İguana bakımı emek ve zaman isteyen hobilerden biridir. Bir iguana sahibi olmak istiyorsanız, öncelikle iguanaya zaman ayırabileceğiniz den emin olmalısınız. Ayrıca mutlaka almak istediğiniz iguana türü ve özellikleri hakkında önceden bilgi edinmelisiniz. Bazı türleri 2 metreye kadar ulaşabilen iguanaların bakımı sanıldığı kadar kolay olmayabilir.
Her şeyden önce iguana bakımı için geniş bir alan ayırmak zorunda olduğunuzu bilmelisiniz. Eğer 50-60 cm’yi geçmeyen küçük bir iguana türü alacaksanız, 1 metreye kadar olan bir iguana teraryumu ile bakımını zorlanmadan yapabilirsiniz. Ancak eğer bir yeşil iguana alacaksanız onun için bir oda ayırmanız veya 3 metre büyüklüğünde bir teraryum almanız gerektiğini bilmelisiniz.
Ülkemizde ev hayvanı olarak çok yaygın olmayan iguanaların ihtiyacı olan iguana malzemeleri veya kaliteli iguana yemi tedarik etmekte de zorlanabilirsiniz. Bu nedenle araştırma yaparak güvenebileceğiniz bir yerden iguana yemi tedariği sağlamanın yolunu bulmalısınız.
Eğer ki doğal yaşam alanlarına benzer uygun bir yaşam alanı oluşturamaz ve doğru bir beslenme sağlayamazsanız çok uzun süre yaşamazlar. Üzücü sonuçlarla karşılaşmamak adına elimizden geldiğince iguana bakımını sizin için önem sırasına göre adım adım anlatmaya çalışacağız.
İguana Teraryumu veya Kafesi Nasıl Olmalı
İguana bakımı için öncelikle iguananın türüne ve yetişkin olduğundaki boyutlarına da uygun olacak büyüklükte bir iguana teraryumu almalısınız. Elbette imkanınız var ise olabildiğince büyük bir iguana kafesi seçmenizi tavsiye ederiz. Çünkü doğal bir yaşam ortamı hazırlayabilmek için ihtiyacı olan iguana malzemelerini ve aksesuarlarını da içine koyabileceğiniz büyüklükte kafes veya iguana teraryumu daha sonra yapacağınız gereksiz masrafı önleyecektir. İguana kafesi veya teraryum olarak bahsettiğimiz yaşam alanları tel veya cam malzemeden yapılmış olabilir.
Seçeceğiniz bu kafesin veya teraryumun mutlaka havalandırmaya uygun tel yüzeyleri ve üst kapağı olmalıdır. İguanaların kapaksız bir iguana teraryumundan kolayca kaçabileceğini unutmamalısınız. İguananın habitatına uygun olarak hazırlanmış çöl temalı, yağmur ormanı temalı veya orman temalı gibi hazır teraryumlar satın alabilirsiniz. Ancak bu kafeslerden alsanız da içerisine ilaveler yapmanız gerekecektir. Önceliğinizi olabildiğince büyük bir iguana kafesi almaktan yana kullanın. Eğer iguananızın yetişkin boyutunun iki katı büyüklükte bir kafes alırsanız sorununuz büyük ölçüde çözülmüş olacaktır.
Eğer sıcak ve nemli bir iklimde yaşıyorsanız tüm yüzeyleri cam olan kafesleri tercih etmeniz doğru olmayacaktır. Cam yüzeyler havayı hapseder ve ısı yansımaları nedeniyle iguananız da hararetin artmasına neden olabilir. Bunun yerine yanları tel olan kafesler bu tür bir iklim için çok daha uygun olur. Ama yine de kış aylarında ısıyı daha iyi kontrolde tutabilmek için cam olan teraryumlar da alternatif olarak tercih edilmelidir.
Cam iguana terraryumun dezavantajı ayna gibi görüntü yansımasına neden olabilmesidir. Böyle bir durumda özellikle erkek iguanalar kendi alanlarını koruma içgüdüsü ile hırçınlaşıp saldırgan hale gelebilmektedir. Eğer cam teraryumda erkek iguana bakacaksanız yan yüzeylerine dekor yerleştirerek görüntü yansımalarını önlemeniz faydalı olacaktır.
İguana bakımı için karar verdiğinizde aklınıza; “İguanamın canı sıkılır mı?” ya da “İguanamın yanına arkadaş almalı mıyım?” gibi bir soru gelebilir. İguanalar doğal yaşantılarında da yalnız yaşar, çift veya sürüler halinde yaşamazlar bu nedenle tek olmalarında hiç bir sıkıntı yoktur hatta tek olması daha iyidir.
Bu arada bir arkadaşa olmasa da kesinlikle saklanacak bir alana ihtiyaç duyarlar. Eğer kafesi içerisinde saklanacağı bir alan olmaz ise kendini güvende hissetmez ve hatta sırf bu yüzden gelişme sorunları yaşamanız mümkündür. Bu nedenle mağara görünümünde bir yuva veya kayaların arasında oluşturacağınız büyük bir oyuk oldukça onun için oldukça keyifli olacaktır. Eğer büyük bir kafesiniz yok ise ve kaya koyamıyorsanız, bir marangoza ahşap iguana yuvası yaptırarak kafese koyabilirsiniz. Kesinlikle iş görecektir.
İguananın Yaşam Alanı Nasıl Olmalı
İguanalar için doğru iklim yaratılması çok önemlidir. Soğukkanlı canlılar olan bu sürüngenlerin sindiriminin düzgün çalışabilmesi için çevresel ısı önemlidir. Bu nedenle boyutlarına uygun bir kafes temin ettikten sonra ilk almanız gereken malzemeler iguana ısıtıcı lambası ve ısıtıcı kaya olmalıdır. İguana kafesinde ortalama ısı 24-26 derece olmalıdır ve ısı bu sıcaklığın altına düşmemelidir. Ayrıca kafes içerisinde mutlaka bir güneşlenme alanı oluşturmalısınız. Doğal yaşamlarında saatlerce kıpırdamadan güneşlenen iguana için bu önemli bir gerekliliktir. Genel sağlığı için gerekli olan güneşlenme alanında ise sıcaklığın 36-40 derece olması gerekmektedir.
İguana için ortam ısısı önemli bir değişken olduğundan özellikle bir termometre edinmenizi tavsiye ederiz. Hatta iki termometre, güneşlenme alanındaki ısının yanı sıra kafesin diğer bölgelerindeki ısının da kontrol altında olmasını sağlamak açısından faydalı olacaktır.
İguana bakımı için düzenleyeceğiniz yaşam ortamının olmazsa olmaz bir diğer etkeni de nemdir. İguanalar nemli ortamları severler. Hem solunum sistemleri için hem de derilerinin sağlıklı kalabilmesi için nemli bir ortam mutlaka sağlanmalıdır. Bu amaçla bir nem ölçer kullanarak ortamda minimum % 60-70 oranında nemlilik olmasını sağlamanız çok önemlidir.
Elbette nem ölçer lazımken birde nem sağlayabilmek için bir düzeneğe ihtiyacınız olacak. Bu amaca özel hazırlanmış nem makineleri veya su püskürten özel düzenekler biraz masraflı olabilir. Eğer böyle bir imkanınız yok ise kafes içerisinde uygun bir noktaya bir kap su koyarak ortamın nemli kalmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca her gün pompalı bir su şişesi yardımı ile su püskürterek derisini nemli tutabilirsiniz. Derisi için kullanacağınız suyun soğuk olmamasına dikkat edin ve lütfen aşırı miktarda sıkmayın.
İguana Kafesi Aydınlatması Nasıl Olmalı
Elbette bir iguana bakacaksanız olmaz ise olmaz ihtiyacın ışık olacağını sizde tahmin edebilirsiniz. Işık iguananızın gelişmesi için çok gereklidir. Özellikle UVB spektrumlu bir light ışık, kafes içerisinde mutlaka olmalıdır çünkü UVB lamba iguananın D vitamini sentezini yapabilmesi için oldukça gereklidir. Aksi halde yeterli miktarda kalsiyum emilimi sağlanamaz ve iguananız gelişemez. Ayrıca D vitamini eksikliğine bağlı olarak başka sağlık sorunları da yaşayabilir. Bu nedenle günde en azından 3 – 4 saat UVB lambanın çalışması faydalı olacaktır.
İguanalar 24 saatlik döngüde 14 – 15 saatlik gün ışığına ihtiyaç duyarlar bu nedenle gece ışık kaynakları mutlaka kapatılmalıdır.
Alacağınız UVB lambanın mutlaka sürüngenler için ışıklandırma olanını seçmelisiniz. Örneğin JBL Reptil, Exo Terra Reptil markalı ışıklardan kafes boyutlarına uygun olan bir lamba edinebilirsiniz. Lambanızı yaklaşık 40 – 50 cm yukarıdan yerleştirmelisiniz. Yakın ısı ve ışık kaynaklarının iguananıza zarar verip, yanıklara neden olabileceğini unutmamalısınız.
Işık kaynağı olarak kullanacağınız lambaları ısıtma kayasını koyduğunuz tarafa yerleştirmelisiniz. İguananızın tam olarak yararlanabilmesi için, bu kaya üzerine doğru açılardan ve doğru yükseklikten yerleştirmelisiniz. Bu arada iki ısı kaynağını aynı anda kullanmamaya dikkat etmelisiniz. Özellikle ısıtıcı kayalar ciddi yanıklara neden olabileceğinden dikkatli ve kontrollü kullanılmalıdır.
İguana İçin Kafes Taban Malzemesi Seçimi
İguana bakımı sırasında taban malzemesi iguananın türüne göre seçilmelidir. Eğer bir çöl iguanası bakacaksanız yağmur ormanı substrat kullanmanız hiç doğru olmaz. Mutlaka çöl kumu tercih etmelisiniz.
Taban malzemesi olarak sadece kalın talaş, ağaç kabuğu ve plastik malzemeler kullanmaktan sakınmalısınız. Doğal yaşam alanına en yakın taban malzemesi kullanmalısınız. Elbette gazete kırpıntısı tercih edilebilir ama mürekkep gibi kimyasalların zararından sakınılmalıdır.
İguana kafesini düzenlerken mutlaka tırmanabileceği malzemeler koymalısınız. Doğal hayatta ağaçlar üzerinde yaşayan iguana için, kafes içerisine tırmanabileceği bir ağaç dalı veya sarmaşık dalı gibi aksesuarlar koymalısınız. Bu aksesuarların kalınlıklarının iguananızın ağırlığını taşıyabilecek güçte olmasına dikkat etmeniz, olası kazaları önlemek açısından önemlidir. Eğer yeterli büyüklükte bir kafesiniz var ise kalın dalları olan canlı bir bitkiyi kafesin içerisine koyabilirsiniz. Canlı bir ağacın dalları arasında dolaşarak yeşil yaprakları yemek iguananızın hoşuna gidecektir.
İguana kafesi içerisine koyabileceğiniz bazı canlı bitki türlerini şöyle sıralayabiliriz;
- Bambu
- Aloe
- Deve Dikeni
- Akasya
- Yeşim Bitkisi (Para Ağacı)
Bu bitkiler iguana kafesi için uygun olan ve kafese güzel bir görünüm veren süs bitkileridir. Kafes içerisine koyabileceğiniz diğer bir aksesuarda üzerine tırmanabileceği kayalar olmalıdır. Isıtma kayaları dışında değişik boylarda kayalar üzerinde gezinmekten keyif alırlar.
İguananızın kafesini düzenli olarak temizlemeli, taban malzemesini en azından haftada bir kez yenilemelisiniz.
İguana Beslemek. İguana Ne Yer?
İguana bakımı konusunda yeni olanlar genellikle ilk şu soruyu sorar. İguana Ne Yer? Etçil bir görünüme sahip olmalarına rağmen iguanalar otçuldur. Genellikle ağaçlar üzerinde yeşil bitkiler, otlar, yapraklar, çiçekler, sebze ve meyvelerle beslenirler. Bazı iguana türlerinin böcekte yediği bilinmektedir.
Çöl iguanası, Creosote Bush bitkisinin sarı çiçeklerini çok sever. Doğal yaşantılarında yedikleri bitkileri elbette evde sağlamak kolay olmayacağından, temin edilmesi kolay olanlar içerisinden severek yediklerini vererek, iguananızı mutlu edebilirsiniz.
İguanaların severek yediği yiyecekler arasında brokoli, ısırgan otu, salatalık, kekik, nane, fesleğen, ada çayı, maydanoz, marul, lahana, turp otu, tere, yonca, biber, havuç, bezelye, bal kabağı, mantar, şalgam, taze fasulye, taze barbunya, karnabahar, kuşkonmaz, armut, muz, kivi, mango, papaya, incir, böğürtlen, dut, üzüm ve üzüm bitkisi yaprakları, elma, çilek, kavun ve yaban mersini sayılabilir.
Bu sebze ve meyvelerin yanı sıra gül ve gül yaprakları, menekşe yaprakları, habiskus, kabak çiçeği, aynı sefa, fuşya çiçeği, kahkaha çiçeği ve petunya gibi çiçekleri de gönül rahatlığı ile yiyebilirler.
Yonca ve buğday çimi iguana beslenmesinde önem taşıyan besinlerdir. Özelikle bağırsak sağlığı için oldukça faydalı olan bu besinleri diyetinde bulundurmanız sağlığı açısından önemlidir. Taze yonca bulamadığınız zamanlarda pelet şeklinde veya kurutulmuş olarak temin edebilir ve iguananıza verebilirsiniz.
Otçul olmaları, her türlü bitkiyi rahatlıkla yiyebilecekleri anlamına gelmez. Ayrıca severek yedikleri bazı sebzeler de sağlık sorunlarına neden olabileceğinden, bazı sebze ve çiçeklerin fazla miktarlarda ve sık verilmesi tavsiye edilmemektedir.
Örneğin iguanaların çok fazla miktarda lahana ile beslenmesi guatra yol açabileceğinden, kesinlikle diyetine çok az miktarlarda eklenmelidir. Ayrıca severek yese de diyetinde küçük miktarlarda verilmesi gereken diğer bir bitki ise marul dur. Marul, düşük besin değerine sahiptir ve bu nedenle yeterli beslenme sağlamaz. İguananın diyetinde ıspanak ve pazı gibi sebzelere fazla yer vermemelisiniz. Çünkü bu sebzeler kalsiyum ve iz elementlerin emilimini önler. İguanayı sürekli bu gıdalarla beslemek sağlık sorunları yaşanmasına neden olabilir.
İguananıza hayvansal besin vermekten kaçınmalısınız. Bazı üreticiler, çekirge, cırcır böceği ve kurtçuk verilmesinde sakınca olmadığını söylerler. Ama söylemedikleri ise sürekli bu ve benzeri hayvansal proteinin nasıl bir zarar vereceğidir. Sürekli hayvansal proteinler ile beslenen iguanalarda karaciğer yetmezliği, böbrek yetmezliği, gut ve metabolik kemik hastalıkları görülebilmektedir. Bu nedenle diyetinden çıkarılması veya olabildiğince az miktarlarda verilmesi ve otçul beslenmesi daha uygundur.
Tüm bunların yanı sıra iguana için özel hazırlanmış, pelet veya stick şeklinde iguana yemi kullanabilirsiniz. Bu yemler iguanaların ihtiyaçları gözetilerek hazırlanmıştır. İçlerinde vitamin ve mineral takviyeleri olduğundan oldukça besleyicidir. Bunlara ilaveten bir miktarda yeşil sebze ve meyve ilavesi ile dengeli bir beslenme sağlayabilirsiniz.
Her zaman için beslenmesinde sebze ve meyvelerin oranına dikkat edilmelidir. Günlük beslenmesinin en fazla %10-20 kadarı meyvelerden oluşmalı kalan kısım ise yerine göre iguana yemi ve lifli gıdalar ile tamamlamalıdır. Bazı uzmanlara göre % 80 yeşil yapraklı bitkiler, % 15 kök sebzeler, % 5 de meyvelerden oluşması dengeli ve sağlıklı bir beslenmeyi karşılayabilmektedir. Ancak sebze ve meyvenin bol olduğu yaz aylarında bunu sağlamak zor olmasa da kış aylarında taze sebze meyve bulmakta zorlanabilirsiniz. Bu nedenle dondurulmuş sebzelerde verebilirsiniz ancak buzun iyice çözüldüğünden emin olmalısınız.
İguanaların tek öğün beslenmesi yeterlidir. İguanalar yiyeceklerini çiğnemezler, direk olarak yutarlar. Bu nedenle verdiğiniz meyve ve sebzeleri doğranmış küçük parçalar halinde veya rendelenmiş olarak vermelisiniz. Pelet iguana yemini ise mutlaka ıslatarak vermelisiniz. Bu amaçla temiz içme suyu veya meyve suyu kullanabilirsiniz.
İguana bakımı sırasında ona doğal hayatta olduğu kadar çeşitlilik sağlayamıyorsanız mutlaka haftada 1-2 kez kalsiyum karbonat ve vitamin takviyesi yapmanız faydalı olacaktır. Bu besin takviyelerini yemeğinin üzerine dökerek kolayca verebilirsiniz. Bu amaçla A vitamini, B grubu vitaminler, D3 vitamini ve karotenoidler içeren preparatlar iyi bir seçim olacaktır. İguanalar 2 yaşına kadar yavru sayılırlar, daha sonrasında ise yetişkinliğe erişmiş olurlar. Yavru döneminde iguanalara mümkün olduğunca kalsiyum ve vitamin takviyeleri her gün yapılmalıdır.
İguana oldukça hassas bir sürüngendir. Bu nedenle kafesi içerisine koyduğunuz yiyecekleri 24 saatte bir mutlaka yenilemeli ve eski olanları almalısınız. Sıcak yaz aylarında bozulmaları ve bakteri üremeleri daha hızlı olacağından bu işlemi daha sık yapmalı ve kötü olan yiyecek artıklarını kafeste bırakmamalısınız.
Kafesi içerisinde daima temiz ve klorsuz içme suyu bulundurmalısınız. İguanalar suyu kabın içine girerek içer, bu nedenle büyük ve devrilmeyecek ağır bir kap tercih etmelisiniz. Kabın büyüklüğünün, iguananızın içine girip ıslanacağı boyutta olması, çok iyi olacaktır. Kafesin genel temizliği önemlidir. Yiyecek artıklarını temizlemenin yanında, su kabı ve mama kabı gibi malzemeleri de günlük olarak yıkamalısınız.
İguananın Evcilleşmesi
İguana eve ilk geldiği andan itibaren sabırlı bir şekilde eğitime başlamalısınız. İguana bakımı zor olabilir fakat bir iguana eğitmek daha da zordur ve sabır ister.
İguanayı öncelikle evin sakin bir köşesine koymalısınız ve kendi kafesine alışması için süre tanımalısınız. Kafes içerisinde rahat hareket etmeye başlayıp, yemek yemesi onun kendini güvende hissettiğinin göstergesidir. Artık yavaş yavaş elinize alıştırma eğitimlerine başlayabilirsiniz.
Başlangıç olarak kafesine elinizi uzatarak size alışmasını ve güvenmesini sağlamaya çalışmalısınız. Kesinlikle ilk günlerde dokunmaya veya yakalamaya çalışmayın. Bu esnada ani ve hızlı hareketlerden sakınmalı ve onu korkutmamalısınız.
Elinizle beslemeniz onun size alışma sürecini hızlandıracaktır. Yaklaşımınız her zaman aynı şekilde olmalıdır. Yavaş ve sabırlı bir şekilde hareket etmeli elinizden yemek yemesini sağlamalısınız. Elinizden kolayca yemek yemeye başladığında artık size alışmış demektir ki, bu durumda iguanayı elinize almaya başlayabilirsiniz.
İguanalarda, kafa üzerinde üçüncü göz yani Parietal Eye bulunur. Bu göz gerçek bir göz gibi tam olarak görmez ancak karanlık ve aydınlık olarak dalgalanmaları tespit yeteneğine sahiptir. Bu da onun yukarıdan gelecek düşman saldırılarına karşı korunmasını sağlar. İşte bu nedenle kesinlikle başının üzerinden elinizi uzatmamalısınız. Elinizi her zaman için önden uzatarak yaklaşmalı ve bu şekilde alıştırmalısınız.
İguananızı asla kuyruğundan tutmamalısınız, iki elinizi de kullanarak, göğüs ve karın altından destekleyerek tutmalısınız.
İguananızı ev içerisinde serbest bırakmak istiyorsanız kontrol edebileceğiniz ve fazla eşyanın olmadığı bir oda seçmelisiniz. Unutmamalısınız ki serbest kaldığında her yere tırmanabilir ve bir yere girip saklanabilir. Zamanla size ve evine alışan iguananız omuzlarınıza kadar tırmanabilir. Ancak tırnakları çok sivri olduğundan bu sırada yaralanmamaya dikkat etmelisiniz.
İguananızı yemek yerken, güneşlenirken kesinlikle rahatsız etmemenizi tavsiye ederiz. Doğada yalnız olmayı seven iguanalar rahatsız edilmekten hoşlanmaz. Rahatsızlık hissederse saldırgan olabilir. Rahatsız edilmediği sürece agresif ve saldırgan değildir. Kolay kolay ısırmaz, ancak dişleri keskindir ve ısırdığında can yakıcıdır.
İguana Yıkanır mı?
İguanalar suyu çok sever ve yüzmeye bayılırlar. Derisi üzerindeki bakterilerden arınması için banyo amacıyla evdeki kuvetinizi kullanabilirsiniz. Su dolu küvette yüzmeye bayılacaktır.
Deri değiştirme dönemlerinde ne kadar sık banyo yaptırırsanız, kolayca derisinin soyulmasına yardım etmiş olursunuz. Eğer imkanınız varsa haftada bir kez, en azından 10 günde bir kez yıkayabilirsiniz. Banyo suyu olarak 37-38 derecede ılık bir su kullanmalısınız. Banyo sonrasında kurulayarak sıcak bir ortamda tutmalısınız. İguananın üşütmemesi için, soğuktan ve rüzgardan korunması önemlidir.
İguana Güneşlenmeli mi?
İguana bakımı sırasında dikkat edilmesi gereken önemli bir konu iguananın güneş ihtiyacıdır. Bu amaçla her ne kadar özel UVB ışık kullansanız da doğal güneş ışınları altında çok mutlu olacaktır.
Cam arkasından güneşlenmek bir iguananın ihtiyacını karşılamaz. Bu nedenle doğrudan güneş ışını almalıdır. Bahçe veya balkonda kaçmayacağından emin olduğunuz şekilde, sizin kontrolünüzde güneşlenmelidir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken konu hava sıcaklığıdır. Rüzgarlı ve soğuk havalarda kolayca üşütme riski olduğundan dışarı çıkarmamalısınız.
İguananın Önemli Sağlık Problemleri
İguanaların yaşayabileceği en önemli sağlık sorunlarının başında Salmonella enfeksiyonları gelmektedir. Salmonella bakterileri iguananın bağırsaklarında hastalığa neden olmadan yaşayabilir. Bu nedenle kendinizin ve ev halkının sağlığı için iguana ile temas sonrasında, hijyen kurallarına dikkat edilmeli ve mutlaka etkili bir dezenfektan kullanılmalıdır.
İguana bakımı sırasında özellikle kafesin ve ekipmanların düzenli olarak temizlenmesi iguana ve sizin sağlığınız için büyük önem taşır. Bu amaçla petshoplarda satılan sprey formda kafes temizleyici dezenfektan solüsyonlar veya veterinerinizin önereceği bir dezenfektan solüsyon alınabileceği gibi çamaşır suyu da kullanılabilir. Ancak iguananıza zarar vermemesi için çamaşır suyu, mutlaka 1/10 oranında sulandırılarak kullanılmalı ve iyice durulanmalıdır.
İguanalarda ağız içi mukozasında görülen çürükler (stomatitis) önemli bir sorundur. Kolayca bakterilerin üreyebildiği ağız ortamı bu sorunun kolayca yaşanabilmesine neden olur. Bu nedenle temiz içme suları, temiz yem ve su kapları sorunun önlenmesi için önem taşımaktadır.
Yaşayabileceği önemli bir diğer sorunda dengesiz beslenme nedeniyle yaşayabileceği hipotroidizim, böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği, hipervitaminoz ve metabolik kemik hastalıklarıdır. Bu sorunların oluşmadan önlenmesi ve korunma önemlidir. Doğru beslenme ve vitamin mineral takviyeleri ile bu sorun bertaraf edilebilir.
Sıcağı seven iguanaların yaşayabileceği asıl sorunlar elbette ısı değişimleri ve soğuk nedeniyle olacaktır çünkü üşütmeleri çok kolaydır. Kafesin nem seviyesi dahi çok önemlidir. Onun için her zaman sağlıklı kalabileceği ılıman bir iklim oluşturmaya dikkat etmelisiniz.
Diğer taraftane ısı ve ışık kaynağı olarak kullanılan lambalar, ısıtma kayaları yanıklara neden olabileceğinden, kullanacağınız ekipmanların watt gücüne dikkat etmelisiniz. Bu tür cihazları kullanırken olası hatalara karşı dikkatli olmalı ve yanık olasılığını önlemelisiniz.
İguanaların uzayan tırnakları potansiyel bir sorun kaynağıdır. Düzenli kontrol edilmeli ve uzayıp kıvrılmaya başladığında kesilmelidir. Aşırı uzamış ve kıvrık tırnaklar bir yere takılarak kırılabilir ve kanamaya neden olabilir.
Doğru beslenme, doğru ısı ve doğru ışık gibi kolay düzenlemeler yaparak iguananızın sağlıklı olmasını ve sizinle 15-20 yıl yaşamasını sağlayabilirsiniz.
İguana Hastalıkları Ve Belirtileri konulu yazımızda ilginizi çekebilir.