Kakadu Papağanı Hakkında

Yazar:

Günümüzde evde beslenen kuş türleri arasında papağan ailesine ait pek çok tür bulunmaktadır. Bu papağan türlerinden birisi de kakadu papağanıdır. Kakadu papağanı, “Cacatuidae” familyasına ait bir kuştur ve  insanlara olan cana yakınlığı ile bilinir. Bu özelliği onun en çok tercih edilen ve en çok sahiplenilen papağan türleri arasına girmesini sağlamıştır. Kakadu papağanının anavatanı Avustralya ve Pasifik Adaları´nın güneyidir. 20´den fazla türü vardır ve  bu türlerin genelinin vücudu beyaz ya da siyah renktedir. Yine bir kısmının vücuduna serpilmiş kırmızı veya sarı renkleri bulunmaktadır. Kakadu papağanı türlerinin en karakteristik özelliği ise ruh hallerine göre kaldırıp indirdikleri ve başlarının üzerinde yer alan tüyleridir. Ayrıca sahiplerine çok düşkündürler. Hatta bu papağan türlerinin zekasının 2-3 yaş aralığındaki çocukların duygusal zekası ile benzer olduğu bilinir. Bu nedenle kakadu papağanı beslemek istiyorsanız ona küçük bir çocuğa yaklaşır gibi yaklaşmalı ve yeterince ilgi göstermelisiniz.

Kakadu Papağanı Genel Özellikleri

Kakadu papağanının ömrü türüne göre 30 ile 60 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Ancak evde beslenen kakaduların ömrünün 100 yılı bulduğu da bilinmektedir. Genellikle siyah ya da beyaz renkte olan bu kuşların diğer papağan türleri gibi rengarenk olmalarını engelleyen ise Dyck dokusu yoksunluğudur. Ayrıca kakadu papağanlarının yağ bezleri de yoktur. Bunun yerine tüyleriyle toz üretirler.

Kakaduları diğer kuşlardan ayıran önemli özelliklerden birisi de zygodactyl ayak yapısına sahip olmalarıdır. Zygodactyl ayak yapısı kakaduların çok iyi bir şekilde tırmanmalarını sağlamaktadır. Bu ayak tipi sık ormanlarda yaşayan ve yuva yapan kuşlar için oldukça önemlidir. Ayrıca sık ormanlarda uçmaları oldukça zordur ve ana yiyecekleri olan meyve ve kuruyemişlere uçarak ulaşmakta zorluk çekerler. Bunun yerine tırmanma yeteneklerini kullanarak diledikleri yiyeceğe kolayca ulaşabilirler.

Kakadu papağanının konuşması ise diğer türlere göre daha zordur. Ancak gerekli ilgi gösterildiği takdirde 15 ile 20 kelime öğrenebilir. Yine kakaduların en bilinen özelliklerinden birisi de kemirme huylarıdır. Bir kakadu evde serbest kalacak olursa mutlaka kontrol altında tutulmalıdır. Aksi halde evdeki eşyaları kemirebilir. Bunun önüne geçmek için kafesini papağan oyuncakları ile donatarak keyif alacağı bir ortam haline getirmekte fayda bulunmaktadır.

Kakadular diğer papağan cinsleri gibi 150 desibele kadar ses çıkarabilen kuşlardır. Bu nedenle yüksek sesten rahatsız olan biriyseniz ya da yaşadığınız yerde yüksek sesten hoşlanmayacak birileri varsa kakadu papağanı sahiplenme fikrini yeniden gözden geçirmelisiniz.

kakadu papağanı hakkında
Kakadu papağanı oldukça meraklı bir türdür. Bu nedenle evde yalnız bırakırsanız çevresine zarar verebilir. Bunu önlemek için sağlam bir papağan kafesi ve çok çeşitli papağan oyuncaklarına ihtiyaç duyabilirsiniz.

Kakadu Papağanı Türleri

Daha önce de değindiğimiz üzere kakadu papağanının 20´den fazla türü vardır. Ancak bu türler arasından en popüler olanları ise palmiye kakadu, galah kakadu ve beyaz kakadu olarak karşımıza çıkmaktadır. Palmiye kakadu ya da bir diğer adı ile golyat kakadu iri ve siyah renkli bir kuştur. Gagası oldukça büyüktür ve en dikkat çeken özelliği heyecanlandığında yanaklarındaki kırmızı rengin değişmesidir. Şemsiye kakadu olarak da adlandırılan beyaz kakadu ise geriye doğru kıvrılan geniş bir ibiğe sahiptir. İsmini de şemsiye gibi açılan tepesinden alır. Yine galah kakadusu ise tüm kakadu papağanı cinsleri arasında en ilgi çekici olanıdır. Bu papağan pembe ve gri renkleri ile diğer türlerden kolayca ayrılır.

Popüler kakadu türlerinden yukarıda kısaca bahsettik. Bunların yanı sıra sarı kuyruklu kara kakadu, kısa gagalı kara kakadu, batı kakadusu, Mollucan kakadusu gibi daha pek çok tür bulunmaktadır.

Bakımı ve Beslenmesi

Kakadular doğal yaşam ortamlarında buldukları dut, üzüm ve böğürtlen gibi sulu meyveler, tohumlar ve bitki kökleri ile beslenen kuşlardır. Bu kuşlar tohumları ve çekirdekleri büyük bir keyifle tüketirler ancak  beslenmeleri %75 meyve ve %25 tohum olacak şekilde düzenlenmelidir. Kakadu papağanı beslenmesi için yağlı besinler kullanmaktan kaçınmak gerekir. Çünkü yağlı besinler bu kuşlarda yağ tümörlerine neden olabilmektedir.

İlginizi çekebilir: Papağan Oyuncakları

Kakadular evde beslemesi zor papağanlardır. Çünkü onlara geniş bir alan sunmak gerekir. Ayrıca çok meraklı ve oyuncu oldukları için kafesleri çok çeşitli papağan oyuncakları ile donatılmalıdır. Bu doğrultuda evinizde kakadu beslemeyi düşünüyorsanız öncelikle onun için olabildiğince büyük bir papağan kafesi satın almalısınız. Ayrıca gün içerisinde birkaç saat dışarı çıkarmalı ve serbest dolaşmasına izin vermelisiniz.

İlginizi çekebilir: Papağan Kafesleri

Bunların yanı sıra kakadular tozlu papağanlar oldukları için çok sık banyo yapmaları gerekir. Kış aylarında haftada bir kez, yaz aylarında ise hemen her gün banyo yapmaları oldukça önemlidir.

kakadu papağan türleri
Kakadu papağanları papağan yemi ile oldukça sağlıklı şekilde beslenebilir. Ancak farklı bir beslenme şekli düşünüyorsanız yemeğinin büyük kısmı meyvelerden ve kalanı tohumlardan oluşacak şekilde bir düzenleme yapabilirsiniz.

Kakadu Papağanlarında Üreme

Kakadular tek eşli kuşlardır ve çiftleştikleri eşlerine ömürleri boyunca sadık kalırlar. Bu kuşların çiftleşme dönemi aralık ve mart ayları arasındadır. Erkek ve dişi kakadular yumurtalarını beraber kuluçkaya yatırırlar. Yumurtların çatlaması ortalama 1 ay kadar sürer. Genellikle yumurtadan sağlıklı olarak çıkan ilk yavruyu büyütürler. Kakadu papağanı yavrusu 3 ay sonunda uçmayı öğrense de birkaç hafta ebeveynlerini izler. Ayrıca bir kakadu genellikle 6 yıl içerisinde çiftleşme olgunluğuna ulaşmış olur.

Kakadu Papağanlarında Görülen Davranış Sorunları

Kakadu papağanlarının bakımı dikkat gerektiren bir iştir. Çok fazla sevgi ve ilgi isterler. Sahiplerine aşırı derece bağlıdırlar. Eğer yeterince ilgi görmezlerse can sıkıntısı ve güven eksikliği nedeniyle çeşitli davranış bozuklukları gösterebilirler. Bu nedenle bir kakadu sahiplenecekseniz eğitimi konusunda hassas davranmalı ve onunla iyi bir bağ kurmalısınız. Aksi halde papağanınızda karşılaşabileceğiniz davranış bozuklukları şunlardır:

  • Aşırı ve İstenmeyen Çiğneme: Papağanların bir şeyleri çiğnemesi gagalarının sağlıklı kalması adına faydalıdır. Fakat disiplinsiz bir kakadu evdeki elektrik kabloları başta olmak üzere kemirebileceği tüm eşyaları kemirir. Bunun için kakaduların kafesine doğal ahşap tünekler ve çeşitli papağan oyuncakları koymak oldukça önemlidir.
  • Isırma: Kakadularda görülen bir diğer davranış bozukluğu da ısırmadır. Papağanınızın böyle istenmeyen bir davranış sergilememesi için onu anlamalı ve yönlendirmelisiniz. Aksi halde rakip olarak gördüğü yakınlarınızı ve hatta sizi dahi ısırabilir. İyi bir eğitim ise bu olumsuz davranışı önlemek adına büyük önem taşır.
  • Çığlık Atma: Kakadu papağanları bir şeylerden hoşlanmadıklarında çığlık atarak hoşnutsuzluklarını belli ederler. Bu, sizin ve çevreniz için çok rahatsızlık verici bir durum olacaktır. Bunun önüne geçmek için papağan henüz yavruyken disiplinli bir şekilde eğitmelisiniz.

Son olarak kakadu papağanı eğitimi zahmet gerektiren bir iştir. Ancak biraz sabır göstermeniz durumunda ona tek başına vakit geçirmeyi öğretebilirsiniz. Bu sayede size bağımlı olmaz ve ilgisizlik nedeniyle davranış bozukluğu göstermez.

Jako Papağanı Hakkında konulu yazımızda ilginizi çekebilir.

Benzer Yazılar

%d blogcu bunu beğendi: