Günümüzde dünya üzerinde 300’ü aşkın kaplumbağa türü bulunmaktadır. Bu türler genel olarak karada yaşayanlar ve suda yaşayanlar olarak iki gruba ayrılırlar. Her kaplumbağa türünün beslenme alışkanlıkları ve yaşam koşulları birbirinden farklıdır. Bu anlamda evde kaplumbağa beslemek istiyorsanız öncelikli olarak tercih ettiğiniz türün özellikleri ile ilgili bilgi edinmeniz gerekir. Çünkü evde beslenen kaplumbağalarda karşılaşılan hastalıkların önemli bir kısmı uygun olmayan koşullarda yaşamaları, yetersiz ya da aşırı beslenmelerinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle kaplumbağa sahiplenerek önemli bir sorumluluk üstlendiğinizi unutmamalı, evcil dostunuzun bakımı konusunda dikkat etmeniz gereken konuları öğrenmelisiniz. Peki, kaplumbağa bakımı ile ilgili nelere dikkat edilmeli?
Kaplumbağa Bakımı ile İlgili Dikkat Edilmesi Gereken Konular
Evcil hayvan olarak sıklıkla tercih edilen kaplumbağa türleri; kırmızı yanaklı su kaplumbağası, reeve su kaplumbağası, Hazar göl kaplumbağası ve boyalı kaplumbağadır. Kaplumbağalar oldukça uzun ömürlü ve dayanıklı canlılardır. Genellikle 25 yıldan daha uzun yaşarlar. Bu uzun ömürlü canlıların evde bakımı ise diğer evcil hayvanlar ile kıyaslandığında daha kolaydır. Ancak bu, özel bir bakım istemedikleri anlamına gelmez. Kaplumbağa bakımı sırasında üzerinde titizlikle durulması gereken pek çok konu vardır. Bu konuları aşağıdaki gibi açıklayabiliriz.
Yeterince Büyük Bir Yaşam Alanı Oluşturulmalı
Kaplumbağa bakımı ile ilgili dikkat edilmesi gereken en önemli konu yaşam alanıdır. Özellikle yavru bir kaplumbağa sahiplendiyseniz küçük bir kaplumbağa akvaryumu tercih edebilirsiniz. Ancak en baştan büyük bir akvaryum satın alarak uzun vadede tasarruf etmiş olursunuz. Unutmayın ki, küçük bir akvaryum içerisinde yaşayan kaplumbağanız mutsuz olacak ve strese girecektir. Stres ise sağlık sorunları yaşamasına neden olabilir.
Kaplumbağa için uygun bir akvaryum satın almak yetmez. Akvaryumun içinin doğru şekilde düzenlenmesi de oldukça önemlidir. Su kaplumbağaları için uygun bir yaşam ortamı oluşturmak adına akvaryumlarının bir kısmında yüzebilecekleri bir alan olması oldukça önemlidir. Yine tırmanacak ve saklanarak kendilerini güvende hissedecekleri alanlara ihtiyaç duyarlar. Akvaryum içinde böyle bir ortam oluşturmak için petshoplardan çeşitli kaplumbağa aksesuarları satın alabilirsiniz.
Evcil dostunuzun yaşam alanının türüne uygun sıcaklıkta olması gerekir. Bunun için onu güneşe çıkarmadığınız günlerde kullanmak üzere UV lamba satın alabilirsiniz. Ancak UV lamba kullansanız dahi güneş ışınlarına ihtiyaç duyduğunu kesinlikle unutmamanız gerekir. Gün içerisinde ortalama 1,5 saat, 15 dakikalık periyotlar ile güneşlenmesine özen göstermelisiniz. Ayrıca su filtresi ve zemin temizliği için gerekli vakumlu temizleyici de evde kaplumbağa bakımı için olmazsa olmazlar arasında yer alır.
İlginizi çekebilir: Kaplumbağa Akvaryumları
Kara kaplumbağaları da tıpkı su kaplumbağaları gibi geniş bir yaşam alanına ihtiyaç duyarlar. Eğer bir kara kaplumbağası besleyecekseniz teraryumunun 50x70x25 ölçülerinden daha küçük olmamasına ve içinde dinlenebileceği bir alan olmasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca su ihtiyacını karşılamak adına teraryumun içinde çok derin olmayan bir su kabı bulundurmanız gerekir.

Yaşam Alanı Sürekli Temiz Tutulmalı
Kaplumbağalar, hassas canlılar oldukları için yaşam ortamları düzenli olarak temizlenmelidir. Akvaryumun temizliği aksatılacak olursa su ve aksesuarlar kirlenir. Bu da akvaryumun kaplumbağa için sağlıksız bir ortam haline gelmesi demektir. Kaplumbağanızın ciddi sağlık sorunları yaşamaması için akvaryum temizliği konusunda dikkatli davranmalısınız. Özellikle suyun devamlı olarak temiz olduğundan emin olmalı, aksesuarları belli aralıklar ile temizlemelisiniz.
Kaplumbağanın sağlığı için yaşadığı ortamı temizlemeniz önemlidir. Ancak aşırı temizlik de sağlığına zarar verebilir. Özellikle akvaryumundaki suyu tamamen değiştirmekten kaçınmalısınız. Bunun yerine kısmi su değişimi yapmanız yeterli olacaktır. Bunların yanı sıra kaplumbağanızın sağlığının yanında kendi sağlığınızı da düşünmeli ve el hijyenine dikkat etmelisiniz.
Kaplumbağa Yeterli ve Dengeli Beslenmeli
Kaplumbağa bakımı ile ilgili dikkat edilmesi gereken önemli bir diğer konu da beslenmedir. Kaplumbağalar, genellikle kendilerine verilen hemen her şeyi yerler. Bu da aşırı beslenmelerine neden olabilir. Yavru su kaplumbağaları, yetişkin olanlara göre daha çok proteine ihtiyaç duyarlar. Bunun için etçil beslenirler. Yavruların yetersiz beslenmeleri ve ihtiyaç duydukları proteini alamamaları ise kabuk ve kemik gelişimlerinin yavaşlamasına neden olur.
Yetersiz beslenen kaplumbağalar hızlı bir şekilde kilo verir ve daha az aktif olurlar. Bu tip olumsuzlukların önüne geçmek için kaplumbağa beslenmesi konusunda hassas davranmalısınız. Evcil dostunuzun sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişmesi için hazır olarak satılan kaliteli kaplumbağa yemleri arasından seçim yapabilirsiniz. Bunun dışında beslenme programına yapraklı sebzeler, çilek, karides ya da böcek larvaları ekleyerek çeşitli beslenmesini sağlamalısınız.
İlginizi çekebilir: Kaplumbağa Yemleri
Kara kaplumbağaları ise genel anlamda vejetaryendir. Bol miktarda sebze, meyve (asidik olanlar dışında) ve solucan ile beslenebilirler. Ayrıca kabuklarının güçlenmesi için yüksek oranda kalsiyum ve fosfora ihtiyaç duyarlar.

Kaplumbağa Yaşam Alanının Dışındayken Denetlenmeli
Kaplumbağanızı akvaryumun dışına çıkardığınızda çok dikkatli olmanız gerekir. Onu evin zemininde dolaştırmak isterseniz tehlikeli olabilecek tüm etkenleri de ortadan kaldırmalısınız. Çünkü onu fark etmeyerek üzerine basacak olursanız kabuğu kırılabilir ya da çatlayabilir. Böyle bir durum ile karşılaşmanız durumunda hiç vakit kaybetmeden bir veteriner hekime başvurmalısınız.
Evcil dostunuz yuvasının dışındayken kediniz ya da köpeğiniz onunla oynamak isteyebilir. Bu da kaplumbağanızın zarar görmesine neden olabilir. Onu yalnız bırakmanız durumunda etraftaki yememesi gereken şeyleri de yemeye çalışabilir. Bu nedenle çok dikkatli olmalısınız. Ayrıca kaplumbağalar eğitime açık değildirler. Bu nedenle evcil dostunuzu eğitime ya da oyuna zorlamamalısınız.
Kaplumbağa Çok Sık Ele Alınmamalı
Kaplumbağa bakımı ile ilgili önemli konulardan birisi de kaplumbağanın çok fazla ele alınmamasıdır. Aslına bakılırsa kaplumbağanızı yeni sahiplendiyseniz onunla doğrudan etkileşime girmek için ele almak cazip gelebilir. Fakat çok sık elinize almanız korkmasına ve strese girmesine neden olabilir. Sürekli strese maruz kalan kaplumbağaların çeşitli sağlık sorunları yaşayabileceklerinden daha önce bahsetmiştik. Bu nedenle de kaplumbağanızı çok sık elinize almamanız gerekir. Eğer elinize almanız gerekirse yanlarından tutmak yerine eliniz ile alt kabuğunu desteklemeniz gerekir.
Son olarak aynı ortamda birden fazla kaplumbağa beslememenizde fayda bulunmaktadır. Aslına bakılırsa yavru kaplumbağalar birbirleriyle barış içinde yaşayabilirler. Ancak yetişkin kaplumbağalar ise yiyecek ya da yaşadıkları bölgenin hakimiyeti için kavga edebilirler. Bu da yaralanmalarına neden olabilir. Bunun önüne geçmek için birden fazla kaplumbağa sahiplenecekseniz farklı yerlerde bakmanızda fayda vardır.
Su Kaplumbağası Türleri konulu yazımız da ilginizi çekebilir.