Kedi Kumu Nedir? Ne işe Yarar

Yazar:

Kedi kumu bir kedi ile olan birlikteliğinizde neredeyse olmazsa olmazların başında gelir. Doğada, ihtiyaçlarını gidermek için toprak alanları tercih eden kediler, ev yaşamında ise kedi kumu ile bu ihtiyaçlarını karşılamaktadırlar.

Eğer evinize bir kedi almış olarak dönüyor iseniz büyük olasılıkla yanınızda bir kedi kumu, bir kedi kumu kabı, bir kedi kumu küreği ve büyük olasılık kedi kumu parfümü de paketlenmiştir. Çünkü eve geldiğinizde ilk işiniz aldığınız kedi kumunu, kedi kumu kabına koymak ve kedinizi içine koyarak tuvalet yapacağı yeri öğrenmesini sağlamaktır. Neyse ki kedilerin ilk ve en çabuk öğrendikleri de zaten tuvalet eğitimidir. Doğru malzemeler ile bu iş çocuk oyuncağı olacaktır.

Kedi Kumu Nasıl Seçilir?

Kedi kumu fiyatları oldukça değişken olduğundan öncelikle bütçenize uygun bir kum seçimi için kedi kumlarının özelliklerini incelemelisiniz. Aslında siz hangi kumu seçerseniz seçin en son kararı kediniz verecektir. Bu nedenle uygun fiyatlı bir kum seçerek başlarsanız kedinizin zevkine ve isteklerine göre gerekli değişikliği daha sonra yapabilirsiniz. Çünkü kedinizin mizacı seçeceğiniz kum konusunda önemlidir. Örneğin çok eşelenmeyi seven bir kedi ise mutlaka tozsuz kedi kumunu seçmeye özen göstermelisiniz. Sık sık tuvalete girip çıkıyorsa patilerinin hasar görmemesi için tozsuz ama ince taneli kedi kumunu seçmelisiniz.

Ancak kimi zaman tane boyutları ile ilgili seçimi yine kedinize bırakmak zorunda kalabilirsiniz. Çünkü bazı kediler ince taneli kumu beğenmeyerek iri taneli kumu tercih edebilir. Bu durumda daha yuvarlak ve iri taneleri olan bir kum seçmeniz, kedinizin patilerini korumak için faydalı olabilir.

Kum seçerken dikkat edilecek konuların başında toz ve tane boyutları gelir. Ancak bir o kadar önemli olan diğer konuda kedi kumunun sıvı emme kapasitesi yani absorbe edebilme özelliğidir. Bu konu özellikle hem kumun daha uzun dayanması hem de kokuyu önlemek açısından önemlidir. İdrarı hızlı ve yüksek kapasitede emen kedi kumları evde koku oluşmasını büyük ölçüde önler.

Son yıllarda tüm alanlarda olduğu gibi kedi kumunun da farklı teknolojiler ile aranılan özelliklerinin geliştirilmesiyle pek çok kum çeşidi kedi sevenlerin kullanımına sunulmuştur. Karbonlu, pudralı, lavantalı, ekstra emicili, ekstra topaklaşan gibi farklı özelliklerde bir çok kedi kumu çeşidi mevcuttur.

Kedi Kumu Fiyatları

Kedinize kum seçerken önemli olan faktörlerden birisi de yukarıda da belirttiğimiz gibi kedi kumu fiyatlarıdır. Ancak unutulmamalıdır ki kimi zaman ucuz olduğu için tercih edilen kedi kumları, emiş kapasitesindeki yetersizlik nedeniyle daha fazla tüketime neden olmakta ve bunun sonucu daha masraflı olabilmektedir. Kum seçerken, aldığınız kumu kaç günde bir değiştirmek zorunda kaldığınıza, evde koku oluşup oluşmadığına dikkat ederek karar vermelisiniz. Bazı kedi kumlarını ucuz olabilir ama ayda bir kaç paket kullanmak zorunda kalabilirsiniz. Bazı kedi kumları ise diğerlerine göre daha pahalı olabilir ama ayda sadece bir paket kullanarak ekonomi yapmanızı sağlayabilir. Ayrıca ekonomik kedi kumu kullanıp, sürekli kum değiştirirken çekeceğiniz eziyet ve evinizin kedi çişi kokusu ile dolması da cabası olabilir.

silika kedi kumu 2
Silika kedi kumu

Eğer, kedi kumu ne işe yarar? diye bir soru sorarsanız size öncelikli cevabımız, kediler için ihtiyaç gidermek içindir deriz. Ancak kedi kumunun rutin görevinin yanı sıra çok önemli bir işlevi daha vardır. Kedinizin hastalıklarında erken teşhis sağlar. Nasıl mı? Kedinizin idrar miktarının artması, idrarda kan olup olmadığı, idrar renginde değişim olması, dışkının sulu veya aşırı katı olması, kaç günde bir büyük tuvaletini yaptığı gibi, bir çoğu hastalıkların erken habercisi olan belirtileri kum sayesinde takip etmeniz mümkündür.

Kedi Kumu Nasıl Olmalı?

İlk kez kedi sahipleniyor veya kediniz için iyi bir kum seçmek istiyorsanız öncelikle; iyi bir kedi kumu nasıl olmalıdır?, iyi bir kedi kumunun özellikleri nelerdir? ya da yavru kedi için nasıl bir kum almalıyım? sorularının cevaplarını aramak gerekir.

  • Öncelikle iyi bir kum hijyenik olmalıdır. Bu amaçla bakterilerden arındırılmış ve bakteri tutmayan anti bakteriyel özelliği olan kumlar seçmelisiniz.
  • İyi bir kum tozsuz olmalıdır. Kedinizin eşelenmesi sırasında çıkan fazla miktarda ki toz solunum sırasında akciğerlere ulaşarak kedinize zarar verebilir.
  • Kedi kumunun sıvı emme kapasitesi yüksek olmalıdır. Bu önemli bir konudur. Çünkü sıvı emme kapasitesi yüksek olan kumlar bakteri oluşumunu önler ve kokunun da az olmasını sağlar.
  • İyi bir kumun tanecikleri çok sivri, keskin kenarlı olmamalıdır. Keskin kenarlı kum tanecikleri, eşelenme sırasında kedinin patilerine zarar verebilir.
  • Topaklaşma özelliği tercihe bağlı bir özelliktir. Bazı kediler topaklaşan kedi kumu tercih ederken bazıları ise bundan rahatsız olabilir. Bu nedenle topaklaşan kedi kumu iyidir veya topaklanmayan kum kötüdür demek doğru olmaz. Bu kararı kediniz verir.
  • İnce taneli kum veya kalın taneli kum da yine kedinizin tercihine bağlı bir özelliktir. Kedi kumunun ince taneli veya kalın taneli olmasının kullanıma göre avantaj ve dezavantajları söz konusudur. Ancak bazı kediler ince taneli kum severken yine bazıları kalın naneli kumu tercih eder. Bu nedenle her ikisi içinde iyidir veya kötüdür demek verine avantajları ve dezavantajlarına göre değerlendirmek gerekir.

Kedi Kum Çeşitleri ve Kedi Kumlarının Özellikleri

Kedi kumu çeşitleri olarak doğal, organik ve silika – kristal kedi kumu olarak üç ana grup sayılabilir.

  1. Doğal Kedi Kumları; Bu tür kumlar madenlerden çıkarılan bentonit, diatomit ve sepiolit gibi doğal kedi kumları arasındadır. Maden olarak çıkarıldıktan sonra çeşitli işlemlerden geçirilerek satılmaktadır.
    • Bentonit Kedi Kumu; Topaklaşabilme özelliği nedeniyle en yaygın kullanılan kumdur.
    • Diatomit Kedi Kumu; Çok hızlı sıvı emme kapasitesi olan kumdur. Topaklaşmaz.
    • Sepiolit (Sepiyolit) Kedi Kumu; Çok yüksek oranda su ve nem tutma kapasitesine sahiptir. Lüle taşı olarak da bilinen Magnezyum silikat olan bir kil türüdür. Topaklaşma özelliği yoktur.
  2. Organik Kedi Kumu; Bu tür kumlar çam talaşı, mısır ve buğday gibi doğal ürünlerden elde edilen kedi kumlarıdır. Doğal malzemeler basınç altında sıkıştırılarak hazırlanır. %100 doğaldır, kediniz için ve çevre için en sağlıklı kumlardır. Ancak topaklaşma özelliği olmadığı için kullanımı zordur.
  3. Silika Kedi Kumu; Kristal kum olarak da adlandırılan bu kumlar silisyum dioksit olarak bilinen bir mineraldir. Çok yüksek sıvı emme kapasitesine sahiptir. Her bir taneciği kendi ağırlığının iki katı sıvı emebilir. Bu sayede koku oluşumunu aza indirmektedir. Çok hafiftir ve kolay taşınır. Özellikle tozsuz olanları tercih edilmelidir. Kristal ya da silika kedi kumlarının tozunun solunmasının kedinin solunum yollarında sorun yaratması gibi bir dezavantajdan bahsedilmektedir. Bu doğrudur ancak bentonit, sepiyolit gibi doğal kumlarında, tozlarının solunması benzer sorunlara neden olabilir. Kaldı ki özellikle bentonit gibi hızlı taşlaşan kumların tozları çok daha fazla risk oluşturmaktadır.
  4. Karbon tanecikli Kedi Kumu; Doğal kumlar içerisine aktif karbon tanecikleri katılarak hazırlanan kedi kumlarıdır. Genellikle bentonit madeninden üretilmektedir. Topaklaşabilen karbon tanecikli kumların içerisinde bulunan aktif karbon, kokunun hapsedilmesini sağlar. Bu nedenle kötü koku oluşmasını önleyen kum olarak tercih edilmektedir.
  5. Parfümlü Kedi Kumu; Bunlar bentonit veya sepiyolit gibi doğal kumlara pudra kokusu, sabun kokusu, gül, portakal ve lavanta gibi koku aroması eklenerek hazırlanan kumlardır. Bu kedi kumu kokusu, kedilerin tuvaletlerinin bulunduğu alanın hoş kokmasını sağlar. Eğer kedinizin hoşuna gitmezse diğer kedi kumu parfümü çeşitlerini de deneyebilirsiniz.

Kedi Kumları Nasıl Kullanılır?

Kedi kum kabınızı ve uygun olan bir kumu seçtikten sonra ilk önce kedi kum paketi üzerindeki kullanma talimatlarına göz atmanızı tavsiye ederiz.

Kedi kumu çeşitleri ve bir o kadar da farklı özellikte kedi kumu markası olduğundan kullanım miktarları ve kullanma şekilleri farklılık gösterebilmektedir. Örneğin silika kum kullanımı ile topaklaşan kedi kumu kullanım şekli birbirinden farklıdır. Bu yazımızda kedi kum çeşitlerine göre nasıl kullanabileceğiniz konusunda size kısa bilgiler vermeye çalışacağız.

  • Hangi tür kedi kumunu seçerseniz seçin kedinin kum kabı içerisine 5-7 cm yükseklik olacak şekilde kum koyunuz. Bu yükseklik kedinizin kum kabı içerisinde eşelenebilmesi için yeterli olacaktır.
  • Seçtiğiniz kum bentonit kum ise; kediniz kumu kullandığında idrar veya katı atıklar topaklaşır. Bu katı atıkları kum kabından alıp atmalısınız. Gün sonunda eksilen miktar kadar kum ilave etmeniz yeterli olacaktır. İlave ettiğiniz temiz kum ile içindeki kumu karıştırmanız faydalı olacaktır. Bu şekilde ayda 1 kez kum kabını tamamen boşaltıp temizlemeniz yeterli olacaktır.
  • Seçtiğiniz kum sepiolit (sepiyolit) kum ise, kediniz kumu kullandığında hızla sıvıyı emer topaklaşır ancak, bentonit kumdan farklı olarak taşlaşmaz. Oluşan topaklar kümeleşmeler şeklindedir. Beyaza yakın krem renkli bir kumdur ve bu sayede kum içindeki idrar yapılan bölge ve katı atıklar kolayca ayırt edilerek alınabilir. Ancak alındıktan sonra kalan kısımda nemli alanlar kalabilir.
  • Seçtiğiniz kum diatomit kum ise; kediniz kumu kullandığında sıvıları emer, ancak topaklaşmaz. Katı atıklar alındıktan sonra kalan kısımda nemlilik ve alt tabakalara sızmalar olabilir. Bu nedenle kullanıldıktan sonra kum karıştırılarak ve bir miktar yeni kum eklenerek daha uzun süre kullanılabilir.
  • Seçtiğiniz kum silika kum ise; kediniz tuvaleti kullandıktan sonra katı atıkları almanız yeterli olur. Sıvıyı çok yüksek emme kapasitesi olan silika kedi kumunu bir kürek yardımı ile karıştırmanız kumun kullanım süresinin uzun olmasını ve koku oluşmasını önlemeye yardımcı olacaktır. Silika taneleri renk değiştirmeye başladığında kumun değiştirilmesi gerekir. Uzun ömürlü bir kumdur. Günlük olarak katı atıklar alındıktan ve bir miktar yeni kum eklendikten sonra bir ay gibi bir süre kullanılabilmektedir. Elbette bu süre evdeki kedi sayısına veya kedilerin ne sıklıkta tuvalet yaptığı ile ilgili olarak değişiklik gösterebilir.
  • Seçtiğiniz kum pelet kum ise; kediniz tuvaleti kullandıktan sonra atıkların alınması gerekir. Yüksek emme kapasitesi olan bu %100 organik kumların en büyük dezavantajı topaklaşmamasıdır. Sıvıyı emen pelet taneleri dağılır. Bu nedenle ıslandıktan sonra hızla kabın içerisinden alınması, kalan pelet tanelerinin nemlenmesini önlemede faydalıdır. Genellikle meşe, çam gibi doğal aromalı ağaçlardan veya mısır koçanlarından yapılan pelet kumlar doğal kokuları sayesinde idrar kokusunu da önlemeye yardımcıdır.
  • Özet olarak hangi kumu seçerseniz seçin mutlaka kediniz ve sizin sağlığınız için tozsuz kum seçmeye özen gösterin.
  • Kedi kum kabını daima yemek alanını uzağına yerleştirmelisiniz. Yemek yediği alanların yakınında ihtiyaç gidermekten hiç hoşlanmazlar.
  • Evde ikinci bir kedi varsa kumlarının ayrı olmasına özen gösterin.
  • Kediniz kumunu kullanırken etrafa çok dağıtıyorsa kedi kumu paspası kullanmayı deneyebilirsiniz. Kedi kumu paspası etrafa saçılan kumların toplanmasında size kolaylık sağlayarak yardımcı olabilir.
  • Çalışan ve kedi kum kabı temizliğine zaman ayırmakta zorlanan kişiler için belki kedi kum torbası yardımcı olabilir. Kedi kum torbası kum kabına geçirilerek üstüne kum doldurulur ve kum temizleneceği zaman tamamı torbayla birlikte alınarak atılır. Bu sayede kum kabının dibinde kirlilik olmayacağından yıkamak zorunluluğu da ortadan kalkar ve size zaman kazandırır.

kedi kumu nedir ne işe yarar

Kedi Kumu Ne Sıklıkla Temizlenmeli?

Bu süre kumun çeşidine, kumun absorbe edebilme özelliğine, kedinin idrar miktarına ve koku oluşumuna hatta kedinin mizacına göre oldukça değişkendir. Bu nedenle tüm bu faktörleri göz önünde bulundurarak temizlik sıklığına sizin karar vermeniz en doğrusu olacaktır.

Kediniz kumda ufak bir ıslaklık olduğunda tuvalete girmeyi reddedebilir. Bu durumda kediniz her tuvaleti kullandıktan sonra kum temizliğini yapmalısınız. Ancak çalışıyor ve evde olamadığınız için böyle bir imkanınız yoksa size topaklaşan kedi kumu kullanmanızı tavsiye ederiz. Bu gibi durumlar da ayrıca emiş gücü yüksek kumları tercih etmelisiniz. Böylece akşamları geldiğinizde topakları alıp biraz kum takviyesi yapmanız yeterli olacaktır.

Bazı kediler ise kum içinde oluşan topaklardan hoşlanmaz, bu nedenle bu tür kediler için topaklaşmayan bir kum kullanmak gerekir. Bu durumda yüksek sıvı emme kapasitesi olan silika kedi kumu tercih etmelisiniz. Kediniz tuvaleti her kullandıktan sonra, atıkları alıp bir miktar kum ilave edip kumu karıştırarak uzun süre kullanabilirsiniz.

Genel olarak kedi kumunu günlük temizlemek, katı atıkları almak ve eksilen miktarlarda kum eklemek kumun kullanım süresini uzatır. Kokunun arttığını hissettiğinizde kumu tamamen boşaltarak kabın temizliğini yapmalı ve kum kabını tekrar doldurmalısınız.

Bazı kedi sahipleri kum kabına günlük yetecek miktarlarda kum koyarak ve her gün kullanılan kumun tamamını dökerek koku oluşmasını önlediklerini bildirerek tecrübelerini paylaşmaktadırlar. Bu da bir yöntem olarak işe yarayabilir ancak her gün kum kabı yıkayıp temizlemek yorucu bir iş olabilir. Bu nedenle yüksek emiş gücü olan pudra kokulu kedi kumu kullanarak koku sorununu büyük ölçüde azaltabilirsiniz. Yine bu amaçla lavanta, narenciye, sabun kokulu kedi kum çeşitleri tercih edebilirsiniz.

İlginizi çekerse Hangi Kedi Tuvaleti? Açık Mı Yoksa Kapalı Mı? konusunu da okuyabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

Benzer Yazılar

%d blogcu bunu beğendi: