Birçok evcil hayvanlarda olduğu gibi kedilerde de bir takım hastalıklar görülebiliyor. Peki, kedilerde en çok görülen hastalıklar nelerdir? Kedilerin en büyük özelliklerinin başında kendilerine bakma konusunda oldukça başarılı olmalarıdır.
Ancak kediler de diğer canlılar gibi bir takım hastalıklara yakalanabiliyorlar. Bu hastalıklar onların günlük yaşamlarında ve hareketlerinde bir takım değişikliğe neden oluyor. Bu nedenle kedi sahiplerinin kedilerde görülen bu sorunları tespit ederek zaman geçirmeden önlem alması gerekiyor.
Bunun için kedilerin günlük olağan yaşantıları yakından takip edilmesi gerekiyor. Kedilerde görülen bazı rahatsızlıklar kedilerde büyük bir değişime neden olurken bazı rahatsızlıkların fark edilmesi de oldukça zor olabiliyor. Bazı hastalıkların atlatılması kolay olurken bazı hastalıklar için de detaylı bir bakıma ihtiyaç duyulabiliyor.
Kedilerde Kanser Hastalığı
İnsanlarda görülen kanserin özellikleri itibari ile kedilerde görülen kansere benzetilebiliyor. Bir hücrede olağan bir değişim ve büyüme ve buna bağlı olarak çevresinde bulunan dokulara zarar vermesi ya da bedenin diğer bölümlerine sıçraması neticesinde kanser oluşumu gerçekleşir.
İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de bir takım kanser türleri söz konusudur. Kanser sadece tek bir bölgede görülmüyor. Kedilerde görülen kanserin nedeni tek bir nedene bağlanamaz. Çevresel ve genetik faktörler nedeni ile kedilerde kanser görülebiliyor.
Kedilerde meydana gelen kanserin belirtileri şunlardır;
- Nefes Alırken Zorlanma
- Yumru,
- İştahta Azalma,
- Bedenin herhangi bir yerinde şişme,
- Kusma,
- Ciltte Enfeksiyon Görülmesi,
- İshal,
- Nefeste Kötü Koku,
- Tembellik,
- Ani Kilo Kaybı
Kedilerde görülen bu belirtiler tek başına görülebildiği gibi birden fazla belirti aynı anda da görülebilir. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden mutlaka detaylı bir kontrol yapılması gerekiyor.

Kalp Kurdu
Kalp kurdu, kedilere sivrisinekler aracılığı ile bulaşan bir hastalıktır. Kalp kurdu kedilerde çeşitli rahatsızlıklara neden oluyor. Kediler, kalp kurtları için doğal bir taşıyıcı değildir. Bu hastalık kedilerde kalp yerine daha çok akciğerde sorunlara neden oluyor.
Bu nedenle sivrisineğin yoğun olarak bulunduğu yerde olanların bu konuya çok daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Kalp kurdu hastalığı kedilerden çok köpeklerde görülüyor ancak kediler de bu hastalığa yakalanabiliyor.
Kalp kurdu için kediler doğal bir konak olmadığı için bu virüs hayatını idame ettirmek için kedilerde gelişimini tamamlayamıyor. Kedilerin vücudunda yer alan kurtlar kedilerin kalplerine ulaşamıyorlar. Ancak kedilerin bünyesinde var olan kalp kurtları kedilere aşırı rahatsızlık veriyor.
Kedilerde görülen kalp kurtlarının belli başlı belirtileri şunlardır;
- Nadiren Kusma Vakası,
- Sık Sık Öksürme,
- Vücutta Uyuşukluk,
- Nefes Darlığı,
- Ani Kilo Kaybı,
- Depresyon,
- İştahsızlık.
Bu belirtiler kedilerin kalp kurdu virüsüne maruz kaldığını gösterebilir. Kedilerin daha sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmeleri için kalp kurdu hastalığına önemle dikkat edilmesi gerekiyor.
Kedilerde Kuduz Hastalığı
Kuduz, insanlar, köpekler ve kediler de dahil olmak üzere birçok canlıyı etkileyen viral bir hastalıktır. Kuduz hastalığı insanlar için ürpertici bir etkiye sahiptir. Bunun ana nedeni belirtilerinin ortaya çıkması ile birlikte ölüm riskinin yüksek olmasıdır.
Kuduz hastalığı, enfekte olmuş bir hayvanın ısırması ya da hayvandan akan salyaların açık bir yara ile temas etmesi durumunda ortaya çıkıyor. Kuduz, kedilerde çok daha sık görüldüğü için kedilerin kuduza karşı mutlaka aşılanması gerekiyor. Kuduz hastalığının bir başka özelliği de belirtileri bazı kedilerde hemen ortaya çıkmayabiliyor.
İdrar Yolu Enfeksiyonu
Kedilerde sıkça görülen hastalıklardan bir diğeri de idrar yolu enfeksiyonudur. Kedilerde görülen bu hastalığa neden olan etken çok fazladır. Genellikle aşırı kilolu kedilerde sıkça görülür.
Bunun yanı sıra kuru mama tüketen ve aşırı stresli kedilerde de sıkça görülen bir hastalık olarak dikkat çekiyor. Birden fazla kedinin bulunduğu ortamlarda idrar yolu enfeksiyonu görülme olasılığı daha yüksektir. Bu hastalığın nedenlerinden birisi de kedilerin hayatlarında ani değişikliklerin meydana gelmesidir.
Kedi Gençlik Rahatsızlığı
Bu hastalık kediler için ölümcül olarak nitelendirilebilecek hastalıkların başında geliyor. Her yaştaki kedide görülebilen bir hastalıktır. Genellikle 2 – 6 aylık ve henüz aşılanmamış yavru kedilerde görülür ve ciddi bir hastalığa neden olur.
Her yıl birçok sayıda ev ve sokak kedisi bu hastalığa yakalanarak ölebiliyor. Bu hastalık bir kez kedide görüldüğünde tedavisi oldukça zordur. Kedi bu hastalığa yakalanmadan önce mutlaka aşılanmalıdır. Bu hastalığın kuluçka süresi 2 ile 12 gün arasında değişiyor.

Solunum Yolu İltihabı
Solunum yolu iltihabı kedilerde sıklıkla görülen hastalıkların başında geliyor. Bu hastalığın bir diğer adı da kedi gribidir. Dikkat edilmemesi durumunda kedilerde ani ölümlere neden olabiliyor.
Bu hastalık bulaşıcı olduğundan sayıca fazla kedinin bulunduğu ortamlara önemle dikkat etmek gerekiyor. Kedilerin bu hastalıklardan korunması için düzenli bir şekilde aşılanmaları sağlanmadır. Hızlı yayılma özelliği olduğu için çok kısa sürede belirtileri ortaya çıkabiliyor.
Böbrek Yetmezliği
Özellikle yaşlı kedilerde daha fazla görülen böbrek yetmezliği, önlem alınmaması durumunda ciddi neticeler doğurabiliyor. Genellikle kedilerin yaşına, genetik faktörlere ve zehirli maddelerin tüketilmesine bağlı olarak kedilerde böbrek yetmezliği sorunu olabiliyor. Böbrek yetmezliği kedilerde iki tür şeklinde görülür. Biri kronik diğeri de akuttur.
Akut böbrek yetmezliği genellikle böbrek fonksiyonlarının ani bir şekilde durması ile görülüyor. Kronik böbrek yetmezliği ise böbrek fonksiyonlarının ileri düzeyde bozulması ile görülen rahatsızlıktır. Kedilerde görülen böbrek yetmezliğinin en belirgin belirtisi kanlı idrardır.
Böyle bir durum ile karşılaşıldığında vakit kaybetmeden bir veteriner tarafından muayene edilmesi gerekiyor. İshal ve kabızlık gibi belirtilerin yanı sıra aşırı su tüketimi de böbrek yetmezliğinin bir diğer belirtileri arasında yer alıyor.