Evinde kedi ya da köpek besleyen bireylerin kafalarını kurcalayan en önemli konulardan birisi, evcil dostlarının beslenmesi için kullandıkları mamayı nasıl saklamaları gerektiğidir. Günümüzde bazı kedi ve köpek mamaları küçük paketlerde olduğu kadar büyük paketlerle de satışa sunulmaktadır. Bu büyük paketlerin içindeki mamalar tamamen tüketilene kadar uzun süre beklerler. Eğer uygun koşullarda muhafaza edilemezlerse de bayatlar ya da bozulurlar. Evcil hayvanlar ise genellikle uzun süre beklemiş ya da bayatlamış mamayı anlar ve yemek istemezler. Çünkü bayat kedi ve köpek mamalarının kokusu azaldığı gibi tadı da değişir. Bu anlamda satın aldığınız mamanın çöpe gitmemesi ve uzun süre tazeliğini koruması için mama saklama koşulları hakkında bilgi edinmeniz oldukça önemlidir. Peki, kedi ve köpek maması saklama ile ilgili bilinmesi gerekenler nelerdir?
Kedi ve Köpek Maması Saklama Önerileri
Kedi ve köpek mamalarının bozulmasında ya da bayatlamasındaki en önemli faktör muhafaza edildikleri ortamdır. Eğer bir mama rutubetli veya çok güneşli ortamda muhafaza edilirse bir süre sonra tadında değişme meydana gelecektir. Bu koşullarda saklanan mamaların son kullanma tarihinin geçip geçmemesi çok da önemli değildir. Çünkü oda sıcaklığının üzerinde bir ortamda saklanan mamaların sağlıklı bir şekilde tüketmeye hazır kalması mümkün değildir. Sıcak ortamdaki mama oksitlenir; tüm vitamin, mineral ve aromasını kaybeder. Üstelik bayatlayan ve bozulan mamalar evcil dostlarımızda kusma, kabızlık, mide ve bağırsak rahatsızlıkları gibi pek çok sağlık problemine de neden olabilirler. Bu tarz problemler ile karşılaşmamak ve mamanın taze kalmasını sağlamak için yapılabilecekler ise şöyledir:
● Öncelikle Mamanın Son Kullanma Tarihi Kontrol Edilmeli
Kedi ve köpek maması saklama ile ilgili dikkat edilmesi gereken önemli konulardan birisi mamanın son kullanma tarihidir. Bunun için mama satın almadan önce son kullanma tarihi mutlaka kontrol edilmelidir. Eğer son kullanma tarihine yakın bir mama satın alınacak olursa en kısa sürede tüketilmesi gerekir. Bazen son kullanma tarihi yaklaşan mamalar indirimli fiyatlara satışa sunulabiliyor. Eğer evcil dostunuzun mamayı bitirme süresi ile mamanın son kullanma tarihi arasında fark yoksa bu tür kampanyaları takip edebilirsiniz.
● Kuru Kedi-Köpek Mamaları Serin ve Kuru Ortamda Muhafaza Edilmeli
Kedi ve köpeklerin kuru mama ile beslenmeleri oldukça faydalıdır. Kuru mama diş sağlıklarını korur, zengin içeriği sayesinde kemik ve kas yapılarını destekler. Ancak kuru mamaların faydalı olabilmesi için mutlaka uygun koşullarda saklanmaları gerekir. Bu doğrultuda kuru kedi ve köpek mamaları mutlaka serin ve güneş görmeyen yerlerde muhafaza edilmelidir. Paket halinde satılan kuru mamalar kendi paketlerinde saklanabilir. Çünkü bu mama paketlerinin ağzı genellikle kilitlenebilir şekilde tasarlanır. İhtiyaç duyulan kadar mama paketten alındıktan sonra içindeki hava alınarak ağzı düzgünce kapatılabilir. Fakat her ne kadar onaylamasak da kedi ve köpek beslenmesi için açık kuru mamalar da satılmaktadır. Bu durumda mamayı saklayabileceğiniz güvenli bir ambalajı olmayacağı için mama saklama kabı edinmeniz gerekebilir.
İlginizi çekebilir: Juen Pet Market
Kuru mama bir başka kapta muhafaza edilecekse sırasıyla cam, çelik veya plastik kavanozların tercih edilmesinde fayda bulunmaktadır. Ancak kaliteli olmayan plastik saklama kapları zaman içerisinde mamanın koku ve tat değişimine uğramasına neden olabilirler. Fakat mama saklama için hangi kabı tercih ederseniz edin serin ve güneş almayan bir yerde durmasına özen göstermelisiniz.

● Kuru Mama Buzdolabına Konulmamalı
Kuru mama saklama koşulları kısaca yukarıda bahsettiğimiz gibidir. Ancak çoğu evcil hayvan sahibi kuru mamayı buzdolabında saklayıp saklayamayacağını da merak eder. Kuru köpek ve kedi maması buzdolabında muhafaza edilmemelidir. Mutlaka ağzı sıkıca kapalı olarak serin ve güneş almayan bir yerde saklanmalıdır.
● Yaş Kedi ve Köpek Mamaları Açıldıktan Sonra Mutlaka Buzdolabında Saklanmalı
Kedi ve köpek maması saklama ile ilgili bir diğer önemli husus, yaş mamaların nem seviyesinin ve lezzetinin açıldıktan sonra nasıl korunacağıdır. Yaş kedi ve köpek maması çeşitleri kuru mamalara göre daha farklı süreçlerden geçerek üretilirler. Et yan ürünleri, sebze, tahıl ve yağlar, su ve jelleştirme maddeleri ile karıştırılır. Daha sonra bu karışım püre haline getirilir, buhar tünellerinde biraz pişirilir ve küp şeklinde kesilerek kaplara yerleştirilirler. Yaş mamaların su oranı yüksek olduğu için açılmalarının ardından uygun koşullarda muhafaza edilemezlerse kısa süre içerisinde bozulurlar. Yaş kedi ve köpek maması saklama için tercih edilecek en basit ve pratik yol ise mamayı kabından çıkarmadan ağzını buzdolabı poşeti, streç film vb. bir malzeme ile iyice kapamaktır.
İlginizi çekebilir: Proplan Mama
Kedi ve köpekler yaş mamayı kuru mamadan daha çok severler. Balıklı, tavuklu ve karidesli gibi çeşitleri bulunan bu mamalar evcil hayvanlar için oldukça lezzetli gıdalardır. Fakat bazen hayır diyemedikleri yaş mamalara dahi burun kıvırabilirler. Bunun nedeni mamanın kötü koşullarda muhafaza edilmiş olması da olabilir. Bu anlamda yaş mama açıldıktan sonra buzdolabında en fazla 3-4 gün tutulmalı hala tüketilmediyse hemen çöpe atılmalıdır. Aksi halde evcil hayvanınızın sağlığının bozulmasına neden olabilir. Ayrıca konserve mama sıcak havalarda evcil dostunuzun mama kabında yarım saatten daha uzun süre kalmamalıdır. Kalması durumunda ise mama kabını çok iyi bir şekilde yıkayarak olası bakteriyel sorunların önüne geçmelisiniz.
● Ödül Mamaları Hava Geçirmez Bir Kapta Korunmalı
Kuru ve yaş mamaların yanı sıra kedi ve köpekler için ödül mamaları da satışa sunulmaktadır. Bu atıştırmalıkların koku ve lezzetlerini korumaları için saklama koşullarına uygun şekilde muhafaza edilmeleri önemlidir. Kedi ve köpek ödül maması hava geçirmez kilitli bir paketteyse başka bir kaba ihtiyaç yoktur. Ancak naylon torba ya da kutuda ise bu durumda hava geçirmez bir kapta muhafaza etmek en doğrusudur. Bu sayede mevcut tadını ve kokusunu koruyacaktır.
Bozuk Mama Nasıl Anlaşılır?
Kedi ve köpek maması saklama ile ilgili bilinmesi gerekenler kısaca yukarıdaki gibidir. Fakat bunun yanı sıra bir mamanın bozulduğunu anlamak da oldukça önemlidir. Kedi ve köpek mamaları insanların pek alışkın olmadığı ve hoşlanmadığı bir kokuya sahiptir. Bu nedenle evcil hayvan sahibi olarak mamanın bozulup bozulmadığını koklayarak anlayamayabilirsiniz. Bunun yerine evcil dostunuzun mamasına verdiği tepkileri gözlemleyebilirsiniz. Özellikle kediler mamanın yalnızca kokusundan dahi bozuk olup olmadığını anlayabilen canlılardır. Dolayısıyla evcil hayvanınız mamayı kokladıktan sonra aç olmasına rağmen yemek istemiyorsa bozuk olduğundan şüphe edebilirsiniz.
Ayrıca kuru mamaların kendi ambalajı içerisinde çok fazla kırıntılı olması, mamanın yağının kendi ambalajının da dışına taşması, ambalajdaki delik ve yırtıklar mamanın bozuk olabileceğine dair işaretler olabilir. Yaş mamalarda ise bombaj oluşumu, konserve kutusundaki delik ve akıntılar birer sorundur ve bu tür mamalar kesinlikle tüketilmemelidir.
Köpeklerde Kabızlık Nedenleri ve Önlemi konulu yazımız da ilginizi çekebilir.