Hamile Köpek Bakımı ve Beslenmesi

Yazar:

Köpeklerin hamilelik süreci, köpekler için olduğu kadar sahipleri için de stresli bir süreçtir. Yaklaşık olarak 56 ile 70 gün kadar süren bu dönem içerisinde köpeğin bakımı ve beslenmesi konusunda çok daha hassas davranılmalıdır. Bir köpeğin gebeliğinin ne kadar süreceği ve kaç adet yavru dünyaya getireceği gibi durumlar veteriner hekimin gerçekleştireceği muayeneler sonucunda öğrenilebilir. Bunların yanı sıra bir köpeğin hamile olup olmadığı tecrübeli olmayan gözler tarafından kolaylıkla anlaşılmayabilir. Çünkü hamile köpeklerin karın şişliği ancak 30 – 40 günden sonra fark edilebilir. Veteriner ziyaretlerinde uygulanan ultrason işlemi ise köpeklerde hamileliğin anlaşılması adına en sağlıklı yöntemdir. Hamile köpeklerin iyi koşullarda yaşamaları ve iyi şekilde beslenmeleri, hem anne hem de yavrunun sağlığı için oldukça önemlidir. Peki, hamile köpek bakımı ve beslenmesi ile ilgili bilinmesi gerekenler nelerdir?

Hamile Köpek Bakımı Nasıl Olmalı?

Köpeklerde hamilelik dönemi, insanlarda da olduğu gibi bazı sorunların yaşanabildiği hassas bir dönemdir. Bu sorunların önüne geçmek için birtakım önlemler alınmalıdır. Bu doğrultuda köpeğinden yavru almayı planlayan kişilerin bu süreç öncesinde köpeğin gerekli kontrollerini yaptırması gerekmektedir. Eğer köpeğin yapılması gereken eksik aşıları varsa yapılmalı ve parazit yönünden kontrol edilmelidir. Bahsedilen kontrol ve bakımları yapılan köpekler hamilelik süreci için hazır hale gelirler. Çiftleşmenin gerçekleşmesinin ardından yaklaşık 3 – 4 hafta sonrasında veteriner hekim tarafından yapılacak muayene ile gebelik teşhisi konulabilir. Hatta bu muayene sırasında çok net olmasa da yavruların sayısı da kısmen tespit edilebilir.

Hamile köpek bakımı ile ilgili en önemli detaylardan birisi nerede doğum yapacaklarıdır. Köpek nerede doğum yapacaksa oraya alıştırılmalıdır. Çünkü anne köpek doğum sırasında çok stresli olacaktır ve uygun bir mekan bulma konusunda zorluk yaşayabilir. Yine hamile köpeği sık sık sevip dokunarak, dokunmaya alıştırılmalıdır. Bu, bazı huysuz köpeklerde doğum sırasında sahibinin yardımını kabul etmesi adına oldukça önemlidir.

hamile köpek bakımı ve beslenmesi

Köpeklerde 60. gün sonrası genellikle hamileliğin son dönemleridir. Köpek artık doğuma hazır hale gelmiştir. Ancak Hamilelik süreci ortalama olarak her ne kadar 60 gün olarak kabul edilse de bazen bu süre 70 veya 72 güne kadar uzayabilir. Siz yine de 60 gün civarı doğum yapmayan köpeğinizi mutlaka bir veteriner hekime kontrol ettirin. Herhangi bir aksiliğe karşı hazır olmak açısından önemlidir.

Bunların yanı sıra köpeğin doğumu için birkaç hafta öncesinden bazı malzemelerin hazırlanması gerekmektedir. Bu malzemeleri kısaca şöyle sıralayabiliriz:

  • Köpeğin doğum yapacağı yeri kaplayacak miktarda gözden çıkarılabilir örtü veya gazete kağıdı,
  • Doğumun sonlanması ile birlikte yatak olarak kullanılmak üzere köpek yatağı,
  • Göbek bağını kesmek için steril bir makas,
  • Göbek bağının kesilmesinin ardından kesilerin sterilize edilebilmesi için antiseptik,
  • Eğer gerekiyorsa doğum sonrası yavruları sıcak tutacak sıcak su torbası,
  • Kağıt havlu,
  • Veteriner hekimin telefon numarası

Köpeğin doğumu için gerekli olabilecek bu malzemeler doğum sırasında kolaylıkla ulaşılabilecek bir yere konulmalıdır. Çünkü köpeklerin doğum zamanını kestirmek pek mümkün değildir. Köpekler içgüdüsel olarak doğum esnasında ne yapılması gerektiğini bilirler. Ancak yine de istenmeyen durumlar ile karşılaşılabilir. Örneğin; doğum sonrasında eğer anne koparamadı ise göbek bağının kesilmemesi hem anne hem de yavru için riskli bir durumdur. Yine yavrular ilk çıktığında annenin yapışkan sıvıyı temizlemesi gerekir. Aksi halde yavru nefes alamadığı için ölebilir. Bu durumda temiz bir kağıt havlu ile yavrunun yüzünün gözünün temizlenmesi ve burun deliklerinin açık tutulması gerekebilir. Ayrıca uzun süren doğum sırasında anne köpekler yavrularını ısıtmayı unutabilir veya buna zaman bulamayabilir. Eğer müdahale edilemezse yavrular ani ısı değişimi nedeniyle yaşamlarını yitirebilirler. Köpek sahiplerinin doğuma birkaç hafta öncesinden hazırlanması ise bahsedilen bu olumsuzlukların yaşanmaması adına büyük önem taşır.

Hamile Köpekler Nasıl Beslenmeli?

Hamile köpek bakımı ile ilgili dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan birisi de beslenmeleridir. Köpekler, gebelik döneminde özel bir program dahilinde beslenmelidir. Çünkü bu dönemde her zamankinden çok daha fazla besine ihtiyaçları vardır. Ayrıca köpeğin doğru şekilde beslenmesi, yavruların sağlıklı gelişimi için büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle hamile köpek beslenmesi ile ilgili öncelikli olarak bir veterinere danışılmalıdır. Veteriner hekim köpeğin ırkına ve genel sağlık durumuna göre besin ihtiyaçlarını belirleyecektir.

hamile köpek bakımı

Hamileliğin ilk 4 haftasında yavruların besin ihtiyaçları anne tarafından rahatlıkla karşılanabilir. Ancak 5. haftadan itibaren yavrunun besin ihtiyacı artar. Buna paralel olarak anne köpeğin kuru mama tüketme ihtiyacı da artacaktır. Köpeğin artan besin ihtiyacı farklı yöntemler ile karşılanabilir. Bu doğrultuda halihazırda tükettiği mama yerine yavru köpek maması verilmeye başlanabilir. Çünkü yavru köpek mamaları, hamile bir köpeğin ihtiyaç duyduğu enerji ve besin ihtiyaçlarını tam olarak karşılayabilecek kapasitededir. İyi ve kaliteli bir mama ile beslemenin sağlanamadığı durumlarda vitamin, mineral ve özellikle kalsiyum takviyesi yapmak gerekli ve önemlidir. Çünkü gebe köpeklerde hem yavruların iskelet sistemi için hemde yaklaşan doğumla birlikte süt üretimi için kemiklerde depolanan kalsiyum çekilir. İyi kalite bir köpek maması kullanılmazsa veya kalsiyum takviyesi yapılmazsa yavrulara yetecek miktarda süt üretemeyeceği gibi titremeler ve ayağa kalkamama gibi sorunların yanı sıra ölümcül sonuçlar ortaya çıkabilir.

Köpekler hamilelik döneminde kilo almaya yatkın hale gelirler. Daha az hareket ettikleri için vücutlarındaki yağ oranı yükselir ve buna bağlı oluşan aşırı kilo onları strese sokabilir. Bu nedenle gün içerisinde yorulmayacakları şekilde küçük aktiviteler yapmaları sağlanmalıdır. Yine hamile köpeklerde beslenme ile ilgili dikkat edilmesi gereken bir diğer ayrıntı, özellikle son dönemlerde azar azar beslenmeleridir. Çünkü yavruların büyümesi anne köpeğin midesinin küçülmesine neden olur. Aşırı mama tüketimi ise mide problemlerine yol açacaktır. Bu nedenle sık sık ve azar azar beslenmelerine özen gösterilmelidir.

Hamile köpekleri ev yemekleri ile beslemek ise tavsiye edilen bir durum değildir. Çünkü ev yemekleri ihtiyaçları olan besinleri yeterli miktarda almaları adına yetersizdir. Bu nedenle en ideal olanı, veteriner hekim tarafından tavsiye edilen bir kuru ya da yaş köpek maması ile beslenmeleridir.

Tüm bunların yanı sıra doğuma birkaç gün kala köpeklerin besin tüketimi ciddi oranda düşmektedir. Hatta doğumdan bir gün önce besin tüketimleri tamamen durabilir. Bu dönemlerde anne köpeğin bol bol taze ve temiz su tüketmesi sağlanmalıdır.

Hangi Durumlarda Veteriner Hekime Başvurmalısınız?

Hamile köpek bakımı sırasında köpeğinizin besin gereksinimlerinin tam anlamı ile karşılanıp karşılanmadığını öğrenmek için onu belli aralıklar ile veteriner hekime götürmelisiniz. Yine köpeğin hem doğum öncesi hem de doğum sonrasında ne sıklıkla muayene edilmesi gerektiği konusunda veteriner hekiminiz ile belli bir program çıkarmalısınız. Ayrıca hamile köpeğinizi rahatsız etmeden sürekli gözlemlenmeli ve yolunda gitmeyen bir şeyler fark ettiğinizde veteriner hekime bildirmelisiniz. Özellikle hamilelik süreci 60 günü aştıysa, köpek aşırı halsiz ise, kusuyorsa ya da diş eti rengi olması gerekenden soluk ise bir an önce veteriner hekim ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.

Köpekler Sadece Kuru Mamayla mı Beslenmelidir? konulu yazımızı da okumak ister misiniz?

Benzer Yazılar

%d blogcu bunu beğendi: