Kara kaplumbağası denildiğinde karada yaşayan kaplumbağa türleri anlaşılır. Ancak bu tanım en çok “Testudo graeca” yani mahmuzlu Akdeniz kaplumbağası için kullanılmaktadır. Yaşamlarını kemiksi ve sert bir kabuk içerisinde sürdüren kaplumbağalar, ağır hareket etmeleri ile bilinen sürüngen canlılardır. Tükettikleri besinleri öğütmek için dişler yerine kemiksi yapıdaki damaklarını kullanırlar ve bu sayede besinleri çok kolay bir şekilde yakalar, pençelerini kullanarak parçalar ve yerler. Kara kaplumbağalarının kafaları ise vücutları karşılaştırıldığında daha küçük bir yapıya sahiptir. Hatta dilleri dahi kafalarından daha büyüktür. Her bir ayağında beş adet pençesi bulunan kaplumbağalar açlığa karşı oldukça dirençli canlılardır. Ayrıca aç olup olmadıkları dillerinden kolaylıkla anlaşılabilir. Çünkü kaplumbağaların dilleri açken pembemsidir ve doymaya başladıklarında ise kırmızı renge dönmeye başlar.
Kara kaplumbağaları yavru iken oldukça sevimli canlılardır. Ancak evde kara kaplumbağası beslemek istiyorsanız; sakin, ürkek, size alışmayan ve evcilleşmeyen bir hayvan olduğunu aklınızdan çıkarmamalısınız. Bunların yanı sıra kara kaplumbağası bakımı ve beslenmesi ile ilgili detaylı bilgi sahibi olmalısınız. Çünkü bakımını karşılayamamanız ve sıkılmanız durumunda kaplumbağanın yeniden vahşi doğaya alışması çok kolay olmayacaktır.
Evde Kara Kaplumbağası Bakımı
Evinizde bir kara kaplumbağası beslemeyi düşünüyorsanız öncelikle yaşayacağı ortamı özenli bir şekilde hazırlamanız gerekir. Bunun için mümkün olduğunca geniş bir kaplumbağa teraryumu satın almanızda fayda vardır. Yine kaplumbağanızın teraryumu için hava filtresi ve ısıtıcı lamba gibi çeşitli malzemeler edinmeniz gerekir. Eğer onun için uygun bir yaşam ortamı sağlar ve beslenmesine dikkat ederseniz sizin için uzun ömürlü bir arkadaş olacaktır.
Kara Kaplumbağası Yaşam Alanı Nasıl Olmalı?
Kara kaplumbağaları, tıpkı su kaplumbağaları gibi yaşamlarının ilk dönemlerinden itibaren geniş bir alana ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle kaplumbağanızı küçük bir alana hapsetmekten kaçınmalısınız. Ayrıca kara kaplumbağaları da suyu sever ve bu nedenle kaplumbağa akvaryumu içerisinde birkaç santim derinliğinde sulu alan olmalıdır. Ancak yıkanmak ve su içmek için ihtiyaç duyduğu alanın temizliği konusunda hassas davranmalısınız. Aksi halde kaplumbağanızın hastalanmasına neden olabilirsiniz.
Kara kaplumbağası teraryumu 50x70x25 ölçülerinden daha ufak boyutlarda olmamalıdır. Teraryumun altında ısı yalıtımı için köpük kullanabilirsiniz. Ancak kesinlikle bahçe toprağı kullanmamalısınız. Çünkü toprak çamurlaşabilir. En ideal olanı ise hazır olarak satılan kaliteli bir sürüngen taban malzemesi kullanmaktadır. Yine kara kaplumbağası için yuva hazırlarken bir kenara gece içine girerek rahatça uyuyabileceği bir alan oluşturmanızda fayda vardır.
Kara kaplumbağası bakımı ile ilgili en önemli noktalardan birisi de yaşadığı ortamın ısısıdır. Yaşadıkları kaplumbağa akvaryumu 27 – 28 derece civarında olmalıdır. Eğer ısı 25 derecenin altına inecek olursa kaplumbağa hareketsiz kalır ve az yem yemeye başlar. Yine kaplumbağalar soğukkanlı canlılardır ve bu nedenle dışarıdan ısı almaları gerekir. Özellikle sabah uyandıklarında vücut ısıları çok düşmüş olur. Doğada uyandıklarında ilk iş olarak güneşlenme bölgelerine giderek ısınırlar. Ancak evde böyle bir imkanları yoktur. Bu nedenle sürüngen ısıtıcı lamba edinmek gerekir. Sürüngen teraryumları için en ideal ısıtıcılar ise kum altı ısıtıcılardır. Hem akvaryumun altına yayarak hem de dışına sararak kullanılabilen lambalar, kaplumbağanın vücut ısısını dengelemesine yardımcı olur. Isınan kaplumbağa ise bir süre sonra dolaşmaya ve yiyecek aramaya başlayacaktır.
Teraryumun uygun bir köşesine derinliği az bir su kabı konulmalıdır. Çünkü kaplumbağalar çok sık olmasa da su içme ihtiyacı duyarlar. Kaplumbağanızın su ihtiyacını karşılamak için doğal kaya görünümlü bir su kabı satın alabilirsiniz. Böylece teraryum içerisinde uyumlu bir ortam oluşturmuş olursunuz. Yine kara kaplumbağası yuvası içine kaplumbağanın düşmesine neden olmayacak inişli çıkışlı rampalar koyabilirsiniz. Ancak tırmanabileceği nesneler koymamanız önerilir. Çünkü minik dostunuz bu nesnelere tırmanmak isterken düşüp ters dönebilir. Kara kaplumbağaları ters döndüklerinde kolayca düzelemezler ve bu nedenle teraryum içerisine koyduğunuz nesneler konusunda özenli davranmalısınız.
Bunların yanı sıra kara kaplumbağası bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi de teraryumun yeridir. Kaplumbağanız için uygun olduğunu düşündüğünüz yere teraryumu yerleştirdikten sonra yerini değiştirmemeye özen göstermelisiniz. Ayrıca teraryum içerisinde de çok sık değişiklik yapmamalısınız. Çünkü yaşanan değişiklikler kaplumbağanızı strese sokabilir. Özellikle teraryumdaki rampa, güneşlenme kayası ve ısınma alanlarının yerini değiştirmemeniz gerekir.
Kara Kaplumbağaları Nasıl Beslenir?
Kara kaplumbağaları otçul canlılardır ancak kurt, solucan ve böcek yiyebilirler. Ayrıca bunlara ihtiyaçları da vardır. Ancak kesinlikle et, peynir ya da yumurta sarısı gibi yağlı ve ağır protein içeren gıdalar verilmemelidir. Çünkü kara kaplumbağası beslenmesi için sürekli olarak bu tür gıdaların tercih edilmesi, böbrek hastalıklarına ve hatta ölümlere dahi neden olabilmektedir. Aslına bakılırsa kaplumbağalar doğada nasıl besleniyorlarsa evde de aynı beslenme rejimine devam edilmelidir. Evinde kara kaplumbağası besleyenlerin düştüğü en büyük hata ise yalnızca yeşillik yediklerini düşünerek sürekli marul ile beslemeleridir. Kaplumbağalar marulu büyük bir afiyet ile tüketirler. Fakat maruldan ihtiyaç duydukları kalsiyum ve mineralleri yeteri kadar almaları mümkün değildir. Vitamin ve mineral eksikliği ise ciddi hastalıklar yaşamalarına neden olabilir.
Kaplumbağaların dilleri açken pembemsidir ancak doymaya başladıkları zaman kırmızı renge dönmeye başlar.
Kalsiyum, kaplumbağaların kemik yapısı ve kabukları için oldukça önemlidir. Bu anlamda kalsiyumu besin yolu ile almaları ve kalsiyumu işe yaramaz hale getirecek fosfor ve oksalik asit gibi maddelerden uzak durmaları sağlanmalıdır. Kaplumbağaların beslenmesi için en ideali ise kalsiyum ve lif yönünden zengin otlardır. Bu doğrultuda kara kaplumbağaları için yararlı ot ve besinleri şöyle sıralayabiliriz:
- Karahindiba
- Roka
- Havuç
- Japon gülü çiçeği
- Dut yaprağı
- İncir yaprağı
- Maydanoz
- Adi çayır yoncası
- Gül hatmi çiçeği
Kara kaplumbağası beslenmesi için hazır yemler de tercih edilebilir. Vitamin ve mineral bakımından zenginleştirilmiş olan kaplumbağa yemleri, tam bir beslenme sağladıkları gibi aynı zamanda kemik gelişimini destekler ve kabuk problemi yaşamadan sağlıklı bir büyüme sağlarlar.
Kara kaplumbağaları sürekli yerler. Çünkü kış uykusu için yağ depolamaları ve kabukları için kalsiyum almaları gerekir. Kaplumbağaların yaşadığı alan hareket edebilecekleri kadar geniş ise sürekli yemelerinde herhangi bir sakınca yoktur. Yine kara kaplumbağası bakımı sırasında kaplumbağanızın kış uykusu vaktini de göz önünde bulundurmalısınız. Özellikle ekim ve mart ayları arası kara kaplumbağalarının kış uykusuna yattığı dönemdir. Eğer kaplumbağanız henüz yavru ise gelişiminin devam etmesi nedeniyle kış uykusuna yatmasına izin vermemelisiniz. Ancak yetişkinse teraryum ısısını düşürüp ışığı azaltabilirsiniz. Ayrıca teraryumu evinizin serin ve karanlık bir yerine de taşıyabilirsiniz.
Su Kaplumbağası Bakımı ve Beslenmesi konulu yazımızda ilginizi çekebilir.