Hamster Kafesi Nasıl Olmalıdır?

Yazar:

Öncelikli ihtiyacınız, hamsterınızın içerisinde rahat edebileceği bir hamster kafesi ve bir kaç farklı hamster eşyasıdır. Hamsterınız için, seçeceğiniz kafesin boyutları çok önemlidir. Her şeyden önce seçtiğiniz kafesin hamsterın içerisinde koşuşturmasına uygun büyüklükte olduğundan emin olmalısınız. İlk bakışta belki kafes gözünüze büyük görünebilir fakat kafes içerisine hamster çarkı veya hamster tüneli ilave edildiğinde dahi rahatça hareket edebileceği alanın kalmasına dikkat etmelisiniz.

Seçeceğiniz kafesin tel aralıkları mümkün olduğunca dar olmalıdır. Geniş tel aralıklarından geçip kafesten çıkarak kafes dışında sıkıntı yaşaması olasılığı olabilir veya tel arasından geçmeye çalışırken sıkışabilir. Onun enerjik bir kemirgen türü olduğunu unutmamalısınız.

Eğer başka bir uygun bir seçenek düşünmüyorsanız kenarları şeffaf olan, cam veya akrilik malzemeden yapılmış hamster kafesleri ideal seçimlerdir. Özellikle birbirine tüneller ile bağlı olan iki katlı veya üç katlı hamster kafesleri doğal yaşamdaki gibi yer altı tünellerinin hissini verir.

hamster kafesi nasıl olmalıdır

Kafes seçerken dikkat edilmesi gereken bir diğer konuda kafes temizliğinin rahatça yapılabilmesidir. Üst kısmı çıkarılabilen ve yıkanabilen bir hamster kafesi seçmeniz işinizi kolaylaştıracaktır.

Hamster kafesi kesinlikle hava akımının olmadığı konumda olmalıdır.

Kafes seçiminde dikkat edilmesi gereken başka bir konuda iyi havalanabilir olmasıdır. Aslında cam kafesler için dikkat edilmesi gereken bir detaydır. Eğer cam akvaryum tarzında bir hamster kafesi kullanılacak ise mutlaka üst kapağın hava almaya uygun tel kapak olmasına dikkat etmelisiniz. Yetersiz havalanma özellikle yaz aylarında ısının artmasına ve hamsterınızın uyku haline geçmesine, solunumun güçleşmesine neden olabilir.

Hamster Kafesinin Yeri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Hamsterınızın sağlığı için ev içerisinde, kafesi koyacağınız yer önem taşımaktadır. Kafesi direk güneş alan bir pencere önüne koymamalısınız. Çünkü kafesin direk güneş ışığı alması kafes ısısının çok fazla yükselmesine neden olur. Hamsterlar sıcağı sevseler de çok aşırı sıcaklar onun uyku moduna geçmesine, solunum yetmezliğine ve hatta ölümüne neden olabilir. Hamster için uygun olan sıcaklık 18 – 27 derecedir.
  • Kafesi koyacağınız odanın sıcaklığının sabit olmasına ve hava akımının olmamasına dikkat etmelisiniz.
  • Ayrıca hamsterınızın kafesini yüksek ses kaynağı olan radyo, televizyon, hoparlör yakınlarına da koymamalısınız.
  • Hamster kafesini kalorifer peteği, soba ve elektrikli ısıtıcıların yakınına koymamalısınız.
  • Hamsterınızın kafesini balkon, teras, veranda ve bahçe gibi yağış alan veya esintiye açık alanlara koymamalısınız.

Hamster Kafes Temizliği

Uzun ömürlü olabilmesi için hamsterınıza kaliteli yaşam şartları sağlayabilmeniz önemlidir. Bu amaçla;

  • Hamsterınızın yem ve suyunu günde iki kez kontrol etmelisiniz. Hamster yemi içerisinde kabuk parçaları varsa bunları temizlemeli veya komple yenilemelisiniz.
  • Kafesin temizliği en azından ayda bir kez yapılmalıdır. Kafes tabanına yerleştireceğiniz çam talaşı kokuyu yüksek oranda önler. Yine de günlük olarak talaşı karıştırıp, atık olan kısımları alarak, bir parça yeni talaş eklerseniz kokuyu oldukça azaltırsınız. Tabana yerleştirdiğiniz kafes altlığını ince serdiğinizde daha sık aralıklar ile temizlik yapmayı unutmamalısınız.
  • Kafes temizliği için evcil hayvan ürünleri satan mağazalardan veya internet mağazalarından alabileceğiniz kafes temizleme spreyi ve kafes dezenfektanları kullanabilirsiniz. Bu tür ürünlerin kullanılması sırasında mutlaka bir oyun topu içerisinde hamsterınızı koruma altına almalı ve kafesi iyice duruladıktan ve iyice kuruduğundan emin olduktan sonra tekrar kafese almalısınız. İyi durulanmasını sağlamalı ve deterjan kalıntısı kalmadığından emin olmalısınız. Deterjan veya dezenfektan kalıntısı sürekli yalanan ve kemiren hamster için zehirlenme sebebi olabilir. Kafes tabanında nem veya ıslaklık olmamalıdır. Özellikle taban malzemesinin nemli olması kafeste bakteri üremesi nedenlerinin en başında gelir.
  • Kafes içerisinde bulunan yem kabı, hamster suluğu, hamster çarkı gibi ekipmanların temizliğinin yapılması ihmal edilmemelidir. Yemlik ve sulukların günlük olarak yıkanması önemlidir. Diğer malzemelerin ihtiyaç durumuna göre değişmekle birlikte en azından haftada bir kez yıkanması yeterli olacaktır.

Hamsterlar hakkındaki şu yazımıza da göz atmak ister misiniz? Hamsterlar Ne Yer? Hangi Yiyecekler Zararlıdır?

Bir Cevap Yazın

Benzer Yazılar

%d blogcu bunu beğendi: