Zebra Finch veya Zebra İspinozu olarak da adlandırılan Hint bülbülü tüm dünyada sevilerek bakılan kafes kuşlarının başında gelir. Dayanıklı ve bakımı kolay bir kuş türüdür. Tropikal Finch türlerinden biri olan Hint Bülbülünün anavatanı Avustralya’dır. Doğada çalılık ve ağaçlık alanlarda yaşayan bu tür ilgi çeken güzel görünümü ile çok uzun yıllardan bu yana kafeste bakılan kuşlardan olmuşlardır. İlk kez 1838 yılında batılı kuş severlerin ilgisini çeken bu tür, Avrupa’ya ithal edilmiş ve ilk kez 1870 li yıllarda Almanya da üretilmeye başlanmıştır. Ortalama 10-12 cm uzunluğu olan küçük boyutlu kuşlardır. Sürü halinde yaşamayı severler. Bu nedenle kafes içerisinde tek bakılmaya pek uygun değildirler.
Doğal ortamlarında 5 yıl kadar yaşayan Hint bülbülü kafes içerisinde 8-10 yıl yaşayabilmektedir. Aynı şekilde kafeste yaşayanlar, doğal yaşamda özgür yaşayanlardan boyut olarak da daha büyük olmaktadır.
Hint Bülbülü (Zebra İspinozu) İçin Seçilecek Kafes Nasıl Olmalıdır?
Oldukça küçük boyutlu olmalarına karşın bu tür için biraz büyük bir kafes tercih edilmelidir. Oldukça hareketli ve enerjik olan, uzun mesafeler uçabilen bu tür için rahatça kanat çırpabileceği kafesler veya salma kuş kafesleri tercih edilmelidir. İdeal olan birden fazla çift olarak büyük salma kafesler içerisinde tutulmalarıdır. Bir çift Hint bülbülü için ise minimum 30x40x50 cm ebatlarında bir kafes yeterli olacaktır.
Köşeli kafes veya yuvarlak kuş kafesi çeşitlerinden herhangi birisi seçilebilir. Kafesin şeklinden ziyade önemli olan geniş olmasıdır. Finch için kafes seçerken kafesin tel aralıklarına dikkat edilmelidir. Yani kafes tel aralığı kafasının geçemeyeceği şekilde 1,5 cm den dar olmalıdır.
İlginizi çekebilir: Kanarya Kafesleri
Tırmanıcı bir kuş değildir. Bu nedenle kafes tellerinin yatay veya dikey olması fark etmez. Ancak yine de dikey telli olan kafeslerin tercih edilmesi önerilir. Bunun yanı sıra seçeceğiniz kafes mutlaka kolay temizlenebilen ve kolayca çıkarılabilen tepsili bir kafes olmalıdır.

Hint Bülbülünün Kafesinde Hangi Malzemeler Olmalı?
Tünek
Uçmayı ve daldan dala konmayı çok severler. Bu nedenle kafesinde mutlaka farklı dokularda ve farklı kalınlıkta bir kaç tünek bulundurulması iyi olacaktır. Tercihen doğal ağaç dalı kuş tünekleri tercih edilmelidir. Düz tahta tünekler de uygun dinlenme alanı sağlayacaktır. Tünekler kafesin farklı uçlarına asılarak uzun uçuş yapması sağlanmalıdır.
Oyuncak
Fazla oyuncu ve tırmanıcı olmayan bir tür olan bu kuşun kafesinde kuş merdiveni veya kuş oyuncağı bulundurmaya gerek yoktur. Oyuncak konulacak ise didiklemeye uygun koton ipli oyuncaklar tercih edilebilir.
Yemlik
Çok fazla yem yemeyi sever ve sürekli yem yer. Bu nedenle silo yemlik veya büyük boy yemlik seçilmelidir.
Suluk
Hint bülbülü çok su tüketen bir türdür. Bu nedenle büyük bir suluk seçmelidir. Bu amaçla silo suluk şeklinde suluklar ideal olacaktır.
Mamalık
Ödül yem kabı olarak bilinen kuş mamalığı kafesin içerisinde kolay erişebileceği bir yere konularak haftada bir veya iki kez haşlanmış yumurta veya yumurta maması olarak bilinen özel besleme mamaları verilmelidir.
Kuş Kumu
Tüm kuş türleri iyi bir sindirim için kuş kumuna ihtiyaç duyar. Küçük bir ödül yem kabı içerisinde kafesinde sürekli kuş kumu bulundurulmalıdır. İhtiyaç duyduğu zaman istediği miktarda yemelidir.
Darı Askısı
Doğal yaşamında darıyı severek yiyen zebra ispinozunun kafesinde dal darı bulundurmak iyi olacaktır. Bir darı askısı ile kolay ulaşabileceği bir yerde darı dalı onu mutlu edecektir.
Kuş Krakeri
Didiklemeyi seven ve doğada tohum toplayarak yaşamını sürdüren Hint bülbülü için kafesinde kaliteli bir kuş krakeri bulunması iyi olacaktır.
Hasır Yuva
Yuva hem uyku hem de üreme için kullanılacağından kafesinde mutlaka hasır kuş yuvası bulundurulmalıdır.
Yuva İpi
Pamuk veya keten yuva yapma ipi kafesinde kolay erişebileceği bir konumda kafes teline takılarak kullanılmalıdır.
Gaga Taşı
Hem gagasını törpülemek hem de kalsiyum ve mineral ihtiyacını karşılayabileceği gaga taşı kafesinde sürekli bulundurulmalıdır. Özellikle mürekkep balığı kemiğini severek tüketecektir.
Kuş Banyoluğu
Su ile oynamayı çok seven bu tür için banyoluk kafesin olmaz ise olmaz kuş malzemelerinin başında gelir. Boyut olarak küçük bir kuş olduğundan 12-15 cm’lik küçük bir kuş banyosu idealdir. Etrafa çok su sıçratacağını unutmamalı ve kapalı kuş banyosu seçmelisiniz.
Kafes Taban Malzemesi
Çok fazla yem tüketmeye bağlı olarak sık dışkılar ve bu nedenle kuş kafesinin tabanına mutlaka iyi sıvı emen bir taban malzemesi konulması koku oluşumunu azaltır. Bu amaçla doğal çam peleti veya mısır koçanından yapılan bitkisel kumlar konulabileceği gibi grit kuş kumu da konulabilir.
Zebra Finch Kafesi Ne Sıklıkla Temizlenmeli?
Oldukça sık yem yer ve sık dışkılar. Bu nedenle her gün kafes temizliği yapılmalıdır. Sık dışkılamanın yanı sıra aynı zamanda su ile oynamayı da çok seven Hint bülbülünün kafesinde temizliğe dikkat edilmesi çok önemlidir. Günlük temizlik yapılmaması koku artışına neden olabileceği gibi bakteri üremesine neden olacağından sağlığı tehlikeye girebilir.
Kafes temizliğinin kolay olabilmesi için çıkarılabilen alt tepsi olması bu konuda çok önemlidir. Böylece ürkek bir karakteri olan kuşlarınızı fazla rahatsız etmeden kafes temizliğini yapmak mümkün olacaktır.
Özellikle yumurtlama döneminde temizlik için kafese yaklaşırken dikkatli olmalısınız. Doğası gereği Hint bülbülü bir tehlike olduğunda yumurtaları kırmayı tercih edebilir.

Hint Bülbülü Ele Alıştırılabilir mi?
Oldukça enerjik ve hareketli olan zebra finchleri çok heyecanlı kuşlardır. Kafesine yaklaşıldığında dahi heyecanla çırpınmaya başlar. Bu nedenle ele alıştırmak pek kolay olmayacağı gibi tercih de edilmemelidir. Ancak sizin kafesinizde doğan ve sizin büyüttüğünüz bir yavru ise elinizden yem yemeye alıştırabilirsiniz. Yine de bu konuda fazla ısrarcı olmamalı ve kendisinin size yaklaşmasını beklemelisiniz.
Hint Bülbülü Nasıl Beslenmelidir?
Doğal yaşam alanlarında tohumlar ve böcekler ile beslenen bu tür sarı panicium, kırmızı panicium, sarı darı, kırmızı darı, aspur tohumu ve nijer tohumunu çok severek yer. Beslenmesinde bu tohumlar önemli bir yer tutar. Alacağınız bir tropikal Finch yeminin içeriğinde bu tohumların bulunması iyi olacaktır. Bunun yanı sıra dengeli bir beslenme için taze sebzeler, haşlanmış yumurta ve yumurta maması ek besin olarak verilmelidir.
Bu amaçla haftada 2 kez elma, salatalık, portakal veya marul gibi sebze ve meyveler verilebilir.
Hint Bülbülünün Cinsiyet Ayırımı Nasıl Yapılır?
Boyut olarak hemen hemen birbiri ile aynı olan dişi ve erkeğin birbirinden ayırımı renklerine göre yapılır. Doğada var olan genel kural ispinozlar içinde geçerlidir. Erkekler daha gösterişlidir ve dişiler üremek için en gösterişli erkeği seçer. Hint bülbülü dişileri düz renklerde olurken, erkekler ise daha gösterişli renklerdedir.
Özellikle erkek Hint bülbülünün yanak kısmında bulunan koyu turuncu yanak yaması ve boyun altında bulunan ve “zebra finch” olarak adlandırılmasına neden olan siyah beyaz çizgiler spesifiktir. Ayrıca erkek olanların yan taraflarında kestane kahvesi ve beyaz benekli tüyler, göğsünde ise siyah çubuk şeklinde lekeler görülmektedir. Dişilerde ise bu bölgelerdeki tüyler düz renklidir.
Erkeklerde gaga rengi daha koyu kırmızımsı olurken dişilerde biraz daha açık turuncudur.
Dişi ve erkeği birbirinden ayıran tüy rengi ve gaga rengi kuşun yaşına göre değişken olabilmektedir. Yeni doğan yavrularda gaga siyah renktedir ve tüylerde renkler belirgin değildir. Yavrunun tüy renginden cinsiyet ayırımı yapmak için yaklaşık 90 gün geçmesi gerekir. Çünkü yavru ancak 90 gün sonra yetişkin tüylerine kavuştuğundan tüylerdeki renklenmeler de bu süre sonrasında olur ve cinsiyet ayırımı yapılabilir.
Hint Bülbülü Türleri Nelerdir?
Hint bülbülü türleri boyutlarına göre aşağıdaki gibi değerlendirilir;
Amerikan Zebra Finch
İngiliz Zebra Finch
Alman Zebra Finch
Amerikan zebra finch türleri boyut olarak vahşi zebra ispinozu ile aynı boyutlardadır. İngiliz ve Alman zebra ispinozu ise daha büyüktür. Şovlar için yetiştirilen bu çeşitlerden Alman ispinozları ise İngiliz ispinozundan daha iridir. Ancak boyutlarına göre ayırımlarını yapmak çok zor olduğundan genellikle Hint Bülbülleri renklerine göre türlere ayrılmaktadır.
Hint bülbülleri kuş yetiştiricilerince pek çok renk varyasyonlarında üretilmiş olsalar da, ana renk olarak gri ve açık kahverengi, bu tür için kabul edilen standart renkler olarak kabul edilmektedir.
Hint Bülbülü Ne zaman Üreyebilir ve Kuluçka Süresi Ne Kadardır?
4-5 aylık olduğunda erişkin hale gelir ve üreyebilir. Üremesi kolaydır ve yıl boyu sürer. Tek eşlidir. Eşi ölene kadar sadece onunla birlikte olmayı tercih eder. Üremesi için kafesine özel finch yuvası olarak adlandırılan hasır yuvalık ile birlikte yuva ipi konulmalıdır. Dişi ve erkek yuvayı birlikte hazırlar. Kuluçka döneminin her aşamasında erkek dişiye yardımcı olur.
Hint bülbülü kuluçka süresi; Genel olarak 13-15 gün kadar sürmektedir. Yumurtadan çıkan yavrular ise 30-35 gün sonra kendine bakabilir hale gelir.
Hint Bülbülünün Ötüşü Nasıldır?
Şarkı söylemeyi seven ve sürekli öten cıvıl cıvıl bir kuş türüdür. Erkekleri daha ötücü kuşlardır. Hint bülbülünün rahatsız etmeyen farklı bir ötüşü vardır. Kimi zaman namesiz cıvıltılar, kimi zaman ıslık benzeri ötüşü ile ilgi çeken bu türün yavruları ötüşü kendi ebeveynlerinden öğrenir. İlk öğretmeni babasıdır, bunun yanı sıra çevrede başka yetişkin kuş varsa onların ötüşü de yavru için ilham vericidir.
Kanaryalarda olduğu gibi Hint bülbülü yavrularının yanında müzik çalınarak ötüş kabiliyetleri geliştirilebilir. Ortalama 60 gün sonra artık tam olarak ötüş kabiliyetleri gelişmiş olur.
Hint bülbülü ile Aynı Kafeste Bakılabilecek Kuş Türleri Hangileridir?
Sürü halinde ve kalabalık olarak yaşamayı sever. Doğal yaşamda pek çok tür ile bir arada olabilse de kafes içerisinde tek tür olarak bakılması tercih edilmelidir.
Muhabbet kuşu ile bir arada tutulabilir, aynı odada serbest olarak birlikte uçabilir ancak kısa süreli olmalıdır. Uzun süreli olarak birlikte kaldıklarında mutlaka muhabbet kuşunun galip geldiği bir kovalamaca başlar. Aynı kafes içerisinde ise oldukça geçimsiz olabilirler bu nedenle birlikte olmamaları gerekir.
Bu türün bir arada tutulabileceği ve aynı kafes içerisinde sorunsuz bir şekilde yaşayabileceği kuş türü ise kanaryadır.
Genel olarak kendi türü ile birlikte bakılması uygun olan Hint bülbülünü iki erkek veya iki dişi çift olarak tutmak da pek uygun olmayacaktır. Aynı cinsler arasında geçimsizlik olabilir ve sürekli kavga edebilirler. Bu nedenle bir dişi ve bir erkek olarak bakılması gerekir.
Kuşlarda Tüy Yolma Nedenleri ve Önlemler konulu yazımız da ilginizi çekebilir.