İngiliz Bulldog köpek ırkı dünyadaki en popüler köpek cinslerinden bir tanesidir. English Bulldog ya da diğer adıyla British Bulldog’lar sarkık yüzleri, tıknaz olan vücut yapıları ve bedenlerine göre çok daha büyük olan kafalarıyla oldukça karakteristik görünümlü köpeklerdir. Biraz korkutucu görünse de aslında oldukça sevimli ve bir o kadar cana yakın olan Bulldog’lar adından da anlaşılacağı üzere İngiltere kökenlidirler.
Yaklaşık olarak 1300’lerde boğa güreşi sporu ile anılan bu köpekler ilk olarak pug ve mastiff melezlemesi sonucu ortaya çıkmışlardır. O dönemin Bulldog’ları şimdikilere kıyasla daha uzun ve daha kaslı yapıdaydılar. Acıya dayanıklı ve inanılmaz derece de savaşçı bu köpekler cesur ve yiğit anlamında olan Bulldog adını almışlardır. Boğa güreşinin yasaklanması sonrası soylarının tükenme tehlikesi ile karşılaşan bu ırk, meraklı yetiştiricilerin ısrarlı çabalarıyla bugünkü özelliklerine kavuşmuştur.
İngiliz Bulldog’lar bugün, bir zamanlar dövüş köpeği olmanın yanı sıra miskin gözleri ve korkutucu çene yapılarına rağmen oldukça nazik köpeklerdir. Fakat yine de çok kibar ve nazik olan bu köpekler sahiplerini ve ailesini korumayı kendilerine görev edindikleri için tehdit hissederlerse saldırgan davranışlar sergileyebilirler. Bugünkü görünümlerine rağmen acıya dayanıklılıkları, fiziksel güçleri ve cesaretlerinden hiçbir şey kaybetmemişlerdir.
İngiliz Bulldog Köpek Irkının Fiziksel Özellikleri
Yere yakın bir gövde, yuvarlak ve kocaman bir göbek, geniş omuzlar, kısa bir boyun ve kocaman bir kafa. Kuyruk kısa ve vücuduna yapışmış gibidir. Ayaklar kısa ancak oldukça kaslı bir yapıya sahiptir. Kendine özgü bir oturuş tarzı vardır. İşte hiç bir köpek ırkı ile karıştırmayacağınızdan emin olabileceğiniz tek ırk olan Bulldog.
Kocaman yuvarlak kafasında kısa ve hafif yukarı kalkık bir burun, burun üzerinde ise karakteristik olan ve burun ipi de denilen deri kıvrımı mevcuttur. Çıkıntılı olan alın kısmı kırışık bir deriye sahiptir. Nispeten sivri uçlu üçgen kulaklar hafifçe yanlara doğru kırılmıştır. Gözler yuvarlak ve genellikle siyah veya koyu kahverengidir. Yanaklar büyük, dolgun ve aşağı doğru sarkıktır.
Alt çene üst çeneye göre daha uzundur ve bazen alt dişler dışarı çıkık olarak görünür. Çene altında oldukça sarkık deri katmanından oluşmuş bir gıdısı vardır. Çene yapısı ve sarkık dudakları ve aynı zamanda kısa burun yapısı (brakisefalik) nedeni ile salyalı bir köpektir. Yine ırksal bir sorun olan bu brakisefalik yapı nedeni le aşırı horlama durumu söz konusu olabilir.
Kısa, ince ve düz bir tüy yapısına sahiptir. Genel olarak beyaz, açık kahverengi, bej, kırmızı olabileceği gibi kahverengi-beyaz, kırmızı-beyaz, bej-beyaz veya kahve kızıl kırçıllı da olabilir.
İngiliz Bulldog’ların ortalama ömrü 8-12 yıl kadardır. İyi bakım ve beslenme yaşam süresinin uzamasını sağlayabilir.
Bu ırkın erkek ve dişilerinde omuz yüksekliği 35-45 cm civarındadır. Yetişkin bir erkek İngiliz Bulldog kilosu 22-25 kg civarında iken, dişileri ortalama 18-20 kg civarında olabilir.
İngiliz Bulldog Köpek Irkının Karakter Özellikleri
Görünüş itibariyle sert bir görünüm sergileseler de aslında başta çocuklar olmak üzere etrafında ki herkese karşı çok uysal ve sevecen yaklaşır. Hatta boyutuna bakmadan sahibinin kucağında olmayı bile isteyebilir. Sessiz ve kolay kolay havlamayan bir kişiliğe sahiptir. Apartman yaşamı için uygundur. İyi korunaklı bir kulübeye sahip olursa bahçede de bakılabilir ama kısa tüy yapısı nedeni ile pek tavsiye edilmez.
Yavru İngiliz Bulldog köpekleri neşeli, çok hareketli ve oyuncu bir yapıya sahipken yetişkin bir Bulldog tembel sayılabilecek kadar hareketsiz bir köpektir. Çok fazla hareket etmeyi sevmese de mutlaka her gün gezdirilmesi önerilir. Zaten kilo almaya çok yatkın olduğundan biri de hareketsiz kalırsa çok kısa süre içinde obez bir köpek olup çıkabilir. Bu nedenle yürüyüşler ve interaktif oyuncaklarla hareket etmeye teşvik edilmelidir.
İnatçı bir yapıya sahip olan Biritish Bulldog’lar itaat konusunda da çok iyi değillerdir. Başına buyruk olma ve duymazdan gelme sadece inatçı yapısıyla ilgili değil aynı zamanda tembellikle de ilgilidir. Bu özellikleri onların eğitimine de yansır. Eğitim sırasında sabırlı ve tutarlı olmak önemlidir. Sabırsız davranışlar eğitimin daha da zorlaşmasından başka bir işe yaramaz. Yavru İngiliz Bulldog köpekleri erken yaşlardayken sosyalleşme ve eğitime daha kolay adapte olurlar.
İlginizi çekebilir: Birbirinden Güzel Köpek Oyuncakları
Ailesine karşı aşırı korumacı yapısı nedeni ile yabancılara karşı temkinli yaklaşabilir. Özellikle bir tehdit algılarsa savunmaya geçmekte tereddüt etmez ve saldırganlaşabilir. Bu özelliği onu aynı zamanda iyi bir bekçi köpeği de yapmaktadır.
İngiliz Bulldog Bakımı
Düz ve kısa tüylü yapısı nedeni ile hafta bir lastik bir eldiven veya kıl fırça ile fırçalanması yeterlidir. Çok kirlenmediği sürece yıkama yapmanız gerekmez. Eğer bu konuda titiz birisi iseniz yıkama sıklığının ayda birden fazla olmamasına dikkat ediniz. Hassas bir deri yapısına sahip olması nedeni ile yıkama sırasında mutlaka hassas derili köpekler için üretilmiş bir köpek şampuanı kullanmalısınız.
Haftalık kulak bakımı olası kulak sorunlarını önlemek açısından önemlidir. Kulak bakımı sırasında veteriner hekiminizin önerilerini göz önünde bulundurmalısınız. Ayrıca 15 günde bir tırnak bakımı yapmanız yeterli olacaktır.
Sarkık yanakları ve brakisefalik yapıları nedeniyle özellikle sıcak günlerde çok salyalı olabilirler. Bu nedenle yüz temizliğine dikkat etmek faydalı olabilir. Burun üzerindeki deri kıvrımı karakteristik bir özellik olsa da yine yaz aylarında sıcağında etkisi ile nemlenerek ve kir toplayarak deri sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle olası dermatit problemlerini önlemek için düzenli olarak bu kıvrımı da bir pamuk yardımı ile temizlemek gerekebilir. Aynı şey kuyruğu içinde geçerli olabilir. Çoğu İngiliz Bulldog köpeğinde kuyruk bulunduğu yere gömülmüş gibidir ve temas yüzeyinde havasızlık ve nem nedeni ile dermatit benzeri sorunlar oluşabilir. Bu nedenle kuyruğu da zaman zaman kaldırarak altını temizlemek ve nemi almak önemlidir.
Yaz aylarında ve ortam ısısının yüksek olduğu zamanlarda dışarıda çok fazla hareket ettirmek, güneş altında kalmasına izin vermek İngiliz Bulldoğu için tehlikeli olabilir. Çünkü sıcak hava burun yapısı nedeni ile zaten zor olan nefes almasını daha da zorlaştırarak oksijensiz kalmasına neden olabilir. Onun için serin veya klimalı bir yer ayarlamanız çok hoşuna gidecektir.
Bu ırk için doğum yapmak oldukça tehlikeli olabilir. Zaten normal koşullarda kolay nefes alamayan bu ırkın hamile olduğunda nefes alması daha da zorlaşacağından ve aynı zamanda yavruların büyük baş ve omuzları ile kanaldan geçmesinin zor olması gibi nedenlerle ıkınarak doğurmaya çalışması tehlikeli sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle köpeğinizi doğurtmayı düşünüyorsanız öncelikle veteriner hekiminizle olasılıkları değerlendirmelisiniz.
Yine nefes alma konusundaki sıkıntı nedeni ile anestezi gerektiren durumlarda ekstra dikkatli olmak gerekir. Bu nedenle anestezi gerektiğinde veteriner hekiminizin önerilerini dikkate almalı ve olasılıklar hakkında bilgi sahibi olmalısınız.
İlginizi çekebilir: Köpek Maması ve Çeşitleri
İlgiliz Bulldoğu çok kolay kilo aldığından beslenmesine özen gösterilmelidir. Çok hareketli ve enerjik bir köpek olmadığından verilecek köpek mamasının miktarına dikkat edilmelidir. Kilonun ayrıca genel sağlık durumu ve brakisefalik yapısı üzerinde de olumsuz etkileri olduğundan çok daha dikkatli olunmalıdır. Düzenli egzersizler bu açıdan çok önemlidir.
Sağlık Sorunları
İngiliz Bulldog sağlam ve dayanıklı yapısına rağmen maalesef bazı ırksal sorunlardan muzdariptir.
Brakisefalik Sendrom
Bu bozukluk Bulldog veya Pug gibi kısa ve düz burunlu köpeklere özgüdür. Bu tür köpeklerde daralmış burun delikleri ve uzamış yumuşak damaklar söz konusudur. Bu iki neden hava alma yollarını ciddi derece de etkilediğinden nefes almak çok zorlaşır. Tedavi için yumuşak damağın kısaltılması ve burun deliklerinin girişinin genişletilmesi gerekir.
Entropion
Alt veya üst göz kapağının kenarlarının ve dolayısı ile kirpiklerin içe dönmesi ve göz küresine sürtünmesidir. Tedavisi için cerrahi girişim gereklidir.
Uyuz
Özellikle demodeks adı verilen uyuz parazitine karşı gelişmiş bir hassasiyet söz konusudur. Diğer köpeklere nazaran çok daha kolay uyuza yakalanabilir. Bu nedenle düzenli şekilde deri sağlığı ile ilgilenilmeli ve deride oluşan tüy dökülmesine bağlı açıklıklarda veteriner hekimden yardım alınmalıdır.
Kalça Displazisi
Bir çok köpekten farklı olarak sığ bir kalça eklemine sahip olduğundan kalça displazisi teşhisi konması sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Ayrıca hızlı büyüme nedeni ile de ilişkili olarak kalça displazisi izlenmi doğabilir. Teşhisten emin olmak hataları önleyecektir. Aşırı kilo almasını engellemek riskleri azaltacaktır.
Herder Bezi Çıkığı (Cherry Eye)
Üçünçü göz kapağının altında bulunan herder bezinin gözün kenarından dışarı doğru çıkması durumudur. bazen kendi kendi düzelmiş gibi görünse de genel olarak tedavisi için cerrahi müdahale gerekir.
İngiliz Bulldoğu dünyada oldukça rağbet gören ve sevilen bir ırktır. Sahip olduğu ırksal problemler onu zor bir köpek yapsa da sevimli, koruyucu ve sadık karakteri insanları cezbetmektedir. Ülkemizde de oldukça yaygın olan İngiliz Bulldog köpek yavruları oldukça yüksek fiyatlara kendilerine aile bulabilmektedir.
İngiliz Tilki Tazısı konulu yazımızda ilginizi çekebilir.