En İyi Köpek Şampuanı Nasıl Seçilir?

Yazar:

Köpek şampuanı köpeklerin bakımı sırasında en çok ihtiyaç duyulan ürünlerden birisidir. Köpek şampuanı alırken en iyisini seçmek ve kaliteli bir şampuan alabilmek oldukça önemlidir. Ama en iyi şampuan hangisi diye karar vermek her zaman çok kolay olmamaktadır. Seçiminizi yaparken göz önünde bulundurmanız gereken bazı kriterler söz konusudur. Bu nedenle, bu yazımızda daha iyi bir seçim yapabilmeniz için ipucu olabileceğini düşündüğümüz gerekli bazı şeylerden bahsetmek istedik. Umarız en iyi köpek şampuanı nasıl seçilir? sorusuna bir yanıt verebiliriz.

Köpek Şampuanı Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Köpeğiniz için şampuan seçerken doğru bir seçim yapabilmek için öncelikle ihtiyacınızı belirlemelisiniz. Bu konuda birkaç detayı kontrol etmeniz faydalı olacaktır. Köpeğinizin derisine bakın ve kepek var mı? Tüyleri çok mu yağlı? Çok mu kirli? Tüyler kıtıklaşmış mı? gibi soruların cevaplarını arayın. Bu sorulara vermiş olduğunuz cevaplar sizin nasıl bir şampuana ihtiyacınız olduğunu belirleyecektir.

Her şeyden önce şampuan alırken mutlaka köpekler için üretilmiş olanları tercih ediniz. Bazı şampuanlar hem kedi hem köpek için üretilmiştir ve elbette köpeğinize herhangi bir zararı olmayacağından kullanılmasında bir sakınca yoktur. Ama mümkün olduğunca köpekler için özel olarak formüle edilmiş şampuanların tercih edilmesi daha iyi olacaktır.

Köpeğinizin cilt tipini bilmeniz doğru şampuan seçimini kolaylaştıracaktır. Örneğin köpeğinizin cildi kuru ise mutlaka nemlendirici özelliği olan bir şampuan seçmelisiniz. Bu amaçla yulaflı ve jajoba yağı içeren şampuanlar arasından seçim yapabilirsiniz. Çünkü deriyi nemlendirerek rahatlamasını sağlar ve kaşıntıları önler.

Eğer köpeğinizin alerjik bir cildi varsa hipoalerjenik bir şampuan seçmeniz daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Hipoalerjenik özelliği olan şampuanlar hassas cilt yapısı olan köpekler için özel olarak formüle edilmişlerdir.

Köpeklerin tüy yapısı da şampuan seçimini etkileyen önemli faktörlerden bir diğeridir. Bazı köpeklerin tüyleri çift katmanlı iken bazıları tek katmanlıdır. Kimi uzun tüylü ve ipeksi iken kimi de kıvırcıktır. Tüm tüy tiplerine uygun şampuan çeşitleri mevcuttur. Sizde köpeğinizin tüy yapısına uygun olanını seçerseniz tüy yapısındaki olumlu değişiklikleri izleyebilir ve tüylerinin güzelleştiğini görebilirsiniz.

Köpeğinizin rengine göre şampuan seçmekte önemlidir. Siyah tüylü bir köpeğiniz varsa özellikle koyu tüylü köpekler için üretilmiş şampuanları veya siyah tüylü köpek şampuanı seçmelisiniz. Köpeğinizin siyah tüylerinin daha parlak ve canlı olduğunu fark edeceksiniz. Özel renk şampuanları köpeğin tüylerinin canlı ve sağlıklı olmasını sağlamak için özel hazırlanmıştır. Bu nedenle seçenekler arasından ilk tercihiniz olmalıdır.

Köpek şampuanı seçiminde dikkat etmeniz gereken önemli konulardan birisi de alacağınız şampuanın pH seviyesidir. Sağlıklı bir köpeğin deri pH seviyesi 7 – 7,5 arasındadır. Derinin pH’ sı ırka, cinsiyete, iklime ve köpeğin rengine göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle seçeceğiniz şampuanın pH seviyesini kontrol etmeniz faydalı olacaktır.

Ayrıca bazı şampuan markaları köpeklerin ırklarını da dikkate alarak üretim yapmaktadırlar. Güvenilir bir markadan köpeğinizin ırkına uygun iyi bir köpek şampuanı seçmeniz, cilt ve tüy sağlığı açısından önemli olabilir.

Köpeğim İçin Yanlış Şampuan olduğunu Nasıl Anlarım?

Aslında kullandıktan sonra şampuanın yanlış olduğunu anlamak çok kolaydır. Bunu bir kaç kullanım sonrası köpeğinizin tüylerine bakarak kolaylıkla anlayabilirsiniz. Şöyle ki;

  • Yanlış şampuan köpeğinizin tüylerinde matlaşmaya sebep olur.
  • Tüyler kabarık ve hoş bir görünmez. Aksine yapışık ve sönük görünümlüdür.
  • Tüy dökülmesi artar.
  • Köpeğin tüyleri düzenli değil karışık görünür.
  • Deride kuruluk ve kepek oluşur.
  • Köpeğiniz çok fazla kaşınmaya başlar.
  • Deride kabartılar, kızarıklık gibi alerjik reaksiyonlar da söz konusu olabilir.
  • Vücut kokusunda artış olur.

Bu belirtilerden birini dahi gördüğünüzde kesinlikle o şampuanı kullanmamanızı tavsiye ederiz. Bu durum kullandığınız şampuanın kötü olduğu anlamına gelmese de köpeğiniz için uygun olmadığı kesindir. Bu tür durumlarda yeni bir seçim yapmalı ya da veteriner hekiminizden doğru bir seçim için yardım almalısınız. Yanlış seçim yapılmış bir şampuanın kullanımına devam edilmesi halinde köpeğinizin cilt ve tüy yapısında büyük hasarların oluşmasına neden olabilirsiniz.

en iyi köpek şampuanı nasıl seçilir
Köpek şampuanı seçimi sırasında köpeğinizin ırkını, tüy yapısını, alerjik yapılı olup olmadığını göz önüne almalısınız. Şampuanın ucuz ya da pahalı olmasından ziyade köpeğinizin cildi ile uyumlu olup olmadığı önemlidir.

Ucuz Köpek Şampuanı Zararlı Mı?

Hem evet hem hayır gibi klişe bir cevap vereceğiz. Çünkü pahalı şampuan çok iyi demek doğru olmayacağı gibi ucuz şampuan kötü demekte yanlış olur. Doğrusu köpek şampuanının içeriği ve sizin köpeğinizin cildine uygunluğu önemlidir. Özellikle köpek şampuanı fiyatları nedeniyle kullandığınız ve memnun olduğunuz şampuan markasından vazgeçmemenizi tavsiye ederiz. Alışık olduğu şampuandan farklı bir şampuan kullandığınızda köpeğin deri yapısında ciddi değişiklikler olabilir. Deri daha hassas olabilir ve bu durumda egzama, mantar, dermatit gibi deri hastalıklarının oluşma riski artar. Unutmayın ki yanlış şampuan seçimi nedeni ile oluşacak bu hastalıkların tedavisi, şampuandan çok daha pahalıya mal olacaktır.

Tüy Dökmeyi Önleyen Köpek Şampuanı Var Mı?

Hayır. Çok keskin bir cevap olacak ama doğrusu bu. Tüy dökülmesi tamamen önlenemez ancak bir miktar azaltılabilir. Çünkü her tüyün bir ömrü vardır ve sonunda dökülmek zorundadır. Basit bir örnek vermek gerekirse bu konuyu şu şekilde izah edebiliriz. Bir köpeğin ortalama tüy ömrü 8 ay civarındadır. Çok güçlü vitaminler ve iyi köpek şampuanı kullanarak bu süreyi 2 veya 3 ay daha uzatabilirsiniz. Ama ne yaparsanız yapın tüy ömrünü sonsuza kadar uzatamazsınız.

Tüy dökülmesi önleyen köpek şampuanları da köpeğin deri ve tüy yapısını güçlendirerek tüylerin daha uzun süre sağlıklı olmasını sağlar. Bu sayede dökülen tüy miktarı azalmış olur.

İyi Bir Köpek Şampuanı Yoksa Yerine Ne Kullanılabilir?

Köpeğini kendisi yıkamayı seven birçok köpek sahibi insan için üretilen normal şampuanları veya zarar vermeyeceğini düşündüğü bebe şampuanlarını kullanabileceği yanılgısına düşmektedir. Ancak bebeklerin hassas ciltleri düşünülerek hazırlanmış olsa da bebek şampuanı kullanmak köpeğinizin derisine zarar verebilir. Bebeklerin deri pH’ sına uygun olan bu şampuanlar köpeklerin derisi için çok fazla asidiktir ve bu nedenle tahrişe neden olma olasılığı da yüksektir. Eğer çok zorunlu bir durumda kalırsanız da bir seferlik bile olsa bebe şampuanını sulandırmadan kullanmamanızı tavsiye ederiz.

Ayrıca kesinlikle insan şampuanlarının hiç bir çeşidi de köpekler için uygun değildir. Köpek derisinin pH’ sı 7-7,5 arasındayken insanların deri pH’ sı ise 5-5,5 arasındadır. pH seviyesi uygun olmayan insan şampuanları ile köpeğinizi yıkarsanız derisinin epidermis tabakası zarar görür ve bu da köpeğinizi tüm deri enfeksiyonlarına karşı savunmasız bırakır.

Sık karşılaşılan başka bir yanlış da beyaz sabun kullanımı ile ilgilidir. Çünkü sabun pH’ sı da köpeğin cilt yapısına uygun değildir. Sabun çeşitlerine göre değişkenlik göstermekle birlikte genellikle 7-9 arasında değişir ve köpeğin pH’ sına göre daha alkaliktir. Bu durumda da tıpkı asidik yapılı olan şampuanlar gibi köpeğin derisine zarar verir.

Köpek sahipleri tarafından sıklıkla kullanılan arap sabunu da 9 pH ya kadar çıkabilir ve tekrarlayan kullanımları zararlı olabilir. Ancak çok zorunlu kalırsanız çok az bir miktar arap sabununu bir bardak su içinde iyice karıştırarak bir defaya mahsus kullanabilirsiniz.

Yıkama yerine geçmese de, evde şampuanınız yok ise en iyi yöntemlerden biri ılık nemli bir bez ile köpeğinizi silmek olacaktır.

Daha önce de ısrarla belirttiğimiz gibi köpeğinizin deri ve tüy sağlığını korumak için mutlaka köpekler için formüle edilmiş bir şampuan kullanmanızı tavsiye ederiz. Yukarda belirtilmiş kullanımların hiç biri sürekli kullanım için değildir ve en iyi köpek şampuanı gibi fayda sağlamayacağı için sürekli kullanımları zarar dahi verebilir.

köpek şampuanı nasıl seçilir
Köpek şampuanı yerine, bebe şampuanı, arap sabunu veya insanlar için olan sabunları kullanmamalısınız. Belki çok zorunlu kalınca bir kez kullanmanız çok problem yaratmaz ancak bir kaç kez üst üste kullanımları soruna yol açabilir.

Köpek Şampuanı Çeşitleri

Köpek şampuanları çok çeşitlidir. Seçim yaparken kafa karışıklığına sebep olabilen bu şampuan çeşitleri niteliğine ve kullanım amacına göre farklı şekillerde sınıflandırılmaktadır.

Niteliğine yani içeriğine göre sınıflandırma şöyledir;

  • Sıvı köpek şampuanı
  • Kuru köpek şampuanı
  • Köpük ve sprey köpek şampuanları

Köpük şampuanlar ve sprey şampuanlar ayrı bir çeşit olarak düşünülmemelidir. Sonuçta köpük ve sprey şeklinde olan köpek şampuanları da sıvıdır. Farklı kullanım şekli nedeniyle kolay temizlik şampuanı veya köpek temizleme spreyi olarak bilinen bu çeşitler köpek kuru şampuanlar kategorisi altında sıralanmaktadır. Kavram karmaşası yaratsa da köpek kuru şampuanı denildiğinde tam olarak anlaşılması gereken toz pudra şeklindeki köpek şampuanlarıdır. Kuru şampuanlar genellikle tuzluk şeklinde bir kutuda bulunur. Pudralık olarak da tanımlayabileceğimiz kolay kullanım için tasarlanmış olan kuru köpek şampuanı hiçbir şekilde su ile temas etmeden temizlik yapma olanağı sağladığından özellikle kış aylarında tercih edilen köpek şampuan çeşididir.

Kullanım amacına göre köpek şampuanları ise şöyle sıralanabilir;

  • Yavru köpek şampuanı

Özel formülü ile yavruların hassas cilt yapısına uygundur. Çoğunlukla yavru köpek şampuanı önerilirken göz yakmayan formüllü olanları ve organik köpek şampuan çeşitleri tavsiye edilmektedir. Yavru köpek kuru şampuan çeşitleri de kullanım bakımından Veteriner hekimler tarafından sıkça önerilmektedir. Özellikle aşı programı tamamlanmamış yavrular için kuru şampuan idealdir.

  • Yetişkin köpek şampuanı

Köpek şampuanları içerisinde en geniş ürün çeşitliliği olan gruptur. Normal köpek şampuanları olarak adlandırılan bu grupta hiçbir sorunu olmayan sağlıklı köpekler için şampuan çeşitleri bulunmaktadır.

İlginizi çekebilir: Green Fields Köpek Şampuanları

Çünkü köpeğin cinsine ve tüy yapısına göre farklılıklar söz konusu olduğundan bu grupta çeşitlilik çok fazladır. Örneğin beyaz köpek şampuanı, siyah köpek şampuanı, sık yıkanan köpek şampuanı, kıvırcık tüylü köpek şampuanı, uzun tüylü köpek şampuanı gibi şampuan çeşitlerinin yanı sıra Pug köpek şampuanı, Alman kurdu şampuanı, Pomerian şampuanı, Yorkshire terrier ve Maltese terrier şampuanı gibi özel ırklar için olan köpek şampuanları bulunmaktadır.

  • Medikal köpek şampuanı

Bu şampuan çeşidi ise daha çok deri sorunu yaşayan köpekler için üretilmişlerdir. Bu şampuanlar farklı sorunlara göre çeşitlenmektedir. Örneğin; kepek önleyici köpek şampuanı, kaşıntı giderici köpek şampuanı, köpek pire şampuanı, alerjik köpek şampuanı, yağlanma önleyici köpek şampuanı, koku giderici köpek şampuanı ve mantar şampuanı gibi çeşitleri bu grupta sayabiliriz. Bu tür şampuanları seçerken mutlaka veteriner hekiminizden yardım almanızı tavsiye ederiz. Çünkü köpeğin cilt yapısını ve özelliklede sorununu tam olarak analiz edip en iyi şampuanı seçmek gerekir. Aksi halde derideki sorunu gidermek isterken daha farklı sorunlara neden olabilirsiniz.

Köpeklerin En Önemli Deri Sorunları konulu yazımız da ilginizi çekebilir.

Benzer Yazılar

%d blogcu bunu beğendi: