Doberman Pincher, Doberman ve DobeWarlock adıyla da bilinen bu ırk geçmişi anlamında çok yakın tarihe sahiptir. Anavatanı Almanya olan bu ırk üreticisinin adını taşıyan tek köpek ırkı olarak bilinmektedir. Louis Doberman isimli bir vergi tahsildarının topladığı paraları ve kendini koruma ihtiyacı ile 1800’lü yılların sonlarına doğru yaptığı melezlemeler sonrasında ortaya çıkmıştır. Irkın ortaya çıkmasında çok sayıda köpek kullanılmış ve pek çok melezleme sonrasında yaratılmıştır. Tam olarak kaç köpek ve hangi ırklar olduğu bilinmemekle birlikte ırkın üretiminde; Alman çoban köpeği (German Shepherd), Rottweiler, Alman Pinscher, Manchester Terrier, İngiliz tazısı olarak bilinen Greyhound ve Weimaraner ırkı köpekler kullanılmıştır. 1876 yılında bir köpek yarışması ile tanınan Doberman ırkı 1908 de Amerikaya getirilmiştir. Irkın II. Dünya savaşı sırasındaki kahramanlıkları ile tüm dünyada popülaritesi oldukça artmıştır.
Tüm aktivite yarışmalarında olduğu gibi, itaat ve çeviklik yarışmalarında da oldukça başarılı olan ve popülerliği artan ırka olan taleplerin artması kontrolsüz yetiştiriciler tarafından üretilmesine neden olmuştur. 1970 yılından sonra albino dobermanların görülmesi beraberinde sağlık sorunlarını da getirmiş ve bu durum ırkla ilgili yaşanan mizaç bozuklukları ve sağlık sorunları oranında artışa neden olmuştur. Yaşanan kötü saldırı vakaları nedeniyle, ilgi biraz azalmış olsa da hala bekçi ve koruma köpeği olarak ilk tercih edilen köpek ırklarından biridir.
FCI, AKC gibi köpek kulüpleri tarafından iş köpeği olarak gruplandırılan Doberman ırkı köpekler dünya çapında koruma ve bekçi köpeği olarak ün kazanmıştır. Bu ırk ayrıca polis, askeri köpek, sporcu köpek, arama ve kurtarma köpeği, terapi köpeği olarak da kullanılmıştır.
Doberman Fiziksel Özellikleri
Güçlü, atletik ve büyük boy köpeklerdir. Erkekleri dişilerine göre biraz daha iridir. Dişiler 61 – 66 cm yüksekliğe ve 27 – 29 kg ağırlığa, erkekler ise 66 – 71 cm yüksekliğe ve 32 – 40 kg ağırlığa ulaşabilir.
Uzun burunludur, yandan bakıldığında kare görünen uzun bir kafası olan Doberman pincher’ın kaslı, kompakt, oldukça gösterişli ve atletik bir vücudu vardır. Duruşu oldukça asil ve karizmatiktir. İnce uzun ve zarif bir boynu, geniş ve derin göğüs yapısı olan ırkın, ön bacakları düzdür ve yere dik basar.
Gözleri badem şeklinde ve koyu renklidir, kaşlarının üzerinde bulunan lekeleri ve anlamlı bakışı suratına sert bir ifade kazandırır. Burun ucu, tüy rengine göre değişiklik gösterebilir. Siyah olanlarda genellikle burun ucu siyah, kahve olanlarda koyu gri ve kahverengi olabilir.
Kulakları başın iki yanında aşağı doğru sarkıktır. Önceleri dik durması için yapılan estetik kulak operasyonları artık pek çok ülkeyle birlikte bizim ülkemizde de etik dışı bulunmaktadır ve yasalarla yasaklanmıştır.
Vücudunu kaplayan parlak tüyler siyah, kahverengi, gri ve kızıl olabilir. Ancak temel renk siyah ve pas rengidir. Göğüs, bacak, kuyruk ucu ve yüzünde bulunan lekeler, pas rengi, kızıl veya açık kahverengi-sarımsı renklerde olabilmektedir.

Doberman Pincher Karakteri
Sadık, korkusuz, enerjik ve daima tetikte olan Dobermanlar gerçekten çok zekidir. Tüm dünya genelinde, köpek ırkları içerisinde en zeki köpekler listesinde yer alan bu ırkın eğitilebilirlik ve itaat seviyesi çok yüksektir. Bu özellikleri ırkın polis, asker, bekçi, koruyucu ve terapi gibi pek çok görevin üstesinden başarı ile gelmesini sağlayarak popüler ırklar listesine sokmuştur.
Irkın tercih edilen bu özellikleri içinde bulunduğu ailesi ile yakın ilişkide olduğunda ortaya çıkar ve sadakati, sevecenliği belirgin hale gelir. Bu nedenle arka bahçede, bir köpek kulübesinde yaşayacak bir ırk değildir. Fiziksel ve zihinsel olarak aktif tutulmalı ve ailesi ile birlikte yaşamalıdır. Aksi halde sevecen değil, herkese karşı saldırgan bir Doberman köpeği ortaya çıkar.
İyi eğitilen, erken yaşlarda sosyalleşen ve aile ile birlikte iletişim halinde olan bir doberman mükemmel arkadaş, iyi bir koruyucudur. Çocuklara karşı naziktir, birlikte büyüdüğü çocuklar için iyi bir arkadaş olan dobermanlar, çok küçük yaştan itibaren birlikte yetiştirildiğinde diğer evcil hayvanlara karşı da sevecen ve korumacıdır.
Doberman arka bahçede bir köpek kulübesi içerisinde yaşayacak bir ırk değildir. Ailesi ile birlikte olmalıdır.
Asla sebepsiz yere agresif tavırlar sergilemez. Erken yaşta sosyalleşip doğru eğitim alırsa, insanlara karşı sevgi dolu davranır. Ancak ailesine karşı aşırı koruyucudur ve ailesinin tehlikede olduğunu düşündüğünde veya bir tehdit hissettiğinde, harekete geçmek için asla tereddüt etmez. Çok hızlı hareket eder, uyarması ile saldırması genellikle eş zamanlıdır. Mükemmel bir bekçi olan bu ırk hiçbir davetsiz misafiri içeri sokmaz.
Doberman Köpek Eğitimi
Doberman yavru dönemlerinden itibaren sosyalleştirilmeli ve itaat eğitimi verilmelidir. Dominant bir karakteri vardır. Kolayca hakimiyeti ele geçirebilir. Bu nedenle ilk kez köpek bakacak tecrübesiz kişiler için çok uygun değildir. Bir Doberman Pincher’ın kendisine liderlik edecek bir sahibe ihtiyacı vardır.
Bir Dobermanın eğitimine eve ilk geldiği günden itibaren başlanılmalıdır. Tüm köpek ırklarında olduğu gibi bu ırkında kazma, ısırma, kemirme ve tuvalet konusunda eğitilmesi gerekir. Bunun yanı sıra itaat eğitimine çok önem verilmeli ve kararlı, tutarlı davranılmalıdır. Sert bir eğitimden kaçınılmalıdır. İnatçı karakteri, kibar, tutarlı ve kararlı bir sahip tarafından kolayca kontrol altına alınabilir.
Eğitimine başlamak için 6 aylık olması beklenmemelidir. Aksi halde daha dik başlı ve itaatsiz olabilir. Bu nedenle 10 – 12 haftalık olduktan ve aşıları tamamlandıktan hemen sonra profesyonel bir eğitim almalıdır. Zeki bir ırk olduğundan kısa sürede neyi yapıp yapamayacağını anlayacaktır. İtaat eğitimleri ve sosyalleşmesi ne kadar erken başlarsa sonuç o kadar iyi olacaktır.
Bu ırkın gelişimi yavaştır. Büyümesi 3 – 4 yaşına kadar devam eder. 12 haftalıktan itibaren sosyalleşmesine başlanmalı, 3 yaşına kadar da bu sosyalleşmelerin devamı sağlanmalıdır. Bu amaçla çok fazla sayıda insan ile etkileşim içerisinde olabileceği aktivitelerde bulunmak, kalabalık parklarda oyun oynamak ve eve gelecek farklı ziyaretçilerin olması işinizi kolaylaştıracaktır.
Doberman Bakımı
Bu ırkın bakımı kolaydır. Çitlerle çevrilmiş bahçeli bir ev onun için yeterlidir. Ancak bahçede bakılmamalıdır, soğuğa karşı duyarlıdır, sıcak ve ılıman iklimleri sever. Bu ırkın en önemli bakım ihtiyacı egzersizdir. Oldukça enerjik bir ırk olan Dobermanların apartman dairesinde bakılması halinde günde en az 40 – 50 dakikalık sıkı bir yürüyüşe ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır.
Tüm köpek ırklarında olduğu gibi bu ırkın tırnaklarının kesilmesi, dişlerinin temizlenmesi, kulak temizliği ve aşıları düzenli olarak yapılmalıdır.
Doberman ırkı köpeklerin gebelik süresi, diğer ırklarda olduğu gibi 60 – 63 gündür. Genellikle sorunsuz bir gebelik ve sorunsuz bir doğum süreci geçirir. Sezaryan ile doğuma çok nadir ihtiyaç duyulur. Bir doğumda 6 ile 10 yavru doğurabilir. Doğum sonrasında yavrular 2 aylık olana kadar anne ile birlikte bakılmalı ve erken ayrılmamalıdır.
İlginizi çekebilir: Köpek Fırçası ve Tarakları
Doberman Tüy Bakımı
Tek tabakalı kısa ve sert tüyleri olan bu ırkın haftada 1 – 2 kez fırçalanması yeterlidir. Tüyleri ipek gibi parlak ve pürüzsüzdür. Tıraş ihtiyacı yoktur. Tüylerinin bakımlı kalabilmesi için kauçuk eldiven şeklinde köpek fırçası veya kısa uçlu kıl fırça kullanmak iyi sonuç verecektir.
Günlük yapılan fırçalamalar, dökülen tüylerin toplanabilmesi için oldukça faydalıdır. Mevsim geçişlerinde tüy dökülme miktarı daha fazla olur. Bu dönemlerde gerekirse banyo yaptırılabilir. Banyo yaptırılamadığı zamanlarda gerekirse kuru şampuan kullanılarak da temizlik sağlanabilir.

Doberman Beslenmesi
Yavru doberman beslenmesi özel bir dikkat ister. Kalça çıkığına yatkınlığı söz konusu olan bu ırkın henüz bebek dönemlerinden itibaren dengeli bir kuru köpek maması ile beslenmesi ve kilosunun düzenli olarak kontrol altında tutulması sorunun önlenebilmesi için önem taşır. Veteriner hekiminizin önereceği ve Doberman Pinscher’a uygun olabilecek büyük ırk yavru köpek maması kullanmanız gerekir. Yavru köpek mamaları dengeli bir büyüme sağlarken, yavruların büyüme hızını yavaşlatmaz ama hızlı kilo almasını önler. Kilo artışının kemik gelişimi ile orantılı olmasını sağlayarak kalça çıkığını önlemeye veya azaltmaya yardımcı olur.
Tüm büyük ırklarda olduğu gibi Doberman köpeklerinin fiziksel gelişimi 15 – 18 aylık oluncaya kadar devam eder. Bu nedenle yavru köpek maması seçiminin iyi yapılması, gelişme döneminde doğru beslenebilmesi için önemlidir.
Yetişkin döneminde de vereceğiniz mamanın kaliteli kuru mama olmasına özen göstererek, ırkın sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmesine yardımcı olabilirsiniz. Dobermanlar kilo almaya meyillidir. Özellikle ileri yaşlarda vereceğiniz kuru köpek mamasının içeriği kadar miktarına da dikkat etmeli ve kilo almasını önlemelisiniz. Bu sayede sağlıklı kalmasına yardımcı olursunuz.
Doberman Pincher Köpek Cinsinin Sağlık Sorunları Nelerdir?
Doberman 10 – 12 yıl yaşar ve genel olarak sağlıklıdır. Ancak bu ırkın tüm köpek ırklarında olduğu gibi sık karşılaşılan ve genetik olarak yatkınlık gösterdiği bazı hastalıklar söz konusudur.
Mide Genişlemesi ve Mide Dönmesi
Derin göğüs yapısına sahip olan büyük ırkların çoğunda görülen bu problem dobermanlar içinde ölümle sonuçlanabilen ciddi bir sorundur. Midenin genişlemesi ve dönmesi sonrası oluşan tıkanıklık ve kan basıncının düşmesi sonucu ölümcül olabilir. Eğer karın bölgesinde bir şişlik hissederseniz vakit kaybetmeden veteriner hekiminize gitmelisiniz. Tedavisi ancak cerrahi olarak yapılabilen bu problemin şekillenmesini önlemek için hızlı yemek yemesini ve hemen yemek sonrasında aşırı su içmesini önlemelisiniz.
Progresif Retinal Atrofi
Başlangıçta retinada kademeli bozulma ve daha sonraları gece körlüğüne neden olur. Hastalık ilerledikçe gündüzleri de görme kaybına neden olur.
Kalça Çıkığı
Tüm büyük ırklarda olduğu gibi Doberman Pincher ırkı köpeklerde kalça çıkığı sık karşılaşılan sorunlardan biridir. Yavru döneminde doğru beslenme ve dengeli kilo artışı ile bu problemden korunulabilir.
Von Willebrand Hastalığı
Kalıtsal bir sorundur. Kanın pıhtılaşma faktörlerinin eksikliği sonucu şekillenen kanama bozukluğudur. Kanamanın durmaması ile karakterizedir. Herhangi bir operasyon söz konusu ise mutlaka gerekli önlemler alınmalıdır.
Kardiyomiyopati
Bu ırkın sık karşılaşılan kalp problemidir. Kalp kasının zayıflaması sonucu şekillenir ve kalbin büyümesi ile kendini belli eder. Kalp yeterli kanı pompalayamaz ve kalp yetmezliği şekillenir. Yıllık yapılan kalp muayeneleri faydalı olacaktır. Başlangıçta görülmese de ileri yaşlarda görülme olasılığı yüksektir. Bu nedenle kalp kontrollerinin düzenli yapılması ve erken teşhis büyük önem taşır.
Wobbler Sendromu
Servikal spondylomiyelopati olarak da bilinen sorun boyun omurlarının malformasyonu nedeniyle şekillenen koordinasyon bozuklukları ile kendini belli eder. Özellikle arka ayaklarda basış bozukluğu, ilerleyen durumlarda felç ile sonuçlanır. Korunmak için 16 – 18 aylık olana kadar beslenmesine önem verilmeli, kaliteli ve dengeli bir kuru mama kullanılmalı, gereksiz kalsiyum takviyelerinden sakınılmalıdır. Cerrahi olarak tedavi edilebilir, ancak tekrar şekillenme olasılığı bulunmaktadır.
Addison Hastalığı
Hipoadrenokortisizm veya adrenal yetmezlik olarak da bilinen bu hastalık böbrek üstü bezlerinin kortizol ve aldosteron hormonlarını yetersiz üretmesi sonucudur. Metabolizmada pek çok fonksiyonu olan bu hormonların dışarıdan takviye edilmesini gerektiren kronik bir sorundur.
Hipotiroidizm
Troid yetmezliği olarak adlandırılan bu hastalık, Troid bezinin yetersiz hormon üretmesi sonucu epilepsi, tüy dökülmesi, obezite, uyuşukluk ve deride koyu lekeler görülmesine neden olur. İlaç ve diyet ile tedavi edilmeye çalışılır.
Albinoizm
Doberman Pinscher’ı etkileyen genetik bir durumdur. Bu durum sadece tüyleri beyaz bir köpek değil, pembe bir deri, pembe bir burun, mavi veya açık gözlü bir köpek demektir. Bu durum onları pek çok soruna hassas hale getirdiğinden bu geni taşıyan köpekler üretilmemelidir. Albino dobermanlar, güneş ışığına duyarlıdır. Ayrıca kanser ve göz problemlerine çok fazla yatkınlık gösterirler.
Renk Mutant Alopesi
Bu sorun özellikle açık kahverengi ve gri renk tüyle ilişkili genetik bir sorundur. Tüyleri kahve, kızıl kahve, gri ve bazen de kırmızı olan dobermanlar da sıklıkla rastlanır. İlk doğduğunda hiçbir belirti görülmez. Semptomlar genellikle dört aylıktan itibaren, üç yaşına kadar ortaya çıkar. Sorundan muzdarip olan köpekler büyüdükçe kırılgan tüyler görülmeye başlar ve ardından düzensiz tüy dökülmesi gelişir. Sadece kürkün gri kısımları etkilenir. Deride ikincil enfeksiyonlar ve iltihaplanmalar söz konusudur. Tedavi edilemez, ancak ilaçlı şampuanlar kireçlenmeyi ve kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olabilir.
Narkolepsi
Dobermanlarda genetik olup olmadığı hala araştırılan bu bozukluk, beynin uyku düzenini sağlayamaması sonucu şekillenen nörolojik bir hastalıktır. Gündüz görülen uyku nöbetleri şeklindedir. Narkolepsisi olan bir köpek ani bir uyuşukluk, uykulu bir hal gösterebilir ve uykuya dalabilir. Tedavisi için erken teşhis önem taşır. İlaç tedavisine olumlu yanıt verir.
Kilo problemi
Genellikle ileri yaşlarda daha fazla kilo almaya eğilim gösterirler. 6 yaş üzeri köpekler için uygun olan kalori ve yağ oranları dengelenmiş yaşlı köpek maması ile beslenmesi, önerilen kuru mama miktarına uyulması ve egzersizlerin aksatılmaması bu sorunu bertaraf etmek için yeterlidir.
Genetik olarak yatkın olduğu bu hastalıkların tümünün görülmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Sağlıklı bir anne ve babadan alınmış bir yavru hiçbir sorun olmadan uzun yıllar sizinle arkadaş olabilir. Bir Doberman sahibi olmaya karar verdiyseniz yavru seçiminizi yaparken mutlaka anne ve babasında genetik bir problem yaşanıp yaşanmadığını sorguladıktan sonra karar vermenizi tavsiye ederiz.
Cane Corso İtaliano Özellikleri ve Bakımı konulu yazımızda ilginizi çekebilir.