Hamile kedi beslenmesi ve daha da önemlisi hamile kedi bakımı dikkat, emek ve özel bir çaba gerektiren özel bir dönemdir. Aslında doğal olarak tüm canlı türleri için hamilelik dönemi özen isteyen, özel bakıma ihtiyaç duyulan bir dönemdir. Hamile kedi hem kendini hem de yavrularını beslemek zorunda kaldığından besinsel ihtiyaçları çok fazla artar. Bu durumun etkisi ile bu dönemde kediniz önüne ne koysanız yer hale gelebilir ancak bu çok fazla tavsiye ettiğimiz bir şey değildir. Çünkü aşırı kilo kedide güç doğuma neden olabileceğinden dikkatli olunmalıdır. Hamile kedi beslenmesi açısından bir kedinin tüm besinsel ihtiyaçlarının tam ve dengeli olarak karşılandığından emin olunmalı ve fazla kilo almamasına dikkat edilmelidir.
Hamile Kedi Maması Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli
Hamile kedi bakımı sırasında özellikle hamileliğin ilk 15 – 20 gününden itibaren kediler dengeli yağ oranına sahip, yüksek protein içeren, vitamin ve mineral bakımından zengin bir kuru kedi maması ile beslenmelidir. Hamileliğin ilk başlarında herhangi bir endişe duymadan kedinizin hamile olmadan önce yediği mama ile beslemeye devam edebilirsiniz ancak ilerleyen dönemlerde ihtiyaçları artar ve yediği mama yetersiz kalabilir. Bu nedenle veteriner hekiminde tavsiyeleri doğrultusunda iyi kalitede bir mama ile beslemeyi düşünmelisiniz. Eğer hamile kedi için üretilmiş özel bir hamile kedi maması bulabiliyorsanız o mamayla, bulamıyorsanız kuru yavru kedi maması ile besleme iyi bir seçenek olacaktır. Yavru kedi maması hamile kedinizin tüm ihtiyaçlarını büyük oranda karşılayacaktır.
Özel bir hamile kedi maması bulamıyorsanız en iyi seçim kaliteli bir yavru kedi maması olabilir.
Yavru kedi maması, özellikle gelişme döneminde olan yavruların çok daha fazla olan ihtiyaçlarını karşılamak için özel hazırlanır ve besin değerleri bakımından daha zengindir. Ayrıca yavru kedi mamaları iyi sindirilebilir özellikte olduğundan tüm besinlerden maksimum fayda sağlanır. Bu amaçla Proplan yavru kedi maması veya Hills yavru kedi maması gibi kaliteli bir mama seçmeniz veya veteriner hekiminizin önereceği kaliteli bir mama seçimi doğru beslenme açısından önemlidir. Ayrıca veteriner hekiminiz hamile kedi beslenmesi için vermeniz gereken mama miktarını da ayarlayarak hamilelik döneminde ani kilo artışlarını önlemeye yönelik dengeli beslenme planı hazırlayacaktır.
Eğer kedinizi ev yemeği ile besliyorsanız bundan vazgeçmenizi öneririz. Ancak bu bir zorunluluksa gıdasına ek olarak mutlaka veteriner hekiminizin önereceği kedi vitamini ve mineral takviyesi yapmayı unutmamalısınız. Özellikle de gebeliğin ilerleyen dönemleri ile birlikte bir kedinin özellikle kalsiyum ihtiyacının giderek artacağını göz önünde bulundurmalısınız. Genellikle hamileliğin ikinci yarısı, yavrunun iskelet sisteminin şekillenmeye başladığı dönem olduğundan anne kedinin kalsiyuma olan ihtiyacı tavan yapar ve dışarıdan takviye yapılması gerekebilir.
Kedilerde Gebelik Süresi ve Belirtileri
Kediler kaç ay hamile kalır ya da kedimin hamile olduğunu nasıl anlarım gibi sorular sıklıkla duyulmaktadır. Kedilerin gebelik süresi ortalama 58 – 62 gündür. Bu süre bireylere göre değişiklik gösterebilmekte ve hatta kedilerde hamile kalma süresi bazen 72 güne kadar uzayabilmektedir.
Gelelim kedinin hamile olduğunu nasıl anlarız sorusunun cevabına. Dışarıdan bakıldığında 4 haftaya kadar bir şey anlamanız pek mümkün değildir. Çünkü kediniz pek hamile kedi belirtileri göstermez ya da hamile kedi davranışları sergilemez veya fiziksel görüntüsünde genellikle belirgin bir değişiklik olmaz. Bazı kedilerde belki karnında çok hafif bir büyüme (ki oda genellikle şişmanlık zannedilir) veya davranışlarında çok küçük bir değişiklik olabilir. Bazen de yemek yeme iştahındaki artış belki dikkat çekici olabilir. Bir kedinin hamile olduğunu gözle anlamanız için ortalama 40 günlük bir hamilelik gerekir. Elbette kedilerle çok fazla haşır neşir olanlar veya bu konuda bir kaç tecrübe yaşayanlar bunu çok daha kolay ve kısa sürede anlayabilir. Hamileliğin ilk günlerinde dışarıdan bakarak hamile kedi nasıl anlaşılır sorusunun yanıtını vermek gerçekten zordur. Böyle bir durumda bir veteriner hekimden yardım almak ve elle muayene veya ultrason muayenesi istemek işe yarayabilir.
Hamile Kedi Bakımı Nasıl Olur?
Bu konuda kedinizin pek fazla yardıma ihtiyacı olmayacaktır. Kendisi yavrularına iyi bakabilmek için zaten kendini kollayacaktır. Sizin mümkün olduğunca iyi beslenebilmesi için kaliteli ve besleyici kedi maması tedarik etmeniz, taze temiz içme suyu bulundurmanız yeterli olacaktır.
Hamileliğin son 2 haftası ihtiyaçların en yoğun olduğu dönemdir. Bu nedenle veteriner hekiminizin önerileri doğrultusunda verdiğiniz mama miktarında artış yapmanız gerekebilir. Bu gibi durumlarda genel olarak mama artışı normal miktarın iki katına kadar çıkarılabilir. Eğer yaş kedi maması ile besleme yapıyorsanız verdiğiniz mama miktarını iki katından da fazla artırmanız gerekli olabilir.
Doğumun zamanı yaklaştığında kedinize, yavrularını doğurabileceği ve kendini güvende hissedebileceği, tercihen kapalı bir kedi yatağı hazırlamalısınız. Bu amaçla içinde kendini rahat hissedebileceği boyutta kapalı bir kedi taşıma çantası içerisine koyacağınız yumuşak bir battaniyede işinizi görecektir. Hamile kedi, doğacak yavruların tehlikelerden ve uzak güvende olduğunu bilmek ister. Bu nedenle hazırladığınız kedi yuvasını sessiz, kuytu ve çok fazla hareketin olmadığı bir yere koymalısınız. Tüm bunları sağlamış olsanız da bazı kediler kendi seçeceği bir dolap içini tercih edebilir. Sizin fark etmediğiniz bir zamanda ve farklı bir yerde doğum yaptı ise yavruları alarak onun için hazırladığınız yuvaya taşıyabilirsiniz.
Doğum Sürecinde Dikkat Etmeniz Gereken Konular
1 – Normal bir doğumda kasılmalar şiddetlendikten sonra anne kedi, 15 – 20 dakika içerisinde ilk yavruyu doğuracaktır. Kasılmaların devam etmesi buna karşın yavrunun doğmaması durumunda veteriner hekiminizden yardım almalısınız.
2 – İlk yavru doğduktan sonra en fazla, normal olarak 15 – 30 dakika içerisinde ikinci yavru doğar. Anne kedi yorulduğu için dinlenebilir ve bu süre uzayabilir. Ancak 2 – 3 saat geçmiş ve hala ikinci yavru doğmamış ise veteriner hekiminizden yardım almalısınız.
3 – Yavrunun ayağını veya yavru zarlarının bir kısmını dışarıda görmenize rağmen doğumu yapamıyorsa yavru kanalda sıkışmış olabilir, vakit geçirmeden veteriner hekiminizden yardım almalısınız.
Bu konular hamile kedi bakımı sırasında kesinlikle profesyonel müdahale gerektiren hem anne hem de yavrular için hayati önem taşıyan önemli konular olduğundan, herhangi birinin görülmesi durumunda acil yardım almalısınız.
Doğum sonrasında anne kediyi bir süre daha yine yavru kedi maması ile beslemeniz faydalı olacaktır. Süt verme döneminde annenin ihtiyaçları fazladır. Bu nedenle iyi bir hamile kedi beslenmesi hem yavruların sağlığı hem de annenin sağlığı için önemlidir. Yavrular sütten kesilip, artık anneyi emmeyi bıraktığında annenin beslendiği kuru yavru kedi maması ile besleyebilirsiniz. Anne ise hamilelik öncesi yediği normal kedi maması ile beslenmelidir. Aksi durumda aşırı kilo problemi yaşanabilir.
Yavru kedi beslenmesi hakkında isimli yazımızda ilginizi çekebilir.