Guinea Pig (Gine Pig) Hakkında

Yazar:

Guinea Pig, Gine Pig, Gine Domuzu, Kobay ve Cavia isimleri ile bilinen oldukça popüler bir kemirgendir. Ana vatanı Güney Amerikadır. Doğal yaşamda Güney Amerika’da vahşi bölgelerdeki çayırlarda, orman kenarlarında ve kayalık bölgelerde gruplar halinde yaşar. Otçul kemirgenlerden olan Guinea Pigler Güney Amerika da yaşayan vahşi Cavia Aperea soyundan gelmektedir. Bu gün Peru ve Bolivya olarak bilinen And dağları ve çevresinde halk tarafından besin kaynağı olarak yetiştirilen Guinea Pig zamanla evcilleştirilerek ev hayvanı olarak beslenmiştir. Günümüzde en popüler ev hayvanları arasında yer almaktadır.

Bölgede, besin kaynağı olmasının dışında pek çok konuda halkın yaşamı içinde aktif rol almıştır. Başlangıçta aileler tarafından, düğün, doğum günü gibi özel günlerde hediye olarak verilmeye başlanmış ve zamanla ev içerisinde yaşamaya başlamıştır. And bölgesinde çok eski dönemlerde şifacılar hastalık teşhisinde Guinea Piglerden faydalanmaktaydı. Hastanın vücudun da gezdirilen Guinea Pig’in ses çıkarmaya başladığı bölge hastalıktan etkilenen bölge olarak tanımlanırdı. Yerli halkın geleneksel şifa törenlerinde kullanılan Guinea Pig’in çok nadir olan siyah renklisinin kutsal olduğuna inanılırdı.

1700’lerde Hollandalı ve İngiliz tüccarlar tarafından Güney Amerika’dan Avrupa’ya getirilerek popüler evcil hayvanlar haline gelmiştir. Kraliçe I.Elizabet tarafından da beslendiği bilinen Gine domuzları günümüzde de son derece popüler evcil hayvanlardır.

Guinea Pig Fiziksel Özellikleri

Gine Pig kuyruğu olmayan tek kemirgen türü olarak bilinmektedir. Aslında kuyruk kemikleri vardır ancak pelvise yakın olarak bütünleştiği için dışarıdan görülebilir bir kuyruk şeklinde değildir. Dişileri ortalama 700 – 900 gr, erkekleri ise 900 – 1200 gr ağırlıkta olabilir. Ortalama 4 – 7 yıl yaşam süresi olan gine piglerin 8 – 10 yıl gibi daha uzun süreler yaşayabilenleri de bilinmektedir.

Oldukça iri gözleri vardır, başının her iki yanına yerleşmiştir. Geniş bir görüş açısı vardır. Yukarıdan, aşağıdan, arkadan gelen tüm tehditler iyi görür ancak burnunun ucunu iyi göremez.

Dışa çıkıntılı kavisli bir alnı ve birleşilmiş gibi görünen geniş bir burnu vardır. Gine piglerde koku alma duyusu çok gelişmiştir. Bıyıkları da oldukça hassastır. Burunlarının ucunu göremez ama burnu ve bıyıkları sayesinde kolayca yemeğini bulabilir.

Gine domuzunun koku alma duyusu gibi işitme duyusu da çok gelişmiştir. İnsanların duyamadığı frekansları duyabilen hassas bir kulağı vardır. Çok uzak mesafelerden yemini mama kabına döktüğünüz zaman çıkan sesi duyabilir ve kokusunu alabilir.

Guinea Pig (Gine Pig) Hakkında

Yemek yemeyi ve bir şeyler kemirmeyi çok sever. Gine piglerin toplam 20 adet dişi vardır ancak kemirme ve ısırma işlemi için altta ve üstte bulunan kesici dişleri kullanır. Dişlerin geri kalanı öğütmek için kullanılır ve yana doğru bir hareketle çiğneme işlemi yapar. Guiena Piglerin ön dişleri uzama eğilimindedir. Bu nedenle sürekli bir şeyler kemirmeye ihtiyacı vardır. Kafesinde her zaman için kemirebileceği sert ahşap oyuncaklar veya kemirme dalları gibi doğal ürünler bulundurmalısınız.

Gine piglerin vücudunda 258 tane kemik vardır. Ön bacaklarda 43 adet, arka bacaklarda 36 adet, omurilikte 34 adet kemik vardır. Diğer kemikler baş ve göğüs bölgesindedir. Bacaklarında bulunan çoklu kemik sayısına rağmen çok iyi zıplayamaz ve kemikleri kolayca kırılabilir bu nedenle yüksek bir yerden veya kucaktan düşürülmemelidir.

Gine Pig kuyruğu olmayan tek kemirgen türü olarak bilinmektedir.

Guiena piglerde sindirim sistemi oldukça uzundur. Karışık ve farklı bir sindirimi vardır. Midesinde karışan gıdalar bağırsakta şeker ve yağlar emildikten sonra sekum’a (cecum) gelir ve iki şekil dışkı üretir. Caecotroph adı verilen yumuşak dışkıyı pek göremezsiniz. Hemen yiyerek tüketirler.

Bir guinea pig günde 150 adet caecotroph üretebilir ve yiyebilir. Bu sizi tiksindirmesin çünkü beslenmesinde önemli bir yeri olan bu yumuşak dışkı tam olarak protein ve vitamin deposudur. Bir gecede oluşan, oldukça kokulu bu dışkı sindirim işlemi sırasında, çok kısa sürede yenmek üzere oluşur. Sağlıklı kalması için gereklidir. Üretilen ikinci dışkı ise kafesinde bulacağınız ve sizin temizlediğiniz dışkıdır. Bu dışkı ilkinin aksine sert yapılıdır. Kuru pelet şeklindedir.

Guinea Pig Karakteri

Sevecen, oyuncu ve oldukça meraklıdır. Oyun oynamayı sever. Mutlu olduğunda zıp zıp zıplar “pop corn” hareketi olarak adlandırılan bu mutluluk hareketi guinea pig için spesifiktir.

Çocuklar ile arası iyidir ve iyi anlaşır, çocuklar için iyi bir oyun arkadaşıdır. Dost canlısı ve gün boyu aktif olan bu tür çıkardıkları farklı sesler ile iletişim kurar ve duygularını anlatır.

Günün büyük bölümünü aktif geçiren ginepigler, korktuğunda saklanmak için veya uyku için yuvaya girer.

Genel olarak agresif bir karakteri yoktur, ısırmaz. Bu agresif tavırlardan birini gördüğünüzde mutlaka onu rahatsız eden bir şeyler olduğunu düşünmelisiniz.

Guinea Piglerde Çiftleşme Ve Üreme

Gine Pig 3 – 4 haftalık olduğunda cinsel olgunluğa erişir ve çiftleşebilir. Bu nedenle dişi veya erkek ayırımının bu sürede yapılmış olması gerekir. Bu ayrımın yapılması kolaydır. Genital bölge dişilerde üçgeni andıran “v” şeklinde, erkeklerde ise “x” şeklini andıran bir görünümdedir. 4 haftadan sonra erkek ve dişi ayırımını yapmak çok daha kolaydır.

Dişi kobayınızı çiftleştirmek ve yavru almak istiyorsanız çok erken yaşlarda değil 5 aylık olduktan sonra çiftleştirilmesi daha sağlıklıdır. Doğum süreci anne için zor bir süreçtir ve doğum sırasında annenin ölüm oranı gine pigler için oldukça yüksektir. Gine pig için ileri yaşlarda da doğum önerilmemektedir. Çünkü pelvis kemikleri birbiri ile bütünleşir ve doğum çok güçleşir.

Erkek ve dişinin çiftleşmesinden sonra ortalama 65 – 70 gün içerisinde yavrular doğar. Bir seferde 2 ile 5 arası yavru doğurabilir. Bu sayı değişken olabilir daha fazla olabileceği gibi tek yavru doğurması da söz konusudur.  Gine pig yavruları tüylü doğar ve hemen anneyi emmeye başlar. Yavruların her birinin ağırlıkları 60 – 120 gr arası olabilir. Yavru sayısı fazla ise her bir yavru ağırlığı düşük, yavru sayısı daha az ise yavruların ağırlığı daha fazla olmaktadır.

Hamilelik döneminde dişinin ihtiyaçları artar. Bu dönemde hamile dişiler günlük yediği miktarın 3 – 4 katı fazla yem yiyebilir.

Yavru almak istemiyorsanız Guinea Pigi kısırlaştırabilirsiniz. Dişilerin kısırlaştırılması oldukça zor işlemdir, erkeklerin kısırlaştırılması daha kolay olduğundan tercih edilmelidir. Erkek Gine pig kısırlaştırıldıktan sonra tam olarak kısır hale gelmesi ve hormonal faaliyetlerinin sonlanması için 1 ay geçmesi gerekir.

Guinea Pig Bakımı

Ginepig Bakımı

Guiinea Pig oldukça dayanıklı ve çok az sağlık problemi olan türlerden biridir. Isırmaz ve cana yakındır, bakımı oldukça kolaydır. Bu nedenle aileler tarafından çocukları için tercih edilen ev hayvanlarının başında gelmektedir. Ülkemizde çok yaygın olmamakla birlikte her geçen gün Guinea Pig’e olan ilgi artmaktadır.

Sosyal hayvanlar olan ve doğada büyük gruplar halinde yaşayan gine domuzu evde bakılacağı zaman, 2 erkek veya 2 dişi şeklinde çift olarak tercih edilmelidir. Bir erkek ve bir dişi gine pig bakacaksanız çok kısa bir sürede bir gine pig ordunuz olacağını hatırlatmak isteriz.

Genellikle birbirleri ile iyi geçinirler. Ancak kafes içerisinde bulunan yem kabı, suluk gibi bakım malzemelerini, yemini ve özellikle de samanı bolca bulundurmalısınız. Etrafta saman veya kuru ot bulamadıklarında birbirlerinin kürkünü çiğneyebilirler.

Sesli ve gürültücüdürler. Çıkardıkları gıcırtılı sesler mutluklarının veya mutsuzluklarının belirtisidir. Örneğin ona yemek verdiğinizde mutluluğunu bu şekilde belli eder. Birbirleri ile iletişim halinde olduklarında veya kucağınızda sıkılmış ve mutsuz olmuş ise yine bu sesi çıkarır. Kısaca her şey için gıcırtılarını duyabilirsiniz.

Guinea Pig için diş bakımı oldukça önemlidir. Tavşanlarda olduğu gibi ginepiglerde de dişler uzar. Kemirme dalları, ahşap oyuncaklar ve mineralli kemirme taşları ile uzaması önlenebilir. Ancak çok uzadığı fark edilirse kesilmelidir. Nadiren arka dişlerde de uzama olabilir. Guinea pig yemek yemeyi keserse bu durumdan şüphelenilmeli ve mutlaka Veteriner hekime gösterilmelidir. Uzayan arka dişlerde törpülenerek kısaltılabilir.

Onlar için en uygun yaşam alanı çok sıcak olmayan ılıman iklimlerdir. Oda sıcaklığının 18 – 26 derece aralığında olması idealdir. Aşırı sıcaklarda sağlığı bozulabileceği gibi direk güneşten kolayca etkilenebileceğinden, güneş çarpmasına karşı önlem alınmalıdır.

Guinea Pigler de Tüy Bakımı Ve Banyo

Guinea Pig de tüm hayvan türlerinde olduğu gibi kendini temizler. Kafesi düzenli olarak temizlendiği ve günlük olarak fırçalandığı sürece çok fazla banyo ihtiyacı yoktur. Arada bir ıslak bir bez yardımı ile hafifçe silerek de temizliğini yapabilirsiniz.

Ancak arka kısımda kuyruğun olması gereken bölgede yağ bezi bulunur. Özellikle yaşlı erkeklerde bu bölgede bu bezin salgısı nedeniyle tüylerde yağlı bir görünüm ve birbirine yapışma görülür. Bu durum fark edildiğinde banyo zamanının geldiği anlaşılır. Guinea Pigleri yıkamak için kemirgen şampuanı veya tavşan şampuanı kullanabilirsiniz. Kesinlikle köpekler veya insanlar için üretilen şampuanlardan uzak durmalısınız.

Banyo yaptırmak için derin bir kap veya küveti kullanabilirsiniz. Kolayca çıkamayacağı bir derinlik olmalıdır. Tabana sereceğiniz bir havlu kaymasını önler ve yıkamayı kolaylaştırır. Yıkama için kullanacağınız suyun ılık olmasına ve ortamın sıcak olmasına dikkat etmelisiniz. Banyo sırasında dikkat etmeniz gereken diğer konuda sakin olmasını sağlayarak suya yavaş yavaş adapte etmektir. Bir parça havuç ile kolayca sakinleştirebilirsiniz. Yıkama sırasında önce tüyleri tamamen ıslatın sonra şampuan kullanın. Ama baş bölgesi, kulak ve gözlerine gelmemesine özen gösterin. Banyo sonrasında ise mutlaka kurutmalı ve üşütmemesi için dikkat etmelisiniz.

Guinea Pig tüy bakımı türlerine göre farklılık gösterir. Kısa tüylü olanların tüy bakımı daha kolaydır. Kafesi temiz tutulduğu ve tüylerine yiyecek artıkları veya dışkı gibi atıklar yapışmadığı sürece haftada bir iki kez yumuşak kıl fırça ile taranması yeterlidir.

Peruvian ve Sheltie gibi uzun tüylü olan türlerinde taramaların günlük olarak yapılması gerekir. Aksi halde tüylerde kıtıklar oluşur. Bu amaçla yumuşak ince telli kemirgen fırçası kullanılmalıdır. Uzun tüylü kobaylarda ayrıca tıraş da gereklidir. Özellikle de arka kısımdaki tüylerin kısaltılması temiz kalabilmeleri için önemlidir.

Absynian türünde ise tüy yapısı oldukça farklıdır. Rozet adı verilen ve farklı yönlere uzayan tüylerin taranması için bir diş fırçası kullanmak çok daha iyi sonuç verecektir.

Guinea Piglerin tırnak bakımının da düzenli yapılması gerekir. Çünkü ayak tabanlarında tüy olmadığından, yumuşak taban malzemeleri kullanır ve buna bağlı olarak tırnaklar törpülenmez ve fazla uzarlar. Bu yüzden de düzenli olarak tırnak kesmek zorunlu hale gelir. Guinea Pigin ön ayaklarında 4, arka ayaklarında ise 3 parmak bulunur. Çok zor olmayan bu işlem için yardım alabilirsiniz veya evde kendiniz kesebilirsiniz. Tırnak kesimi için kemirgen tırnak makası veya küçük kedi tırnak makası kullanabilirsiniz. İşlem sırasında tırnakları kanatmamaya dikkat etmelisiniz. Açık renkli tırnaklarda kan damarları kolayca görülür, koyu renkli tırnaklarda kan damarları görülmediğinden tırnak uçlarından azar azar kontrollü olarak kesilmelidir.

Guinea Pigi Ele Almak ve Tutmak

İnsanlarla iletişimi ve birlikte olmayı seven Guinea pig kucakta olmayı ve ilgiyi sever. Onu bir kedi gibi kucağınıza alıp birlikte televizyon dahi seyredebilirsiniz.

Ancak gine domuzunun çok hassas bir kemik yapısı vardır, elinizden kaydığında veya yüksek bir yerden düştüğünde kolayca bacağını kırabilir. Bu nedenle ele alırken bir eliniz ile göğüs altından kavramalı diğer el ile arka kısımdan ve alttan desteklenmelidir. Kendinize yakın tutarak göğsünüz ile destekleyerek bir yerden bir yere taşımanız daha iyi olur. Eğer büyük bir risk almak istemiyorsanız kesinlikle iki Guinea Pigi aynı anda taşımamalısınız.

Guinea Pig Beslenmesi

Guinea Pigler vejeteryen kemirgenlerdir. Beslenmesinde dikkat edilmesi gereken iki önemli detay dışında beslenmesi de bakımı kadar kolaydır. Bu önemli iki detaydan birisi tek yönlü beslenme yapılmaması diğeri ise mutlaka günlük olarak C vitamini verilmesidir.

Guinea Pig için mutlaka bir öğün pelet yem, diğer öğünlerde ise taze sebze, meyve ve kuru ot ile besleme yapılmalıdır. Her öğün pelet yem vermeniz veya sadece taze sebze meyve vermeniz sağlığının bozulmasına neden olacaktır. Guinea Pig beslenmesinde yer alması gereken gıdaları şöyle sıralayabiliriz;

Kuru Ginepig Yemi

Pelet ginepig yemi olarak da adlandırılan kuru yemlerden tüm pet shoplar da kolaylıkla bulabilirsiniz. Bilinen kaliteli markaların ürünleri arasından seçim yapmalısınız. mamaların içerikleri çok önemlidir. Özellikle yüksek oranda C vitamini içeren yemler arasından seçim yapılarak, günde bir kez pelet Ginepig yemi verilmelidir. Fındık, fıstık gibi yağ oranı yüksek besinler içeren yemler kilo almasına neden olacağından kullanırken dikkatli olunmalıdır.

Kuru Ot

Kemirgenler için hazırlanmış ve uygun şekilde paketlenmiş çayır otu, saman ve kuru yonca gibi gıdalar sürekli bulundurmanız gereken besinlerin başında gelir. Lif kaynağı olarak günlük diyetinde mutlaka bulunmalıdır.

C Vitamini

Guinea Pigler C vitamini üretiminde rol alan enzimden yoksun olduğundan ihtiyacı dışarıdan karşılanmalıdır. Her gün mutlaka C vitamini alması gerekir. Kuru yemi ile aldığı miktar yetersiz olacağından ekstra verilmelidir. Havuç ve brokoli mükemmel C vitamini kaynağıdır. Düzenli verilmesi ihtiyacını tam olarak karşılamak için yeterli olacaktır. Veteriner hekiminize danışarak ayrıca C vitamini kaynağı olarak önerdiği bir vitamin de kullanabilirsiniz. Günlük önerilen miktar 30 mg/kg civarındadır.

Taze Sebze Ve Meyveler

Guinea Pigler taze sebze ve meyveleri keyifle yerler. Salatalık kabuğundan, domates sapına kadar her şey onun için lezzetlidir. Ancak patates kabukları verilmemelidir.

En sevdiği sebzelerin başında havuç yer alır ama çok aşırı verilmemelidir. Haftada 2 – 3 kez vermeniz yeterlidir. Ayrıca lahana, ıspanak, kabak, brokoli, karnabahar, biber, maydanoz, kereviz yaprağı, yonca, elma, kavun, muz, salatalık verebilirsiniz. Günlük vereceğiniz toplam gıdanın % 20 si kadar sebze ve % 5 i kadar meyve olması yeterlidir ve daha fazla verilmemelidir.

Taze sebze ve meyveleri verirken buzdolabından çıkarıp doğrudan vermemeye dikkat etmelisiniz. Soğuk gıdalar sindirim sistemi sorunlarına neden olabilir.

Çimen

Taze çimen keyifle yediği gıdaların başında gelir. Özellikle bahar aylarında taze biçilmiş çimen gibisi yoktur. Bahçede serbest bıraktığınız taktirde büyük olasılıkla çim biçme makinesi kullanmaya gerek kalmayabilir. Ancak çok fazla yemek yemesi sindirim sistemi problemlerine neden olabileceğinden 1 – 2 saatten fazla bırakılmamalıdır.

Saman

Guinea Pig beslenmesinde önemli bir yer tutar. Alacağınız samanın küflü veya tozlu olmamasına dikkat etmelisiniz. Saman hem lif kaynağı olarak hem de altına girerek ısınmak amacıyla kullandığından kafesinde mutlaka bulundurulmalıdır.

Guinea Pig Malzemeleri

Guinea Pig bakmaya karar verdiğinizde öncelikle bir kafes almalısınız. Kafes seçiminde dikkat edilmesi gereken detayları yazımız içerisinde bir alt başlıkla anlatacağız. Guinea Pig Kafesi içerisinde bulundurulması gereken malzemeler ise şöyledir;

Suluk

Seçiminizi yaparken kemirgen suluğu olarak satılan bilyeli bir suluk seçmelisiniz. Genellikle tavşan suluğu olarak satılan sulukları kullanabilirsiniz.

Yem Kabı

Yem kabı seçerken çelik, seramik ve porselen kemirgen yem kaplarından seçim yapmanız iyi olacaktır. Temizliği kolaydır ve bakteri barındırmadığından daha sağlıklıdır.

Otluk

Evcil hayvan mağazalarında satılan metal tel veya plastik otluklardan kafesine takmaya uygun olan birini seçebilirsiniz. Otu direk olarak kafese koymak hijyen açısından iyi olmayabilir. Ayrıca otluk sayesinde ne kadar yediğini de kontrol edebilirsiniz.

Guinea Pig Yuvası

Uyku ihtiyacını giderebilmesi, dinlenmek istediğinde veya gözden uzak olmak istediğinde girebileceği bir yuva mutlaka olmalıdır. Doğal ağaç yuvalar, ahşaptan yapılmış yuvalar tercih edilmelidir.

Yatak

Ahşap yuvaların yanı sıra özellikle kış aylarında sıcak kalmasına yardımcı olan yumuşak bir yatak bulundurulması iyi olacaktır. Yatağın yapıldığı kumaşın aşırı tüylü olmamasına dikkat edilmelidir. Çok tüylü malzemeler tırnaklarına takılabileceğinden dikkat edilmemelidir.

Taban Malzemesi

Guinea Pig için seçilecek kafes taban malzemesi önemlidir. Bu amaçla saman seçmek iyi bir fikir olabilir. Ancak sıvı emme kapasitesi fazla olmadığından bir miktar talaş ilavesi yapılabilir. Talaş mutlaka tozsuz olmalı ve iri parçalı olmamasına özen gösterilmelidir. Örneğin oldukça yumuşak olduğu için kavak talaşı iyi bir seçimdir. Guinea Piglerde sağlık sorunlarına neden olabileceğinden kesinlikle Sedir talaşı kullanmamalısınız. Ayrıca istenirse tuvalet eğitim pedi veya çiş pedi olarak bilinen yüksek emiş gücüne sahip köpek çiş pedi veya polar battaniye de kullanılabilir. Saman altına serilen bu örtüler kafesin daha kuru kalmasını sağlayacaktır.

Kemirme Oyuncakları

Kemirmeyi seven bu tür için kafes içerisinde mutlaka doğal kemirme oyuncaklarından bulundurmalısınız. Oyuncakla oynamaktansa insanlarla oynamayı tercih etse de bir tenis topunun peşinde koşmaya ve tünellerde oynamaya bayılır.

Sizinde bildiğiniz gibi bu tür burnunu her yere sokmayı ve kemirmeyi sever. Bu nedenle ev içerisinde serbest olarak gözetimsiz bırakılmamalıdır. Elektrik kablosu gibi tehlike oluşturabilecek eşyaları da kemirebilir. Bu nedenle mutlaka kemirgen oyun bahçesi veya kemirgen oyun parkı olarak bilinen metal çitlerden alınarak sınırlı bir alan içerisinde gezmesine izin verilmelidir.

Guinea Pig Kafesi Nasıl Olmalı

Gine pig beslemeyi düşünüyorsanız öncelikle tek veya çift mi besleyeceğinize karar vermelisiniz. Hareketli ve oldukça meraklı olan bu sevimli canlılar için biraz büyükçe bir kafes tercih etmelisiniz. Bir Guinea Pig için 60 x 30 x 30 cm lik bir kafes yeterlidir. İki tane için ise 120 x 60 x 45 cm ebatlarında bir kafes idealdir. Yükseğe zıplayamadıkları için 45 – 50 cm yüksekliği olan üzeri açık bir kafeste kullanılabilir. Ancak evde başka bir evcil hayvan varsa mutlaka kapalı bir kafes tercih edilmelidir.

Kafesin tabanının düz olması daha iyi olacaktır. Hassas ayakları olduğu için tel tabanlı bir kafes yerine tepsili bir kafes tercih edilmelidir. Ayrıca ileri yaşlarda bacakları ile ilgili sorun yaşamamak için, rampaları olan bir kafes yerine geniş ve düz bir kafes tercih edilmelidir.

Seçeceğiniz kafesin içerisinde mutlaka saman koymak için tel otluk bulundurmalısınız. Eğer imkanınız varsa tüneller yardımıyla birbirine bağlanan iki kafes veya tünel ile kafesten oyun parkına açılan bir kafes sistemi ile çok mutlu olur. Büyük kafesi koymak için uygun alanınız yok ise kemirgen oyun bahçesi alarak daha geniş gezinti alanı sağlayabilirsiniz. Metal çitlerden oluşan bu oyun parkını kafes temizliği sırasında Guinea Piginizi güvende tutmak için veya sıcak havalarda bahçeye çıkarmak içinde kullanabilirsiniz.

Kafes içerisinde uyuyabilmesi için veya saklanmak istediğinde girebileceği bir kemirgen yuvası bulunmalıdır. Bu nedenle kafesin büyüklüğünün uygun olmasına önem verilmelidir

Guinea Pig kafesinin bakımını düzenli yapmalı ve taban malzemesini günlük olarak temizlemelisiniz. Tuvalet eğitimi almaları pek kolay olmadığından taban temizliğinin günlük yapılması büyük önem taşır.

Kafesi doğrudan güneş alan bir cam önüne, kazara çarpılarak düşürülebilecek bir yere veya araba garajına koymayınız. İnsanla iletişimi sevdiği için oturma odası veya insanların bulunduğu hareketli bir odaya konulabilir.

Bir Guiena Pigin Sağlıklı Olduğu Nasıl Anlaşılır

Bir Gine Pig’in göz, burun, tüyler, idrar ve dışkısı kontrol edilerek sağlıklı olup olmadığı kolayca anlaşılır. Ayrıca davranışlarına bakılarak da sağlığı konusunda fikir edinmek mümkündür.

Gözler, parlak ve canlı görünmelidir. Bulanıklık ve akıntı olmamalıdır. Bir miktar süt beyazı akıntı normal bir durumdur ve endişelenmeye gerek yoktur.

Burun daima kuru olmalıdır. Görülen herhangi bir akıntı veya hapşırık hastalık belirtisi olarak kabul edilmelidir. Genellikle üşütmeye bağlı olarak şekillenir.

Tüyleri parlak, gür ve düzgün olmalıdır. Tüylerinde yer yer açıklık ve dökülme olmamalıdır. Tüylerin yanı sıra derisi de kontrol edilmelidir. Derisinde kuruluk, kepeksi döküntüler veya kızarıklık olması hastalık belirtisi olarak kabul edilmeli ve kontrol için Veteriner hekime götürülmelidir. Çünkü uyuz nedeniyle olabileceği ve tedavi için ilaç kullanılması gerektiği unutulmamalıdır.

Ayakları düzenli kontrol edilmelidir. Tüysüz ve hassas olan ayakları enfeksiyona yatkındır. Şişkinlik ve kızarıklık gibi belirtiler görüldüğünde mutlaka tedavi edilmelidir.

Dışkısı kontrol edildiği zaman Caecotroph denilen ve yediği yumuşak dışkısını siz görmezsiniz ama sert katı parçacıklar kafeste görülür ve temizlenir. Eğer kafes içerisinde temizlediğiniz katı dışkı parçaları yoksa kabız olabilir. Bu nedenle takibe almalısınız. Bağırsak hareketlerini artırdığı için bir parça elma veya bir parça armut vererek dışkı yapıp yapmadığını kontrol edebilirsiniz. Buna rağmen dışkı yoksa hekime danışılmalıdır.

Sulu dışkı yani ishal genellikle kabızlıktan daha büyük bir sorundur. Hızlıca önlem alınmalıdır, çünkü çok hızlı sıvı kaybına uğrar ve vücut susuz kalabilir. Kafes taban malzemesi günlük olarak temizlenmeli ve bu sırada ıslaklık olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bu sayede idrar yolu veya bağırsak enfeksiyonları kolayca tespit edilebilir.

Davranışları kontrol edilerek hasta olup olmadığı kolayca anlaşılır. Genel olarak hareketli ve enerjiktir. Kafesi içerisinde koşar, zıplar ve oynar. Eğer kafes içerisinde bir köşeye çekilmiş duruyor ve hareket etmek, oynamak istemiyorsa hasta olabileceğini düşünmelisiniz. Takip etmeli ve bu durum 1 günden daha uzun sürerse Veteriner hekiminize kontrol ettirmelisiniz.

Guinea Pig Hastalıkları

Dayanıklı ve sağlıklı bir tür olan Guinea Piglerde günlük kontrollerin yapılması ve olası şüpheli durumlarda erken tedbir alınması durumunda sağlıklı ve sorunsuz bir yaşam sağlar. Yıllık rutin aşılama ihtiyacı yoktur. Guinea Piglerde görülebilecek sağlık sorunları şöyle sıralanabilir.

Dişlerin uzaması

Aslında tüm kemirgenlerde görülen normal bir durumdur. Ancak aşırı uzayan dişler çiğnemeye engel olacağından, yetersiz beslenme sebebi olabilir.

Bumble – Foot

Şişkin ayak kirli taban malzemesi nedeniyle şekillenen bakteriyel bir enfeksiyondur. Ayakların şişmesi ile karakterizedir ve sık karşılaşılan bir sorundur.

Göz Enfeksiyonu

Göz ile ilgili sorunlar sık karşılaşılan sorunlardan birisidir. Genellikle tozlu ortamlar nedeniyle şekillendiğinden taban malzemelerinin tozsuz olması önemlidir.

Uyuz

Kaşıntı ile kendini belli eder. Deride kızarıklık söz konusudur. İlaç tedavisi gerektiren bu deri problemi kobaylarda sık karşılaşılan bir hastalıktır.

Sulu Dışkı

Çoğunlukla beslenme dengesizlikleri nedeniyle şekillenir. Bakteriyel enfeksiyonlar sonucu da olabilir. Hızlıca beslenmesi düzenlenerek ve verilen taze sebze meyve miktarı azaltılarak düzeltilebilir. Devam etmesi halinde enfeksiyona bağlı olarak şekillendiği düşünülmeli ve tedavi edilmelidir.

Obezite

Yemek yemeyi seven Guinea Pigler lifli gıdaları severek tüketirler ve diş problemlerine bağlı olarak yeterli çiğneme yapılmaması veya yetersiz hareket nedeniyle kolayca kilo alabilirler. Ancak bu durum sağlık sorunlarına neden olabileceğinden diş sorunları giderilmeli ve uygun hareket alanı sağlanarak kilo alması önlenmelidir.

Güç Doğum

Özellikle ileri yaşlarda hayati tehlikeye neden olabileceğinden yavru almak isteniyorsa çok erken yaşlarda doğum yaptırılmalı, ileri yaşlarda çiftleştirmekten sakınılmalıdır.

İsterseniz Guinea Pig Türleri ve Renkleri konulu yazımızı da okuyabilirsiniz.

Benzer Yazılar

%d blogcu bunu beğendi: