Guinea Piglerde Üreme

Yazar:

Guinea pig; kobay, Gine domuzu, cavia ve hatta Hint domuzu olarak da bilinen bir evcil hayvandır. Kökeni bundan 10 bin yıl öncesine dayanan bu canlının anavatanı ise Orta ve Güney Amerika´dır. İspanyollar tarafından Güney Amerika´nın keşfi sonrasında Avrupa’ya taşınmış ve burada popüler bir evcil hayvan haline gelmiştir. Son yıllarda ülkemizde de popülerliği artmıştır. Guinea pigler, bakımı oldukça kolay canlılardır. Ancak uzun bir yaşam sürmeleri için düzenli olarak beslenmeli, bakımları aksatılmamalı ve uygun bir ortamda yaşamaları sağlanmalıdır. Guinea pigler ile ilgili önemli konulardan birisi de üremeleridir. Bu sevimli canlılar çok fazla ürerler. Öyle ki, doğum yapmış olan bir Guinea pig yeniden çiftleşerek hamile kalabilir. Eğer bir erkek ve bir dişi Guinea pig beslemeyi düşünüyorsanız dişi Guinea pigin hamileliği yakın demektir. Çünkü Guinea pigler besin kaynağının yeterli ve ortam koşullarının uygun olduğu durumlarda çiftleşmekten asla geri kalmazlar. Peki, Guinea piglerde üreme nasıl olur?

Guinea Piglerde Üreme ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Guinea piginizin yavrularının olmasını isteyebilir ve onu karşı cinsten bir Guinea pig ile çiftleştirebilirsiniz. Ancak evcil dostlarınızı çiftleştirmeden önce buna hazır olup olmadığınızdan emin olmanız gerekir. Ayrıca çiftleşme erkek Guinea pigler için sorun olmayabilir ancak doğum dişi guinea pigler için oldukça zorlu bir süreçtir. Hatta hamile Guinea piglerin yaklaşık olarak %15-20´si doğum sırasında yaşamını yitirmektedir. Bu nedenle komplikasyonlara hazır olmalı ve konu ile ilgili olarak mutlaka bir veteriner hekimden bilgi almalısınız.

Guinea Piglerin Cinsel Olgunluğa Erişmesi

Guinea Piglerde üreme ile ilgili değineceğimiz ilk konu cinsel olgunluğa ulaştıkları dönemdir. Guinea pigler genellikle 3 aylık olduklarında üreme yeteneği kazanırlar. Fakat yine de bu dönemde çiftleştirilmeleri önerilmez. Özellikle dişi Guinea piglerin en az 4 aylık olması ve mümkünse 850 gram ağırlığa ulaşmaları beklenmelidir. Yine erkek Guinea pigler ise genellikle 6 aylık olduklarında üreme yeteneği kazanırlar. Sağlıklı Guinea pig yavruları elde etmek ve doğum sırasında herhangi bir sorun yaşamamak adına dişi Guinea pigin yaşına ve sağlık durumuna dikkat edilmelidir. Özellikle ağırlığı 1200 gram ve daha fazla olan Guinea pigler için hamilelik oldukça riskli olabilir.

guinea piglerde üreme
Dişi Guinea piginiz en az 4 aylık olmadan kesinlikle çiftleştirmeyin. Çok zayıf veya çok kilolu olması halinde de çiftleştirmeyiniz. Aksi taktirde beklenmedik kayıplar yaşamanız mümkün olabilir. Eğer yavru istemiyorsanız kesinlikle erkek ve dişiyi bir arada tutmamalısınız.

Guinea Piglerin Çiftleşmesi

Erkek Guinea pig çiftleşmek için dişisini etkilemeye çalışır. Farklı sesler çıkarır, ayaklarının üstünde durur ve başını  aşağıya eğerek dişi Guinea pig ile yakınlaşmak ister. Dişi bunlara yüksek sesler çıkararak olumlu yanıt verebilir. Ancak kızışma döneminde değilse erkek Guinea pigi tekmeleyebilir ve hatta ısırabilir. Ayrıca erkek ısrarcı davranışlar sergileyecek olursa dişi üzerine idrarını yaparak çiftleşme arzusunu kırabilir.

İlginizi çekebilir: Guinea Pig Yemleri

Dişi Guinea pigler 15 günlük kızgınlık dönemi içerisinde sadece 1 gün erkeği kabul ederler. Ayrıca daha önce de bahsettiğimiz gibi dişiler doğumun hemen ardından 2-3 gün içerisinde yeniden çiftleşmeye hazırdır. Ancak arka arkaya oluşan gebelikler dişiler için çok streslidir. Bu nedenle yeniden gebe kalmaması için erkek Guinea pigi dişinin yanından almak gerekir. Eğer bir guinea pig çiftiniz varsa ve yavru almayı düşünüyorsanız bakımlarına çok dikkat etmelisiniz. Özellikle Guinea pig kafesi çift için yeterince büyük olmalı ve ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri şekilde dizayn edilmelidir. Ayrıca kafesin mutlaka sakin ve çok ışık almayan bir yerde bulunması gerekir.

Guinea Pig Hamilelik Belirtileri

Guinea piglerde üreme ile ilgili merak edilen konulardan birisi de hamilelik belirtileridir. Dişi Guinea pig çiftleşmenin ardından iyi gözlemlenmelidir. Çünkü ilk birkaç hafta herhangi bir hamilelik belirtisi göstermeyebilir. Guinea piglerin hamile olup olmadığını anlamanın birçok yolu vardır. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

  • Yeme Alışkanlıklarında Değişme: Guinea pig hamilelik belirtileri arasında yeme alışkanlıklarında değişmeden de bahsedebiliriz. Dişi Guinea piginiz bu süreçte daha önce yediğinden 2-3 kat daha fazla yiyebilir ve daha çok su içebilir. Ancak Guinea pigin hamile olup olmadığını anlamak için yalnızca yeme alışkanlıklarının değişmiş olması yeterli değildir. Çünkü bu sevimli canlılar diğer hayvanlar gibi farklı nedenlerle çok yeme eğilimi gösterebilirler. Örneğin; gelişme çağında olmaları ya da havanın çok soğuk olması gibi…
  • Ağırlığının Artması: Guinea piglerin gebelik süresi boyunca ağırlıkları gözle görülür bir şekilde artış gösterir. Hatta hamileliğin son evrelerinde kiloları ikiye katlanır. Çünkü yavrular da iyice büyümüştür. Guinea piginizin ağırlığını her hafta ölçererek artışa bağlı olarak hamile olup olmadığı yönünde fikir yürütebilirsiniz. Fakat unutmamalısınız ki, evcil dostunuz henüz cinsel olgunluğa ulaşmadıysa yani büyüme çağındaysa bu nedenle de kilo alıyor olabilir.
  • Halsizlik: Hamile bir Guinea pig artık eskisi kadar hareket edemez, kısa sürede yorulur ve dinlenmek için bir köşeye çekilir.

Bunların yanı sıra Guinea piginizi nazikçe yoklarsanız hamile olup olmadığını anlayabilirsiniz. Bunun için düz bir zemin üzerine havlu serin ve anneyi üzerine koyun. Ardından bir eliniz ile omuzlarının etrafından tutun ve kaçmasını engelleyin. Diğer eliniz ile baş parmağınız ve işaret parmağınız ile C yaparak sırtından karın bölgesine doğru kaydırın. Eğer tümsekler fark ediyorsanız evcil dostunuz hamile olabilir. Ancak fetüsleri hissedebilmeniz için çiftleşmenin üzerinden 2 hafta geçmesi gerektiğini unutmamalısınız. Ayrıca kesin sonuç için onu veteriner hekime götürmenizde fayda bulunmaktadır.

Gine piglerin üremesi
Dişi Guinea piginiz doğum yapacaksa sıkı kontrol altında tutmalısınız. Guinea Pig kafesi mümkün olduğunca büyük olmalı, iyi kalite Gine pig yemi ile beslenmeli, gerektiğinde vitamin takviyeleri yapılmalıdır. En küçük sorunda bir veteriner hekimden yardım almayı ihmal etmeyin.

Guinea Piglerin Hamilelik Süreci

Hamilelik süreci, Guinea piglerde üreme ile ilgili üzerinde durulması gereken bir diğer önemli konudur. Guinea piglerde hamilelik oldukça zorlu bir süreçtir. Çünkü dişi, 1 yavru taşıyabileceği gibi 7 yavru da taşıyor olabilir. Hamilelik sürecinin sorunsuz bir şekilde son bulması için annenin stresten uzak tutulması, hasta olma ihtimaline karşı haftada bir kez muayene edilmesi ve obeziteye yakalanmasını önlemek için aktif kalması ve egzersiz yapması sağlanmalıdır.

Hamile Guinea pig bakımı için çok katlı kafesler yerine tek katlı bir kafes kullanılmalı ve kafes haftada en az iki kez temizlenmelidir. Bu sayede yuvada idrar kaynaklı amonyak birikimi azaltılmış olur. Aksi halde hamile Guinea pigin akciğerleri enfeksiyon kapabilir. Yine kafes tabanına yumuşak bir malzeme koyulmalıdır. Bu malzeme kuru yonca ya da saman olabilir. Ayrıca istediği zaman temiz suya ulaşması sağlanmalı ve suluğu yüksekse bir miktar aşağıya indirilmelidir.

İlginizi çekebilir: Guinea Pig Kafesleri

Bunların yanı sıra hamile Guinea pigin günlük olarak kuru yonca ile beslenmesi, ekstra kalsiyum ve protein almasını sağlayacaktır.

Guinea Piglerde Doğum

Guinea piglerin gebelik süresi 59 ile 72 gün arasında değişiklik göstermektedir. Bu nedenle hamileliğin son günlerine yaklaştığını düşündüğünüz Guinea piginizi günde birkaç kez kontrol etmelisiniz. Guinea piglerde doğum genelde gündüz gerçekleşir ancak gece gerçekleşme ihtimaline karşı geceleri de kontrol etmelisiniz. Doğum sırasında anne Guinea pig oturur, başını bacaklarını arasına koyar ve hıçkırıyor gibi görünebilir. Çünkü kasılmaları başlamıştır. Eğer kasılmalara rağmen 15 dakika boyunca doğum gerçekleşmezse veya toplam doğum süresi 1 saati aşarsa ya da aşırı kanama varsa hiç vakit kaybetmeden veteriner hekime danışmalısınız.

Guinea piglerde üreme ile ilgili bahsedebileceklerimiz kısaca yukarıdaki gibidir. Bunların yanı sıra guinea piginizin yavrularının olmasını istemiyorsanız onu kısırlaştırabilirsiniz. Ancak özellikle dişi Guinea piglerde kısırlaştırma oldukça riskli bir yöntemdir. Bu nedenle Guinea pigler ile ilgili tecrübeli bir veteriner hekime başvurmanız büyük önem taşımaktadır.

Bir Tavşanı Nasıl Eğitirsiniz konulu yazımız da ilginizi çekebilir.

Benzer Yazılar

%d blogcu bunu beğendi: