Dişi Köpek mi Erkek Köpek mi Alalım?

Yazar:

Köpek sahiplenmek, tüm yaşamınızı etkileyebilecek ciddi bir karardır. Çünkü neticede bir köpeği hayatınıza dahil ederek hem kendi hem de onun hayatını değiştireceksiniz. Bu nedenle “bakamazsam veririm” gibi bir düşünce aklınızdan geçiyorsa köpek sahiplenme planınızı yeniden gözden geçirmenizi tavsiye ederiz. Çünkü bir köpeği hayatınıza dahil etmenizin ardından çeşitli sebepler ile bırakmanız, sizi belki kısa bir süre etkileyecektir. Ancak unutmayın ki, köpeklerin de duyguları vardır. Onu sokağa terk ettiğinizde ya da bir başkasına verdiğinizde güven duygusunu yitirmesine ve stres kaynaklı çeşitli sağlık problemleri yaşamasına neden olabilirsiniz. Yine bir köpek sahiplenmeye karar verdiyseniz hangi ırkın sizin için daha uygun olacağı konusunda kararsız kalmış olabilirsiniz. Seçeceğiniz ırkın yaşam koşullarınıza uygun olup olmadığından emin olmalısınız. Çünkü her ırkın gereksinimleri değişiklik gösterir. Köpeğinizin ırkına karar verdikten sonra geriye dişi köpek mi erkek köpek mi sahipleneceğinize karar vermeniz kalıyor. Peki, dişi ve erkek köpek arasındaki farklar nelerdir?

Dişi ve Erkek Köpek Arasındaki Farklar

Köpek sahiplenirken köpeğin dişi ya da erkek olması önemli bir durum gibi düşünülmese de, köpeklerde cinsiyet bazı farklılıkları beraberinde getirir. Bu sebeple köpek sahiplenirken cinsiyetini mutlaka göz önünde bulundurmalısınız. Köpeğinizin dişi ya da erkek olması ile ilgili uygun bir seçim yapmanız, sonraki süreci olumlu etkiler ve onunla daha iyi bir iletişim kurabilirsiniz. Fakat cinsiyet konusunda doğru bir karar alabilmek adına öncelikli olarak dişi ve erkek köpeklerin arasındaki bazı farklılıkları bilmeniz gerekir. Bu farklılıklar ise kısaca aşağıda bahsettiğimiz gibidir.

Fiziksel Farklılıklar

Dişi ve erkek köpek arasındaki farklar gözünde bulundurulduğunda en önemlilerinden birisi boyut farkıdır. Pek çok köpek ırkında dişi köpekler erkek köpeklere göre daha ufak yapılı ve narindirler. Erkek köpekler ise daha iri cüsseli, kaslı ve iri kemiklidir.  Fakat bu durum bazı köpek ırklarında neredeyse eşittir. Yine de cinsiyet seçimi yaparken evcil dostunuzu besleyeceğiniz alanın genişliğini dikkate almanız gerekir.

Erkek köpekler dişilere göre genellikle daha dayanıklı ve güçlüdürler. Eğer iş ya da spor köpeği istiyorsanız tercihinizi erkek köpekler arasından yapmalısınız.

Davranış Farklılıkları

Erkek köpekler, dişi köpeklere göre daha kendine odaklı olarak yaşamayı tercih ederler. Bu nedenle bağımsız ve tutarsız davranışlar sergileyebilirler. Dişi köpekler ise insan odaklıdır ve sahiplerine itaat etmeyi severler. Yine erkek köpeklerin dikkati daha dağınıktır ve odaklanma konusunda zorluk yaşarlar. Ayrıca cinsel uyaranlara karşı dişilere göre daha açıktırlar. Bunun için dişi bir köpek tercih edecek olursanız onunla çok daha rahat iletişim kurabilirsiniz.

Dişi ve erkek köpek arasındaki farklar düşünüldüğünde ön plana çıkan özelliklerden birisi de egzersiz ihtiyacıdır. Erkek köpeklerin egzersiz ihtiyacı dişilerden daha fazladır. Eğer erkek köpeklerin egzersiz ihtiyaçlarını karşılayıp karşılayamayacağınızdan emin değilseniz dişi köpek sahiplenmeniz daha doğru olacaktır. Ayrıca çocuğunuz varsa dişi köpek tercih etmeniz önerilir. Çünkü tahrip edici davranışlar erkek köpeklerde daha çok görülür.

dişi köpek mi erkek köpek mi alalım

Eğitim

Dişi köpekler erkek köpeklere göre daha çabuk olgunlaşırlar. Bu nedenle de dişi köpeklerin tuvalet eğitimi daha kolaydır. Köpeklere tuvalet eğitimi bazı aşılarının tamamlanmasının ardından verilir. Bu süre zarfında tuvalet ihtiyaçlarını evde görürler. Dişi köpekler tuvalet ihtiyaçlarını oturarak giderirler ve bu nedenle etrafa sıçrama çok daha az olur. Yine evde köpek tuvaleti ya da köpek çiş pedi varsa alıştırılmaları durumunda tuvalete veya bezin üstüne de yapabilirler. Fakat erkek köpekler tuvalet ihtiyaçlarını bacaklarını kaldırarak giderirler. Bu nedenle de etraf kirlenebilir.

İlginizi çekebilir: Köpek Eğitim Ürünleri

Erkek köpekler daha oyuncu ve hareketli oldukları için odaklanma konusunda zorluk çekebilirler. Dişilere nispeten daha geç olgunlaştıkları da göz önünde bulundurulacak olursa tuvalet konusunda sürprizler yaşayabilirsiniz.

Bunların yanı sıra dişi köpekler tuvalet eğitiminin yanında diğer eğitimleri de daha kolay ve hızlı bir şekilde alırlar. Sahiplerinin isteklerine karşı itaatkar davranır ve kısa sürede yanıt verirler. Ancak daha önce de bahsettiğimiz gibi erkek köpekler genellikle kendine odaklı canlılardır ve bağımsız davranmayı severler. Bu nedenle de otoriter bir köpek sahibi ya da köpek eğitim uzmanları tarafından eğitilmelerinde fayda vardır.

Çiftleşme ve Kısırlaştırma

Dişi köpek mi erkek köpek mi diye düşünürken göz önünde bulundurmanız gereken bir diğer durum ise çiftleşmeleridir. Yetişkin dişi köpeklerin senede iki kez meydana gelen kızışma döngüleri vardır. Eğer tercihinizi dişi bir köpek yönünde yapacak olursanız kanama ile karakterize olan ve iki hafta kadar süren bu dönemde eşyalarınızın üzerindeki lekelenmelere de katlanmanız gerekir. Halı ve mobilyalarınızın üzerinde oluşabilecek lekelere katlanamayacak kadar titiz biriyseniz, dişi köpek seçimi konusunda yeniden düşünebilir ya da kısırlaştırarak bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.

Erkek köpekler ise sürekli çiftleşmeye hazırdırlar. Çiftleşmek istedikleri zaman agresif ve heyecan doludurlar. Evden kaçmaya ve sahiplerinin sözünü dinlememeye meyillidirler. Ayrıca diğer köpeklere saldırabilirler. Bu nedenle erkek köpek sahiplenmeden önce tüm bu durumlara göğüs gerebileceğinizden emin olmanız gerekir.

Dişi ve erkek köpek arasındaki farklar

Çocuklar ile İletişim

Köpekler çocuklar için iyi birer oyun arkadaşıdır ve genellikle çocukları severler. Ancak erkek köpekler çocuklar ile oyun oynarken bazen taşkın davranışlar sergileyebilirler. Bu nedenle çocuğunuz varsa dişi köpek sahiplenmeniz çok daha yerinde olacaktır. Çünkü dişi köpekler çocuklara karşı korumacı oldukları için daha nazik davranırlar.

Dişi ve Erkek Köpek Arasında Seçim Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken Diğer Noktalar

Dişi ve erkek köpek arasındaki farklar kısaca yukarıda bahsettiğimiz gibidir. Fakat cinsiyet seçimi yaparken dikkate almanız gereken birkaç nokta daha vardır. Bunlardan birisi de evde başka bir köpeğin varlığıdır. Eğer evinizde başka bir köpek varsa ve bu köpek dişiyse yeni yavrular istemeyebilirsiniz. Bu durumda erkek köpek sahiplenmeniz uygun bir seçim olmayacaktır.

Erkek köpekler birbirleriyle çok iyi anlaşamazlar. Bu durumda bir erkek köpeğiniz varsa ve bir tane daha istiyorsanız çıkabilecek kavgalara da katlanmanız gerekir. Bunun için bir dişi köpek sahiplenip yavru istemiyorsanız kısırlaştırmanız çok daha yerinde bir seçim olacaktır. Yine başıboş köpek sayısının fazla olduğu bir bölgede yaşıyorsanız dişi köpek sizin için iyi bir seçenek olmayabilir. Çünkü hormonal aktivitenin fazla olduğu dönemlerde yapacağınız yürüyüşler sırasında kaçmaya yeltenebilir ya da hormonal koku nedeniyle diğer köpekler peşinize takılıp taciz edebilir.

Sonuç olarak erkek ya da dişi olsun fark etmez, sahipleneceğiniz köpeğin size muhtaç olduğunu unutmamalı ve ona en iyi şekilde bakıp hak ettiği sevgiyi vermelisiniz.

Köpek Kulübeleri Hakkında Her Şey konulu yazımız da ilginizi çekebilir.

Benzer Yazılar

%d blogcu bunu beğendi: