taşıyan fare gibi avların yenmesiyle edinilir. Bazen parazitler anne sütü yoluyla yavru kedilere geçebilir. Yetişkin parazitler yavru kedilerin ince bağırsaklarında 3-4 haftalıkken bulunabilir. Enfektif yumurtaları yiyen yavru kedilerde, yumurtadan çıkan larvalar bağırsak duvarına nüfuz eder. Bununla birlikte, larvalar (parazitin olgunlaşmamış bir aşaması) bazen etkilenen hayvanların ve insanların diğer organlarında da yaşayabilir. Yetişkin kedilerin genellikle enfeksiyona karşı bir miktar direnci vardır. Ancak doğum yaptıkları dönemde enfeksiyona karşı bağışıklık baskılanabilir ve dışkıda önemli sayıda yumurta bulunabilir.
Enfeksiyonlar genellikle herhangi bir belirti ile ilişkili değildir. Genç hayvanlarda enfeksiyonun ilk belirtisi büyüme eksikliği ve kondisyon kaybı olabilir. Enfekte kediler donuk bir kürke sahip olabilir ve genellikle “göbekli” olurlar. Solucanlar kusulabilir veya dışkı ile dışarı atılabilir. Erken evrelerde, göç eden larvalar bazen öksürükle ilişkili olabilen zatürreye neden olur. Mukuslu ishal görülebilir. Enfeksiyon, dışkıda yumurtaların mikroskobik olarak tespit edilmesiyle teşhis edilir. Kedinizde iç parazit olduğundan şüpheleniyorsanız mutlaka veteriner hekiminize danışmalısınız.
İnsanlar, özellikle de çocuklar yuvarlak kurtlarla enfekte olabileceğinden, potansiyel olarak kontamine olmuş alanlarda veya etkilenmiş kedilerin çevresinde iyi hijyen (örneğin, dışkının derhal uzaklaştırılması ve ellerin yıkanması) uygulanması önemlidir. Kedinizin kum kabını sık sık temizlemeli ve sonrasında ellerinizi güzelce yıkamalısınız.
Tenya Paraziti Nedir?
Sestod olarak bilinen çeşitli tenya türleri kedileri enfekte edebilir. Yetişkin tenyalar bağırsaklarda bulunan segmentli solucanlardır. Nadiren ciddi hastalıklara neden olurlar. Kedilerin yaygın tenyası olan Dipylidium, pire yiyerek edinilir. Orta Doğu, Güney Avrupa ve Kuzey Afrika’nın bazı bölgelerinde tenyalar sürüngenlerin yenmesiyle de edinilebilir. Tenya enfeksiyonunun belirtileri çeşitlilik gösterir ve yiyecekleri normal şekilde sindirememe ve emememe (sersemlik), halsizlik, değişken iştah, zayıf tüy örtüsü ve hafif ishali içerebilir. Genellikle hiçbir belirti görülmez. Çok nadiren nöbetler görülür. Teşhis, dışkıda tenya segmentleri veya yumurtalarının bulunmasına dayanır.
Tenyaların kontrolü hem tedavi hem de önleme gerektirir. Pire kontrolü, ev kedileri için bile tenya kontrolü için kritik öneme sahiptir. Pirelere maruz kalmanın yanı sıra, serbestçe dolaşan kediler de ölü veya av hayvanlarını yiyerek yeniden enfekte olabilirler. Doğru bir teşhis, veteriner hekiminizin enfeksiyonu tedavi etme ve yeniden enfeksiyonu önleme konusunda etkili tavsiyelerde bulunmasını sağlayacaktır. Kedilerdeki tenyaların tedavisi için çeşitli ilaçlar mevcuttur. Veteriner hekiminizin kediniz için oluşturmuş olduğu rutin kontrolleri aksatmazsanız, iç ve dış parazitlere karşı sevimli dostlarımız çok daha korunaklı hale geleceklerdir.

Kedilerde İç Parazit Tedavisi Nasıl Olur?
Kedilerde görülen iç parazit sonucu tedavi planı oluşturulur. Tedavi yöntemi olarak genellikle oral yolla alınan ilaçlara başvurulur. Bu ilaçlar tablet, enjeksiyon ve damla formunda olabilir. Buradaki önemli nokta her tedavide olması gerektiği gibi bu tedavide de ilaçların düzenli ve vaktinde içilmesidir. Tedaviler veteriner Kliniklerinde gerçekleştirilir. Doktorunuz kediniz için aşı takvimi oluşturacaktır, bu takvime uyarsanız her şey kontrolünüz altında olacaktır.
Ancak kedilerde doğal tedavi yöntemleri sonucunda yıpranmalar görülmektedir. Uzman veterinerlerin önderliğinde ilaç tedavisi uygulanması kediler için bu süreci daha rahat hâle getirmektedir. Aynı zamanda böyle bir hastalık ile karşı karşıya gelinmemek için kedilere düzenli olarak iç parazit uygulaması uygulanmalıdır.
Kedilerde Olan Parazit İnsanlara Geçer Mi?
Toxocara cati, insanlara geçerse, yani parazitin yumurtası yanlışlıkla yutulursa, “larva migrans” denilen durum insanlarda şekillenebilir.
Kancalı kurtlar insanlara deri yoluyla geçebilmektedir. İnsanlara bulaştıklarında ciltte enfeksiyonlar görülebilir. Bu enfeksiyonlar ağrı yahut kaşıntı olarak belirebilirler. Bu nedenle kedileri sevdikten sonra mutlaka eller yıkanmalı, dezenfekte edilmelidir.
Tenya parazitleri ise insanlara enfekte pireler ile temas edildiğinde yahut kontamine etin tüketildiğinde bulaşabilirler. Bulaşan kişide kusma, kilo kaybı, ishal, karın ağrısı gibi belirtiler görülebilmektedir. Aynı zamanda dışkıda yumurta yahut tenya görülmesi de olabilir. Herhangi bir belirti gösterildiğinde vakit kaybetmeden bir uzmana muayene olunmalıdır.
Evcil hayvanınızı iç ve dış parazit uygulamaları için düzenli olarak Veteriner Kliniğine götürüp, genel hijyen kurallarına dikkat ettiğiniz sürece korkmanızı gerektirecek bir durumla karşılaşmazsınız. Şüphelendiğiniz durumlarda mutlaka doktorunuza muayene olmanızı tavsiye ederiz.
Dilerseniz Kediler Uçakta Nasıl Taşınır konulu yazımızı da okuyabilirsiniz.