Kedilerde Ağrı Belirtileri ve Nedenleri

Yazar:

Ağrı; fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlığı olumsuz yönde etkileyen sıkıntı verici bir histir. Genellikle vücutta yolunda gitmeyen bir durumun varlığı ile ilgili uyarı niteliğindedir. Bizler vücudumuzda tam olarak hangi bölgenin ağrıdığını rahatlıkla tarif edebiliriz. Hayvan dostlarımız ise konuşamaz ve dertlerini kelimeler ile anlatamazlar. Bazı hayvanlar ağrı çektiklerine dair bariz belirtiler gösterebilirler. Ancak kedilerin ağrı çektiğini anlamak diğer hayvanlara göre biraz daha zor olabilir. Çünkü kediler doğada av konumundadır. Bu nedenle de kendilerini saldırıya açık hale getirebilecek herhangi bir ağrı belirtisini saklama eğilimi gösterirler. Bir kedi sahibiyseniz evcil dostunuzun beden dilini anlama konusunda zorluk çekiyor olabilirsiniz. Fakat onun ağrı çektiğini anlama ve karşılık vermedeki yetersizliğiniz onun daha çok ağrı çekmesine neden olur. Bu nedenle kedilerde ağrı belirtileri ile ilgili bilgi edinmenizde fayda bulunmaktadır.

Kedilerde Olası Ağrı Nedenleri

Kedilerde ağrı belirtilerinden bahsetmeden önce kısaca ağrının nedenlerine değinmekte fayda bulunmaktadır. Ağrı, bazen hafif bir üşütmeden kaynaklanabileceği gibi bazen kanser gibi çok ciddi sağlık problemlerine de işaret ediyor olabilir.

  • Uzamış Tırnaklar: Kedinizin tırnak bakımını aksatacak olursanız tırnakları uzar ve eğrilir. Eğrilen tırnaklar pati yastıklarına batabilir ve ciddi bir ağrı çekmesine neden olabilir.
  • Diş ve Diş Eti Problemleri: Evcil dostunuzun ağzında kırık diş, periodontal hastalık, ağız içi kanseri ve stomatit (ağız içi iltihabı) gibi pek çok sorun gizleniyor olabilir. Ayrıca ağzına yapışmış bir yabancı cisim de onun için ağrı kaynağıdır.
  • Apseler: Apseler kedilerde bir süre fark edilemeyebilir. Çünkü kedilerin kürkleri apseleri gizleyebilir. Apsenin birçok çeşidi vardır ve ciddi ağrıya yol açabilirler. Bu nedenle kedinizin vücudunu belli aralıklar ile kontrol etmelisiniz.
  • İdrar Yolu Enfeksiyonu: Kedilerde ağrı idrar yolu hastalıklarından kaynaklanabilir. Özellikle idrar yolu enfeksiyonu çok acı verici olabilir.
  • Artrit: Kedilerde artrit yani eklem iltihabı; omuz, dirsek, kalça ya da dizlerde ortaya çıkabilen ve ciddi ağrıya neden olabilen bir hastalıktır.

İlginizi çekebilir: Kedi Tırnak Bakımı

Yukarıda sıraladığımız nedenlerin dışında ağrı; kulak enfeksiyonu, glokom, üveit ya da kornea ülseri gibi göz hastalıkları ya da sindirim sistemi sorunlarından da kaynaklanabilir.

kedilerde ağrı belirtileri ve nedenleri
Kediler ağrı duyusuna karşı çok dayanıklı olsalar da onlarında bir dayanma çizgisi var. Çoğu zaman ağrı çektiklerini anlayamasak da biraz dikkatli bir gözlemle bir şeylerin her zamankinden farklı olduğunu anlayabiliriz.

Kedilerde Ağrı Belirtileri

Bir kedinin ağrı çekmesinin yukarıda da bahsettiğimiz gibi pek çok nedeni olabilir. Kediler her ne kadar ağrılarını ustaca gizleseler de sorun yaşadıklarına dair bazı belirtiler verebilirler. Bu doğrultuda kedilerde ağrı belirtileri kısaca aşağıdaki gibidir:

Sürekli Miyavlama ve İnleme

Kediler normalde çok sık miyavlamazlar. Ancak evcil dostunuz aniden yüksek sesle miyavlamaya ve inlemeye başlayacak olursa ağrı çektiğinden şüphe edebilirsiniz. Fakat bu çiftleşmek istediği anlamına da gelebilir. Ayrıca sanılanın aksine kediler yalnızca mutlu ve huzurlu olduklarında değil ağrı çektiklerinde de mırlarlar.

Ruh Hali Değişimleri

Ağrı çeken kedilerin ruh halinde de bazı değişiklikler gözlemlenebilir. Bu anlamda normalde sürekli hareket halinde olan kedi dostunuz saklanma eğilimi gösterebilir. Dolaplara, mobilyalara ya da bahçede bir köşeye sık sık gizlenebilir. Eğer kediniz hamileyse saklanması doğumun yaklaştığına da işaret ediyor olabilir. Fakat kediniz kısırlaştırılmışsa muhtemelen ağrı çekiyordur. Yine normalde sizinle ve evin diğer bireyleriyle vakit geçirmeyi seven kediniz size daha az yaklaşıyor ve daha az sürtünüyorsa ağrı çekiyor olabilir.

Bunların yanı sıra ağrı çeken kediler agresifleşir ve yalnızca yabancılara değil sahiplerine dahi saldırabilirler. Isırma gibi agresif davranışları genellikle ağrılı bölgeye dokunulduğunda gösterirler.

Yeme İçme Alışkanlıklarında Değişiklikler

Kedilerde ağrı belirtileri arasında iştah kaybı da yer alır. Özellikle diş ve diş eti ağrısı çeken kediler yemeyi ve su içmeyi reddederler. Eğer kediniz 48 saatten daha uzun süredir yemek yemiyorsa vakit kaybetmeden bir veteriner hekime başvurmalısınız.

Kalp Atış Hızındaki Artış

Kedilerin ağrılı bölgelerine dokunulduğunda kalp atış hızları artar. Ancak kedinizin kalp atış hızını nasıl ölçeceğiniz konusunda herhangi bir fikriniz yoksa veteriner hekime danışabilir ve ne yapmanız gerektiği konusunda bilgi edinebilirsiniz.

Devamlı Aynı Bölgeyi Yalama

Kediler, ağrıyan bölgelerini yalama eğilimindedirler. Bu nedenle kediniz devamlı belli bir bölgesini yalama davranışı gösteriyorsa o bölgede bir sorun olduğunu düşünebilirsiniz. Ayrıca ağrının yoğunlaştığı durumlarda bölgeyi ısırma davranışı da gösterebilir.

Halsizlik

Kedilerde ağrı belirtileri arasında halsizlik de sayılabilir. Ağrı çeken kedilerin aktivite seviyelerinde genel bir azalma görülür. Bu doğrultuda genel olarak aktif olan kedinizin uyumak için daha fazla vakit harcadığını ya da normalden daha az koşup oynadığını fark edebilirsiniz. Tüm bunlar ağrı çektiğine işaret ediyor olabilir.

Bunların yanı sıra özellikle sırt ağrısı çeken kediler dışkılamak için pozisyon almakta sorun yaşarlar. Bu sorun daha da ilerlerse kedinin kabız olmasına neden olabilir.

Kedilerde ağrı sorunu
Kedilerde ağrı Scottish Fold gibi belirli ırklarda daha fazla görülebilir. Çünkü bu ırk maalesef doğmasal eklem sorunlarına sahiptir. Ancak genel olarak tüm kedilerde ve özellikle sokak kedilerinde görülen apseler de yoğun ağrı sebebi olabilir.

Yüksek Yerlere Çıkmaktan Kaçınma

Sağlıklı bir kedi yüksek yerlere çıkmayı çok sever. Evcil kedilerin favori mekanı ise cam kenarlarıdır. Ayrıca koltukların ve yatakların üzerine zıplamayı da çok severler. Fakat kediniz aniden bu sevdiği mekanlara atlamayı bıraktıysa kasları ya da kemikleri ile ilgili ağrıya neden olan bir hastalığı olabilir. Örneğin; romatizma, artrit ya da osteoartrit gibi hastalıklar.

Bunlara ek olarak ağrı sebebiyle çarpık yürüyüş ya da bir yöne doğru eğik yürüyüş gibi anormallikler de görülebilir.

Uykusuzluk

Ağrı çeken bir kedi tedirgindir. Kendisini rahat hissetmediği için genellikle tüm gece boyunca ayaktadır ve uyuyamaz. Bu nedenle kediniz uykusuzluk çekiyorsa bir ağrısı olduğundan şüphelenebilirsiniz.

Ağrı Çeken Kedinize Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?

Kedilerde ağrı belirtileri kısaca yukarıda bahsettiğimiz gibidir. Kedinizde bu anormal durumlardan herhangi birisini gözlemlediğinizde bunların bir ağrı ya da hastalıktan kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenmek için bir an önce veteriner hekime götürmelisiniz. Veteriner hekim, ağrının nedenini belirleyerek en uygun tedaviyi uygulayacaktır. Bu tedavi ağrı kesici ilaçları, masajı, ısı terapisini ya da fizik tedaviyi içerebilir.

Bunların yanı sıra kedinizin ağrıları eklemleri ile ilgili bir rahatsızlıktan kaynaklanıyorsa su ve mama kabı ile tuvalet kabını ulaşabileceği yerlere koymalısınız. Yine kedi tuvalet kabı mutlaka içine rahatlıkla girip çıkabileceği yükseklikte olmalıdır. Örneğin, kapaklı ve derin bir tuvalet kabı varsa onun yerine açık ve çok derin olmayan bir tuvalet kabı satın almalısınız. Ayrıca evcil dostunuzun tedavi sürecinde çocukların ya da varsa diğer evcil hayvanların onunla oyun oynamaya çalışmasını engellemelisiniz. Aksi halde kediniz sürekli saklanır ve insanlara olan güvenini kaybedebilir.

Kedinizin ağrılarını dindirmek için kaçınmanız gereken en önemli şey ise ona reçetesiz ağrı kesici ilaçlar vermektir. Çünkü bazı ilaçlar örneğin belirli bir dozun üzerinde ve sık kullanılan aspirin kediler için ileri derecede toksiktir. Herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaşmaması için evcil dostunuza ilaç vermeden önce veteriner hekime danışmalısınız.

Yaşlı Kedi Bakımı ve Öneriler konulu yazımız da ilginizi çekebilir.

Benzer Yazılar

%d blogcu bunu beğendi: