Hamster Bakımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yazar:

Hamster bakımı hakkındaki bu yazımızda olabildiğince fazla şey hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Oldukça sevimli ve enerjik bir tür olan hamsterların evde bakımı, oldukça kolaydır. Çoğunlukla bir oyun çarkı ve enerji ihtiyacını karşılayabileceği kaliteli bir yem verdikten sonra geriye sadece keyifle onu seyretmek kalır.

Hamster bakmak için 10 neden;

1 – Diğer evcil hayvanlara göre daha uygun fiyatlara bir hamster satın alabilirsiniz.

2 – Düzenli tüketimi olan malzemeler, hamster talaşı ve hamster yemidir ve maliyetleri oldukça düşüktür.

3 – Havlamaz ve bu nedenle komşulardan gereksiz şikayet duymazsınız.

4 – Eşyalarınızı tırmalamaz, en azından koltuklarınız sağlam kalır.

5 – Bir hamsterı gezdirmeniz gerekmez. Eh o zaman tasma da gerekmez.

6 – Tüylerini kesmek veya fırçalamak gerekmez.

7 – Yıkamaya ve tıraşa da gerek yoktur.

8 – Her gün eve gelirken kum taşımanız da gerekmez.

9 – Bir köpek kadar ısırmaz, bir kedi kadar tırmalamaz.

10 – Sessizdir, kafanızı şişirmez.

Hamsterlar Neleri Sevmez

1 – Uykudan uyandırılmayı sevmez. Hele de öğleden önceki saatlerde uyandırılmaktan mutsuz olur.

2 – Kafasına dokunulmaktan hiç hoşlanmaz.

3 – Bıyıklarına dokunulmasından hiç mutlu olmaz.

4 – Yuvasından çıkarmaya çalışmak büyük hata olacaktır ve kesinlikle ısırılırsınız.

5 – Başka hayvanların kokularını sevmez. Eğer evinizde kedi, kuş ve benzer evcil hayvanınız var ise onlarla temas sonrasında doğrudan hamsterınızı elinize almayın. Ellerinizi yıkayarak diğer kokulardan arındırdıktan sonra elinize alabilirsiniz.

6 – Hamsterlar dar alanları sevmez, rahat gezinip koşuşturabileceği geniş alanlar sağlamalısınız.

7 – Hamsterlar yıkanmayı sevmez. Bu yüzden su yerine kum banyosu kullanmalısınız.

8 – Çığlık veya bağırma gibi yüksek sesler ve ani hareketleri sevmez. Bazen televizyondan bile rahatsız olup strese girebilir.

Hamster Bakımı Ürünleri

Henüz yeni hamster almaya karar verdiyseniz ilk yapmanız gereken şey önce bir kaç hamster malzemesi almak olmalıdır. Hangi tür bir hamster alacağınız önemli değildir çünkü tüm hamster türlerinin ihtiyaçları bir kaç küçük detay dışında aynıdır.

Hamsterlar çok fazla bakım ihtiyacı olmayan ev hayvanlarıdır. Ama yine de tüylerinin arada bir de olsa biraz taranması yada tırnaklarının kesilmesi gibi genel bakım ihtiyaçları vardır. Bunun için kemirgen bakım seti olarak satılan ve içerisinde, fırça, tarak, makas gibi temel ihtiyaçları karşılayacak malzemelerin olduğu mini setlerden edinerek bu işi kolayca halledebilirsiniz. Özellikle kullanacağınız fırçanın cildine hasar vermeyecek yumuşak bir fırça olmasına dikkat etmelisiniz. Zaten çok da fırça ihtiyacı olmayacağını göreceksiniz.

Yazının bundan sonraki kısmında size bu eğlenceli ev arkadaşı için ihtiyaç duyacağınız malzemeler, hamster malzemelerini seçerken dikkat etmeniz gereken konular ve hamster yem seçimi hakkında size yardımcı olabileceğini düşündüğümüz bilgileri aktarmaya çalışacağız.

Hamster Kafesi Seçimi

Hamster bakımı sırasında öncelikli ihtiyacınız, hamsterınızın içerisinde rahat edebileceği bir kafestir. Hamsterınız için, seçeceğiniz kafesin boyutları çok önemlidir. Her şeyden önce kafes hamsterın içerisinde koşuşturmasına uygun büyüklükte olmalıdır. Hamster çarkı veya hamster tüneli ilave edildiğinde dahi rahatça hareket edeceği alanın kalmasına dikkat etmelisiniz.
Eğer tel kafes seçiyorsanız seçeceğiniz kafesin tel aralıkları mümkün olduğunca dar olmalıdır. Geniş tel aralıklarından geçebilir veya geçmeye çalışırken sıkışabilir. Onun enerjik bir kemirgen türü olduğunu unutmamalısınız.

Hamster Kafesi

Eğer uygun bir seçenek bulursanız kenarları şeffaf olan, cam veya akrilik malzemeden yapılmış hamster kafesleri ideal seçimlerdir. Özellikle birbirine tüneller ile bağlı olan iki katlı veya üç katlı hamster kafeslerinden seçmek doğal yaşamdaki gibi yer altı tünellerinin hissini vereceğinden hamsterınızı mutlu edebilir.

Kafes seçerken dikkat edilmesi gereken diğer bir konuda temizliğinin rahat yapılabilmesidir. Üst kısmı çıkarılabilen ve yıkanabilen bir kafes seçmeniz sizin işinizi kolaylaştıracaktır.

Kafes seçiminde dikkat edilmesi gereken başka bir konuda kafesin iyi havalanabilir olmasıdır. Aslında bu daha çok cam kafesler için dikkat edilmesi gereken önemli bir detaydır. Eğer cam akvaryum tarzında bir hamster kafesi kullanılacak ise mutlaka üst kapağın hava almaya uygun tel kapak olmasına dikkat etmelisiniz. Yetersiz havalanma özellikle yaz aylarında ısının artmasına ve hamsterınızın uyku haline geçmesine veya solunumun güçleşmesine neden olabilir.

Hamster Yemi Seçimi

Hamster yemi seçimi onun sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için büyük önem taşır. Hamster yemleri iki çeşittir.

1 – Tahıl, kuruyemiş, kuru mısır ve kuru meyvelerden oluşan yemler

2 – Pelet yemler

Her iki tip hamster yemi genel olarak aynı içerikle hazırlanır. Farklı olarak pelet yemlerde ham maddeler öğütülüp hamur haline getirilir ve küçük parçalar halinde hazırlanır. Bu sırada içerisine ekstra vitamin, mineral gibi besin takviyeleri eklendiğinden oldukça faydalıdır.

Hamsterınıza mümkün olduğunca karışık yem seçmeli ve içerisinde ay çekirdeği, fıstık, fındık, mısır, kuru meyve ve tahılların yanı sıra lif kaynağı olan peletlerin bulunduğu karışık yemlerden tercih etmelisiniz.

Piyasada pek çok içerikle hazırlanmış hamster yemi bulunmaktadır. Bu nedenle bir yemi sevmediyse birkaç farklı marka yem deneyerek severek yediği yemi tespit etmeye çalışabilirsiniz.

Kafesin içerisine koyacağınız kemirgen krakerleri de aslında, hamster yemlerine benzer şekilde tahıllar ve tohumlardan hazırlanmıştır. Kemirme iç güdüsünü tatmin eden bu hamster krakeri besleyici ek gıdalar olarak kullanmak kaydıyla kafeste sürekli bulundurulabilir.

Hamster Suluğu Nasıl Olmalı

Hamster suluğu seçerken günlük su ihtiyacını karşılayacak boyutta olmasına ve kafesinizin büyüklüğüne uygun olmasına dikkat etmelisiniz. Bu amaçla minimum 80 – 100 ml hacimli bir suluk yeterli olacaktır. Kafesiniz tel kafes ise, kelepçeli hamster suluğu tercih edebilirsiniz. Ama kafesiniz akrilik veya cam kafes ise vantuzlu hamster suluğu seçmeniz çok daha mantıklı olacaktır. Bilyeli hamster suluğu pratik ve güvenli kullanımı nedeniyle tercihleriniz arasında olabilir. Bu sayede hamsterınız ağzını suluğa dayadığında bilye hafifçe geri gider ve su akar, su içme bittiğinde ise su akışı durur. Hangi suluğu kullanıyor olursanız olun mutlaka suluk da bulunan suyu günlük olarak değiştirmelisiniz.

Hamster Mama Kabı

Hamsterınızın günlük olarak tüketebileceği yem miktarı göz önünde bulundurularak tercih yapılmalıdır. Boyut olarak çok küçük olmasına karşın stokçuluk yapan hemsterlar için mama kabı sürekli dolu olmalıdır. Temizliği kolay nispeten daha kolay olan plastik, melamin veya porselen mama kabı çeşitlerinden birini tercih edebilirsiniz. Bir hamster günlük olarak ortalama 1 yemek kaşığı yemek yer. Bu nedenle hamster mama kabı minimum 50 ml kadar mama alabiliyor olmalıdır. 50 – 100 ml aralığında hacmi olan mama kaplarından kafesinizin boyutlarına uygun bir mama kabı seçebilirsiniz.

Hamster Talaşı

Hamster bakımı sırasında talaş, hamster kafesi taban malzemesi olarak kullanılan ürünlerin başında gelir. Hamster talaşı seçerken ince kıyılmış talaş olmasına dikkat edin. Seçeceğiniz talaşın içerisinde iri parçalar olmaması önemlidir.

Hamster için taban malzemesi olarak kum kullanmanızda uygun sayılabilecek bir başka seçenektir. Ama asla kedi kumu kullanmamalısınız. Özellikle topaklaşan kumlar, iri taneli kumlar ve kokulu kumların yanı sıra gazete kağıdı tarzı ürünler hamsterınıza zarar verebileceğinden taban malzemesi olarak kullanılmamalıdır.

Hamster Tuvaleti

Hamster tuvaletleri hamsterınızın ihtiyaçlarını giderebilmesi için özel tasarlanmış ürünlerdir. Köşe hamster tuvaleti, iki girişli hamster tuvaleti gibi pek çok çeşit tuvalet bulabilirsiniz. Hamster tuvaleti için kum kullanmamalısınız. Bu amaçla kemirgen kumu kullanmalısınız. Eğer böyle bir imkanınız yok ise ve her ne kadar çok fazla önermiyor olsak da bahçe toprağını eleyerek kullanabilirsiniz. Bahçe toprağı kullanacaksanız, böcek ve akarlardan arınmış olmasına dikkat etmelisiniz. Eğer elediğiniz toprağın sorun çıkarmayacağından emin değilseniz kesinlikle kullanmayın.

Hamster Tuvaleti

Hamster Evi

Bütün gece koşuşturan ve gündüzleri uyumayı tercih eden hamsterınız için kafes içerisine mutlaka bir hamster evi ve hamster yatağı koymalısınız. Uyumak için kuytu yerleri tercih eden hamsterlar için ahşap hamster evi veya plastik hamster evi alternatiflerini tercih edebilirsiniz. Önemli olan ona gizlenebileceği bir alan yaratmanızdır. Hamster evlerinin kullanım açısından birbirine göre farklı kolaylıkları ve dezavantajları bulunmaktadır. Plastik hamster evleri kolay temizlenir ve yıkanabilir. Ancak hamsterınızın kemirmesi durumunda zarar görmesine neden olabilir. Ahşap hamster evi veya doğal hasır hamster yuvası kemirilme durumunda hamsterınıza zarar vermez ancak temizliği daha zor olur.

Hamster Yatağı

Hamster yatağı olarak genellikle peluş ve sentetik malzemeden yapılmış hamster yatakları bulunmaktadır. Yatak seçiminizi yaparken, kolay girip çıkabileceği, tırnaklarının takılmayacağı bir yatak seçebilirsiniz. Ayrıca bir diğer seçenek olarak hamster yuva pamuğu kullanabilirsiniz. Bu amaçla elyaf veya koton malzemeden hamster yuva yapma malzemeleri ve çeşitlerini inceleyebilir ve birini tercih edebilirsiniz. Böylece hamsterınıza doğal yaşamdaki gibi bir yuva ortamı sağlamış olursunuz.

Ortam ısısı hamsterlar için çok önemlidir. Özellikle aşırı sıcaklar hamsterlar için zararlıdır. Aşırı sıcak havalarda kafes içerisine koyacağınız soğutucu hamster yatağı veya çok soğuk havalarda ısıtıcı hamster yatağı gibi yardımcı ürünler ile hamsterınızın vücut sıcaklığını ayarlamasına yardımcı olabilirsiniz.

Hamster Çarkı

Hamster koşu çarkı veya diğer adı ile hamster egzersiz çarkı, hamster bakımı sırasında bir hamster kafesinin olmaz ise olmazlarındandır. Hamster ürünleri sıralamasında ilk başta gelir. Aslında tam anlamı ile zorunlu ihtiyaç diyebiliriz. Çünkü bir hamster kefes ortamında hamster çarkı olmadan enerjisini harcayamaz. Gece boyu aktif olan hamsterlar için seçeceğiniz koşu çarkında en önemli kriter büyüklüktür. Ne kadar büyük bir hamster çarkı seçerseniz o kadar iyi olur. Seçeceğiniz koşu çarkı kural olarak hamsterınız içinde durduğunda sırtının çok fazla katlanmayacağı şekilde büyük olmalıdır. Ayrıca büyük bir koşu çarkı daha uzun mesafe katedebilmesi içinde faydalıdır.

Metal, akrilik, plastik veya ayaklı hamster çarkı gibi pek çok hamster çarkı çeşidi bulunmaktadır. Eğer cam veya akrilik bir kafesiniz var ise ayaklı hamster çarkını tercih etmelisiniz. Standı olmayan türdeki koşu çarkları genellikle kafes teline sabitlenerek kullanılmaktadır.

Seçeceğiniz hamster çarkında aramanız gereken bir diğer özellikte yürüme alanının genişliğidir. Bu alan çok dar olmamalıdır. Hamsterınız hızla koşarken ayağı boşa gelmemeli ve iki ayağını da aynı anda basacağı genişlikte olmalıdır.

Hamster Çarkı

Hamster Topu

Hamster egzersiz topu olarak da adlandırılan bu oyuncağın pek çok çeşidi bulunmaktadır. Alacağınız hamster topu oyun ve eğlence amaçlı da kullanılabilir. Özellikle kafes temizliği sırasında hamsterınızı muhafaza edeceğiniz güvenli bir ortam sağlar. Ayrıca istediğiniz zaman ev içerisinde güvenle gezinebilmesini de sağlar.

Hamster topu çeşidi olarak satılan ayaklı hamster topu satın alırsanız kafes içerisinde kullanabilirsiniz. Bu model hamster topu aynı zamanda koşu çarkı gibi de kullanılabilir. Tek dezavantajı yorulduğunda sizin çıkarmanız gerekmesidir. Bu nedenle unutma olasılığı olduğunda ürün gece kullanımı için pek uygun olmayacaktır.

Hamster Topu

Hamster Kemirme Oyuncağı

Hamsterınızın kafesine özellikle kemirmeye uygun ahşap hamster oyuncağı koymalısınız. Bu oyuncaklar hamsterınızın diş uzaması sorununu gidermenizde yardımcı ürünlerdir. Özellikle doğal ağaç dallarından yapılan ürünleri tercih etmelisiniz. Bu sayede toksik bir etki ihtimalini de önlemiş olursunuz.

Mineralli Kemirme Taşı

Ahşap kemirme oyuncakları gibi mineralli kemirme taşları da diş uzamasını önler. Aynı zamanda hamsterınız da olası bir eksiklik durumunda kalsiyum, iyot ve tuz gibi ihtiyacı olan mineralleri de tamamlar.

Tüm bu yukarıda saydığımız hamster malzemeleri, iyi bir hamster bakımı için gerekli olan malzemelerdir. Zamanla hamsterlar hakkında daha çok bilgi sahibi olduğunuz da başka başka hamster malzemelerine de ihtiyaç duyabilirsiniz.

Hamsterlar İçin Evdeki Tehlikeler konulu yazımızı da okumak ister misiniz?

Bir Cevap Yazın

Benzer Yazılar

%d blogcu bunu beğendi: