Danua (Great Dane) Köpek Cinsi ve Özellikleri

Yazar:

Danua, Alman Mastiff, Alman Köpeği ve Great Dane olarak da bilinen bu ırk en büyük köpek ırkları listesinde birinci sırada yer almaktadır. Mastiff grubundan iş köpeği olan Danua’ların, Great Dane yani Büyük Danimarkalı adıyla tanınması oldukça kafa karıştırıcıdır. Çünkü Danimarka ile hiçbir bağlantısı olmayan ırkın anavatanı Almanyadır.

Danua köpek cinsinin tarihi ile ilgili pek çok görüş olmasına karşın, çok eski zamanlara ait bir ırk olduğu görüşünü destekleyen pek çok bilgi ve belge bulunmuştur. Danua’ya benzeyen köpek çizimlerine dünyanın farklı pek çok bölgesinde rastlanmıştır. Örneğin M.Ö. 3000’e dayanan Mısır eserlerinde, M.Ö. 2000 yıllarında Babil tapınaklarında, M.Ö. 1121’de Çin edebiyatında benzer köpeklerin tanımlandığı belgeler ile Tibet’ten geldiğine dair kanıtlar vardır. Bu durum ırkın, Yunanlılar ve Romalılarla ticaret yapan Asurlar tarafından dünyanın çeşitli yerlerine götürüldüğünü düşündürmektedir. Yunanlılar ve Romalılar tarafından uzun yıllar yetiştirilen bu köpeklerin daha sonra farklı cinsler ile melezlenmesi sonucu ortaya çıktığı, ırkın gelişiminde İngiliz Mastiff’in ataları, İrlanda kurt köpeği ve Greyhound’un rol oynadığı bilinmektedir.

İsmi konusunda pek çok versiyona sahip olan Danua cinsi köpekler bölgede özellikle domuz avcılığı için yetiştirildiğinden, “Boar Hounds” olarak adlandırılmıştır. 16. yüzyılda, atası olan İngiliz Mastife benzerliği nedeniyle adı “İngiliz Dogges” olarak değiştirilmiştir. Bununla birlikte, 1600’lerin sonlarında, birçok Alman soylu, bu cins köpeklerin özellikle büyük ve gösterişli olanlarını seçerek yetiştirmiş ve ırka “Kammerhunde” (Oda Köpekleri) adını vermiştir. Bu dönemde evlerde kadife minderlerde, yaldızlı tasmalarla şımartılmıştır.

1700’lerde bir Fransız doğa bilimcisinin Danimarka’da, tazıya benzeyen, daha ince bir versiyonunu görmesi ile “Great Dane”adı ortaya çıkmıştır.

Danua köpek cinsi gerçekten dev bir köpektir. 1 metreyi geçen yüksekliğe ve 100 kg’dan fazla ağırlığa sahip olabilir.

1880’de Alman yetiştiriciler tarafından bu gün kabul gören şekli ile üretilmeye başlanmıştır. Seçici melezleme ile yapılan üretimler sonrasında yetiştirilen bu köpeğin İngiliz Mastiff’ten belirgin bir şekilde farklı olması ile ırka Deutsche Dogge (Alman Köpek) adı verilmiştir. Ancak İtalyanlar ve İngilizce konuşan ülkeler bu ismi kabul etmeyerek, İtalyanlar, Mastiff anlamına gelen Alano, ingilizce konuşulan ülkeler ise Great Dane adını kullanmıştır.

Danua Cinsi Köpeklerin Fiziksel Özellikleri

“Köpeklerin Apollosu” olarak adlandırılan Danua, güç ve zerafetin simgesi olan iri, şekilli ve kaslı bir vücuda sahiptir. Erkek ve dişileri boyut ve ağırlık olarak farklılık gösterir. Dişileri, 71 – 81 cm yükseklik ve 45 – 59 kg ağırlıkta olabilirken, erkekleri ise 76 – 86 cm yüksekliğinde ve 54 – 72 kg ağırlığında olabilmektedir. Bunun yanı sıra Amerika California’da yüksekliği 1 metre, ağırlığı 85 kg olan, Arizona’da yaşayan 1,09 cm yükseklikte ve 111 kg ağırlıkta olan ve Michigan eyaletinde yaşayıp 1,12 metre yüksekliğinde olan ve Guinness rekorlar kitabına giren Great Dane (Danua) ırkı köpeklerde bulunmaktadır.

Irkın; burun, ağız ve çene yapısı, dar, uzun ve belirgindir. Yandan bakıldığında kare şeklinde görünür. Burun delikleri oldukça büyük, dudaklar sarkıktır. Belirgin ve çıkıntılı bir alın yapısı olan Danua’ların kulakları büyüktür ve yanağa doğru sarkıktır. Gözleri badem şekilli, koyu renkli ve bakışları ifadelidir. Kavisli bir boyun ve yere dik basan ayakları olan Danua ırkı köpeklerin göğsü oldukça derin ve geniştir. Sırtı düz uzanır, kuyruğu orta uzunluktadır ve fazla kalın değildir.

Kısa, tek tabakalı ve sık olan tüyleri; düz, kalın telli, pürüzsüz ve oldukça parlaktır. Bu ırkın tüy rengi çeşitlilik gösterir. Danua, siyah, açık kahve, mavimsi gri, gri siyah alacalı ve siyah beyaz parça desenli olabilir.

danua köpek cinsi ve özellikleri
Danua iyi huylu, sevecen ve dost canlısıdır. Çok iri cüsseli olduğu için küçük çocuklarla oynarken dikkatli olunmalıdır. Küçük yaşta sosyalleştirilirse diğer ev hayvanlarına karşı da tolaranslı davranır.

Danua’nın Karakteri

Her zaman mutlu ve sevgi dolu olan Danua’ları, kibar bir dev olarak tanımlamak doğru olacaktır. Doğuştan asilzade olan bu ırk, oldukça sakin ve sabırlı aile köpeğidir. Çocuklara karşı çok toleranslıdır ve iyi arkadaş olur. Aslında genel olarak arkadaş canlısıdır, insanları sever ve onların yanında olmaktan mutluluk duyar.

Bahçeyi kazma, kemirme ve havlama gibi kötü huyları olmayan bu ırk genel olarak sakin ve iyi huyludur. Fazla havlamaz ancak koruyucu özelliği yüksek olan Danualar iyi bir bekçidir ve sadece gerektiğinde saldırganlaşır. Kontrollü, sorumluluk sahibi, cesur, sadık ve güvenilir olan Great Danelerin erken yaşta doğru sosyalleştirilerek saldırganlaşması önlenmelidir.

Erişkinliğe geç ulaşır. Ortalama 3 yaşından sonra tam bir erişkin sayılan Danua’ların bu süreç boyunca dikkatle eğitilmesi gerekir. Dev cüssesi nedeniyle kontrol edilebildiği küçük yaşlarda erkenden eğitilmeli ve insanlara, özellikle de çocuklara yaslanmaması öğretilmelidir. Bu koca gövdeli ırkın ileri yaşlarda ağırlığı fazlalaştığında kontrol edilmesi çok güç olabilir. Bu nedenle erken dönemlerde itaat eğitimi alması iyi olacaktır. Başka köpeklere karşı saldırganlık gösterebilir ancak yavru dönemden itibaren birlikte büyürse, köpeklere ve diğer ev hayvanlarına karşı toleranslı olabilir. Bu ırkın eğitiminde sabırlı olunmalıdır, eğitimi biraz güç olabilir ancak kararlı, tutarlı ve şiddet içermeyen bir eğitime her zaman olumlu yanıt verir.

Danua Bakımı

Bakımı oldukça kolaydır ama Danua’ların mama gideri diğer ırklara göre biraz daha fazla olacaktır. Ama bu sizi korkutmasın asla obur bir ırk değildir ve bulduğu her şeyi yemesi gibi bir durum söz konusu değildir. Bunun dışında sorun olabilecek bakım zorluğu bulunmayan bir ırktır. Egzersiz ihtiyacı düşüktür, fazla enerjik ve aktif değildir. Gün boyu bir kenarda oturabilir. Bu nedenle de minder köpeği olarak adlandırılan bu ırkın günde 30 – 60 dakika yürüyüş yapması kilo almaması için yeterlidir. Ancak ırkın büyüme döneminde eklemlerinin hasar görmemesi için, 2 yaşını doldurana kadar uzun yürüyüşlerden sakınılmalı ve kısa süreli sık yürüyüşler yaptırılmalıdır. Ayrıca bu dönemde eklemlere fazla baskı olması halinde zarar verebileceğinden bir yerlerden atlamasına veya zıplamasına izin verilmemelidir.

Danua doğası gereği iz süren bir köpektir, bir koku aldığında iz sürmek için kontrolsüz bir şekilde uzaklaşabilir. Bu nedenle tasmasız gezdirilmemelidir. Bahçe içerisinde serbest bırakıldığında çitlerin kaçamayacağı şekilde emniyetli olması sağlanmalıdır. İyi bir zıplayıcı olmasa da uzun bacakları ile alçak çitlerden kolayca geçebileceği unutulmamalıdır.

Fazla tüy dökmeyen bir ırktır. Kısa ve tek tabakalı tüylerinin orta sertlikte bir köpek fırçası veya kauçuk eldiven şeklinde masaj fırçası ile haftada bir kez fırçalanması yeterli olacaktır. Yılda 2 kez tüy değişim dönemlerinde tüy dökülmesi artar. Bu dönemlerde her gün fırçalanmalıdır.

Banyo ihtiyacı düşüktür. Aşırı kirli bir ortama girmeyen ve evde yaşayan bir Danua’nın sık yıkanmasına gerek yoktur. Kuru şampuan ve nemli bir bez ile yapılan temizliklerde yeterlidir.

Aşı, tırnak bakımı, diş ve kulak temizliği gibi tüm köpeklerin ihtiyacı olan rutin bakımlarının düzenli yapılması gerekir. Fazla uzayan tırnakları yürümesine engel olabileceği gibi, istenmeyen yaralanmalara da sebep olabilir. Bu nedenle 2 haftada bir tırnakları kontrol edilmeli ve aşırı uzama varsa kısaltılmalıdır. Diş fırçalama işlemine erken yaşta alıştırıldığında işlemin yapılması kolaydır. Günlük diş fırçalanması ağız kokusunu önler, diş ve diş eti sağlığının korunmasına yardımcı olur.

Irkın ısıya karşı hassasiyeti söz konusudur. Fazla sıcak ve fazla soğuk havalardan korunmalıdır. Çok soğuk karlı havalarda dışarıda bırakılmamalı, hatta yürüyüşlerde köpek kıyafeti giydirilerek soğuktan korunmalıdır. Yaz ayların da güneş altında olacak şekilde dışarıda bırakılmamalıdır.

Danua ya da diğer adıyla Great Dane
Danua ırkı köpeklerin gelişimi sırasında çok dikkatli olunmalıdır. İyi kalite köpek maması kullanılmalı, kemik gelişimi yakından izlenmelidir. Mide dönmesi olasılığına karşı mamasını günlük bir kaç sefere bölerek vermeniz faydalı olacaktır.

Danua Irkı Köpek için Mama Seçimi ve Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Bu ırkın beslenmesinde yavru ve yetişkin evrelerine uygun şekilde kaliteli bir kuru köpek maması seçilmelidir. Irkın beslenmesinde kesinlikle insan gıdaları ve yağlı haşlanmış kemiklerden sakınılmalıdır. Özellikle yavru köpek maması seçiminde mutlaka Veteriner hekimi yardımı ile kaliteli ve dengeli bir mama verilmelidir. Tüm iri ırk köpeklerde olduğu gibi kemik ve kas gelişiminin dengelenmesi çok önemlidir. Aksi halde ortopedik sorunlar yaşanabilir.

Danua ırkı köpeklerin beslenmesinde yağ seviyesi yüksek olan köpek mamalarından sakınılmalıdır. Özellikle ileri yaşlarda kilo sorununa yatkın olan ırkın henüz yavru dönemlerinden itibaren kilo kontrolü sağlanmalıdır.

Mama seçiminde ister yavru köpek maması, ister yetişkin köpek maması olsun dikkat edilmesi gereken önemli bir konuda köpek mamasının taneciklerinin ırka uygunluğudur. Danua için, olabilecek en iri taneli kuru mamayı seçmelisiniz.

Beslenmesinde dikkat edilmesi gereken önemli bir konuda beslenme şeklidir. Danua ırkında mide genişlemesi ve mide dönmesi en sık yaşanan ölüm nedenlerindendir. Bundan korunabilmek için aşağıdaki uyarıları dikkate almalısınız;

  • Maması tek bir öğünde verilmemelidir. Günlük verilecek mama miktarı 2 ya da 3 öğüne bölünmelidir.
  • Mamasını yer seviyesinde değil yüksekte yemesi sağlanmalıdır. Bu amaçla ayaklı mama kabı veya standlı mama kabı olarak bilinen mama kabı çeşitlerinden kullanılmalıdır.
  • Mamasını çok hızlı yemesi önlenmelidir. Bu amaçla yavaş besleme mama kabı kullanılabileceği gibi bir öğündeki mamasını da gerekirse azar azar vermek faydalı olacaktır.
  • Mama yedikten hemen sonra çok fazla miktarda su içmesine engel olunmalıdır.
  • Mama yedikten hemen sonra egzersizden ve oyun oynamaktan sakınılmalıdır

İlginizi çekebilir: Köpek mama ve su kapları

Danua Cinsi Köpeklerin Sağlık Sorunları

Sağlıklı ama kısa ömürlü bir köpek ırkıdır. Yaşam süresi 7 – 10 yıl arasında değişen bu dev köpeklerin neden bu kadar kısa bir yaşam süresi olduğu merak ve araştırma konusudur. Bazı uzmanlar aşırı büyük vücuduna organlarının yetersiz geldiği görüşünü savunsa da tam olarak bilimsel bir neden ortaya konulamamıştır.

Danua ırkı köpekler tüm büyük ırk köpeklerin yaşadığı kalça çıkığı ve mide dönmesi gibi sağlık sorunlarına yatkınlık gösterirler. Koruyucu amaçla alınacak tedbirler ile bu sorunların önlenebilmesi mümkündür. Son yıllarda bu ırkın en büyük ölüm nedeni olan şişkinlik ve mide dönmesini önleyebilmek amacıyla koruyucu olarak mide küçültme operasyonları yapılmaktadır. Bu ırkın yatkın olduğu hastalıkları şöyle sıralayabiliriz.

Gastrik Dilatasyon (Mide Genişlemesi)

Midede gaz birikmesi nedeniyle midenin genişlemesi, tüm büyük ırk köpekler gibi Danua’lar içinde sık karşılaşılan bir sorundur. Hatta mide dönmesiyle birlikte şekillendiğinde, bu ırkın en sık karşılaşılan ölüm nedeninin başında gelir.

Gastrik Torsiyon (Mide Dönmesi)

Midenin genişlemesi sonrasında midenin burularak kendi etrafında dönmesi olarak tarif edilen bu sorun ölümcül olabilir. Bu nedenle karında şişkinlik, kusmaya çalışmak ama kusamamak gibi ilk belirtiler görüldüğü anda vakit geçirmeden Veteriner hekim tarafından müdahale edilmelidir.

Göz Hastalıkları

Danua’larda katarakt ve entropium yani göz kapağının içe dönmesi gibi sağlık sorunları yaşanabilir. Göz problemlerinin görülme sıklığı fazla değildir. Ancak gözlerinde akıntı, kızarıklık veya  göz bebeğinde flu veya mat bir görüntü tespit ederseniz mutlaka veteriner hekiminize başvurmalısınız.

Kalp Hastalıkları

Kardiyomiyopati bu ırkın sık yaşadığı sorunlardandır. Kalp kasında zayıflama nedeniyle kalbin büyümesi ile karakterizedir. Sonuçta kalp yeterince kan pompalayamaz ve kalp yetmezliği şekillenir. Ayrıca mitral kapak defekti, subaortik stenoz gibi kalp sorunları da görülebilir.

Kalça Çıkığı Ve Dirsek Çıkığı

Tüm büyük ırklarda olduğu gibi Danua cinsi köpeklerde de kalça çıkığı ve dirsek çıkığı yaşanabilir. Irkın kalça çıkığına yatkınlığı bilinmekle beraber görülme oranı çok yüksek değildir. Orta seviyelerde yaşanabilen bir sorundur. Dengeli beslenme ve küçük yaşlardan itibaren kontrol altında tutularak kalça çıkığı oluşma riski azaltılabilir.

Wobbler Sendromu

Boyun omurlarının kalıtsal olarak hatalı şekillenmesi sonucu omurilik kanalında daralma ve omuriliğe baskı yapması sonucunda oluşan nörolojik sorundur. Özellikle dengesizlik, hareketlerde koordinasyonsuzluk ve arka ayaklarda felç ile kendini belli eder.

Osteosarcom

Kemik tümörleri bu ırkın yatkın olduğu hastalıklardan biridir. Mide dönmesi ve kalp hastalıklarından sonra Danua’larda en sık görülen hastalık osteosarkom yani kemik kanseridir. Osteosarkomlar kemikte gelişen kötü huylu ve agresif tümörlerdir. Genellikle bacaklarda ve uzun kemiklerde görülür. İlk göze çarpan belirtisi topallıktır. Daha sonra etkilenen bölgede şişkinlikle kendini belli eder. Genellikle metastaz yapar ve tedavisi yoktur. Erkek köpekler, dişilere oranla bu sorunu daha fazla yaşamaktadır.

Irkın yaşayabileceği sorunlardan biri diğeri de yaralanmalardır. Bu büyük cüsseli köpeklerde özellikle kuyruk yaralanmaları sık karşılaşılan bir durumdur. Bu ırkın herhangi bir operasyon geçirmesi söz konusu ise Von Willebrand hastalığı da dikkate alınmalı ve mutlaka operasyon öncesi kan pıhtılaşma faktörleri kontrol edilmelidir.

Hipotroidizim Ve Otoimmun Troidit

Tiroid hormon yetmezliği ve Hashimoto hastalığı (Otoimmum Troidit) gibi tiroid bezi ile ilgili sorunlar sık olmasa da ırkın yaşayabileceği hastalıklar arasında sayılmaktadır. Genellikle dişilerde daha fazla rastlanmaktadır.

Danua’larda görülebilecek hastalıkların mutlaka yaşanacağına dair bir durum söz konusu değildir. Bu sağlık sorunlarından hiç birini yaşamadan sağlıklı bir ömür sürebilen güçlü köpekler yetiştirilmektedir. Özellikle seçici yetiştirmeler ile ırkın yaşadığı sorunlar da oldukça azaltılmıştır.

Danua’ların yaşadığı sağlık sorunlarında genetik faktörler de büyük etkendir. Şöyle ki; bu ırk 3 ana tüy renginde yetiştirilmektedir. Bunlar;

  • Açık kahve ve çizgili
  • Alacalı ve parça desenli
  • Siyah ve gri

Genel olarak karakterleri, fiziki özellikleri aynı olmakla birlikte, Danua’ların vücut renklerine göre bazı özellikleri değişebilmekte ve yaşadığı sağlık sorunları bu renklere göre farklılıklar gösterebilmektedir. Örneğin, osteosarkomlar genellikle açık kahve rengi ve çizgili olan ile gri siyah alacalı olanlarda ve erkeklerde daha fazla görülmektedir. Bu nedenle bakmaya karar verdiğinizde alacağınız Danua yavrusunu seçerken hangi rengin ve hangi cinsiyette olanların daha sorunsuz olduğunu araştırarak seçim yapmanız faydalı olacaktır.

Doberman Köpek Cinsi Bakımı ve Özellikleri konulu yazımızı da okumak ister misiniz?

Benzer Yazılar

%d blogcu bunu beğendi: