Kedinizin burnunda bir akıntı fark ettiyseniz, basit bir burun akıntısı deyip geçmeyin çünkü kedi nezlesi olabilir. Evet sadece üşütmeye bağlı bir akıntı olabileceği gibi, kediniz ve diğer kediler için hayati önem taşıyan ve viral bir hastalık olan kedi nezlesi ya da diğer adıyla kedi gribi nedeniyle de olabileceğini unutmamalısınız.
Kedi Nezlesinin veya Kedi Gribinin Belirtileri
Kedilerde nezle, virüsle kontamine olduktan sonra hastanın direncine bağlı olarak bir kaç gün içinde başlar. Yeni doğmuş yavru kediler çok daha hızlı ve ağır şekilde etkilenirler. Burundan önce gelen akıntı sarı ve koyu kıvamlıdır. Zaten hastanın burnu bir kaç saat içinde tamamen tıkanır ve nefes almak zorlaşır. Bu arada yüksek olasılık hemen gözlerde de bir çapaklanma başlayacak ve iyi bir yardım alamazsa yaklaşık 1 gün sonra gözler kapanacaktır.
Burun delikleri kapanan hasta doğal olarak ağız yoluyla nefes almaya başlar. Kapanan burun delikleri hastanın koku alma duyusunu da etkilediğinden çevredeki yiyeceklere karşı ilgi azalır. Ağız yoluyla hem nefes alıp hemde yemek yeme çok kolay olmayacağından hasta yemek yemeyi keser. Gıdasızlık vücut direncinin gittikçe azalmasına neden olur ve bu nedenle de virüs ve diğer bakterilerin vücudu ele geçirmesini hızlandırır. Bakımsız ve tedavi göremeyen yavru kediler bir iki hafta içinde ölebilir. Yetişkinler daha dirençli oldukları için daha fazla dayanabilirler ancak tıbbi destek almadıkları sürece onlar içinde hayatta kalmak çok zor olacaktır.
Aşağıdaki bazı belirtilerde kedi nezlesi ile karışabileceğinden bilmenizde fayda olduğunu düşündük. Genel bir kanıya varmadan önce göz önünde tutulmaları faydalı olabilir.
Kedinizin burun akıntısı şeffaf ve kıvamlı olmamasına karşın bu duruma hapşırmada eklenip devam ediyorsa, bu durumun bir alerji veya yabancı cisim nedeniyle olabileceğini unutmamalısınız. Eğer bahar aylarında bu durum gözlemleniyorsa ilk akla gelen alerji olmalıdır. Bu durumda ateş, halsizlik, gözlerde çapaklanma gibi klinik belirtiler yoktur. Kediniz keyiflidir, iştahla yemeğini yer ancak akıntı ve hapşırık bir türlü kesilmez. Bu durumda ev içerisinde bir hava temizleyici bulundurmak ve kedinizin dışarı çıkış süresini kısıtlamaktan başka sizin yapabileceğiniz pek bir şey yoktur. Bu konuda hekiminizden yardım alabilirsiniz.
Basit üşütmeye bağlı gelişen burun akıntısı şeffaf ve akıcıdır. Biraz kedi vitamini, bağışıklık desteği ve beslenmeye dikkat ederek genel vücut direncini artırarak, evde sağlayacağınız sıcak bir ortam ile bu sıkıntıyı aşabilirsiniz. Birkaç gün içerisinde akıntı miktarında pozitif yönde değişiklik olmadığı takdirde mutlaka veteriner hekiminize göstermeniz faydalı olacaktır. Veterinerinizin önermesi halinde antibiyotik ve vitamin desteği sayesinde iyileşme süreci daha hızlı olacaktır.
Eğer kediniz kesik kesik hapşırıyor, burnundan bir şey çıkarmak ister gibi hareketler yapıyorsa burnuna yabancı bir cisim kaçmış olabilir. Bu durumda da burun akıntısı şeffaftır ve çoğunlukla tek taraflıdır. Uzun süre devam eden durumlarda burun mukozasının hasar görmesi neticesi kanla karışık akıntı da söz konusu olabilir. Öncelikle kedinizin burnunu temizlemeli ve bir ışık yardımı ile içerisini kontrol etmelisiniz, gözle görülebilen bir yabancı cisim var ise bir cımbız yardımı ile alabilirsiniz. Bu işlem sırasında kedinizin başını sabit tutmak için yardım almanızı tavsiye ederiz. Eğer bunu başaramazsanız veteriner hekiminizden yardım istemeyi düşünmelisiniz.
Kedi Nezlesi – Kedi Gribi Tedavisi
Öncelikle kendi kedinizin veya sokakta yardım etmeye çalıştığınız kedinin burnundaki ve gözlerindeki akıntıyı temizlemelisiniz. Kediler bu işlemi çok sevmezler ve direnme eğilimindedirler ancak gerekli temizliği yapabilirseniz hastanın solunumunu çok rahatlayacaktır. Bu işlem için hafif ılık su ile nemlendirilmiş yumuşak bir bez veya kedilerin yüz bölgesi için uygun ıslak temizlik mendili kullanabilirsiniz. Bu hastalığı sadece burun ve göz temizliği yaparak alt etmek pek mümkün olmadığından mutlaka profesyonel yardım almalısınız. Hastayı tedavi edebilmek için mutlaka kedinizi gözlem altında tutmalısınız. Eğer kediniz dışarı çıkmayı seviyorsa birkaç gün dışarı çıkmasını engellemeniz iyi olacaktır. Hastanın genel durumunun yanı sıra hareketliliği ve iştahını da gözlemlemeniz faydalı olacaktır.
Uygulayacağınız bu rahatlatıcı önlemlerin yanı sıra mutlaka veteriner hekiminizin düzenleyeceği tedavi sürecini sıkı sıkıya takip etmelisiniz. Veteriner hekiminiz kedinizin yaşına ve hastalığın şiddetine uygun antibiyotikli ve gerekirse başka ilaçları da kapsayan bir tedavi önerecektir. Tedavi sırasında vücut direncini yüksek tutmalısınız. Bu amaçla veteriner hekiminiz gerek görüyorsa bağışıklık sistemini güçlendiriciler de yapabilir. Aynı zamanda hastalığın daha da artmasına sebep olabilecek diğer enfeksiyonların önüne geçebilmek için etkenin evde yerleşmesini önlemelisiniz. Mutlaka yatağını, mama ve su kabını, taşıma çantasını, tuvaletini ve ev içerisinde yoğun olarak gezdiği mekanları sık sık dezenfekte ederek virüsün yerleşmesini önlemelisiniz. Bu amaçla kafes temizleme spreyi, genel temizlik spreyleri veya hekiminizin önereceği bir dezenfektan kullanabilirsiniz.
Çok kolay bulaşabilen bu hastalığın tedavi süreci oldukça uğraştırıcı ve uzun olabilir. Hatta hastalığın hiç geçmeyeceğini ve yapılan hiç bir şeyin işe yaramadığını bile düşünebilirsiniz. Çünkü virüs hiç bir zaman ortadan kalkmaz ve sinsi bir şekilde hastanın zayıf düşmesini bekler. Kediniz ne kadar sağlıklı görünürse görünsün, bir parça soğuk ve nemli havaya maruz kalmak veya bağışıklık sisteminin her hangi bir nedenle çökmesi hastalığın yine aktif olması için yeterlidir.
Ayrıca hastalığın devamı sırasında diğer bakteri ve mikroplar da devreye girerek hastanın daha da zor duruma düşmesine neden olabilir. Bu nedenle hastalıktan korunmak çok daha büyük önem taşır. Kedinize düzenli olarak karma aşı yaptırmanız hastalıktan korunma için büyük avantaj sağlayacaktır. Lütfen şunu unutmayın. İyi bakılan ve tedavi protokolü düzgün yürütülen tüm kedi nezleli hastalar çok büyük oranda bu hastalıktan kurtulur. Buradaki en önemli detay düzgün tedavi ve iyi bakımdır.
Tüm bu süreçte dikkat etmeniz gereken diğer bir önemli konu da kedinizi başka kediler ile bir araya getirmemektir. Eğer ev de başka bir kedi daha varsa bir süre ayrı tutmalı, mama kabı, kum kabı, yatak gibi ortak kullandıkları malzemeleri ayırmalısınız.
Kedi Nezlesi Bulaşıcı mı? Bana Bulaşır mı?
Kedi nezlesi veya diğer adıyla kedi gribi tıbbi adıyla ise Felin Rhinotracheitis, kediler arasında çok bulaşıcı olsa da insanlara bulaşmaz. Bu konuda hiç bir endişe duymanıza gerek yok. Ancak diğer kedilere bulaşma riski yüksek olduğundan kediden kediye hastalık taşınmasına aracılık etmemek için dikkatli olmalısınız.
İlginizi çekebilir: Yavru Kedi Maması Tavsiyesi