Kuzey Çin ve Mogolistan çöllerinde ortaya çıkan ve cüce hamster grubundan olan bu türü diğer hamsterlardan ayıran en önemli özelliği uzun bir kuyruğunun olmasıdır. Çin hamsterını diğer hamster türlerinden ayıran bir diğer özelliği de bacaklarının diğer türlere göre daha uzun olmasıdır.
Ortalama 2 – 3 yıl yaşayan bu kuyruklu hamster türü, 30 – 45 gr vücut ağırlığına, 8 – 13 cm uzunluğa erişebilmektedir. Kuyruğu ise 2 – 3 cm uzunluğundadır. Kısa tüyleri gri, siyah, kahve kırçıllı renkte olabilmektedir. Sırtında omurga üzerinde, kuyruğa kadar uzanan siyah bant şeklinde çizgi spesifiktir. Nadir bulunan bu tür pek fazla yetiştirilmez. Bakımı kolay olmasına karşın çok küçüktür, kafesinde çabuk sıkılır ve kaçma eğilimindedir.
Çin Hamsterının Karakteri
Bazıları çekingen olabilmekle birlikte, ilgilenildiği ve eğitildiği zaman iyi bir arkadaş olabilirler. Genel olarak iyi huyludur, nadiren ısırır. Çok enerjik olan bu türün sahibi ile fazla vakit geçirmeye ihtiyacı vardır. Genel olarak yalnız yaşamalıdır. Erken dönemde alıştırılırsa bir kaçı birlikte yaşayabilir. Ancak ileri dönemlerde savaşmaları da söz konusudur ve bu durumda mutlaka ayrılmaları gerekir.
Çin Hamster Bakımı Ve Malzemeleri
Egzersiz ihtiyacı fazla olan Çin hamsterları için büyük bir kafes edinmek gerekir. İki katlı hamster kafesleri onun için geniş bir eğzersiz alanı yaratacağından ideal olacaktır. Karanlık dar alanlara girip uyumayı sever bu nedenle kafesinde mutlaka kapalı yuva bulundurulmalıdır. Bu türde diğer türler gibi gece aktiftir ve gündüz uyumayı tercih eder. Kafesi içerisinde olması gereken hamster malzemeleri ise;
- Hamster talaşı
- Hamster suluğu
- Hamster yemliği
- Hamster evi
- Hamster tüneli
- Hamster çarkı
Yukarıda sıraladığımız hamster bakım malzemeleri sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için kafes içerisinde mutlaka olması gereken malzemelerdir. Taban malzemesi olarak talaş dışında saman veya kırpılmış kağıt kullanılabilir. Ancak gazete kağıdı kullanmaktan sakınılmalıdır. Çin hamsterları toprağı kazıp yuvalanmaktan hoşlanır bu nedenle mümkün olduğunca bol taban malzemesi ve tünel konulmalıdır.
Hamster talaşı seçerken tozsuz olmasına ve içerisinde ayaklarına zarar verebilecek iri kıymıkların olmamasına dikkat edilmelidir.
Hamsterın kafesini doğrudan güneş alan veya rüzgar alan bir yere koymamalısınız. Çin hamsterı çok sıcak havalardan ve çok soğuk havalardan hoşnut olmaz. Ilık bir ortam onun için idealdir.
Çin hamsterının kafesinde kemirebileceği doğal ağaç parçaları veya ahşap hamster oyuncakları bulundurmalısınız. Kemirebileceği bir şeyler olmaz ise dişleri aşırı uzar ve sorun yaratabilir.
Çin hamsterı aşırı derecede yiyecek saklama eğilimindedir. Bu nedenle verdiğiniz taze sebze meyve parçalarını taşıyamayacağı büyüklükte olması ve sayısını bilmeniz önemlidir. Buna karşın kopardığı parçaları da saklayabilir. Kafesin günlük temizliği sırasında özellikle köşeleri kontrol etmeyi ihmal etmeyin.
Çin hamsterı kafes dışarısında kontrolsüz olarak serbest bırakılmamalıdır. Kolayca kaçıp gözden kaybolabilir, tünel kazabilir veya elektrik kablolarını kemirebilir. Eğer bir Çin hamsterı bakacaksanız, içerisine koyup güvenle ev içerisinde dolaşabileceği bir hamster topu almayı ihmal etmeyin.
Çin Hamsterı Beslenmesi
Genel prensip olarak Çin hamsterının beslenmesi diğer hamster beslenmesi ile aynıdır. Seçeceğiniz hamster yemini, karışık hamster yemi çeşitlerinden seçmelisiniz. Karışık hamster yemleri daha dengeli bir beslenme sağlayacağından tercih edilmelidir. Günlük verilecek hamster yemi miktarı için mutlaka paket üzerindeki talimatlara uymalısınız. Günlük verilecek miktar içerdiği tahıl, yemiş ve tohum oranlarına göre değişebilmektedir. Aldığınız hamster yemi içerisinde yağlı tohumlar ve fındık gibi yağ oranı yüksek besinler çok ise, kontrollü vermelisiniz ve aşırı kilo almasına engel olmalısınız.
Hamster yemi dışında yonca, marul, havuç, ıspanak ve elma gibi taze sebze ve meyvelerden verebilirsiniz. Taze olarak verdiğiniz yiyecekleri kesinlikle küçük parçalar halinde vermeyin. Küçük parçaları talaşın içine gömerek saklama eğilimindedir. Büyük parçaları verin ve kemirmesini teşvik edin kalan kısımları da bozulmaya neden olacağında kafesten uzaklaştırın.
Kafes içerisinde daima kolay erişebileceği bir konumda içme suyu bulundurun. Bilyeli hamster suluklarından kullanmak iyi bir fikir olabilir. Suyu mutlaka günlük olarak tazelemeli ve içme suyu kullanmaya özen göstermelisiniz. Hamsterınız için kesinlikle musluk suyu kullanmamalısınız.
Çöl Hamsteri (Roborovski Hamster) konulu yazımızda ilginizi çekebilir.