Kedilerde Ağız Kokusunun Nedenleri

Yazar:

Ağız kokusu, sadece insanların yaşadığı bir sorun değildir. Kedi gibi diğer evcil hayvanlarda da görülebilen bu nahoş durum bir sağlık probleminin işareti olabilir. Eğer kedinizin son zamanlarda ağzının koktuğunu fark ettiyseniz aklınıza ilk olarak tükettiği kedi mamasını değiştirmek gelebilir. Fakat mamayı değiştirmeden önce evcil dostunuzu gözlemlemenizde fayda vardır. Nefesi çürük balık gibi kokuyorsa bu ilk belirtidir. Bu belirtiye yemek yemede sıkıntı çekme ve iştahsızlık da eşlik ediyorsa muhtemelen ağzındaki bir problem nedeniyle yemek yiyemiyordur. Kediniz mamasını yerken daha çok tek taraflı çiğnemeyi tercih ediyor veya karnını yalnızca mamasını yalayarak doyurmaya çalışıyorsa bu bir diş problemine işaret ediyor olabilir. Yine diş etlerinin kırmızı ve dişlerinin sarı olduğunu fark edecek olursanız diş eti iltihabından şüphe edebilirsiniz. Bunların yanı sıra ağız kokusu daha pek çok nedenden kaynaklanabilir. Peki, kedilerde ağız kokusu sebepleri nelerdir?

Kedilerde Ağız Kokusu Neden Kaynaklanır?

Kedilerin ağız boşluğu içerisinde yer alan hemen her türlü lezyon kötü ağız kokusuna yol açabilir. Bununla birlikte mide ile ilgili sorunlar, yanlış beslenme ve diğer bazı hastalıklarda kedilerde ağız kokusuna neden olabilir. Bu doğrultuda kedilerde ağız kokusuna neden olabilecek faktörleri genel olarak şöyle sıralayabiliriz.

Beslenme ile İlgili Sorunlar

Kedilerde ağız kokusu beslenme problemlerinden kaynaklanıyor olabilir. Özellikle tavuk kemiği ve balık kılçığı gibi sert besinler, kedinizin ağzında ve midesinde bazı yaralara neden olabilir. Bu yaralar ise zaman içerisinde nefeslerinde kötü kokuya neden olur. Ayrıca kediler için zararlı yiyecekler (bazı ev yemekleri gibi) midelerinde kedi maması kadar hızlı sindirilemez. Bu da ağız kokusuna neden olabilecek bir diğer faktördür.

Kedilerin kötü kokulu besinler tüketmeleri de ağızlarının kötü kokmasına sebep olur. Genellikle ağız kokusu, tüketilen kötü kokulu besinin kokusu ile benzerlik gösterir ve sindirilmesinin ardından kötü koku geçer.

İlginizi çekebilir: Kedi Maması

Diş Eti Hastalıkları

Diş taşları, kedilerin dişlerine baskı uygular ve bunun sonucunda diş eti problemleri meydana gelebilir. Kedilerde diş eti hastalıkları daha önce de değindiğimiz üzere ağız kokusuna neden olmaktadır. Ayrıca diş taşları zaman içerisinde kedilerin dişlerinin arasında boşluklar oluşmasına neden olacaktır. Bu boşluklar, kedi dostlarımızın tükettikleri gıdalara uzun süre ev sahipliği yapar ve sonunda ise kötü ağız kokusuna neden olurlar.

Diş Çürükleri

Diş çürükleri, kedilerde ağız kokusu probleminin bir diğer nedenidir. Çürükler nedeniyle kedilerin dişleri zayıflar ve kırılabilir. Bu kırılan dişlerin arasına giren gıdalar ise ağız kokusuna sebep olur. Ayrıca kedilerde diş çürüğü ilerlediği durumlarda daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Çeşitli Hastalıklar

Enfeksiyöz Rhinotracheitis, kedilerde sıklıkla görülen hastalıklardan birisidir. Bu hastalık nedeniyle kedilerin ağzında kötü koku şekillenir ve irinli burun akıntısı oluşur. İrinli akıntının kokusu ağızdan da fark edilebilir. Yine kedilerde endokrin sistem hastalıkları da ağız kokusuna neden olabilir.  Parahypothyroidizm ve Hypothyroidizm olarak adlandırılan bu hastalıklar nedeniyle diş etleri hassaslaşır ve bunun sonucunda ise gingivitis gibi diş eti problemleri gelişebilir. Ayrıca mide hastalıkları da kedilerde ağız kokusu problemine yol açabilir.

Diyabet gibi kronik hastalıklar da kedilerde ağız kokusuna neden olabilir. Çünkü diyabet aşırı ağız kuruluğuna neden olur ve bu da diş etlerine zarar verir. Aşırı ağız kuruluğu sebebiyle hassaslaşan dişler mama tüketimi sırasında hasara uğrar. Bunların yanı sıra kedilerde diş çıkarma, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları, ağız kanseri ve kötü ağız hijyeni nedeniyle de ağız kokusu görülebilir.

kedilerde ağız kokusunun nedenleri
Kedilerde ağız kokusu eğer gıda kaynaklı ise genellikle sindirildikten sonra ağız kokusu kaybolur. Ancak kötü ve uzun süre sonra bile kaybolmayan ağız kokusunun nedenleri mutlaka araştırılmalıdır. Çünkü şeker veya böbrek rahatsızlıkları gibi bazı hastalıkların ileri dönem belirtileri arasında ağız kokusu da olabilir.

Ne Zaman Veterinere Gidilmeli?

Kedilerde ağız kokusu tedavisi için kokunun kaynağının bulunması gerekir. Bunun için kedi bir veteriner hekime götürülmelidir. Veteriner hekim, yapacağı fiziksel muayene sonucunda ağız kokusunun neden kaynaklandığını bulabilir. Diğer yandan yalnızca tek bir muayenede sorunun kaynağı bulunamayabilir. Bu durumda çeşitli testlerin yapılması gerekir. Yine muayene sırasında kedinin beslenmesi, ağız hijyeni ve davranışları ile ilgili soruların tamamına özenle cevap verilmelidir.

Bunların yanı sıra kedilerde kötü ağız kokusu fark edildiğinde aşağıda belirtilen durumlardan bir ya da birkaçı kedide mevcutsa hemen bir veteriner hekime başvurulmalıdır.

  • Kedinin ağzını sürekli patilemesi normal bir durum değildir. Bu nedenle de veteriner muayenesi gerekmektedir.
  • Dişlerinde aşırı seviyede kahverengi tartar, çiğneme ve yutma zorluğu ile iltihaplı dişler önemli diş ve diş eti hastalıklarına işaret ediyor olabilir.
  • Kedi normalden fazla su içiyorsa, ağzında alışılmışında dışında bir meyvemsi bir koku varsa bunlar diyabet belirtileri olabilir.
  • Aşırı derece kötü ağız kokusuna kusma ve iştahsızlık gibi problemler eşlik ediyorsa, bu durumlar kedinin bir karaciğer sorunu yaşadığının belirtisi olabilir.
  • İdrar kokan bir ağız ise böbrek hastalıklarının en önemli belirtisidir.

Kedilerde Ağız Kokusu Nasıl Önlenir?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kedilerde ağız kokusu genellikle hatalı bakımdan kaynaklanır. Ağız kokusunu önlemek için gerekli bakımların yapılması sorunun önlenmesi adına etkili olacaktır. Bu doğrultuda yapılabilecekleri ise kısaca aşağıdaki gibi açıklayabiliriz:

Düzenli Ağız ve Diş Bakımı Yapılmalı

Kedilerde ağız kokusunun önüne geçmek için en etkili yöntemlerden birisi düzenli ağız ve diş bakımıdır. Bunun için uygun bir kedi diş fırçası ve diş macunu edinmek gerekmektedir. Fakat kediler genellikle bu konuda isteksiz davranırlar. Bu durumda vazgeçmemeli, sabırla ağız ve diş bakımı rutinine alıştırmaları gerekmektedir.

Aşıları Aksatılmamalı

Kedi dostlarımızda ağız kokusu oluşumunu önlemek için aşılarının aksatılmaması gerekir. Çünkü viral enfeksiyonlar ağız kokusuna neden olabilir. Bunun için parazit aşıları da dahil olmak üzere tüm aşıların zamanında yaptırılması büyük önem taşımaktadır.

Diş Sağlığını Destekleyen Kedi Oyuncakları Alınmalı

Kediler, köpekler kadar çiğnemeye meraklı canlılar değildir. Fakat çiğnemekten keyif alacakları kedi çiğneme oyuncakları satın almakta fayda vardır. Çünkü bu oyuncaklar yalnızca eğlenmelerini sağlamaz. Aynı zamanda dişlerinin temizlenmesini ve plak oluşumunu da engeller. Dolayısıyla kötü ağız kokusu ve diş kaybı gibi olumsuzlukların da önüne geçilmiş olur.

İlginizi çekebilir: Kedi Oyuncakları

Ağız Kokusu Engelleyici Ürünler Kullanılmalı

Kedilerde ağız kokusu için tüm dünyada ve ülkemizde ağız kokusu önleyici ürünler satılmaktadır. Kedi ağız kokusu giderici ürünlerin bazıları suya karıştırılarak verilirken bazıları ise ödül tableti şeklindedir.

Veteriner Kontrolleri Aksatılmamalı

Kedilerde görülen ağız kokusu birçok hastalığın belirtisi olabileceği için veteriner hekim ziyaretleri aksatılmamalıdır. Çünkü düzenli veteriner kontrolleri, hastalıkların erken teşhisi ve tedavi edilebilmesi adına oldukça önemlidir.

Kedilerin Mutfak Tezgahına Çıkması Nasıl Önlenir? konulu yazımızda ilginizi çekebilir.

Benzer Yazılar

%d blogcu bunu beğendi: