Kedilerde Anoreksi (İştah Kaybı) ve Nedenleri

Yazar:

Kelime anlamı ile anoreksi, iştah azalması veya iştahın tamamen kaybı anlamındadır. Gündelik yaşamımızda zaman zaman bir yeme bozukluğu haberi olarak karşımıza çıkan bu terim kediler için bu anlamda geçerli değildir. Kedilerde anoreksi yemek isteyip yiyememe ve gerçekten yemek istememe şeklinde ortaya çıkar. Bu iki durum tamamen farklı nedenlere dayansa da sonuca bakıldığında yemek alımında ciddi bir azalma veya tamamen durma hali söz konusudur. Sebep ne olursa olsun kedilerde anoreksi çok ciddi bir durumdur ve mutlaka dikkate alınmalıdır.

Kedilerde Anoreksi ve Nedenleri

İştah, beynin hipotalamus bölgesinde bulunan açlık ile ilgili merkez tarafından kontrol edilir. Açlık merkezi ise genel olarak hormonlar, heyecan, ağrı, enfeksiyonlar ve midenin dolgunluğu gibi bir çok faktör nedeniyle etkilenebilir ve bu durum iştahın azalmasına veya tamamen ortadan kalkmasına neden olabilir. Kedilerde iştahsızlık nedenlerinin bir çoğu aşağıdaki şekilde sıralanabilir.

  • Stres
  • Yaşam alanında meydana gelen değişiklikler
  • Sevdiği kişilerden ayrı kalmak
  • Aileye birilerinin dahil olması veya ayrılması
  • Eve yeni bir hayvan alınması
  • Yemeği beğenmeme
  • Koku alamama
  • Sistemik hastalıklar (Şeker, böbrek yetmezliği, karaciğer hastalıkları gibi)
  • Bazı ilaçlara bağlı yan etkiler
  • Diş ve diş eti problemleri
  • Ağız ve boğaz bölgesinde lokalize olan sorunlar
  • Çene kemiklerinde olası problemler
  • Aşırı sıcak ortam
  • Zehirlenmeler
  • Kronik veya akut ağrılı problemlerin varlığı
  • Mide ve bağırsak hastalıkları
kedilerde anoreksi ve nedenleri
Kedilerde iştahsızlık bir çok farklı sebepten ortaya çıkabilir. En çok görülen sebepler arasında psikolojik sebepler, hastalıklara bağlı olarak mama yiyememe, yediği mamadan sıkılarak başka bir mama isteme veya sevdiği mamanın herhangi bir nedenle değiştirilmiş olması sayılabilir.

Kedilerde Anoreksi Belirtileri Nelerdir?

Yemek yememeye bağlı olarak görülen ilk dikkat çekici durum kilo kaybıdır. Eğer istediği halde yemek yiyememe hali söz konusu ise altta yatan nedene bağlı olarak, ağrı, ateş, halsizlik veya isteksizlik gibi diğer belirtilerde göze çarpabilir. Eğer asıl sorun mamasını beğenmeme ise, mama kabını devirme, mama kabının başına gidip sürekli olarak seslenme, sahibinin peşinde dolaşarak sürekli taciz etmek gibi davranış problemleri de görülebilir.

İlginizi çekebilir: Kedi Mama Kapları

Eğer diyabet problemi olan bir kediniz varsa aç kalmaya bağlı olarak şeker seviyeleri oynayabilir ve buna bağlı olarak halsizlik, keyifsizlik veya koma hali şekillenebilir. Bu tür hastalarda insülin tedavisi uygulanıyorsa yemek yemediğinde insülin uygulaması da yapılmamalıdır. Bu tür bir hastanın evde düzgün bir bakıma tabi tutulması zor olacağından bir veteriner hekimin gözetimine bırakmak çok daha iyi olacaktır.

Kedilerde iştahsızlık nedeniyle hasta sahibi tarafından görülebilen belirtiler dışında birde veteriner hekim tarafından saptanabilecek belirtiler söz konusu olabilir. Veteriner hekim tarafından yapılacak muayene ve tetkikler sonucunda sistemik bozukluklar, immunite problemleri, kansızlık ve kaslarda aşırı bir zayıflık hali gibi belirtilerde görülebilir.

Belirtiler ne olursa olsun kedinizin yemek yemediğini fark ettiğinizde en fazla iki gün içerisinde veteriner hekiminize danışarak bilgi almalısınız. Yemek yememeye rağmen genel durumu iyi ve neşesi de yerindeyse bir kaç mama değişikliği yaparak ve gerekiyorsa lezzetli bir konserve açarak yemek mi seçiyor yoksa gerçekten yemek mi istemiyor sorusunun yanıtını aramaya çalışın. Eğer konserve mamayı hemen yiyip kuru mamasına dokunmuyorsa sorun yemek seçme nedeniyle ortaya çıkıyordur ve çözümü nispeten daha kolaydır. Ancak ne yaparsanız yapın mama yemiyorsa hiç vakit kaybetmeden veteriner hekiminizden yardım almalısınız.

kedilerde iştahsızlık
Kedilerin iştahla yedikleri bir kedi mamasını birden bire yemeyi bırakıp başka bir lezzet aramaları nadir bir durum değildir. Mama konusunda oldukça seçici ve bazen de inatçı olabilen kediler bugün yediğini yarın yemeyebilir. İnatçı kediler için gerektiğinde kuru kedi mamasının içerisine tatlandırıcı olması için bir miktar kedi konservesi koyabilirsiniz.

Kedilerde Anoreksi Tedavisi

Mamayı beğenmeme durumunda değişik mamalar deneyerek çözüm bulmaya çalışılabilir. Gerektiğinde daha lezzetli gıdalarla mamasını karıştırarak yedirmeyi deneyebilir veya sadece lezzetli olan mama verilebilir. Ayrıca iştah merkezini uyaran bazı ilaçların kullanılması da çözüm sağlayıcı uygulamalardan birisi olabilir. Eğer sağlık durumu nedeniyle özel bir diyet tüketmesi gerekiyorsa yeme alışkanlığı geri kazanıldıktan sonra yemesi gereken mama tekrar denenebilir. Gerekirse diyet mamanın nispeten daha lezzetli olabilecek konserve mama çeşitleri denenebilir.

Eğer kediniz herhangi bir sağlık sorunu nedeni ile yemek yiyemiyorsa bir veteriner hekimden yardım alarak öncelikle altta yatan nedeni bulmalısınız. Bir çok vaka da hastalar asıl problem çözüldükten sonra eski iştahlı hallerine kolayca dönebilmektedirler.

Kedilerde iştahsızlık kaynağı eğer psikolojik nedenler ise önce nedeni ortaya çıkarmalı ve mümkünse bir çözüm geliştirmelisiniz. Örneğin evinizdeki eşyaları değişirdiyseniz ve kedinizde buna tepki verdiyse belki en sevdiği eşyayı bir süre onun için evde tutmalı ve sakinleşmesini sağlamalısınız. Ya da eve yeni bir kedi aldıysanız birbirlerine alışana kadar eski kedinize daha fazla zaman ayırmalı ve ilgi göstermelisiniz.

İlginizi çekebilir: Konserve Kedi Maması

Kedilerde iştahsızlık konusunda en dikkat edilmesi gereken şeylerden birisi de kilolu kedilerin hızlı bir şekilde aşırı kilo vermeleridir. Genel olarak vücut ağırlıklarının yaklaşık %20-30 kadarını 15 veya 20 gün içinde kaybeden kedilerde hepatik lipidoz adı verilen bir karaciğer rahatsızlığı gelişebilmektedir. Kediler için oldukça tehlikeli olan bu rahatsızlık sırasında tedavinin yanı sıra kedilerin düzenli olarak beslenmesinin sağlanması çok önemlidir. Bu amaçla profesyonel bir kişi tarafından elle besleme yapılabilir. Elle besleme genelde işe yarasa da bazı kediler bu tür bir beslenme şekline tepki verebilmektedirler. Bu tür hastalar için gerekirse sonda ile beslenme opsiyonu düşünülmelidir. Bu yöntemde burun sondası veya boyundan küçük bir kesi ile yemek borusuna ya da mideye sonda konulması şeklinde farklı tekniklerle beslenme sağlanabilir. Sonda uygulandıktan sonra görünüş çok hoş olmasa da hem az stres yaratması hem de düzenli ve kaliteli bir beslenme sağlaması nedeniyle inatçı kediler için hayat kurtarıcı uygulamalar arasında kabul edilir.

Kedilerde Karaciğer Hastalıkları ve Belirtileri konulu yazımızda ilginizi çekebilir.

Benzer Yazılar

%d blogcu bunu beğendi: