Kedi Tuvalet Kabı Temizliği Neden Önemli

Yazar:

Kedi tuvalet kabı temizliği, kediler için hem fiziksel, hem de ruhsal etkileri nedeniyle önemlidir. Kirli tuvalet kabı kediler için önemli bir stres ve mutsuzluk kaynağıdır. Bir kedi için tuvalet kabının temiz olmasının yanı sıra yerleştirildiği yer dahi önemlidir. Mutlu bir kedi sahibi olabilmek için bu konuda hassas olmalısınız ve tuvalet kabını temiz tutmaya özen göstermelisiniz.

Kedilerin koku alma duyusu bizden daha güçlüdür. Tuvalet konusunda titiz ve tutucu olan kediler kokan bir tuvalet kabı içerisine girmek istemediği gibi kumu kirli bir tuvaleti de kullanmak istemez. Eğer tuvaletini tutamaz hale gelirse, kendisine başka bir tuvalet alanı arayabilir. Eğer evde kuytu bir köşede kedinizin atıklarını görüyorsanız, öncelikle tuvalet kabı temizliğinin düzgün olup olmadığını sorgulamalısınız. Elbette bu davranışın farklı nedenleri olması da mümkün ancak dediğimiz gibi ilk sorgulanması gereken tuvalet kabı temizliğidir.

Özellikle uzun süre idrar tutma çabası nedeniyle idrarın miktarı ve yoğunluğu artar. Buna bağlı olarak idrar kristalleri ve idrar taşı oluşma riski de artar. Uzun süren ve tekrarlayan durumlarda tıkanmalar, idrar kesesi yangı ve iltihaplanmaları oluşabilir. Sonuçta böbrekleri de etkileyebilen hastalıklara neden olabilir. Kedinizin idrar yapma sıklığı azaldığında, eğer varsa kedi tuvaleti ile ilgili olumsuz faktörleri mutlaka gidermelisiniz. Ancak daha sonrasında idrar tutma veya az idrar yapma sorunu devam ederse, asıl nedenin araştırılması için mutlaka veteriner hekiminize danışmalısınız.

kedi tuvalet kabı temizliği neden önemli

Kedi tuvalet kabı ve kedi kumu temizliği her şeyden önce ev içi hijyeni sağlamak ve kedi tuvaleti kokusu oluşmasını önlemek için gereklidir. Kediler, kirli bir tuvalet kabına giriş çıkış sırasında patileri ile kirli kumları ev içerisine taşıyarak kirlilik oluşmasına neden olabilirler.

Kedinizin ve belki de sizin sağlığınızı etkileyebilecek bazı hastalıklar kedinin atıkları yolu ile bulaşır. Temiz bir kum ve kum kabı kedinizin sağlığının sürdürülmesinde büyük rol oynar.

Kedi tuvaleti temizliğinin kolaylaştırılması için, kedi tuvalet poşetleri kullanılması tavsiye edilebilir.

Kedi Tuvalet Kabı Temizliği Ne Sıklıkta Yapılmalıdır?

Kedi kum kabı temizliği denildiğinde iki aşamalı bir temizlik söz konusudur.

  • Kedi kumu temizliği – Her gün düzenli olarak yapılmalıdır.
  • Kedi tuvalet kabı temizliği – Özel bir durum olmadığı sürece haftada bir temizlik önerilir.

Kedi kumunu temizleme sıklığı ve süresi, evinizdeki kedi sayısına ve kullandığınız kumun çeşidine göre fark gösterir. Örneğin; bazı kedi kumları çok yüksek emiş gücüne sahiptir ve bu nedenle daha az koku yapar. Bu sayede de daha uzun süre kullanılabilir. Bazı kumlar ise topaklaşma özelliğine sahiptir ve bu nedenle kumun içinden topaklaşanlar alındığında kedi kumu temizliği kolayca tamamlanmış olur. Genel olarak kedi kumu temizliği için kumdaki atıkları alıp, gerekirse biraz daha kum ekleyip kalan kısımla karıştırmanız yeterlidir. Bu işlemi günlük yapmanız, hem tuvalet kokusunu azaltır hemde satın aldığınız kedi kumunun daha tasarruflu kullanılmasını sağlar.

Ancak ne kadar dikkat ederseniz edin zaman içerisinde tuvalet kabının dibine sızan idrar kalıntıları, artık iyice eskimiş kumlar ve diğer atıklar nedeniyle tuvalet kabı iyice kirlenir. Bu nedenle artık tuvalet kabının kendisini temizlemek gerekir. Bu amaçla kedi kum kabı tamamen boşaltılmalı ve tuvalet kabı tepeden tırnağa yıkanmalıdır. Bu temizliği an az hafta da bir yapmalısınız. Kaliteli kedi kumu ve günlük temizliklerin düzenli yapılması bu süreyi uzatmanızı sağlayabilir ama yine de hijyen açısından hafta da bir temizlik daha uygundur.

Kedi Kum Kabı Nasıl Temizlenir?

Bu amaçla kum kabı içerisindeki eski kumun tamamı dökülür. Eski kumları eriyeceğini düşünerek sakın klozete dökmeyin, kesinlikle tıkanma sebebi olur. Tuvalet kabının dibinde biriken ve yapışan atıklar su altında kolay çıkmayabilir ve kazımak zorunda kalabilirsiniz. Bu işlemi yaparken mümkün olduğu kadar tuvalet kabının tabanına zarar vermemeye çalışın. Tabanda oluşabilecek çatlaklar bakterilerin daha kolay tutunmasına ve yerleşmesine neden olur. Daha sonra yıkama işlemine geçebilirsiniz. Yıkama sırasında deterjan ve gerekirse çamaşır suyu gibi arındırıcılar kullanarak temizlikten emin olunmalıdır. Deterjan veya çamaşır suyu kullanıldığında kimyasal artık ve buna bağlı kimyasal koku kalmaması için iyice durulamayı unutmamalısınız. Daha sonra çok iyi kurutulan kedi tuvaletleri içerisine temiz kum doldurularak işlem tamamlanmış olur.

Eğer tek bir kediye bakıyorsanız günlük bakımların yanı sıra genel tuvalet temizliğinin haftada 1 kez yapılması genel olarak yeterlidir. Ancak birden fazla kediniz varsa ve aynı tuvalet kabını kullanıyorsa bu işlemi haftada 2 – 3 kez yapmanız gerekebilir.

Kedi tuvaleti temizliğinin kolaylaştırılması için, kedi tuvalet poşetleri kullanılması tavsiye edilebilir. Kum poşetleri sayesinde kedi tuvaleti temizliği oldukça kolay olacaktır. İhtiyaç durumuna ve koku oluşumuna göre istediğiniz zaman poşet ile tüm kumu tuvalet kabından alıp çöpe atmak yeterli olur. Islaklık ve diğer atıkların kaba bulaşması söz konusu olmadığından tuvalet kabını yıkama zorunluluğu ortadan kalkmış olacaktır.

Bu yazımızda ilginizi çekebilir: Kapalı kedi tuvaleti kedim için iyi mi?

Bir Cevap Yazın

Benzer Yazılar

%d blogcu bunu beğendi: