Kediler İçin Zehirli Olabilecek Bitkiler

Yazar:

Kedilerin bitki yemeleri sıklıkla karşılaşılan bir davranıştır. Bu, kedi beslenmesi için destekleyici olsa da, evinde bitki beslemeyi seven kedi severler için sorunlara yol açabilmektedir. Çünkü eve girip çıkabilen kediler dışarıda çimen ya da benzeri bitkileri yiyebilirken, dışarıya çıkamayanlar ise evdeki bitkilere yönelmektedirler. Kedi sahiplerinin, kedilerin tüketebilecekleri kedi çimi tarzı özel bitkiler yetiştirmeleri, bu sorunu ortadan kaldırabilse de yine de çok dikkat edilmesi gereken bir konudur. Evde saksılarda yetiştirilen bazı bitkilerin kediler için toksik etkili yani zehirli olabileceği mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Zehirlenme, çok ciddi bir durumdur ve ölümle sonuçlanabilir. Bu sebeple kediler için zehirli olan bitkiler ile ilgili bilinçlenmeli, zararlı olan bu bitkiler kedilerin yaşam alanından uzak tutulmalıdır.

Kediler İçin Zehirli Olan Bitkiler Hangileridir?

Kediler oldukça meraklı hayvanlardır. Bu meraklı yapıları nedeniyle ev içerisinde ya da çevrede yer alan bitkilerin tadına bakmak isteyebilirler. Ayrıca bitkilerin yapraklarını kemirmek ve saksıların toprağını eşelemek onlar için keyif vericidir. Fakat bu eğlenceli oyunlar zehirlenme gibi kötü sonuçlar doğurabilir. Yine unutulmamalıdır ki, evimizde yer alan sadece birkaç bitki kediler için zararsızdır. Kediler için zehirli olmayan bitkiler arasında; kedi nanesi (Catnip), kedi çimi ve İsveç sarmaşığı gibi bitkiler yer alır. Kediler için zehirli olan bitkiler ise kısaca aşağıdaki gibidir.

1. Zambakgiller

Zambak familyasında yer alan bitkilerin pek çok çeşidi kedilerde toksik (zehirli) etki yaratır. Bu nedenle evinizde ya da evinizin çevresinde bu bitkilerden yer almadığından emin olmanız, kedinizin sağlığı adına büyük önem taşır. Kediniz zambak familyasından bir bitki tüketirse bu durum böbrek yetmezliğine ve sonunda ölümüne neden olabilir. Yine kediniz “Barış Zambağı” olarak da adlandırılan Manua Loa çiçeğini ağız yolu ile alacak olursa dudağında ve dilinde tahriş meydana gelebilir. Ayrıca bu bitki kedinizde kusmaya, salya artışına ve yutkunma zorluğuna da neden olabilir.

2. Çoban Püskülü

Kediler için zehirli olan bitkiler arasında Çoban Püskülü de yer almaktadır. Özellikle Noel ve yılbaşı döneminde Avrupa’da sıklıkla kullanılan bu süs bitkisi, kediler için ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Çünkü yaprakları ve tohumları zehirlidir. Kedilerde neden olduğu en önemli sağlık sorunlarının başında ise gastrointestinal problemler gelmektedir.

kediler için zararlı bitkiler kuş konmaz

3. Kuşkonmaz

Kuşkonmaz, kediler için zararlı bitkilerden birisidir. Aynı zamanda köpeklere de zararı bulunan bu bitkinin meyvesi veya çekirdekleri kedilerde kusmaya neden olabilir. Ayrıca kediler tarafından sıklıkla tüketilmesi durumunda alerjik dermatite de neden olacaktır.

4. Sarmaşık

Sarmaşık bitkisinin pek çok türü mevcuttur. Fakat bu türlerin hemen hemen tamamı kediler için toksiktir. Hem iç hem de dış mekanda yetişen çeşitlerinin hepsi kedilerde zehirlenmeye neden olan sarmaşık, kedide dermatit ve döküntüye neden olabilmektedir. Ancak sarmaşık yaşlı kediler tarafından tüketilirse ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir.

5. Mısır Bitkisi

Kediler için zehirli olan bitkiler arasında ciddi sonuçlar doğurabilecek olanlardan birisi de mısır bitkisidir. Çünkü bu bitkinin bünyesinde “saponin” olarak adlandırılan bir bileşim mevcuttur. Kedilerin mısır bitkisini ağız yoluyla almaları durumunda ise; kusma, depresyon ya da salya artışı gibi olumsuz durumlar ile karşılaşılabilir. Ayrıca mısır bitkisinden etkilenen kedilerin göz bebekleri de genişlemektedir.

kediler için zehirli olabilecek bitkiler

6. Difenbahya

Evleri süsleyen ve halk arasında “Ağlayan Çiçek” olarak da bilinen bu bitki, içerdiği kimyasallar nedeniyle kedilerde zehirlenmeye neden olabilir. Ağız yoluyla alınması halinde dil ve dudaklarda tahrişe neden olur. Ayrıca bu durum salya artışına ve yutkunma zorluğunu da beraberinde getirmektedir.

7. Orman Gülü

Bu bitkiyi yiyen kedilerde solunum sistemi problemleri, sindirim sitemi problemleri ve böbrek problemleri görülmesi yüksek olasılıktır. Kedinizi bu güzel bitkiden uzak tutmanızı şiddetle öneririz.

Kedilerin bitkilere karşı bir zaafları olduğu söylenebilir. Bu nedenle de evinizde kediler için zehirli olabilecek bitkiler bulundurmayınız.

8. Filkulağı Bitkisi

Filkulağı, difenbahya bitkisi ile benzer kimyasalları içermektedir. Bu nedenle de kediler üzerinde benzer semptomlara neden olan zararlı bitkiler arasındadır.

9. Tavşankulağı Bitkisi

Sıklamen olarak da anılan Tavşankulağı, oldukça güzel bir görünüme sahiptir. Fakat kediler tarafından ağız yolu ile alınması sonucunda toksikasyona neden olmaktadır. Ayrıca bu bitki, yumrusunu fazla miktarda tüketen kedilerde kalp ritim bozukluğu ve hatta ölüme neden olmaktadır.

10. Süs Yoncası

Yılda bir kez çiçek açan ve “Süs Yoncası” olarak da bilinen bu bitki, kediler için zehirli olan bitkiler arasında yer alır. Kırmızı yapraklara sahip bu bitkinin yaprakları yoncayla benzerlik gösterir. Ayrıca yaprakları kediler için toksik maddeler içerir. Kediler tarafından çok fazla miktarda tüketilmesi durumunda ise özellikle böbrek ile ilgili sorunların yaşanması muhtemeldir.

kediler için zehirli olabilecek bitkiler açelya

11. Açelya Çiçeği

Kediler için zehirli ev bitkileri ile ilgili bahsedilmesi gerekenlerden birisi de açelya bitkisidir. Kedilerin hücrelerini etkileyen ve nörolojik sorunlara neden olabilen bu ev bitkisi, aynı zamanda kardiyovasküler sorunlara da neden olabilir. Yine açelyanın zehirli etkilerinin ortaya çıkması için kedi tarafından birkaç yaprağının tüketilmesi yeterlidir.

12. Kasımpatı

Kedinizin zehirlenmek için, kedilere zararlı bitkiler arasında yer alan bu çiçeğe dokunması bile yeterlidir. Bu bile çoğu zaman kedinizde alerjik reaksiyonların baş göstermesi için yeterlidir.

13. Ardıç Çalısı

Kediler için zararlı bitkiler arasında yer alan bu bitki kediler tarafından yeteri miktarda yendiğinde böbrek ve sindirim sistemi problemlerine neden olabilmektedir.

14. Ökse Otu

Kediler için zehirli bitkiler arasında sayılan ökse otunun özellikle yemişleri kediler açısından ciddi problemlere yol açabilmektedir. Bu nedenle dikkatli olmanızda fayda var.

Kediler için zararlı bitkiler yukarıda bahsedilenler ile sınırlı değildir. Bunların yanı sıra; fındık, at kestanesi, kenevir, soğan, sarımsak, sümbül, üzüm, tütün, sinameki, yüksük otu, tespih ağacı, orman gülü, dua çiçeği, nergis, müge çiçeği ve incir yaprağı, Atatürk çiçeği, kiraz çekirdeği ve yaprakları, boncuk fasülye, incir yaprağı, küstüm otu, küba defnesi, kayısı çekirdeği ve sardunya gibi bitkiler de kediler için zehirlidir. Burada saydıklarımızın dışında daha bir çok, kediler için zehirli olabilen bitki çeşidi mevcuttur. Bu nedenle evinize saksı çiçeği alacağınız zaman mutlaka önce araştırma yapıp kediniz için zehirli olup olmadığını öğrenmeye çalışın. Eğer kedinizin sağlıklı bir yaşam sürmesini istiyorsanız, meraklı canlılar olduklarını göz önünde bulundurarak bu zararlı bitkiler ile temas etmemeleri adına önlemler almalısınız.

Kedinizin Zehirlendiğini Nasıl Anlarsınız?

Kediler köpeklere göre yemek konusunda daha seçici canlılardır ve kendileri için zehirli olabilecek şeylerden uzak dururlar. Ancak bitkilere karşı bir zaafları olduğu söylenebilir. Bu nedenle de evinizde kediler için zehirli olan bitkiler barındırmamalısınız. Ayrıca kedilerin bitki yeme ihtiyacını karşılamak ve evdeki diğer bitkileri yemesini engellemek için evinizde mutlaka kedi çimi bulundurmalısınız.

Kedilerin zehirlendiğini anlamak çok zor bir durum değildir. Ancak her bitki farklı bir bölgeyi etkileyebilir. Bazıları sinir sistemini ve sindirim sistemini etkilerken bazıları ise böbreklerde tahribata neden olabilmektedir. Kedilerde zehirlenme belirtileri kısaca aşağıdaki gibidir.

  • Sindirim bozuklukları,
  • Deride kızarıklık,
  • Kusma ve ishal,
  • Salya akıtma,
  • Ağızda yaralar,
  • Anüsten kan gelmesi,
  • Felç ya da aşırı heyecan, koma gibi anormal zihinsel süreçler,
  • Şişmiş deri veya gözler,

Yukarıda bahsedilen zehirlenme belirtilerinin birkaçı aynı anda görülebilir. Böyle bir durumla karşılaşmanız durumunda ise yapmanız gereken ilk şey vakit kaybetmeden bir veteriner hekime başvurmaktır. Ayrıca kediniz kustu ise tedavinin bir an önce başlatılabilmesi adına kusmuğunun örneğini yanınıza almayı kesinlikle unutmamalısınız.

Tüm bunların yanı sıra eviniz ya da bahçeniz için bir bitki satın almadan önce kediler için zehirli olan bitkiler ile ilgili veteriner hekime danışmalı, zararsız olduğundan emin olmadığınız sürece kedinizin bulunduğu ortamlardan her türlü bitkiyi uzak tutma konusunda hassas davranmalısınız.

Kediler Neden Kumaş ve Yünlü Battaniyeleri Emer? konulu yazımızı da okumak ister misiniz?

Benzer Yazılar

%d blogcu bunu beğendi: