Japon Balığı Yemi Nasıl Olmalıdır?

Yazar:

Japon balığı yemi seçimi iyi beslenmenin, sağlıklı uzun bir yaşamın en önemli aşamasıdır. Sazangiller ailesinin üyesi olan Japon balığı genel olarak dayanıklı bir balıkdır. Tüm canlılarda olduğu gibi doğru ve dengeli beslenme ile balığın uzun yıllar yaşamasını sağlamak elinizde. Akvaryum ortamında ortalama 5 – 10 yıl yaşayan Japon balığı doğal yaşamda 25 yıla kadar yaşayabildiği gibi, 43 yıl yaşayan Japon balığı da bilinmektedir.

Japon Balığı Yemi Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir

Öncelikle balığın boyutları önemlidir. Balık yeminin tane boyutu balığın ağzından büyük olması balığın yemi yiyememesi ve aç kalmasına neden olur. Eğer balığınız yemi ağzına alıp geri çıkarıyorsa veya  yemin etrafında dolanıyor ama yemiyorsa bu yemin büyük olduğunun göstergesidir. Özellikle granül ve pelet yemlerde bu sorun daha sık yaşanır. Balı yemini ufalayarak daha küçük parçacıklar halinde vermelisiniz.

Dikkat etmeniz gereken diğer bir konuda yemin parçalanma süresidir. Özellikle granül yemler sert tanecikli olur. Ancak bizim almamız gereken yemler çabuk yumuşayan taneciklerden olmalıdır. Eğer Japon balığı yemi olarak granül yem tercih ettiyseniz yemi verdikten sonra suya batış süresini izlemelisiniz. Eğer yem hızlıca dibe çökerse bu yemin daha geç yumuşayacağının belirtisidir.

Eğer balığınız için pelet Japon yemi tercih ettiyseniz, pelet boyutunun balığa uygun olup olmadığına ve çabuk yumuşayıp yumuşamadığına bakmalısınız. Genel olarak pelet yemler suda batmaz. Aldığınız pelet yemin çok kısa sürede su emerek parçalanır olmasına dikkat etmelisiniz.

Japon balığı için yem seçerken kaliteli bir yem seçmelisiniz. Yemin içeriğinin hem bitkisel hem de protein içeren hammaddeler ile hazırlanmış olması çok iyi olacaktır. Ayrıca seçeceğiniz yemin iyi sindirilebilir özellikte olması önemlidir.

Japon balığı için yem tavsiyesi olarak seçeceğiniz yemin spirulina içeren bir yem olmasını tavsiye edebiliriz. Spurilina balığın bağışıklığını güçlendirir, hastalıklara direncini ve canlılığını artırır.

Ülkemizde uzun yıllardan beri satılan ve ithal balık yemi markalarından Sera Goldy, Tetra Gold Fish , JBL Gold Pearls ve Prodac Gold Fish Japon balık yemi çeşitlerinden birini tercih edebilirsiniz.

Japon Balığı Yemi Çeşitleri

Japon balıklarının beslenmesi için kullanılan yemler,

Pul Japon Balığı Yemi

Pul yemler Japon balığının beslenmesinde sık kullanılan balık yemi çeşitlerindendir. Suda yüzen balık yemidir. Pul yem yaprakları çok büyük ise elinizle biraz ufalayıp verebilirsiniz. Genel olarak suyu en fazla kirleten yemler pul yemlerdir ama balıklar severek yerler. Proteinli ve bitkisel içerikli pul yemleri yanı sıra mix pul yemlerde bulunmaktadır. Balığın özellikle tek tip beslenmesi kabızlığa neden olacağından mix yem tercih edilmelidir.

Granül Japon Balığı Yemi

Japon balığı yemi olarak en çok tercih edilen yem çeşitlerinden biridir. Kullanımı ve günlük verilecek miktarı ayarlamak kolay olduğu için daha fazla rağbet gören balık yemi çeşididir. Japon balığı içinde severek yediği formlardan biridir. Suda çok hızlı batmayan bu yemlerin bitkisel içerikli olanı, protein içerikli olan çeşitleri bulunmaktadır. Dengeli bir besleme yapabilmek için uzmanlar hem protein, hem de bitkisel içeriğe sahip yemlerin aynı anda kullanılmasını önermektedir.

Pelet Japon Balığı Yemi

Bu tür yemler tüm soğuksu balıkları gibi Japon balıklarının da severek yediği balık yemi çeşitlerinden biridir. Pelet yemler su yüzeyinde daha uzun süre kalır. En büyük özelliği ise çok hızlı yumuşayabilmeleridir. Pelet balık yemlerinde karışık olan çeşitleri tercih etmeniz dengeli beslenme için faydalı olacaktır. Stick yani çubuk şeklinde olan pelet yemlerin yanı sıra granül şeklinde olan pelet yemler de bulunmaktadır. Seçeceğiniz pelet yemin tanecik boyutunun balığınız için uygunluğuna bakmanız veya ufalayarak vermeniz iyi olacaktır.

Kurutulmuş Canlı Japon Balığı Yemi

Japon balığı için Artemia yumurtası,  su piresi (Daphnia), kurutulmuş karides (Gammarus – Shirimps), kan kurdu (Blood worms) ve krill gibi canlı yem verebilirsiniz.  Kurutulmuş canlı balık yemi protein yönünden çok zengin yem olduğu için her gün verilmemelidir. Canlı yemleri ayda birkaç kez ödül yemi olarak kullanmalısınız.

Haşlanmış Taze Sebze İle Besleme

Japon balığı yem dışında sebzeler ile de beslenmelidir. Haftada 1 kez verilecek haşlanmış sebzeler Japon balığının kabız olmasını önler ve sindirim sistemini düzenler. Bu amaçla brokoli, ıspanak, bezelye, tatlı kırmızı biber verilebilir. Ispanağın sap kısmını değil sadece yaprağını, bezelyenin ise tanesini haşladıktan sonra kabuğunu soyarak verebilirsiniz. Balığınıza vereceğiniz brokolinin ise tomurcuklu olmamasına dikkat etmelisiniz. Japon balığı için vereceğiniz sebzeleri kesinlikle çiğ olarak vermemeli, mutlaka haşlanmış olmasına ve dondurulmuş gıda kullanmamaya dikkat etmelisiniz.

japon balığı yemi nasıl olmalıdır

Tatil dönemlerinde otomatik balık yemleme makinanız yok ise balık tatil yemi yanında akvaryuma haşlanmış sebze bırakarak balıkların siz tatildeyken beslenmesini sağlayabilirsiniz. Tablet yem ve haşlanmış sebze ihtiyaçlarını karşılayacaktır.

Japon Balığının Beslenmesinde Neye Dikkat Edilmeli

Japon balıkları ne kadar yem verirseniz verin yiyebilir. Bu nedenle dikkat edilmesi gereken en önemli konu verilecek yem miktarını iyi ayarlamak olmalıdır.

Ayrıca Japon balığının beslenmesinde dikkat edilmesi gereken önemli bir diğer konuda tek yönlü beslenmeden kaçınmaktır. Japon balığını tüm öğünlerinde aynı tür yem ile beslerseniz onun yaşamını kısaltmış olursunuz.

Dikkat edilmesi gereken önemli bir konuda doğru zamanda doğru yemin verilmesidir. Bu konu genel olarak tüm balık beslemesinde dikkat edilmesi gereken bir konu olsa da Japon balığı için çok daha büyük önem taşır. Japon balığını sadece protein içerikli yem ile besleme, sindirim sitemi problemlerine neden olacağından, karışık yemle beslemek daha büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle mutlaka protein içeren japon balığı yemi yanında, bitkisel japon balığı yemi de vermelisiniz.

İşte doğru yemin doğru zamanda verilmesi burada önem kazanır. Protein içerikli yemi mutlaka sabah öğününde, bitkisel yemi de akşam öğününde kullanmalısınız. Bitkisel içerikli yem olarak, spirulinalı Japon balığı yemleri en ideal yemlerdir.

Japon balığı için her ne kadar beslenme saati çok fazla önem taşımaz denilse de balığın yemleme saatinin düzenli olması ömrünü uzatacaktır. Aşırı miktarda yem vermeniz suyun kalitesini bozacağı için bu durumda balığın yaşam süresini kısaltacaktır. Çok fazla yem yiyen balık doğal olarak çok fazla atık çıkarır. Bu da suyun kimyasının bozulmasına ve suda yosunlaşmanın artmasına neden olur. Kötü su kalitesi ise tüm balık türleri için tehlikelidir.

İlginizi çekerse Balık Yemi Ve Çeşitleri konulu yazımızı da okuyabilirsiniz.

Benzer Yazılar

%d blogcu bunu beğendi: