Kedi Korona (Corona) Virüs (FCoV) Enfeksiyonu

Yazar:

Öncelikle belirmeliyiz ki kedi korona virüsünün son dönemlerde salgına neden olan COVID-19 ile hiç bir ilişkisi yoktur. Kedi Korona (Felin Corona-FCov) virüs kedilerde sık karşılaşılan ve vücutta mutasyona uğramadığı sürece ölümcül bir hastalığa neden olmadan kalabilen ve sadece kediler arasında bulaşıcı bir virüstür. Korona virüsler çok geniş bir ailedir ve pek çok grubu bulunur. Coronavidea ailesinin alfacoronoidea grubundan olan kedi korona virüsü kediden kediye temas yolu ile kolayca bulaşmasına karşın köpeklere veya insanlara bulaşmaz.

Korona Virüsü Kedilere Nasıl Bulaşır ?

Kedi korona virüsün (FCov) en sık görülen bulaşma yolu virüsün ağız yolu ile yutulmasıdır. Bir kedinin korona virüs ile enfekte bir kedinin tükrük veya salyasını direk alması veya korona virüs bulaşmış eşyalar ile teması neticesinde çoğunlukla bulaşma olur. Diğer bulaşma yolu ise tuvalet kapları ve kedi kumudur. Çünkü korona virüs ile enfekte olmuş kediler virüsü dışkı yolu ile vücutlarından atar. Bu nedenle kedi kumu ve kedi kum kabının temizliği ve hijyeni her zaman önem taşır. Kedi korona virüsü kedinin vücudu dışında 3 haftadan fazla stabil kalabilir. Buna karşın evde kullanılan temizlik malzemeleri ile kolayca yok olur. Genel temizlik ve hijyen kuralları ile bu virüsten kolayca kurtulmak mümkündür.

Pek çok kedi virüsü aldıktan sonra hiç bir belirti göstermeyebilir, siz kedinizin bu virüsü taşıdığının farkına dahi varmayabilirsiniz. Ancak kediniz bu sırada taşıyıcıdır ve diğer kedilere virüsü kolaylıkla bulaştırabilir.

Kedi korona virüsünün COVID-19 ile hiç bir ilgisi yoktur ve insanlara bulaşmaz. Yani zoonotik değildir.

Kedi Korona Virüsü (FCov) Hangi Sorunlara Neden Olur?

Pek çok kedi de korona virüsü aldıktan sonra en sık görülen ilk belirti sulu dışkıdır. Bu sırada dışkı ile birlikte virüs de atılmış olmaktadır. Vücudun direncine bağlı olarak bu sorun bir kaç haftadan, bir kaç aya kadar değişen bir süre devam edebilir. Yapılan semptomatik tedaviler veya genel destek tedavileri ile genellikle iyileşme sağlanır. Ancak bazı kedilerde virüs mutasyona uğrar ve kediler için ölümcül olan FIP hastalığına yani kedi bulaşıcı peritoniti‘ne neden olur. Bir kedi korona virüsü alıp baskılayarak semptom dahi göstermeyebilir ama bu onun hastalığa karşı tam bir bağışıklık kazandığı anlamına gelmez. Her hangi bir şekilde tekrar korona virüs ile enfekte olabilir ve hastalık yeniden şekillenebilir.

kedi korona (coronavirus) virüsü
Kedilerde korona virüsü tedavisi kolay bir hastalık olsa da virüsün FIP hastalığına dönüşebilme riskine karşı bağışıklık sistemini yüksek tutmaya çalışmakta fayda vardır. Bu amaçla iyi bit bakım, düzenli veteriner ziyaretleri, kaliteli bir kedi maması ve eğer hekiminiz tavsiye ediyorsa vitamin ve gıda takviyeleri genellikle yeterlidir.

Kedide Korona Virüs Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Kedi korona virüsünün belirtileri spesifik belirtiler değildir. Korona virüsün neden olduğu semptomlar pek çok hastalıkta gözlenebilen ve çoğunlukla atipik olarak bilinen belirtilerdir. Genellikle ilk belirti keyifsizlik ve ishaldir ve çoğu zaman başkaca bir belirti görülmez. Kedinizde ishal görünebilir ancak kedilerde pek çok nedenle ishal görülebildiğinden bu belirti ilk olarak korona virüsü düşündürmez. Örneğin mama değişimi, bakteriyel enfeksiyonlar, iç parazitler, mide bağırsak yangıları ve bazı metabolik hastalıklar gibi pek çok başka nedenle de ishal görülebilir. Eğer kedinizin ishali birkaç haftadan uzun sürerse mutlaka veteriner hekime danışmalısınız.

Korona Virüs Kediden İnsana Bulaşır Mı?

Kedi korona virüsü insana geçmez. Sadece insana değil köpeklere de bulaşmaz ve hastalığa neden olmaz. Kedi korona virüsü kesinlikle insanlar için tehdit değildir ve kedi köpek sahipleri bu konuda endişe duymamalıdır. Bazı Korona virüsler zoonoz hastalık etkeni olarak bilinir. Ancak kedi korona virüsü insanlar için zoonotik karakterli değildir.

Kedi Korona Virüsü Tedavi Edilebilir Mi?

Korona virüs kedilerde tedavi edilebilir ve ölümcül değildir. Genellikle ishal, halsizlik ve ateş gibi belirtilerle kendini gösteren Korona virüs enfeksiyonları yapılacak destek tedaviler ile bertaraf edilebilir ancak nadiren de olsa bazı kediler de kalıcı bir enfeksiyon gelişebilir. Tedavide genel prensip kedinin vücut direncini artırmak ve bağışıklığı güçlendirmektir. Bağışıklığı güçlü kediler çoğu zaman ağır bir belirti göstermeden virüsü vücuttan atar ve kendiliğinden iyileşebilir. Tedavi sırasında kediyi stresten uzak tutmalı ve mutlaka kedi vitamini takviyeleri yapılmalıdır.

Kedilerde korona virüs enfeksiyonu
Başka kedilerden hastalık alma riskine karşı kedilerin dışarı çıkarılmaması veya kontrol altında çıkarılması, iç ve dış parazit tedavilerinin düzenli yapılması, diğer aşılarının aksatılmaması ve stresin önlenmesi önemlidir. Mutlu ve ev içinde aktif bir kedi her zaman daha sağlıklıdır.

Kedimi Korona (Corona) Virüsünden Korumak İçin Ne Yapmalıyım?

Tüm hastalıklarda olduğu gibi kedi korona virüsünde de koruyucu önlemler söz konusudur. Bu amaçla yapılabilecekleri şöyle sıralayabiliriz;

1 – Öncelikle henüz yavru iken önlem alınması ve yavrunun güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olabilmesi çok önemlidir. Bu amaçla mutlaka aşıları yapılmalıdır.

2 – Yavru döneminden itibaren sağlıklı beslenmesi ve gelişiminin iyi olması gerekir. Bu nedenle iyi kalitede yavru kedi maması ile beslenmesine özen gösterilmelidir. Çünkü bağışıklık ve metabolizma ne kadar güçlü olursa virüs ile kolayca baş eder ve mutasyona uğrayıp hastalığın gelişmesine fırsat kalmadan virüs bertaraf edilir.

İlginizi çekebilir: Yavru Kedi Mamaları

3 – Paraziter uygulamaların düzenli yapılması önemlidir. Hem iç hem de dış parazitler kedinin bünyesini zayıflatır. Sonuçta ortakçı olan parazitler her şekilde kedinin besinini kullanır, kanını emer ve vücudun zayıflamasına neden olur.

4 – Dışarı çıkışları kontrollü olmalıdır. Kedinizin serbest dışarı çıkmasını önlemelisiniz. Dışarıda sahipsiz bir kedi ile oynarken veya kavga ederken kolayca virüsü alabilir.

5 – Dışarı çıkmadığında çok mutsuz oluyorsa, kedinizin stresi artabilir ve bu da bağışıklığın düşmesine ve dolayısı ile virüsün mutasyona uğramasına neden olabilir. Bu durumda kedinizi kontrol altında tutabilmek ve yabancı kediler ile temasını önleyebilmek için kedi göğüs tasması kullanarak gezdirmeyi deneyebilirsiniz. Veya kedinizi ev içerisinde aktif tutacak ve oyalanmasına yardımcı olacak çeşitli kedi oyuncakları edinebilirsiniz. Özellikle kedi nanesi içeren oyuncaklar tercih ederseniz kediniz mutlu olacaktır.

6 – Ev içerisinde stresini atması için tırmalama tahtası bulundurmalı veya üzerine tırmanabileceği yüksek bir tırmalama ağacı edinmelisiniz. Böylece kediniz ev içerisinde de mutlu ve stressiz olabilir.

7 – Dışarıda yabancı kedileri sevmekten sakınmalısınız. Veya dışarıdan eve geldiğinizde kediniz ile temas etmeden ellerinizi bol sabunlu su ile yıkamanız iyi olacaktır.

8 – Korona virüs kedinin vücudunda mutasyona uğrayarak, bağışıklığın yetersiz olması halinde hastalığa neden olduğundan kedinizin bağışıklığını baskılayan metabolik bir hastalık (şeker hastalığı, böbrek yetmezliği, karaciğer hastalığı gibi) söz konusu ise, kedinizin direncini artırmak için mutlaka vitamin ve özel ek besin takviyeleri kullanarak vücut savunmasını desteklemelisiniz.

10 – Metabolik hastalıklar da olduğu gibi, cerrahi işlemlerde ayrıca bağışıklığın zayıflamasına ve direncin kırılmasına neden olduğundan operasyon sonrası bakım dönemi önemlidir. Bu dönemde kedinizin iyi beslenmesine ve vitamin, mineral takviyeleri ile vücudun direncini güçlendirmeye özen göstermelisiniz.

Kedilerde Toksoplazma Hastalığı konulu yazımız da ilginizi çekebilir.

Benzer Yazılar

%d blogcu bunu beğendi: