Evcil hayvanlar sürekli özel ilgi ve bakım isteyen canlılardır. Aynı durum evde bakılan kediler için de geçerlidir. Bu sevimli canlılar her ne kadar kendi işlerini kendileri görüyor olsalar da sahipleri tarafından verilecek iyi bir bakıma ihtiyaç duyarlar. Bunun için ailenize bir kedi dahil etmeden önce onun tüm ihtiyaçlarını karşılayabileceğinizden emin olmalısınız. Yine evinizde kedi besleyecekseniz önceden mama ve su kabı, kedi yatağı, kum kabı ve birkaç oyuncak gibi bazı kedi malzemeleri edinmeniz gerekir. Kediniz eve girdiği andan itibaren keşfe başlayacağı ve eve alışmaya çalışacağı için malzemeleri önceden edinmiş olmanız oldukça önemlidir. Fakat kedinizin uzun yıllar boyunca size arkadaşlık etmesini istiyorsanız nasıl beslenmesi gerektiği konusunda mutlaka bilgi sahibi olmalı ve onu tüm besin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde beslemelisiniz. Peki, kedi beslenmesi ile ilgili bilinmesi gerekenler nelerdir?
Kedi Beslenmesi Nasıl Olmalı?
Kedilerin besin ihtiyaçları yaşlarına paralel olarak değişiklik göstermektedir. Yavruluk dönemlerinden itibaren ihtiyaçlarına uygun mamalar ile beslenmeleri, gelecekti sağlık durumlarını ve yaşam kalitelerini direkt olarak etkilemektedir. Ancak kedilere ev yemekleri ya da yemek artıkları vermek onların besin ihtiyaçlarını karşılamak adına yetersiz kalacaktır. Çünkü bu yemekleri onların vitamin, mineral, yağ ve enerji ihtiyaçlarına uygun olarak hazırlamak oldukça güçtür. İçeriği kedilerin yaşına ve özel durumlarına uygun olarak hazırlanan kedi maması ise kedi beslenmesi adına besleyici oldukları kadar pratik bir çözümdür.
Kedilerde beslenme; yavru, yetişkin, yaşlı ve hamileler için ayrı ayrı değerlendirilmesi gereken bir konudur. Kedilerin yaşlarına ve özel durumlarına uygun olarak nasıl beslenmesi gerektiğini ise kısaca şöyle açıklayabiliriz:
Yavru Kedilerin Beslenmesi
Yeni doğan kedilerin anne sütü ile beslenmesi oldukça önemlidir. Çünkü annenin memelerinden salgılanan ve “kolostrum” olarak adlandırılan süt, yavruların hastalıklardan korunmasını sağlar. 4-5 hafta sonunda sütten kesilen kediler, yavaş yavaş yarı katı gıda tüketmeye başlayabilirler. Bu anlamda besinsel ihtiyaçlarını profesyonel yavru kedi mamaları ile giderebilirler. Çünkü anne sütü 4. haftadan sonra kedilerin artan kalori ihtiyacını tek başına karşılayamaz. Bu nedenle takviye gıdalar almaları şarttır.
Yavru kedilerin beslenme düzeni ise her ay değişiklik gösterir. Bu anlamda 2 aylık bir kediye günde 4 kez, 5 aylık bir kediye ise 3 kez mama verilmelidir. Yine yetişkin bir kedi olana dek günde iki kez beslenmesi yeterlidir.
Yetişkin Kedilerde Beslenme
Yavru kediler 12 aylık olduklarında yetişkin kedi mamaları ile beslenmeye başlayabilirler. Ancak bu geçiş çok ani olmamalıdır. Bunun için eski mamasının içine birkaç gün yetişkin maması karıştırılarak verilebilir. Bu, yeni mamaya uyum sağlaması adına oldukça önemlidir. Yine kısırlaştırılmış kediler genellikle kilo almaya daha yatkındır. Normal mamalar ile beslenmeleri aşırı kiloya, beraberinde ise diyabet ve çeşitli deri hastalıklarına neden olabilmektedir. Bu sebeple kısırlaştırılmış kedi beslenmesi ile ilgili bir veteriner hekimden tavsiye alınarak diyet kedi maması ile beslenmeleri sağlanabilir.
Bunların yanı sıra bazı kediler mama konusunda çok daha hassastır. Kolaylıkla her mamayı beğenmezler. Böyle durumlarda iştahlarını açacak gıdalar verilebilir. Ancak en ideal olanı bir veteriner hekimin tavsiye ettiği beslenme programını uygulamaktır. Ayrıca sindirim sistemi hassas olan kediler için de özel bir beslenme programı takip edilmelidir. Bu anlamda özellikle nişasta oranı az yiyecekler tüketmeleri sağlanmalıdır.
Yaşlı Kedilerde Beslenme
Kedilerde yaşlanma belirtileri genel olarak 7 – 8 yaş ile birlikte ortaya çıkar. Yaşayabilecekleri fizyolojik farklılıkların bilinmesi ise gerekli önlemleri alarak daha sağlıklı bir yaşlılık dönemi geçirmeleri adına önemlidir. Bu dönemde gereksinimleri değişen kediler için artık farklı bir beslenme programı takip edilmelidir. Kediler yaşlanmaları ile birlikte daha az hareket etmeye başlarlar. Dengeli beslenmemeleri durumunda aşırı kilo alabilirler. Aşırı kilo ise eklem hastalıkları ile kalp ve damar sistemi hastalıkları yaşamalarına neden olmaktadır. Böylesine özen gerektiren bir dönemde kedi beslenmesi için en doğru olanı “senior” mamalar olarak da adlandırılan kedi mamaları kullanmaktır. Besin değerleri çok iyi şekilde ayarlanan bu mamalar, yaşlı kedilerin yaşam kalitesinin çok daha yüksek olmasını sağlamaktadır.
Hamile ve Emziren Kedilerde Beslenme
Hamile kedilerin kalsiyum, mineral ve proteinlere olan ihtiyacı diğer kedilere göre çok daha yüksektir. Ayrıca bu dönemde hazım problemleri yaşayabilirler. Bunun önüne geçmek adına çiğ besinler tüketmemeleri gerekir. Yine doğum sonrası annenin yediği mamadan gerekli enerjiyi alması oldukça önemlidir. Çünkü anne kedinin tükettiği mama süt salınımını ve kalitesini direkt olarak etkiler. Bu nedenle emzirme dönemi boyunca bol protein ve enerji barındıran yavru kedi maması ile beslenmeleri önerilir.
Kedilerin beslenmesi için kuru ya da konserve mamalar tercih edilebilir. Bu mamalar kedilerin tüm vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayacaktır. Hangi mamayı tercih etmeniz gerektiği konusunda kararsızsanız bir veteriner hekime başvurmanızda fayda vardır. Fakat hangi mamayı tercih ederseniz edin, mamanın ambalajındaki beslenme talimatlarına mutlaka uymalı ve kedinize ihtiyacı olandan fazla mama vermemeye dikkat etmelisiniz.
Kedilere Hazır Mama Dışında Hangi Besinler Verilebilir?
Kediler, merakları nedeniyle sahiplerinin yediği besinleri tatmak isteyebilirler. Ancak bazı besinler kediler için zararlı olabilir. Bu nedenle tükettikleri besinler konusunda hassas davranılmalıdır. Kedilere tek yanlı beslenmeye sebep olabilecek tarzda gıdalar verilmemelidir. Elbette haşlanmış tavuk, balık, pişmiş kıyma veya köfte tarzı gıdalarda verilebilir ancak çok tavsiye edilmez. Çünkü kediler sevdikleri bir tat dışında başka bir şey yememe eğilimindedirler. Bu tarz sadece tavuk veya sadece köfte tarzı beslenme ise kabul edilebilir bir beslenme şekli değildir. Bu nedenle eğer kediniz bir mamayı severek yiyorsa damak zevkini değiştirebilecek başka bir gıda vermemeye çalışın. Tabi ana kural verdiğiniz kuru mamanın gerçekten kaliteli ve dengeli bir mama olduğundan da emin olmanızdır.
Eğer verdiğiniz mamayı bir süre sonra yemeyi bırakıyorsa başka marka ve tatlarda kaliteli kedi mamalarını deneyerek severek yiyebileceği yeni bir mama bulmaya çalışmalısınız.
Kedilerden Uzak Tutulması Gereken Besinler Hangileridir?
Kedilerin bazı besinleri tüketmeleri nedeniyle çeşitli hastalıklar söz konusu olabilir. Kediler için zararlı yiyecekler arasında ise; çikolata, süt, alkol, kuru üzüm, soğan, kafein, tuz ve yağlı yiyecekler yer almaktadır. Daha önce de bahsettiğimiz gibi kediler oldukça meraklı hayvanlardır. Mutfağınız, kileriniz ya da buzdolabınız minik dostunuz için tehlikeli birçok besin barındırır. Kedinizin sağlığını korumak adına onun için zararlı besinler konusunda bilinçlenmeli ve bu yiyecekleri onların ulaşamayacakları yerlerde saklamalısınız.
Kediler İçin Zehirli Olabilecek Bitkiler konulu yazımızı ya da Uzun Tüylü Kedi Türleri ile ilgili makalemizi de okumak ister misiniz?