Dış ya da iç kaynaklı sebeplerden dolayı beyinde yer alan ve ısının düzenlenmesini sağlayan mekanizmanın bozulması sonucunda beden ısısının normalin üstüne çıkması ateş olarak adlandırılmaktadır. Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedi ve köpeklerin vücut ısıları da genel durumları, aldıkları ilaçlar ve mevsime bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Köpeklerin vücut ısısı normalde 37.8 – 39.2 ºC, kedilerin vücut ısısı ise 38.1 – 39.2 ºC arasındadır. Ancak yavru kedi ve köpeklerin vücut ısıları yetişkinlere göre biraz daha yüksek olabilir. Bunlar kedi ve köpeklerin vücut ısıları için normal değerlerdir. Fakat vücut ısılarının 40 ºC üzerine çıkması ise her zaman dikkate alınması gereken bir durumdur. Özellikle 41.7 ºC derecenin üzerindeki ateş genel olarak yüksek ateş olarak değil, hipertermi yani sıcak çarpması olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle de kedi ve köpeklerde yüksek ateş ile hipertermi mutlaka birbirinden ayırt edilebilmelidir.
Kedi ve Köpeklerde Yüksek Ateş Nedenleri
Kedi ve köpeklerin vücut ısıları biz insanların vücut ısısından daha yüksektir. Bu nedenle de onları okşadığımızda ateşlerinin yüksek olduğunu zannedebiliriz. Bir kedi ya da köpeğin gerçekten ateşinin olup olmadığını anlamanın en iyi yolu ise takip etmektir. Çünkü evcil dostlarımız hastalıklarını dile getiremezler. Bunun için vücut ısılarının normalin üstüne çıkıp çıkmadığını anlamak adına durumlarını izlemek büyük önem taşır. Aksi halde kedi ve köpeklerde yüksek ateş çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir.
Bakteri, Parazit ve Virüs Kaynaklı Enfeksiyonlar
Kedi ve köpeklerin vücut ısılarının yükselmesinin birçok nedeni vardır. Bunların başında da viral enfeksiyonlar yer alır. Günümüzde birçok kedi ve köpek viral enfeksiyonlar nedeniyle yaşamını yitirmektedir. Oysa evcil dostlarımızı viral enfeksiyonlardan korumak oldukça kolaydır. Çünkü viral hastalıklarının pek çoğunun aşısı bulunmaktadır ve bu aşılar düzenli olarak yapıldığında enfeksiyona yakalanma riskleri ortadan kalkar. Ayrıca bakteri, parazit ya da virüs kaynaklı enfeksiyonların erken teşhis edilmesi büyük önem taşımaktadır. Çünkü erken teşhis, tedavinin başarılı olma ihtimalini artırmaktadır. Bu nedenle evcil hayvanınızın ateşinin normal değerlerin üzerine çıktığını fark ettiğinizde vakit kaybetmeden bir veteriner hekime götürmelisiniz.
İlginizi çekebilir: Köpek Vitaminleri
Aşı Uygulamaları
Kedi ve köpeklerde yüksek ateş nedenleri arasında aşı uygulamaları da yer almaktadır. Aşı sonrasında kedi ve köpeklerde ateş ile birlikte halsizlik gözlenebilir. Bunlar aşının ardından yaşanabilecek olağan durumlardır. Hayvanın vücut ısısı 48 saat içerisinde normale dönecektir. Ancak halsizlik ve ateş gibi belirtiler aşının üzerinden 48 saat geçmesine rağmen devam ediyorsa mutlaka bir veteriner hekim ile irtibata geçmek gerekir.

Mevsim Değişikliği
Havanın çok sıcak olması da kedi ve köpeklerde ateş yükselmesine neden olabilir. Böyle durumlarda onları serinletmek adına buz kompresi ve ılık duş gibi yöntemlere başvurmak gerekebilir. Yine ısınan havalar ile birlikte evcil hayvanların su tüketim ihtiyaçları da artar. Çünkü vücut sıcaklıklarını dengelemeye ihtiyaçları vardır. Bunun için çok sıcak havalarda su kapları günde iki kez kontrol edilmelidir.
Köpek ve kedilerde ateş yükselmesi daha pek çok nedenden kaynaklanabilir. Diğer nedenleri ise şöyle sıralayabiliriz:
- Zehirlenmeler
- Hormonal ve metabolik hastalıklar
- Çeşitli ilaçlar
- Alerjik reaksiyonlar
- Tümörler
- Bağışıklık sistemi sorunları
Kedi ve Köpeklerde Yüksek Ateş Belirtileri
Kedi ve köpeklerin ateşi olup olmadığını anlamanın en iyi yollarından birisi termometre kullanmaktır. Termometre ile rektum yani makattan yapılacak ölçüm evcil dostlarımızı rahatsız eder. Ancak iyilikleri için bunu yapmamız gerekir. Kedi ve köpeklerde ateş ölçümü için termometrenin ucunu rektuma sokarak birkaç dakika beklemek gerekir. Fakat öncesinde termometre dezenfekte edilmelidir. Yine ateş ölçümü sırasında kedi ya da köpeği iyi anlaştığı birinin oyalaması ve gerekiyorsa tutması en doğrusudur. Aksi halde hayvan hareket ettiğinde derece yerinde durmayabilir ve ölçüm gerçekleştirilemez.
Yüksek ateşi tespit etmenin en iyi yolu termometre ile ölçüm yapmak olsa da, elinizde bir termometre bulunmayabilir ya da evcil hayvanınız bu işlem sırasında sabit durmayabilir. Bu gibi durumlarda aşağıdaki belirtilerin varlığını kontrol edebilirsiniz.
- Sıcak ve kuru bir burun,
- Apati yani çevreye karşı ilgisizlik, depresyon ve üzüntü hali,
- Tüm günü yatarak ya da uyuyarak geçirme isteği,
- Severek tükettiği gıdalara karşı ilgisizlik, iştah kaybı,
- Kusma ve ishal,
- Açık bir neden olmaksızın sürekli olarak sızlanma,
- Normalde huzurlu ve sakin olmasına rağmen saldırgan davranışlar sergilemeye başlaması,
- Kuyruk ve kulakların arkaya doğru düşmesi,
- Serin bir yer arama,
- Hızlı nefes alma,
- Hızlı kalp atışı,
- Titreme,
Elbette köpek ve kedilerde görülen yüksek ateş her zaman ciddi bir hastalığa işaret etmez. Zira havanın sıcak olması da dahil olmak üzere birçok faktör ateşlerinin yükselmesine sebep olabilmektedir. Bu nedenle de hayvanın ateş yüksekliği yukarıda belirttiğimiz diğer belirtiler ile birlikte ele alınmalıdır. Çünkü bir kedi ya da köpeğin neşeli ve enerjikken ateşinin yükselmesi ile halsiz ve mutsuzken ateşinin yüksek olması kesinlikle aynı şey değildir. Her iki durumda da hayvanın tam olarak neyinin olduğunu anlamanın en etkili yolu ise bir veteriner hekim tarafından muayene edilmesidir.
Kedi ve Köpeklerin Ateşi Nasıl Düşürülür?
Kedi ve köpeklerin vücut ısılarının yükseldiği fark edildiğinde durumun bir an önce kontrol altına alınması gerekir. Çünkü ateş, önemli bir hastalığın belirtisi olmasa bile ileride daha önemli bir soruna dönüşebilir. Bunun için kedi ya da köpeğinizin ateşini düşürmek adına kendisini güvende hissettiği bir yerde nemli bir havluya sarabilirsiniz. Bir süre havluya sarılı tuttuktan sonra yine havlu ile kurulamalısınız. Fakat evcil hayvanınızı kesinlikle direkt olarak soğuk suyun altına tutmak ya da ıslatmak gibi işlemlere maruz bırakmamalısınız. Aksi halde soğuk suyun etkisi ile anlık şok oluşumuna neden olabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Kedi vitaminleri
Bunların yanı sıra vücut ısısının düşmesi için biraz soğuk su içirebilir ve yatağını serin bir yere koyabilirsiniz. Ayrıca arka ayaklarının arasına ya da başına buz torbası koymak da ateşinin düşmesi adına etkili olacaktır. Fakat uzun süre ıslak kalmaması için ıslanan yerleri daima kurutmanız gerekir.
Kedi ve köpeklerde yüksek ateş belirtilerinin fark edilmesinin ardından bir sonraki adım veteriner hekime götürmek olmalıdır. Çünkü kendi yöntemleriniz ile ateşin nedenini belirleyerek tedavi edemezsiniz. Ateşin düşmesini sağlasanız bile profesyonel yardım almamanız durumunda işlerin daha da kötüye gidebileceğini kesinlikle unutmamalısınız.
Köpeklerde Saldırganlık Sorunu hakkındaki yazımızı da okumak ister misiniz?