Kedi Tuvalet Kokusu Nasıl Önlenir?

Yazar:

Kedi tuvalet kokusu tüm kedi severlerin ortak şikayetidir ve çoğu kişiden her gün kum değiştiriyorum ancak yine de kokuyor dediğini duymuşsunuzdur. Elbette her gün kum değiştirmek kum kokusunu ortadan kaldırmak veya azaltmak için bir yöntem olabilir. Ancak bu yöntemin hem çok yorucu hem de çok masraflı olacağı öngörülebilir bir gerçektir. Kedi idrarı kokusundan kurtulmak bazen çok zor olabilmektedir ama kesinlikle imkansız değildir. Kedi tuvalet kokusu sorunundan kurtulmak için aşağıdaki tavsiyelerimizi gözden geçirmek size yardımcı olabilir. İşte kedi tuvalet kokusu nasıl önlenir sorusunun yanıtı.

Kedi Tuvalet Kokusu Nasıl Önlenebilir?

  • Kedi tuvaleti koku sorununu azaltabilmenin etkili ve en önemli yöntemlerinden birisi kedi kum seçiminin doğru yapılmasıdır. Piyasada çok fazla çeşit ve marka kedi kumu bulunuyor ve elbette hepsi de kaliteli ve yüksek emiş gücüne sahip kedi kumu olarak satılıyor. Ancak bu çeşitliliğin içerisinde kedi veya kedileriniz için en doğru kumu bulmanın yolu, bir kaç farklı kumu koku ve emicilik açısından denemektir. Çok yoğun koku şikayeti olan kişilere özellikle koku kontrol formüllü kedi kumu ve aktif karbonlu kedi kumu olarak satılan kumları denemelerini tavsiye ederiz. Bu tür kumlar kokuları nötralize edebilen özel formüllü olduklarından daha fazla işe yarar.
  • Koku kontrolü için topaklaşan kedi kumları ve sıvı emme kapasitesi yüksek olan kedi kumlarını tercih etmek de ayrıca faydalı olabilir. Sıvıları hızla emip anında sertleşen kumlar, kokuları da hızla hapsetmiş olur.
  • Kedi tuvalet kabının içerisinde kullanılan kumun günlük temizliğinin düzenli yapılması kedi tuvaleti kokusunun giderilmesinde oldukça etkisi vardır. Bu temizlikten kastımız kum kabının temizliği ya da kumun tamamının değişimi değildir. Eğer mümkün olurda kediniz tuvaletini kullandıktan hemen sonra katı atıkları ve ıslak kum kısımlarını alabilirseniz kokunun çok daha az oluşacağını görebilirsiniz.
  • Kedi kumunun değiştirilme sıklığı da koku oluşumunu önlemek için çok faydalıdır. Günlük temizlikler sırasında kirli kumları uzaklaştırmış olsanız da, en az haftada 1 kez kumun tamamını yenilerseniz koku daha az olacaktır.
  • Kedi tuvalet kabının seçimi de kokunun azaltılmasında önemli bir etkendir. Özellikle kapalı kedi tuvaletleri kokuların etrafa yayılmasını büyük ölçüde önler. Ancak bununla birlikte kokunun hapsolmasına neden olduğundan bir süre sonra kediniz kötü kokan tuvaleti kullanmak istemeyebilir. Bu nedenle kapalı kedi tuvaleti kullansanız dahi kum temizliğine özen göstermelisiniz. Ayrıca filtreli kedi tuvalet kabı kullanarak kum kabı içerisinde koku yoğunlaşmasını da önleyebilirsiniz.
  • Kedinizin tuvaletini banyo gibi kapalı bir yere koymak yerine iyi havalanan bir yere koymakta kokunun azalmasında etkili olacaktır. Eğer kapalı bir balkonunuz var ise kedi tuvaleti için en ideal yer olacaktır. Eğer balkon kapısını sürekli açık tutmak istemiyorsanız bir kedi kapısı takarak, kışın dahi kedi tuvalet kabını balkonda tutabilirsiniz.
  • Kedi tuvalet kokusunu önleyebilmenin bir başka etkin yolu da karbonat kullanmaktır. Kumu koymadan önce karbonatı ince bir tabaka olacak şekilde tuvalet kabının tabanına serpiştirin ve üzerine kum doldurun. Karbonat kokuyu emer ve bu sayede kötü tuvalet kokularının azalmasına yardımcı olur.
  • Eğer karbonatı kum kabına eklemek istemiyorsanız kum kabının yakınlarında bir yere bir kap içerisinde karbonat koymak da kokuların azalmasına yardımcı olacaktır. Karbonat koku emici özelliğe sahiptir ve bu sayede ortamdaki idrar kokusunun azalmasına yardımcı olacaktır.
  • Bir diğer yöntemde kedi kumu koku giderici ürünler kullanmaktır. Bu ürünler koku giderici olarak özel üretilmişlerdir. Kedi idrarının kimyasal yapısına göre özel formüle edilmiş olan bu ürünler koku moleküllerini parçalar ve bu sayede kokuları maskelemeden yok ederler. Koku gidericilerin bazıları da enzimatik etkili ürünlerdir. Bu tür ürünler içerdiği bakteri ve enzimler ile kokuya sebep olan amonyak ve diğer idrar bileşenlerini kimyasal etkileşim ile parçalayarak yok ederler. Yoğun koku şikayetiniz varsa bu tür ürünler kullanarak hızlı ve etkili bir çözüm yaratabilirsiniz.
  • Kedi tuvaletleri genellikle plastik malzemeden yapılmıştır. Plastik tuvalet kapları zamanla çizilir ve kokuya neden olan bakterilerin yerleşmesine uygun ortam oluşur. Bazı kedi sahipleri koku oluşumunu önlemek amacı ile gerektiğinden daha az miktarda kum koymayı ve bu kumu her gün yenilemeyi tercih ediyorlar. Ancak kum miktarı az olduğu zaman eşelenme sırasında tuvaletin çizilme ihtimali çok daha yüksek olur. Bunu önlemek için daima kum miktarının 5 veya 6 cm den az olmamasına dikkat etmelisiniz. Tüm önlemlere rağmen zaman içerisinde çizilmiş ve yıpranmış ise kedinizin tuvaletini yenilemeniz de koku sorununuzu gidermeniz için yardımcı olacaktır.
  • Kedi tuvaletinin de haftalık kum temizliği sırasında uygun bir dezenfektan kullanılarak yıkanıp temizlenmesi de koku kötü kokuların azalmasında çok etkili olur.
  • Kedi tuvaleti kokusunu gidermek için en etkili yöntemlerinden bir diğeri ise otomatik kedi tuvaleti kullanmak olacaktır. Her ne kadar ilk etap da maliyetli bir yöntem olsa da kendi kendini temizleyebilen özel mekanizmalı bu tuvaletler sayesinde kumun temizliği kolaylaşır. Hatta otomatik kedi tuvaletlerinin bazılarında özel yıkanabilen kum kullanılabilmektedir. Bu sayede her tuvalet sonrası idrar ve katı atıklar temizlenir ve böylece kokuya neden olabilecek hiçbir şey kalmaz.
  • Eğer erkek kediniz varsa ve hormonal nedenlerle idrar püskürterek yoğun kokuya neden oluyorsa kısırlaştırmayı düşünebilirsiniz. Özellikle alan belirlemek için yapılan idrar püskürtme başlı başına yoğun koku sebebidir ve elbette tuvaletinin de yoğun bir şekilde kokmasına sebep olur. Kedi kısırlaştırma operasyonundan sonra alan belirlemek için idrar püskürtme ihtiyacı azalacağından yoğun idrar kokusu da azalacaktır.

İlginizi çekebilir: Kum Kabı Koku Giderici

kedi tuvalet kokusu nasıl önlenir
Kedi tuvalet kokusunu gidermek için hangi yöntemi kullanırsanız kullanın mutlaka kediniz için zararlı olmayacak yöntemi seçmeye çalışın. Örneğin kedi tuvalet kabı çamaşır suyu ile temizlenirse mutlaka çok iyi durulanmalıdır. Aksi taktirde hem solunum sistemi problemleri hem de patilerde tahriş olma olasılığı yüksek olacaktır.

Kedi Tuvalet Kabı Temizliği İçin Öneriler

Kedi tuvalet kaplarının temizliği özellikle koku sorununun önlenebilmesi için çok önemlidir. Hem kirli bir tuvaleti kediniz reddedeceği için hem de evde ağır bir koku oluşacağı için koku durumuna bağlı olarak olabildiğince sık yapılmasında fayda vardır. Kedi kum kabı temizliğine yardımcı olabileceğini düşündüğümüz önerilerimiz;

  • Kum kabının tamamen boşaltılması ve kabın yıkanması hem zaman alan hem de zahmetli bir işlemdir. Piyasa da satılan kedi kum poşeti çeşitlerinden birini kullanarak bu süreyi uzatabilirsiniz.
  • Kedi tuvaletinin temizliğinde kesinlikle kalıntı bırakan kimyasal temizleyiciler kullanmamaya dikkat etmelisiniz.
  • Dezenfekte etmek için çamaşır suyu kullanacaksanız mutlaka sulandırarak kullanmalı ve çok iyi durulamalısınız.
  • Sulandırılmış elma sirkesi iyi bir dezenfektan etki sağlayacağından tercih edebilirsiniz. Sirkeli su ile sildikten sonra en az 10 dakika beklemeli ve daha sonra durulamalısınız.
  • Durulama gerektirmeyen özel olarak bu amaçla üretilmiş olan spreyler, tuvalet dezenfektanlarının yanı sıra koku ve leke giderici spreyler de tuvalet kaplarının temizliğinde kullanılabilir.

Kedi İdrar Lekesini Çıkarmak İçin Pratik Öneriler

  • Karbonat iyi bir leke çıkarıcıdır. Lekenin üzerine bir miktar karbonat dökerek fırça yardımı ile yayın ve bekleyin. Karbonat ıslaklığı tam olarak emdikten sonra bir bez yardımı ile fazlasını alın. Bölgeye oksijenli su ile karıştırılmış bulaşık deterjanı (yaklaşık 5 ml) dökerek fırçalayın. Daha sonra durulayıp kuruttuğunuzda lekenin ve aynı zamanda kokunun yok olduğunu göreceksiniz.
  • Karbonatı lekeli kısım ıslakken döküp en az 10 dakika bekledikten sonra sirke dökerek de kullanabilirsiniz. Sirkeyi mutlaka 1/1 oranında sulandırarak kullanmalısınız. Yani 1 litre suya 1 litre sirke olarak hazırlayabilirsiniz. Mümkünse püskürtmeli bir şişe kullanarak karbonatın üzerine püskürtün. Sirkede, oksijenli su gibi karbonatı köpürtür. Köpürme bittiğinde kuru bir bez yardımı ile silip durulayabilirsiniz. Bu işlemi leke çıkana kadar tekrarlayabilirsiniz.
  • Etkili bir leke çıkarıcı kullanabilirsiniz. Bu amaçla özel olarak üretilmiş enzim etkili leke çıkarıcılar aynı zamanda kokuları da yok eder ve tekrar bu bölgeye çiş yapmasını önler.
  • Kesinlikle amonyak içeren leke çıkarıcı ürünleri kullanmayınız. Lekeyi temizleseniz dahi amonyak kedi idrar kokusuna benzerdir bu nedenle kediniz bu bölgeye tekrar tuvaletini yapacaktır.
  • Kediniz idrarını yaptığı anda yakalarsanız hızlıca sıvıyı emecek bir havlu kullanarak temizleyin. Bu sayede leke oluşma riskini azaltmış olursunuz. Daha sonra sirkeli su ile alanı iyice silip kurulayınız.

İlginizi çekebilir: Leke Çıkarıcı Ürünler

  • Sert zeminlerde çamaşır suyu kullanarak idrarı temizleyebilirsiniz. Bu işlem içinde çamaşır suyunu sulandırmanızı tavsiye ederiz. İdeal olan 1 ölçü çamaşır suyu ile 10 ölçü suyu karıştırmaktır. Kullandığınız alanda renk değişikliğine neden olabileceğinden önce küçük bir alanda deneyerek kullanınız.
  • Elbise, koltuk ve halı gibi tekstil ürünlerinden idrar lekesini çıkarmak için enzimatik etkisi olan kaliteli bir leke çıkarıcı kullanmanızı tavsiye ederiz. Kullanacağınız ürünün küçük bir köşesinde deneyerek renk değişimi olup olmadığına bakmalısınız. Aksi halde lekeyi çıkarırken renk solmasına neden olabilir.
  • Tekstil ürünlerinde etkili bir temizleyici olan sirkeyi sulandırarak kullanabilirsiniz. Bu amaçla beyaz sirkeyi yine 1/1 ölçüsünde sulandırarak kullanabilirsiniz.
  • Kedi idrar kokusunun ve lekesinin en zor temizlendiği alan halılardır. Çünkü lekeyi tam olarak çıkarsanız dahi halının içine işleyen idrar kurudukça kristalleşerek tekrar kokuya sebep olur. Bu nedenle kediniz halıya tuvaletini yaptığında birkaç gün tekrar tekrar temizleyerek kokunun yok olduğundan emin olmalısınız.

Kedilerin Eve Çiş Yapması ve Nedenleri konulu yazımız da ilginizi çekebilir.

Benzer Yazılar

%d blogcu bunu beğendi: