Evcil Hayvan İlk Yardım Çantasında Neler Olmalı?

Yazar:

Hepimiz sevdiklerimizin başına bir şey gelmesinden korkar ve bunun olmaması için önlemler almaya çalışırız. Evdeki canlarımız kedi, köpek veya diğer hayvanlar içinde bu böyledir. Bu nedenle ne kadar korumaya çalışsak da başlarına gelebilecek küçük veya büyük kazalar için hazırlıklı olmak ya da en azından bilinçlenmek çok önemlidir. Olası bazı durumlara karşı en azından bir ilk yardım çantası hazırlamak çok da zor bir şey değildir. Bu yazımız da tıpkı kendimiz için evde bulundurduğumuz ilk yardım çantaları gibi evdeki evcil dostlarımız içinde bir evcil hayvan ilk yardım çantası hazırlama konusuna değineceğiz.

Böyle bir evcil hayvan ilk yardım kitini evinizde bulundurduğunuz gibi mümkünse arabanızda da bulundurmalısınız. Çanta da olması gereken şeylerin hemen hemen tamamını en yakın eczaneden kolaylıkla temin edebilirsiniz. Ayrıca bu çantaların evcil hayvanlar için düzenlenmiş hazır olanlarını da bulup satın alabilirsiniz. Hazırladığınız çantanın içindekileri sık sık kontrol etmeli, eskimiş veya son kullanma tarihi gelen malzemeleri yenilemeli ve eksiksiz olmasını sağlamalısınız.

Evcil hayvan ilk yardım kitlerinin bir veteriner hekimin yerini tutamayacağını unutmayın. Amacınız ilk anda elinizden gelen müdahale yapıp veteriner hekime ulaşmak olmalıdır. Elbette köpeğinizin ayağına batan bir kıymık için panik olmanıza ve telaş için de veteriner hekim aramanıza gerek yok ama ciddi kanamalı bir durumda antiseptikli pamuk bastırıp veteriner hekime gerek kalmayacağını da düşünmeyin. Peki bir evcil hayvan ilk yardım çantasında neler olmalı?

Evcil Hayvan İlk Yardım Çantasında Neler Bulunmalıdır?

Hayvanlar için hazırlanacak ilk yardım çantasının hazırlanması biraz da sahip olduğunuz köpeğin boyutlarıyla da ilgilidir. Yani bir Minyatür Pincher için gereken malzemeler ile bir Golden Retriever için gereken malzemeler temelde aynı olsalar da miktar ve boyut bakımından farklılık gösterebilirler. Örneğin bir Golden Retriever için 10 santim genişliğinde sargı bezi veya yapışkanlı bant gerekirken aynı malzemeyi Minyatür Pincher için kullanmaya çalışmanız sizi zorlayacak ve zaman kaybettirecektir.

Maddeler halinde sıralayacak olursak evcil hayvan çantasında bulunması gerekenler şunlardır;

  • Evcil Hayvana Ait Belgeler

Evcil hayvanınıza ait belgeleri ilk yardım çantasında bulundurmanız gerekmez ancak hepsinin bir arada bulunduğundan ve kolayca ulaşabileceğinizden emin olmanız gerekir. Aşı karnesi ve cip bilgileri, veteriner hekiminize ait telefon ve adres bilgileri, sağlık bilgilerini içeren kayıtlar önemli ve gerekli belgeler arasındadır. Bu tür şeyler özellikle seyahatlerde ve kendi veteriner hekiminize ulaşamayacak kadar uzak olduğunuz durumlarda çok gerekli olabilir. Ayrıca ilk yardım konusunda bilgiler içeren bir kılavuz kitapta çok işinize yarayabilir. Bazen küçücük bir bilgi bir hayat kurtarır.

evcil hayvan ilk yardım çantası

  • Dijital bir termometre

Acil durumların dışında da köpeğinizin keyifsiz ve halsiz olduğu durumlarda veya veteriner hekiminizle konuşurken ekstra bir bilgi olarak gerektiğinde çalışan bir dereceye sahip olmak iyidir.

  • Bir cımbız, turnike, bir kene çıkarma aparatı, bir makas ve bir el feneri

Cımbızı evcil hayvanınızın ayağına batabilecek küçük kıymıklar için kullanabilirsiniz. Kene çıkarma aparatı keneleri güvenli bir şekilde çıkarmak için gerekli ve işlevsel bir araçtır. Makas ise bandaj veya yapışkan bantları keserken veya hayvanınızın tüylerine yapışıp çıkaramadığınız şeylerden kurtulmak için gerekli olacaktır. Makas seçerken mutlaka her iki ucunun da küt olmasına özen gösterirseniz gereksiz kazalardan da klorunmuş olursunuz. Kazaların yeri ve zamanı belli olmadığından çalışan bir el fenerine sahip olmak sizi karanlıktan kurtarır. Artık cep telefonları da bu işe yarıyor olsa bile telaştan bulamayabilir veya şarjını bitirmiş olabilirsiniz.

Turnikeyi şiddetli kanamalarda kullanabilirsiniz. Turnikeyi sadece kanamayı durduracak kadar sıkınız. Ayrıca her 5-10 dakika da bir gevşetip tekrar sıkmayı unutmayınız.

  • Sargı bezi, yarayı temizlemek veya kanamayı durdurmak için gazlı bezden tamponlar ve pamuk

Bu malzemeleri hazırladığınız ilk yardım çantasında bol miktarda bulundurmaya çalışın. Bu arada gazlı sargı bezini kazanın şoku nedeni ile tehlikeli şekilde saldırganlaşan ve uygulamalara izin vermeyen köpeklerin ağzını bağlamak için kullanabilirsiniz. Kaza nedeniyle solunum güçlüğü yaşayan köpeklerde dikkatli uygulanmalıdır.

  • Antiseptik solüsyon, amonyak, izotonik çözeltisi, ıslak mendil, steril veya steril olmayan lastik eldiven, beslenme enjektörü

Antiseptik solüsyonu yaraları dezenfekte etmek için kullanabilirsiniz. Aynı şekilde ıslak mendili de yara çevresini veya tüylere bulaşmış olan kirleri uzaklaştırmak için kullanabilirsiniz. Lastik eldivenleri ise hem kendi hijyeniniz hem de ne olduğunu bilmediğiniz durumlarda kendinizi hayvanınızın vücut sıvılarından korumak için kullanabilirsiniz.

İzotonik solüsyon yüz ve göz çevresini temizlemek ve gözü yıkamak için kullanılabilir. Antiseptik solüsyonların direk göze uygulanması sorun yaratabileceğinden izotonik çözeltisi kullanmak daha uygun olur. Ayrıca ambalajı açılmadığı sürece çok uzun süre bozulmadan kalabilir. Uygulama için sprey özellikli bir şişe veya damlalık kullanabilirsiniz.

Amonyak böcek veya arı sokmalarına karşı kullanılabilir. Arının soktuğu yeri tam olarak tespit edebiliyorsanız ve bir pamuk yardımı ile hemen uygulayabilirseniz arı sokmasının etkilerini azaltabilir veya ortadan kaldırabilirsiniz.

  • Hidrojen Peroksit

Hidrojen peroksit yaralanmalarda yaranın temizlenmesi için için kullanılan bir ilaçtır. Aynı zamanda zehirlenme gibi durumlarda kusmayı tetiklemek için de kullanılabilir. Ancak kusturmak için kullanmadan önce veteriner hekiminizden bilgi almalı ve onay veriyorsa kullanmalısınız.

  • Termal battaniye

Özellikle şokta olan ve herhangi bir nedenle hipotermi sorunu yaşayan hayvanlarda vücut ısısının korunması hayati derecede önemlidir. Bu gibi durumlarda kullanarak evcil dostunuzun hayatını kurtarabilirsiniz. Ayrıca güneş altında kalan hayvanlarında direk güneş ışınlarına maruz kalarak vücut ısısının yükselmesini ve dolayısıyla ısı çarpması durumunun oluşmasını engeller.

evcil hayvan ilk yardım kiti

  • Yakalık ve ağızlık

Yaralanmalı kazalarda veya göz ya da yüz bölgesi ile ilgili hasarlarda kendine zarar vermemesi için kullanılabilir. Bunlardan plastik olan yakalıklar büyük oldukları ve çok fazla katlanamadığı için ilk yardım çantasına sıkıştırmak zor olabilir. Bu nedenle eğer bulabilirseniz şişirme yakalıkları kullanmayı deneyebilirsiniz.

Ağızlığı ise hem kendinizi ve çevrenizi korumak için hem de kendisine zarar vermesini engellemek için kullanabilirsiniz. Bazı hayvanlar özellikle de köpekler kazanın veya kazaya bağlı şok halinin etkisi ile saldırganlaşıp kendini korumaya alabilir. Bu durumdaki hastalara müdahale etmek hem zor hem de tehlikelidir. Bu nedenle zorunlu durumlarda ağızlık kullanmaktan çekinmeyin. Ağızlık köpeğinize zarar vermez. Üstelik korunma için ağzının bağlanmasına göre çok daha uygun ve kullanışlı bir yöntemdir. Eğer ağızlığı burun kısmı açık olan kumaş olanlardan seçerseniz hem ilk yardım çantasına kolay sığar hem de burun kısmı açık olduğundan nefes almasını engellememiş olursunuz.

  • Boyun tasması ve gezdirme kayışı

Belki kendi köpeğiniz belki de başka bir kazazede köpek için gerekebilir. Bu sayede yürüyebilir durumdaki bir köpeği hem kontrol altında tutabilir hem de ulaşmak istediğiniz veteriner hekime kadar götürebilme şansınız olur.

İlginizi çekebilir: Köpek Tasmaları

  • Şişe su ve katlanabilir su kabı

Evcil hayvan ilk yardım çantalarında bulundurulması halinde işe yarayabilecek bir başka ihtiyaç da bir şişe su ve katlanabilir su kabı dersek abartmış olmayız. Özellikle sıvı kaybı gibi durumlarda bu malzemeler ilk yardımda kullanılmaktadır. Ancak şoktaki veya yutkunma güçlüğü çeken hayvanlara su vermek tehlikeli olabilir. Çünkü suyun akciğerlere kaçması hayati tehlike oluşturabilir. Böyle durumlarda veteriner hekim ile görüşülüp onun söylediklerine göre hareket etmek en doğrusu olacaktır.

  • İlaçlar

Özellikle seyahatlerde bulunduğunuz yerde köpeğinizin kronik sağlık sorunları nedeni ile düzenli olarak kullandığı ilaçlara ulaşmakta zorluk çekebilirsiniz. Bu nedenle gerekli ilaçları mutlaka evcil hayvanlar için hazırlanan ilk yardım çantasında bulundurmalısınız. Ayrıca hayvanınızın türüne ve yaşına uygun ağrı kesici bir ilaç, gerektiğinde kullanmak üzere ateş düşürücü, alerjiler ve böcek sokmalarına karşı antialerjik bir ilaç bulundurmanız faydalı olacaktır. Bu ilaçların düzenli olarak kontrolünü yapmalı ve tarih sorunlularını yenileri ile değiştirmelisiniz.

Köpekler Neden Ulur? konulu yazımız da ilginizi çekebilir.

Benzer Yazılar

%d blogcu bunu beğendi: