Kars çoban köpeği dayanıklı ve güçlü bir yapıya sahiptir. Saflığı tescillenmiş bir ırktır. Kars Türk çoban köpeği ya da Kafkas çoban köpeği olarak da bilinen bu köpek cinsi soğuk ve dağlık bölgelerde rahatlıkla yaşayabilir. Adından da belli olduğu gibi sürüleri korumak amacı ile kullanılır. Sürü koruma içgüdüleri sayesinde çobanların en büyük yardımcısıdır.
Kars çoban köpeklerinin ortalama ömürleri 12-15 yıl kadardır. Aşırı korumacı ve hırçın bir yapıya sahip olan Kars çoban köpeği bununla birlikte sahibine itaatkardır. Sahibine her zaman sadık kalır. Pençe gücü oldukça yüksek olan Kars çoban köpeği tehlike sezdiği ve koruma içgüdüsünün devreye girdiği durumlarda dişlerinin yanı sıra bu pençeleri de kullanmaktan asla çekinmez.
Kars Çoban Köpeği Nerede Yetiştirilir?
Safkan bir ırk olan Kars Çoban Köpeği, bulunduğu bölgenin şartlarına tam uyum sağlar. Bu sebeple sert iklim şartlarının geçerli olduğu dağlık bölgelerde ikamet eden insanlar tarafından sıklıkla tercih edilir.
Kars çoban köpeği nerelerde yetiştirilir;
- Kars,
- Iğdır,
- Ardahan,
- Erzurum,
- Artvin,
- Ağrı,
Dayanıklı, güçlü ve uyumlu yapıya sahip olan köpek ırkı yukarıda sıralanan şehirlerde yaygın olarak yaşamaktadır.
Kars (Kafkas) Çoban Köpeğinin Özellikleri
Kars çoban köpeği soğuk iklimlere uyum sağlayan dayanıklı yapısı ile ön plana çıkar. Bu ırk köpekler oldukça zekidir. Kars çoban köpeği özellikleri arasında en belirgin olan özellikleri koruma içgüdüleridir. Bu içgüdüleri ile köpek ırkları arasında çobanlığı en uygun köpek ırkıdır.
Kafa yapıları iri, büyük ve siyah renktedir. Ağız yapısı büyük, burunları orta uzunluktadır. Çene yapısı oldukça kuvvetli olan Kafkas çoban köpeğinin dudaklarının iç bölümü siyah renktedir. Kulak yapıları sarkıktır. Aynı zamanda geniş ve derindir. Alınları düz olan çoban köpeğinin, kuyruk bölümü uzun tüylüdür. Ayrıca kuyrukları, kıvrımlı bir yapıya sahiptir.
Tüy yapıları genel olarak kabarıktır. Birbirlerine karışık bir formdadır. Özellikle bacak yapısı oldukça kuvvetlidir. Pençeleri iri ve güçlü olan Kafkas köpekleri göğüs altı, kulak ve kafa bölümünde genel olarak siyah renge sahiptir.
Kars çoban köpeğinin koruyucu içgüdüsü, oldukça gelişmiştir. Düşmanlarına karşı oldukça sert ve hırçın bir tavır sergiler. Bu köpek türleri her insanla iyi anlaşamaz. Kars köpeği sahiplenecek veya eğitim verecek olan kişinin sağlam bir yapıya ve lider vasfına sahip olması gerekir. Kars çoban köpeği yaşamı boyunca sahibine bağlı kalır.
Çoban köpekleri uyanık bir yapıya sahiptir. En ufak bir harekette veya değişiklikte bu durumu sezerler ve havlayarak tepki gösterirler. Bu ırk uzun yaşayan köpek türleri arasındadır. Yaklaşık olarak 20 yıl yaşamlarını sürdürürler. Yavruyken dahi iklim şartlarına tam uyum sağlayabilen Kars çoban köpeği, ortalama olarak 2 yaşına geldiğinde yetişkin sayılır.

Kars Çoban Köpeğinin Fiziksel Yapısı
Kars çoban köpekleri iri ve dayanıklı yapısı ile ünlüdür. Aşırı güçlü ve kaslı bir vücut yapısına sahiptir. Pençeleri aşırı kuvvetlidir. Tehlike altında olduğunu hissederse bu güçlü pençeler ile kendini korur. Aynı şekilde sahibinin de tehlikede olduğunu hissettiğinde güçlü pençeleri ile onu korumaktan asla çekinmez. Bu sebeple bu ırk köpekleri korkutmaktan kaçınmak ve dikkatli olmak gerekir.
Kars çoban köpeğinin genel yapısı şu şekilde sıralanabilir;
- Görünüşü iri yapılıdır,
- Çok güçlü bir vücuda sahiptir,
- Kaslı yapısı ile ön plana çıkar,
- Maksimum 100 santimetreye kadar uzayabilir,
- Kars çoban köpeği genel olarak 75 – 110 kilogram ağırlığa kadar ulaşabilir,
- Kahverengi, gri veya siyah renkte olabilir,
- Göğüsleri derin bir yapıdadır,
- Kafa yapısı büyüktür,
- Burun rengi siyahtır,
- Burunları orta uzunluktadır,
- Gözleri genellikle kahverengi renktedir,
- Geniş ve sarkık bir kulak yapısına sahiptir.
Kuyruğu, aşağıya sarkık bir konumda ve uzundur. Ön bacaklarına göre arka bacakları daha uzundur. Soğuk iklimlere rahatlıkla uyum sağlayabilen bu köpek cinsi, genel olarak her iklim şartında yaşamını devam ettirebilir.
Uyku ihtiyaçları yaptıkları egzersiz ve enerjilerini atma durumlarına göre de farklılık gösterebilir. Yetişkin çoban köpeklerinin uyku ihtiyacı daha azdır. Genel olarak 12 – 14 saat arası uykuya dalar. Fakat sürünün başındayken ve bekçilik görevindeyken uyuyor gibi gözükseler de gelebilecek her tehlikeye karşı sürüyü koruma amacıyla tetikte olurlar.
Kafkas Çoban Köpeklerinin Eğitimi
Yapıları aşırı iri ve korkunç görünse de aslında uysal ve saygılı bir türdür. Kars çoban köpeği eğitimi oldukça zordur. Bu sebeple eğitimci olan kişinin yüksek bir sabır potansiyeline sahip olması gerekir. Kars çoban köpeğinin olgunlaşması oldukça uzun sürebilir.
Eğitimin tamamlanması genellikle eğiten kişinin veya sahibinin durumu ile orantılıdır. Kişinin öncelikle köpeği onun dostu olduğuna inandırması gerekir. Sahibin köpek ile sürekli iletişim halinde bulunması önemlidir. Bunun yanı sıra azarlama tarzında yaklaşımlardan kaçınılmalıdır.
Bu dönemde sahibin yapması gereken köpeği sevmek ve şefkat göstermektir. Köpekle dost olmak her daim ön planda olmalıdır.

Kars Köpeğinin Bakımı
Kars çoban köpeklerinin tüyleri haftalık ya da aylık süreçlerde taranmalıdır. Tarama işleminin süresi tüylerin uzunluğuna göre belirlenir. Çoban köpekler tüyleri taranarak ölü tüylerden tamamen arındırılmalıdır. Kars çoban köpeğinin tırnakları uzadığında mutlaka kesilmesi gerekir. Çoban köpeklerinin tırnakları düzenli bir rutin içerisinde kesilmelidir. Aksi taktirde patileri zarar görebilir.
Bunun yanı sıra köpeğin yapısının fit kalabilmesi için kilo kontrolü düzenli yapılmalıdır. Aşırı kilo almayı önlemek amacıyla düzenli egzersizler yapılabilir.
Kars Çoban Köpeklerinin Beslenmesi
Beslenme denildiğinde belki de en dikkat edilmesi gereken ırklardan birisi de Kars çoban köpeğidir. Kars çoban köpeği beslenmesi hassasiyet gerektiren bir konudur. Hem büyüme evresinde hem de yetişkinlik evresinde mutlaka büyük ırk mamaları kullanılarak beslenmelidir. Bu çoban köpeklerinin büyük ırklara ait kuru mamalar ile beslenmeleri her türlü zorlu koşulda yaşamını sürdürebilen bu ırk için en ideal beslenme şeklidir.
İlginizi çekebilir: Yetişkin köpek maması çeşitleri
Beslenme rutini köpeğin kilosuna göre artırılmalı veya azaltılmalıdır. Ayrıca hareket düzeyi ve yaşına göre de mama miktarının ayarlanması iyi yapılmalıdır. Gelişim evresi de göz önünde bulundurularak beslenme rutinine dikkat edilmeli kilo almasının önüne geçilmelidir.
Kars Çoban Köpeği Kaç Yavru Doğurur?
Kars çoban köpekleri kaç yavru doğurur sorusunun net bir cevabı yoktur. Kars çoban köpekleri tek bir doğumda yaklaşık 5 – 12 adet arasında yavru doğurabilir. Kars çoban köpeğinin hamilelik süresi yaklaşık olarak 63 gün sürer. Dişinin doğuracağı yavru sayısı dişinin çiftleşme sayısı ve yaş durumuna göre değişebilir. Bunun yanı sıra daha önce doğum yapıp yapmamış olması, boyutu ve genel sağlık durumu da doğacak yavru sayısında etkendir. Bu duruma erkek çoban köpeğinin sağlık durumu da etkendir. Erkek köpeğin kaç defa çiftleştiği gibi opsiyonlar doğacak yavru sayısını etkiler.
Bir başka köpek ırkı ile ilgili Pomeranian Irk Özellikleri ve Bakımı konulu yazımıza da göz atabilirsiniz.