Başarılı bir güvercin yetiştiricisi olabilmek için öncelikli olarak güvercinlerin davranışları, üremeleri, beslenme ihtiyaçları ve hastalıkları gibi çeşitli özellikleri hakkında bilgilenmek ve güvercinleri iyi tanımak gerekmektedir. Özellikle güvercin alırken tanınmış ve sertifikalı satıcılar tercih edilmeli, yeni kuşlar en az 1 ay kadar diğer kuşlardan uzakta tutulmalıdır. Yine kuşların kafesleri kilitlenmeli, yemlik ve suluklar düzenli olarak temizlenmelidir. Eğer bir hastalık söz konusu ise bu durumda kafesteki tüm ekipmanlar kaldırılarak dezenfekte edilmeli ve hasta güvercinler sağlıklı olanlardan ayrı bir bölmeye alınmalıdır. Güvercin bakımı ile ilgili önemli detaylardan birisi de uçurulmalarıdır. Öncelikli olarak bilinmelidir ki, güvercin uçuş eğitimi yalnızca güvercinlerin havada dönmeleri ve çeşitli oyunlar yapmaları için verilmez. Eğitimin asıl amacı güvercinin kondisyonunu kaybetmemesi olmalıdır. Peki, güvercinler ne zaman uçar? Güvercin uçurma için nasıl bir yol izlenir?
Güvercinler Ne Zaman Uçmaya Başlar?
Güvercinler uygun şartlar oluştuğunda uçması veya uçurulması gereken kuşlardır. Bunun için en uygun zaman ise tüylenmeye başlamalarının ardından yaklaşık olarak 10 – 15 gün sonrasıdır. Bu süre sonunda güvercinler genellikle kendi kendilerine uçmaya başlarlar. Fakat yeni bir güvercin aldıysanız bu süre güvercinin ırkına ve daha önce barındığı yerde uçup uçmadığına göre değişiklik gösterebilmektedir. Kimi güvercin cinsleri çok kısa sürede uçma konusunda eğitilebilirken kimi güvercin cinslerinin ise eğitimi daha uzun sürmektedir.
Güvercin Uçurma İçin Nasıl Bir Yol İzlenmeli?
Güvercin yetiştiriciliğinin en keyifli taraflarından birisi güvercinleri uçarken havada izlemektir. Bu, yetiştiriciler için hem gurur verici hem de dinlendirici bir durumdur. Özellikle performans güvercinleri uçuşları sırasında çeşitli oyunlar yapar ve bu oyunlar oldukça etkileyicidir. Fakat güvercin yetiştiricileri için en üzücü durumlardan birisi ise güvercinlerini uçuramamaktır. Güvercinlerin bazıları taklacı bazıları ise dalıcı ve dönücüdür. Bir yetiştirici farklı ırkların farklı uçuş özelliklerine sahip olduğunu bilmeli ve kuşlarını bu bilinçle uçurmalıdır. Güvercin uçurma için genel olarak yapılması gerekenler ise şöyledir:
Uygun Bir Mekan Tercih Edilmeli
Güvercin uçuş eğitimi için her şeyden önce uygun bir mekan tercih edilmelidir. Güvercinlerin uçmaları için en uygun olanı ise etrafı açık bir teras ya da bahçedir. Böyle mekanlarda performans güvercinleri hünerlerini çok daha iyi sergileyebilirler. Fakat teras ya da bahçe gibi geniş mekanlar yerine balkonda güvercin yetiştirenlerin ise performans kuşlarından çok form kuşlarını beslemeleri daha yerinde bir seçim olacaktır.

İlk Defa Uçacak Güvercinlerin Kanatları Bantlanmalı
İlk kez uçacak bir güvercinin öncelikli olarak kanatlarının bantlanması gerekmektedir. Ardından yuvasından çıkması ve çevresini tanıması sağlanmalıdır. Fakat tüyleri çıkan bir güvercini herhangi bir ön hazırlık yapmadan uçurmak uçuş eğitimi konusunda olumlu sonuçlar almayı engelleyeceği gibi kuşun sağlığı açısından da zararlıdır. Bu nedenle de güvercinlerin uçuş eğitimi sürecini alıştıra alıştıra götürmekte yarar bulunmaktadır.
Güvercin uçurma için yukarıda bahsedilen uygulama her gün belli aralıklarla tekrarlanmalıdır. Bir süre sonra ise güvercinin kanatlarındaki bantlar çıkartılarak uçması beklenir. Ancak bantları çıkarmadan önce kuşun aç olması gerekir. Çünkü ancak aç bir güvercin bir kez yuvasından uçtuğunda geri gelir. Bu doğrultuda ilk kez uçan güvercinlerin geri gelmesini sağlamak adına aç olduklarından emin olmak gerekmektedir.
Uçurulan Güvercinler Yem ile Geri Çağrılmalı
Güvercini uçurduktan ve geri dönmesini sağladıktan sonra yeniden kanatları bantlanmalıdır. Ardından önüne biraz güvercin yemi konulmalıdır. Yemi bitirmesinin ardından ise bu kez farklı bir noktaya yem konulmalıdır. Güvercin fazla aç olması nedeniyle verdiğiniz her yemi yiyip bitirecektir. Bunların düzenli olarak tekrarlanması durumunda ise güvercin yemleri koyduğunuz lokasyonlara alışmaya başlayacaktır.
Güvercinin bu sürece tam olarak alışmasının ardından güvercin uçurma konusunda işler daha da kolay bir hal alacaktır. Uçma ve geri gelme süreçlerini özümseyen kuşun kanadındaki bantlar çıkarılmalı ve kendi kendine uçması sağlanmalıdır. Bundan sonra güvercininiz yükseklere çıkar, uygun gördüğü yerlere konarak özgürlüğünün tadını çıkarır. Geri çağırmak istediğinizde ise yere yem koymanız yeterli olacaktır.

Bunların yanı sıra güvercin uçurma teknikleri arasında yer sorunu olan güvercin yetiştiricileri tarafından geliştirilen ve uçurma sandığı olarak adlandırılan bir yöntem daha bulunmaktadır. Bu yöntem ülkemizde çok yaygın olmasa da bazı yetiştiriciler tarafından kullanılmaktadır. Uçurma sandığı tekniğinde güvercinler yuva olarak hazırlanmış olan sandığa alıştırılırlar. Sonrasında ise bu sandık farklı yerlere götürülse de güvercinler alıştıkları sandığa geri gelirler. Böylece kuşlar istenilen herhangi bir yerde uçurulup tekrar toplanır ve eve getirilebilirler.
İlginizi çekebilir: Güvercin malzemeleri, tüneği ve yumurtası
Güvercin Uçururken Nelere Dikkat Edilmeli?
Güvercin uçma eğitimi öncesinde belli noktalara dikkat etmek gerekmektedir. Örneğin; güvercini herhangi bir ön çalışma yapmadan uçurmaya çalışmak sağlığı için zararlı olabilir. Bu nedenle de güvercini uçurmak için acele etmemek ve süreci yavaş yavaş ilerletmekte fayda vardır.
Güvercin uçurmanın püf noktaları arasında güvercinlerin yuvalarının büyük olmaması da yer alır. Eğer uçurulacak güvercinlerin yuvaları çok büyük olursa birbirleriyle ötüşür ve çok fazla enerji sarf ederler. Bu durum da uçuş eğitimini olumsuz yönde etkileyecektir. Bunun için güvercinlerin eğitim dönemlerinde küçük yuvalarda barındırılmaları oldukça önemlidir. Yine eğitime alınan kuşların yuvaları çok fazla güneş almamalıdır. Çünkü aşırı güneşe maruz kalan güvercinlerin uçma hevesi azalır. Yine güvercinler kesinlikle sisli ve bulutlu havada uçurulmamalıdır. Özellikle taklacı güvercinlerin bu hava koşullarında kaybolma riski vardır.
Güvercin uçurma ile ilgili dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da güvercinlerin yalnızca boş zamanlarda değil, hemen her gün aynı saatlerde uçurulmalarıdır. Çünkü kuşlar yuvalarının içinde bir an önce uçmak için beklerler. Ayrıca güvercinler sürekli olarak dışarıya çıkarıldıkları vakti bilirler ve eğer antrenmana çıkarılmazlarsa strese girebilirler.
Yine yavruların etrafı tanıtacak yetişkin ve yüksek uçan güvercin ırkları ile uçurulmalarında fayda vardır. Çünkü yüksek uçan kuşlar diğerlerine nazaran daha az yorulurlar ve havadayken çok daha güvende hissederler. Yavruların da bu sayede kendilerine olan güvenleri artacaktır. Bu tür kuşları uçururken 2 veya 3 yavru kuşun yanında bir tane yetişkin kuş yeterli olacaktır. Eğer toplamda 10 yavru güvercin varsa 3 seansta uçurulmalarında fayda vardır. Aksi halde hepsi birlikte kaldırıldıklarında 1 tanesi dahi yere inse diğerleri de inecektir. Bu durumda kuşlar performans yakalayamaz ve tembelliğe alışırlar.
Bunların yanı sıra güvercinlerin beslenmelerine dikkat edilmeli, yarış ve antrenman dönemlerinde ihtiyaç duydukları besin maddelerini alabilmeleri için güvercin vitamini ve güvercin performans yemleri ile takviye edilmeleri gerekmektedir.
Kuşlarda Parazit Sorunu konulu yazımızda ilginizi çekebilir.