Yeni doğmuş ve bebeklik aşamasında olan yavru köpek bakımı ve beslenmesi büyük önem taşır. Bunun için en iyi yavru köpek maması seçimi düzgün yapılmalı ve temizlik olmazsa olmazlardan olmalıdır.
Yavru Köpek Bakımı ve Beslenme
Yeni doğmuş bir yavru köpek aynı insan yavrusu gibi anne sütü ile beslenmektedir. Ancak köpeklerin anne sütünü bırakarak ek gıdalar ile beslenmesi 4 ile 6 hafta gibi kısa bir süre içerisinde gerçekleşmektedir. Bu süreden sonra artık köpek maması ile beslenmeleri gereklidir. Ancak yetişkin ile yavru köpeklerin mamaları bir olmayacağı için bu konuda dikkatli olunmalı ve mama seçimi iyi bir şekilde yapılmalıdır. Bunun için veteriner hekiminizden yardım alabilirsiniz.
Yavru köpek maması için tercih yapacak iseniz mamanın içeriğine özel olarak hassasiyet göstermeniz gereklidir. Zira yavruların beslenmesi yetişkinlere göre çok daha önemlidir. Tercih edeceğiniz mama içerisinde köpek ırkına ve boyutuna bağlı olarak kalsiyum fosfor ve protein miktarlarının dengeli olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra kuru mamaların sindiriminin de kolay olması gereklidir. Aksi takdirde çeşitli sindirim sistemi rahatsızlıkların oluşması söz konusu olabilir. Eğer beslenme iyi bir şekilde yapılmaz ise bu durumda köpeğin gelişimi oldukça zor olacak ve iskelet sistemi ve kas yapısı gelişimi zayıf kalacaktır. Köpeğiniz 8 haftanın üzerine çıktıysa bu durumda kuru mama verme konusunda tereddüt etmeyiniz. Zira yavru köpeğin dişleri çıkmaya başlayacak ve mamayı çiğneyebilir hale gelecektir. Bu yaşta bir yavru köpek günde an az 3 öğün beslenmelidir. Mamayı çiğneme konusunda sıkıntı yaşayan yavru köpekler de ise mamayı küçük bir miktar yoğurt veya sütle karıştırıp vermek de mümkündür.
Yavru Köpek Maması Çeşitleri
Köpek maması tercihlerinizi konserve yönünde de kullanabilirsiniz. Köpek gelişimi için gerekli olan tüm mineral ve vitaminleri içerisinde bulunduran bu köpek mamaları sayesinde köpeğiniz hızlı ve sağlıklı bir gelişim gösterecektir. Yavru köpek maması konserve alırken içeriklerini dikkatli bir şekilde okumalı ve diğer emsal ürünlerle de mukayese etmelisiniz. Son kullanma tarihi geçmemiş olan mamaları almalı ve kullanmalısınız. Ayrıca köpeğinize özel birtakım rahatsızlıklar var ise bu durumda veteriner hekimden alacağınız tavsiyeler ile de mama alabilirsiniz. Eğer köpeğiniz bir mamayı sevmiyor ve yemiyor ise mamayı değiştirebilirsiniz. Bunun için gereksiz maliyet yaratmamak amacıyla ilk olarak deneme amaçlı küçük paketlerden alabilirsiniz.
Köpeğin Dinlenmesi
Yavru köpeklerin sağlıklı bir şekilde gelişimlerini sağlamaları için beslenmeleri kadar dinlenmeleri de önemlidir. Bu kapsamda köpeğinize özel bir ortam hazırlamalı ve dinlenmesini sağlamalısınız. Bunun için de özel bir minder ve alan oluşturmalısınız. Köpeğiniz kendine ait bir dinlenme alanının olduğunu bilecek ve kokusu oraya sindiği için de kendisini orada rahat hissedecektir. Eğer yavru köpek iyi bir şekilde dinlenmez ise huzursuz olur ve etrafına rahatsızlık verebilir.
Yavru Köpeğin Temizliği
Yukarıda kısa bir şekilde yavru köpek maması tavsiyesi hakkında bilgilendirmede bulunduk. Beslenme ve dinlenme ne kadar önemliyse temizlik de bir o kadar önemlidir. Hijyenik bir bakım sizi bir çok sıkıntıdan kurtaracaktır. Bunun için kaldıkları bölgenin sık sık temizliğini yapmalı, üzerine bulaşan artıkları temizlemelisiniz. Tüm bunları yaparken mümkün olduğunca çevreye ve hayvana zarar vermeyen temizleyicileri kullanmalısınız. Normal deterjanlar bunun için uygun değildir. Ayrıca bu süreçte köpeğinizin üzerinde kene ya da pire olması durumunda mutlaka veteriner hekiminize danışarak parazit ilaçlarını kullanmalısınız.
Yavru köpeğinizin yıkanması gerekiyorsa mutlaka veteriner tavsiyesi ile alacağınız şampuanı kullanmalısınız. Köpeğin tüylerini iyi bir şekilde tarayarak yenilerinin gür bir şekilde çıkmasına yardımcı olmalısınız. Tüm bunlar köpeğinizin daha sağlıklı ve uzun ömürlü olması için uygulamanız gereken şeylerdir.
İlginizi çekebilir: Köpek Tasması İle İlk Gezi Nasıl Olmalı