İngiliz Cocker Spaniel Köpeği Bakım ve Özellikleri

Yazar:

İngiliz Cocker ırkı köpekler, kökleri “Spaniel” ailesinden gelen, anavatanı İngiltere olan bir av köpeği türüdür. Tarihi çok eskilere dayanan bu ırk İspanyadan getirilen köpeklerden üretilmiştir. Avcılar tarafından bir tür kuş oyunu olan çulluk (woodcock) avında kullanılan bu köpekler, Cocker adını da buradan almıştır. Çok güçlü bir av içgüdüsüne ve iyi koku alma yeteneğine sahiptir. Kuş aramayı çok seven İngiliz Cocker spaniel köpeği avı sahibine doğru yönlendirme konusunda oldukça yeteneklidir.

Cocker köpeği başlangıçta avcılar tarafından kullanılacağı amaca ve boyutlara göre ayırmıştır. Seçilen yavrularda kullanım amacına uygun yetiştirilmiştir. Zamanla bu ayırım kara Spaniel’i ve su Spaniel’i ayrımına dönüşmüş İngiliz Cocker köpeği de kara spanieli olarak kabul edilmiştir. İngiliz yetiştiriciler tarafından Spanieller, Sussex Spaniel, Clumber Spaniel, Welsh Springer Spaniel, İngiliz Springer Spaniel, Field Spaniel, İrlanda su Spanieli, ve Cocker Spaniel olarak 7 ayrı ırk olarak yetiştirilmişlerdir. Bu dönemde genel olarak vücut ağırlığı 12 kg altında olan tüm türler Cocker Spaniel olarak sınıflandırılmış olsa da zamanla bu konuda görüş ayrılıkları da yaşanmıştır. Daha sonra ise her bir Spaniel için ayrı standartların belirlenebilmesi amacı ile İngiliz Spaniel kulübü kurulmuştur.

Amerikan Kennel Club, bu ırkı İngiliz Cocker Spaniel ve Cocker Spaniel olarak iki farklı ırk olarak sınıflandırdı ancak bu isimler sadece Amerika da kullanılmaktadır. Avrupa’da ise bu ırk İngiliz Cocker Spaniel ve Amerikan Cocker Spaniel olarak değerlendirilmektedir.

İngiliz Cocker Spaniel Köpeğinin Fiziksel Özellikleri

Orta boyda ve oldukça güçlü bir yapıya sahip köpeklerdir. Erkekler dişilerden daha yüksektir. Dişiler 39 cm kadar yüksekliğe ulaşırken erkekler 40-41 cm kadar olabilmektedir. Vücut ağırlığı ise ortalama 14-15 kg civarındadır. Kafası diğer Spaniel türlerine göre nispeten biraz daha uzundur.

Irkın en karakteristik fiziksel özelliği oldukça uzun kulaklara sahip olmasıdır. Öyle ki, kulakları öne doğru çekildiğinde burun ucunu geçer. Üzeri dalgalı tüylerle kaplı olan ve yanlara sarkık kulaklar bu ırka çok sevimli ve çekici bir görünüm katar. Koyu renkli oval gözleri ise sahip olduğu zeka konusunda kesin bir bilgi vermektedir.

Tüyleri orta uzunlukta, düz ve ipeksi yumuşaklıktadır. Kulak, karın altı, kuyruk ve bacakları daha uzun tüylerle kaplıdır. Tüylü kuyruğu yukarı doğru kıvrıktır ve neredeyse hiç durmadan sürekli sallanır.

Bu ırk siyah, kızıl, kahve, ten rengi, siyah-beyaz, beyaz-kahve, gri-siyah ve kahve gibi hem tek renk, hem iki renk hem de üç renkli olabilir. Klasik Cocker rengi olarak bilinen devetüyü rengi ise daha nadir görülmektedir. İngiliz Cocker ırkı köpeklerin en beğenilen ve popüler olan rengi ise blue roan yani mavi demir kırı olarak adlandırılan renktir.

İngiliz Cocker Spaniel İyi Huylu Mu? Karakteri Nasıl?

Zeki, neşeli ve bir o kadarda oyuncu olan Cocker köpeği dost canlısı ve iyi huylu bir köpektir. İlk kez köpek bakacak olan deneyimsiz sahipler için bile uygun sayılabilecek köpekler arasındadır. Sahibine ve ailesine çok düşkün ve sadık olan bu ırk ailesi ile birlikte zaman geçirmeyi çok sever ve kesinlikle yalnız kalmaktan hoşlanmaz. Aile ile yapılan tüm organizasyonlarda yer almak ister ancak kesinlikle bir kucak köpeği değildir.

Genel olarak çocuklar ile arası iyi olsa da kızdırıldığında hırçınlık yapabilir. Bu nedenle çok küçük çocuklar ile kontrolsüz bir şekilde yalnız bırakılmamalıdır. İdeal bir aile köpeği olan kukır köpeği birlikte büyütüldüğünde köpek, kedi ve diğer ev hayvanları ile de iyi geçinir.

Bu ırk enerjisi yüksek köpek ırkları arasındadır. Egzersiz ihtiyacı düzenli olarak karşılandığı sürece bir apartman dairesinde kolayca bakılabilir. Ancak unutmamalısınız ki 1 yaşından sonra günde 2-3 kez de olsa kısa yürüyüşler kesinlikle yeterli olmaz. Bu nedenle yürüyüşlerin süresinin uzun olmasını sağlamanız enerjisini harcamasını sağlayacaktır.

Yüzmeyi çok sever ve deniz kenarında oynamaktan çok mutlu olur. Denize atacağınız bir tenis topu veya bir frizbi ile bütün gün yorulmadan oynayabilir. Ancak enfeksiyonlara karşı çok hassas olan kulaklarına su kaçmamasına dikkat edilmelidir.

İyi koku alan burnu, uyanık ve dikkatli kişiliği ile bu ırk iyi bir bekçi olabilir ancak kesinlikle koruma köpeği değildir.

İngiliz Cocker Spaniel
İngiliz Cocker Spaniel küçüklükten itibaren eğitilmeye başlanmalı ve mutlaka sosyalleştirilmelidir. Sert bir eğitim kesinlikle kötü sonuç verir. Bu nedenle köpek ödül maması ve sevgi gösterileri çok daha iyi eğitilmesini sağlar.

Cocker Irkı Köpeklerin Eğitiminde Nelere Dikkat edilmeli?

  • Zeki ve çabuk öğrenen bu köpekleri eğitmek çok kolaydır. Sahibini mutlu etmeye çok hevesli olduğundan eğitilmesi ve komutları öğrenmesi de kolay olur. Özellikle ödül maması kullanılarak yapılan pozitif eğitimlerde çok başarılıdır.
  • Sert eğitimler, cezalandırma ve olumsuz yaklaşımlar kötü sonuç verir. Bu ırk sahibini sevmeli ve sahibine saygı duymalı ama kesinlikle korkmamalıdır.
  • Bir Cocker’ı eve geldiği ilk andan itibaren eğitmeye başlamalısınız. Bu ırk çok çekingen veya agresif olma eğiliminde olduğu için erken sosyalleştirilmeli ve eğitiminde tutarlı olunmalıdır.
  • Koruyucu aşıları tamamlanıncaya kadar kontrollü olarak insanlarla sosyalleşmesi için günlük gezintilerinizi kalabalığın fazla olduğu parkları tercih ederek yapmanız faydalı olacaktır.
  • Doğası gereği avcı olan bu köpekler bazen gördüğü bir şey veya duyduğu bir ses nedeniyle bir anda yerinden fırlayarak uzaklaşabilir. Tehlikeli ve üzücü bir durum yaşamamak için çok erken yaştan itibaren tutarlı ve kararlı bir şekilde “dur” komutu iyi öğretilmelidir. Bunun yanı sıra, kapalı bir alan da değilse mutlaka tasma ile gezdirilmelidir.
  • Yabancılara karşı mesafeli bir şekilde eğitildiği takdirde iyi bir bekçi köpeği olabilir.

İlginizi çekebilir: Köpek Ödül Maması

İngiliz Cocker Spaniel Tüy Bakımına Fazla İhtiyacı Var Mı?

Sıcak ve soğuk havalara adapte olabilen bu ırk, orta derecede tüy döker ancak çift tabakalı tüy yapısı nedeniyle haftada en az 2 veya 3 kez fırçalanması gerekir. Vücudunu kaplayan tüylerin bir kısmı yumuşak ve ipeksidir, bir bölümü ise gür, yünsü yapıda ve dalgalı olabilmektedir. Bu yapıda olan tüyler özellikle kıtıklaşma eğiliminde olduğundan eğer mümkünse her gün fırçalanması çok daha iyi olur.

Tüy bakımı yaparken mutlaka kulak ve pati tüyleri kesilmelidir. Özellikle her yemek sırasında mama kabına giren uzun kulaklarının tüylerinin kısaltılması çok önemlidir. En az ayda bir kez kuyruk çevresi, arka bacaklar, pati, kulak ve yüz tüylerinin kısaltılması gereklidir.

Yılda 3 – 4 kez tıraş ihtiyacı olan bu ırkın 1,5- 2 ayda bir banyo yapması iyi olur. Eğer banyo yaptırma imkanınız kısıtlı ise temizlik amaçlı olarak köpük veya kuru şampuan kullanılması da yeterli olabilir.

Tüy bakımının yanı sıra tüm köpeklerde olduğu gibi diş fırçalamak ve tırnak kesmek gibi genel bakım ihtiyaçları da vardır. Ayakları konusunda hassas olan cocker yavru iken, patilerini sık sık tutmanız ve ağız kontrollerine erkenden alıştırmanız ileri dönemlerde rahat etmenizi sağlayacaktır.

İngiliz Cocker Spaniel Köpeğinin Bakımında Nelere Dikkat Edilmelidir?

İngiliz Cocker bakımı kolay olan ve her türlü ortama kolayca adapte olabilen uyumlu bir köpektir. Birkaç önemli konuya dikkat ettiğiniz sürece sorun yaşamadan size iyi bir arkadaş olacaktır.

  • Bu ırk konuşkan ve sesli bir köpektir. Eğer bir Cocker sahibi olmak istiyorsanız onu evde yalnız bırakamayacağınızı bilmelisiniz. Normalde sahibi ile birlikte olduğu sürece fazla havlamaz ama evde yalnız bırakıldığında havlayarak komşularınıza rahatsızlık verebilir.
  • Irkın rahat mama yemesi için özel mama kabı kullanılmalıdır. Cocker mama kabı olarak adlandırılan bu mama kaplarından edinmeniz uzun kulaklarının su içerken ıslanmaması ve mamanın içine girmeden yemek yiyebilmesini sağladığından oldukça kullanışlıdır. Bunun yanı sıra kulakları bir toka yardımı ile başın arkasında birleştirirseniz daha rahat yemek yiyecektir. Ancak tokayı kulakta uzun süre tutmamalı ve dikkatli şekilde sadece tüylere takmalısınız. Kulak dokusunun toka ile sıkıştırılması üzücü sonuçlara neden olabilir.
  • Tüylü ayaklar ve tüylü kulaklar nedeniyle pisi otu sorununu en sık yaşayan ırkların başında gelir. Özellikle pisi otlarının yoğun olduğu bahar aylarında otların olmadığı alanlarda gezdirmeye azami derecede dikkat edilmelidir. Bu dönemde gezinti sonrası eve geldiğinizde ilk iş olarak pati aralarını ve kulaklarını pisi otu bakımından kontrol etmelisiniz.
  • Kulaklarının, eğer imkan varsa her gün kontrol edilmesi ve 10-15 günde bir kez kanalı kapatan tüylerin temizlenmesi oldukça fayda sağlar. Bu kontroller sırasında özellikle hassasiyet, kötü koku, kızarıklık ve kaşıntı olup olmadığına dikkat edilmelidir. Kulak bakım ve temizliğinin düzenli yapılması aynı zamanda kulak kanalının havalanmasını sağlayarak enfeksiyon olasılığını da azaltacağından önemlidir.

Cockerların bakımında dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri egzersizlerin yaşa göre düzenlenmesidir. Kademeli olarak artırılan egzersiz seviyeleri, büyük ölçüde kemik ve eklemlerin hasar görmesini önler ve bu sayede ırkın yatkın olduğu kalça çıkığı veya diz kapağı çıkığı gibi hastalıkların oluşma riskini azaltır. Bu amaçla 8 haftalıktan itibaren sabah ve akşam 15 – 20 dakikayı aşmayan oyunlar oynanmalı ve sosyalleşme sağlanmalıdır. Ayrıca bu dönemde mümkün olduğunca uzun koşu ve yürüyüşlerden kaçınılmalıdır. 4 aylık olduktan sonra sabah ve akşam olacak şekilde toplamda 700-800 metrelik kısa yürüyüşlere başlanabilir. 6 aylık olduktan sonra yürüyüşlerin süresi yine aynı olmak kaydı ile açık alanda topla oynamak gibi küçük egzersizler de yaptırılabilir. Cocker’ınız 1 yaşını aştıktan sonra onu daha uzun süren ve kademeli olarak artan yürüyüşlere ve egzersizlere başlatabilirsiniz. Bu kontrollü program, köpeğinizin kemik ve eklemelerinin iyi gelişmesine ve bu dönemde bir hasar görmesine engel olacağından ileri yaşlarda sorunsuz bir hayat sürmesini sağlayacaktır.

ingiliz cocker spaniel köpeği bakım ve özellikleri
Oburluğu nedeniyle obeziteye yatkın olduğundan beslenmesine çok özen gösterilmelidir. Yaş evrelerine uygun bir köpek maması ile beslenmelidir. Hatta Cocker için özel olarak üretilen Cocker köpek maması da kullanabilirsiniz.

Cocker Spaniel Irkı Köpeklerin Beslenmesi

Cocker Spaniel köpek için mama seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli konu ırkın yaş evrelerine uygun bir mama seçimi olmalıdır. Özellikle cocker yavru dönemindeyken kaliteli ve dengeli içeriğe sahip bir köpek maması ile beslenmelidir.

Cocker cinsi köpekler genelde biraz oburdur. Mutfaktan hırsızlık yapmayı ve hatta çöpleri karıştırmayı severler. Bu nedenle mutlaka erken yaşlardan itibaren mutfaktan uzak durması gerektiğini öğretmelisiniz. Eğer evde yalnız kalacaksa mutfağa giremeyeceğinden emin olmalı ve mamasını açamayacağı bir dolap veya kutu içerisinde saklamalısınız.

Kilo almaya meyilli olduğundan kalori bakımından dengeli bir köpek maması seçilmeli ve ölçülü olarak günde 2 öğün beslenmelidir. Kilosunu gözle takip edebilirsiniz. Kilo aldığını düşünüyorsanız mutlaka veteriner hekime danışarak günlük verilecek mama miktarını ayarlamalı ve kilosunu kontrol altında tutmalısınız. Aksi halde kolaylıkla obezite ve buna bağlı eklem problemleri kaçınılmaz olabilir.

Cocker ırkına özel profesyonel mamalar da bulunmaktadır. Bu mamalar ırkın özel ihtiyaçları gözetilerek hazırlandığından genel sağlığının korunmasına ve kaliteli bir yaşam sürmesine yardımcı olur.

İlginizi çekebilir: Köpek Vitaminleri

İngiliz Cocker Irkı Köpeklerin Sağlık Sorunları Nelerdir?

Genel olarak sağlam yapılı, dayanıklı ve sağlıklı olan bu ırk köpeklerin 20 yaşına kadar yaşayanı olsa da yaşam süresi ortalama 12-15 yıl arasıdır. Tüm ırklarda olduğu gibi bu ırkında yatkın olduğu bazı hastalıklar söz konusudur.

  • Irkın uzun kulakları her zaman için potansiyel bir sorun kaynağıdır. Uzun ve sürekli aşağı doğru sarkık olan kulakları nedeniyle kulak kanalı sürekli olarak nemli ve havasız kalır. Buna bağlı olarak sıklıkla kulak enfeksiyonu oluşur. Bu sorunun önüne geçmek için her gün kulakları temizlemek ve kanalın nemlenip havasız kalmasını önlemek oldukça büyük fayda sağlar. Eğer köpeğiniz kafasını sallıyor veya kulaklarını kaşımaya çalışıyorsa vakit geçirmeden bir hekime göstermelisiniz.
  • Kalça çıkığı, ırkın sık yaşadığı bir diğer sorundur. Oluşumunda pek çok neden söz konusu olsa da genel olarak aşırı kilo, aşırı egzersiz ve genetik nedenlerle yaşanan bu sorunun önlenebilmesi için cocker köpeğinizi yavru döneminde dengeli beslemeli, kilosunu kontrol altında tutmalı ve yüksek yerlerden atlamasına izin vermemelisiniz.
  • Diz kapağı çıkığı da aynı kalça çıkığı gibi ırkın yaşadığı ortopedik sorunlardan birisidir. Oluşmasını önlemek için çok fazla yapılacak bir şey yoktur ama tedavisi nispeten daha kolaydır.
  • Progresif Retinal Atrofi ırkın kalıtsal bir sağlık sorunudur. Retinanın deformasyonu sonucu görme kaybı söz konusudur. Tedavisi olmayan bu hastalığın başlangıcında gece görüşlerinde kayıp, ilerleyen durumlarda gündüz görüş kaybı ve sonucunda körlük şekillenir.
  • Katarakt, göz merceğinin saydamlığını kaybetmesi durumudur. Operatif olarak tedavi edilebilir. Bu ırk genetik olarak göz problemlerine yatkındır ve katarakt’ın yanı sıra glokom da sıklıkla görülebilir. Köpeğinizin gözlerinde kızarıklık varsa veya gözlerini ayaklarıyla kaşımaya çalıştığını fark ederseniz mutlaka Veteriner hekiminize kontrol ettirmelisiniz.
  • Hemolitik anemi, sık olmasa da görülebilir. Genetik bir durumdur. Genel kontrollerde yapılan kan tahlilleri ile kolay tespit edilir ve kontrol altında tutulabilir.
  • Böbrek yetmezliği, ırkın genetik olarak ailesinden aldığı kalıtsal hastalığıdır. Irkın ailesinden gelen böyle bir rahatsızlığı varsa genellikle 9-10 aylık ile 2 yaş arası bir dönemde ortaya çıkar.
  • İşitme kaybı, özellikle tek renkli İngiliz Cockerlarda daha fazla görülür. Sonradan gelişmez ve doğuştan sağırlık söz konusudur. Yavru 4 haftalık olduğunda kolayca tespit edilebilir.
  • Kardiyomiyopati, kalp kasının zayıflamasına bağlı şekillenen kalp yetmezliğidir ve nadir görülmektedir. Bu hastalık da genellikle tek renkli olanlarda daha fazla görülmektedir. Halsizlik, kilo kaybı ve öksürük gibi belirtiler gösteren kalp yetmezliği ani bayılmalara da neden olabilir.
  • Nöropati yani sinir hasarına bağlı hastalıklar nadirde olsa görülebilir. Genellikle periferik sinirlerle yani baş ve boyun dışındaki vücut sinirleri ile ilgili şekillenebilen bu bozukluğun görülme olasılığı yetişkin kukır köpeklerinde daha yüksektir.
  • Hipotiroidizm, yani tiroid yetmezliği de ırkın genetik olarak yatkınlık gösterdiği hastalıklardan biridir. Özellikle yavru döneminde yetersiz gelişme ile kendini belli eder.
  • Obezite bu ırkın sık yaşadığı sağlık sorunlarından biridir. Eklem problemlerinin ve metabolik hastalıkların yaşanma olasılığını artıracağından kilo alması önlenmelidir.
  • Rage Sendromu, yani öfke sendromu bu ırkın genetik ve kalıtsal bir problemidir. Temelde kişilik ve davranış sorunu olarak değerlendirilir. İngiliz Cocker’ın yanı sıra diğer köpekler ve diğer Cocker türlerinde de görülebilir. Özellikle siyah, sarı, kızıl gibi düz renkli İngiliz Cocker köpeğinin erkek olanlarının daha yatkın olduğu düşünülmektedir. Her şeyi ile normal olan köpeğin aniden öfke krizine kapılması ve saldırganlık göstermesi ile karakterizedir. Bu sırada kendini kontrol edemediği için komutları dinlemez. Birkaç saniye süren bu nöbet sonrasında saldırdığı kişiye gayet normal davranarak sevgi gösterebilir. Öfke sendromu olarak adlandırılan bu davranış problemi eğitim ile düzeltilemez. Bazı ilaç tedavileri yapılabilse de bu tedaviler her zaman başarılı olmadığı gibi başarı oranı köpekten köpeğe de değişmektedir.

En Popüler Cocker Köpeği İsimleri

Köpeğinizi yeni aldınız ve ne isim vereceğinize karar veremiyorsanız aşağıdaki isimlere göz atabilirsiniz.

  • Cocki, Kurabiye, Tarçın, Bingo, Linus, Fred, Latte, Köpük, Viski, Korsan, Lucky, Mişa, Şanslı, Karmen, Moly, Cindy, Daisy, Düğme

Jack Russell Terrier ve Özellikleri konulu yazımız da ilginizi çekebilir.

Benzer Yazılar

%d blogcu bunu beğendi: