Dünyanın en eski köpek ırklarından biri olan Chow Chow ırkının anavatanı Çin olarak bilinmektedir. Irkın atalarının kuzey Çin ve Moğolistan da yaşadığı düşünülmektedir. Zamanla göçebe Moğollar ile daha güneye getirildiği ve Çin hanedanları tarafından beğenilerek burada yetiştirildiğine inanılmaktadır. Çin de “Siyah dilli köpek (hei shi-tou)”, “Kurt köpek (lang gou)”, “Ayı köpek (xiang gou)” ve “Kanton köpeği (Guangdong gou)” gibi pek çok farklı isimle tanınan bu ırk tüm dünyada “Çin Aslanı” olarak ün salmıştır. Ülkemizde adı “Çov Çov” olarak telaffuz edilen bu ırkın “Chow Chow” adını nasıl aldığı konusunda farklı hikayeler bulunmaktadır. Kabul gören hikayeye göre, 18. yüzyılın sonlarında İngiliz tüccarlar tarafından taşınan tüm eşyalara ıvır zıvır anlamında kullanılan Chow Chow adı verilmiştir. Tüccarların taşıdığı bu eşyalar arasında yer alan ve bir ayıya benzeyen bu köpeğe de bu isim verilmiş ve zamanla bu ırk köpekler bu isimle tanınmıştır.
İngiltere’ye taşınan eşyalarla birlikte gelen çov çov köpeği, 1781’de doğa bilimci Gilbert White tarafından Doğal tarihi ve Selborne Antik Eserleri kitabında tanımlanmıştır. Irkın o dönemde yapılan tanımlamasına bakıldığında bu gün neredeyse hiç değişmediği ve özelliklerinin korunduğu görülmektedir. Sonrasında uzun bir süre başka Chow Chow ülkeye gelmemiştir. Yaklaşık 1 asır sonra köpekleri çok seven Kraliçe Victoria’nın bu ırka ilgi duyması ile popülaritesi artmış ve 1895’te İngiltere’de bir cins kulübü kurulmuştur. Irkın Amerika’ya gelişi ise 1890 yılından sonradır. 1903 Amerikan Kennel Club (AKC) tarafından “Yen How” adı verilerek kayıt altına alınmıştır. Bu ırkın popülerliği Amerika’da 1920 den sonra artmıştır.
Chow Chow (Çin Aslanı) Cinsi Köpeklerin Fiziksel Özellikleri
Bu ırkın en karakteristik özelliği mavimsi veya siyah olabilen dilleridir. Bu özellik tüm dünyada sadece Chow Chow ve Spar-Pei cinsi köpeklerde olan nadir bir özelliktir. Bu ırkı, diğer köpek türlerinden farklı kılan bir başka özellik de Chow Chow’ların 42 değil 44 adet dişe sahip olmasıdır. Orta boy köpek ırklarından olan Chow Chow’un, aslanı andıran oldukça büyük bir kafası vardır. Yandan bakıldığında kare görünen kaslı ve kompakt vücudu olan bu ırkın arka bacaklarının duruşu da karakteristiktir. Neredeyse yere dik gibi duran bacakları nedeniyle bir sopa yutmuş gibi dik yürür. Bu nedenle iyi bir koşucu değildir. Ancak dayanıklıdır ve uzun yürüyüşler yapabilir.
Oldukça büyük sayılabilen başı ile kıyaslandığında küçük sayılabilecek kulakları olan chowların iki farklı yüz tipi bulunmaktadır. Buna göre kısa burunlu ve uzun burunlu olarak tanımlanırlar.
Chow Chow doğuştan inatçı bir köpektir. Eğer ona sert davranırsanız benzer sertlikte bir davranışla karşılaşabilirsiniz.
Kısa burunlu olanların düz bir suratı vardır ve kendi içerisinde kapalı yüz şekli olanlar ve açık yüz şekli olanlar diye sınıflandırılmaktadır. Kısa burunlu ve kapalı yüz olarak tanımlananlarda gözleri neredeyse suratına gömülmüş gibidir. Burnu gözlerine doğru geniş, uca doğru daha daralır ama kesinlikle sivri değildir. Kısa burunlu açık yüzlü olanlarda gözler oval, bedem şekilli ve daha belirgin olarak görülür.
Uzun burunlu olanlarda ise burun uca kadar aynı genişliktedir, sivri değildir ve gözler daha büyük, yuvarlak ve belirgindir.
Vücudunun tamamı kabarık ve çift tabakalı bir kürkle kaplıdır. Kürkünün alt tabakası düz ve yünlü yumuşak bir yapıya sahiptir. Üst tabakası ise kaba yapılı düz ve daha kalın telli tüylerle kaplıdır. Tüyleri sıklıkla beş ana renkte olabilir. Açık kahve, krem, siyah, kızıl tarçın, mavimsi gri ve nadir olmakla birlikte beyaz renk görülebilmektedir. Bu renk çeşitliğine rağmen genellikle tüyleri tek renklidir, tüylerinde gölgeler olabilmekle birlikte, parça veya benek denilen lekeleri yoktur. Boyun bölgesindeki tüyler daha uzun ve daha kabarıktır. Bir yeleyi andıran bu kabarık tüyleri “Çin Aslanı” adının verilmesinin sebebidir. Vücudun arka tarafında, bacaklarında özellikle de uylukları da uzun tüylerle kaplıdır. Kuyruğu tüylüdür ve daima sırtına doğru kıvrıktır.
Irkın erkekleri 48 – 56 cm yükseklikte ve 26 – 32 kg ağırlığındadır. Dişileri ise 46 – 51 cm yükseklikte ve 20 – 25 kg ağırlığındadır.

Chow Chow Köpek Irkının Karakteri
Sakin ve özgüvenli bir karakteri olan Chow Chow ailenin tüm üyelerine saygılıdır ama bir kişiye bağlanır. Ancak hiç bir zaman sahibinin dizi dibinde yatan veya peşinde dolaşan bir köpek değildir. Görünüş olarak kaba ve huysuz olduğunu düşündürse de iyi yetiştirilmiş bir Chow Chow agresif değildir.
Çok kişilikli olan Chow Chow’un, bir pandanın sersemliğini, bir oyuncak ayının sevimliliğini, bir kedinin zarif ve özgür ruhunu, bir köpeğin sadakatini ve bağlılığını karakterinde birleştirdiği söylenir. Hem sadık, hem de özgür ruhlu olan Çov çov başına buyruk davranma eğilimi gösterir. Bağımsız, mesafeli, gururlu, dik başlı ve inatçı olabilen bu köpekler, fazla sosyal değildir, yabancılara karşı her zaman çekingen ve mesafelidir. İyi sosyalleştirilmez ise yabancılara ve diğer köpeklere saldırgan davranabilir.
Kendi bölgesini koruma özelliği oldukça yüksek olan bu ırk iyi bir bekçidir. Genel olarak sakin karakterlidir ve fazla havlamaz. Habersiz bir şekilde eve yaklaşmadığı sürece yabancılara karşı ilgisiz davranır. Ancak sahibine aşırı sadıktır ve sahibinin tehlikede olduğunu hissederse saldırganlaşabilir.
Chow Chow dominant karakterli bir köpektir. Karakteri yetiştirilişi ile alakalı olarak değişiklik gösterebilir. Doğuştan inatçı ve başına buyruktur. Bu nedenle kontrol altında tutulabilmesi için dominant, kararlı ve tutarlı bir sahibe ihtiyaç vardır. Bu nedenle ilk kez köpek sahibi olacaklar için pek uygun bir köpek değildir.
Çoğu Çin Aslanı diğer köpekler ile pek iyi anlaşamaz ancak yavru dönemden itibaren bir araya getirilirse kediler ile bir arada yaşayabilir. Çocuklar ile iyi geçinir ve çocuklara karşı nazik ve saygılıdır. Ancak çocuklar tarafından rahatsız edilmekten ve kucaklanmaktan pek hoşlanmaz. Bu ırk alanına müdahale edilmediği sürece agresiflik yapmaz. Yinede küçük çocuklar ile yalnız bırakılmamasında fayda vardır.
Bir Chow Chow yavrusunu görüp de hayran olmamak neredeyse imkansızdır. Küçük bir ayı yavrusuna benzeyen bu köpeğe hemen sahip olmak isteyebilirsiniz. Ancak bu muhteşem köpeğe sahip olmadan önce olumlu ve olumsuz tüm özellikleri konusunda bilgi sahibi olmanız ve sizin için uygun olup olmadığını araştırdıktan sonra karar vermeniz sizin için faydalı olacaktır.
Chow Chow Köpeğinin Bakımı
Orta boyutlu, sakin ve hareketsiz bir köpek olan Çov çov bir apartman dairesinde kolayca bakılabilir. Ancak bu ırkın bakımı biraz uğraştırıcıdır. Kalın çift tabakalı tüylerini her gün fırçalamak gerekir. Zira çok fazla tüy döken bir ırk olduğundan düzenli fırçalama yapmazsanız ölü tüyler evin her yerini kaplayabilir. Fırçalama işlemi için iki tip köpek fırçası kullanmanız faydalı olacaktır. Gövde için orta boy dişli bir fırça işinizi görecektir. Ancak bacaklardaki tüyler içim iğne uçlu bir köpek fırçası kullanılmalıdır. Irkın tıraş ihtiyacı yoktur. Çok sık yıkamaktan kaçınılmalı zira çok kalın çift katlı tüylerini kurutmak hiç kolay değildir. Özellikle kış aylarında kuru köpek şampuanı ile temizlik tercih edilmelidir.
Hareketsizliği nedeniyle kolayca kilo alabilen Chow Chowlara düzenli egzersiz yaptırmak gerekir. Egzersizden ve yürümekten kaçınabilir. İstemese de mutlaka günlük 30 dakika yürüyüş yaptırılmalıdır. Ancak sıcaktan hiç hoşlanmayan ve ısıya duyarlı olan Chow Chow’u günün en serin saatlerinde yürüyüşe çıkarmaya dikkat edilmelidir.
Chow Chow için özellikle yavru döneminde yani 1 yaşına kadar dikkatli ve kontrollü bir egzersiz programı uygulanmalıdır. Eklem problemine yatkın olduğundan yavru dönemde aşırı zorlanması ileri dönemlerde eklem sorunları yaşamasına neden olabileceğinden dikkatli olunmalıdır.
Irkın bakımında takip isteyen önemli bir konuda diş bakımıdır. Diş taşı ve diş eti problemlerine yatkın olan bu ırkın ağız bakımının düzenli olması gerekir. Mutlaka eve geldiği ilk günden itibaren diş fırçalamaya alıştırılmalıdır. Bu amaçla köpek diş fırçası ve köpek diş macunu edinmelisiniz. Bu işlem için zaman ayıramıyorsanız içme suyuna veya yemeğine katılarak kullanılan tartar giderici köpek diş bakım ürünlerinden birini mutlaka kullanmalısınız.
İlginizi çekebilir: Köpekler için Ağız ve Diş Sağlığı Ürünleri
Çov çov’un tüylü pati aralarının ve kulaklarının düzenli kontrol edilip temizlenmesi gerekir. Tüm bunların yanı sıra özellikle gömük göz yapısı olan türlerinde göz çevresi temizliğine dikkat edilmelidir.

Chow Chow Irkı Köpeklerde Hamilelik ve Doğum
Gebelik süresi tüm ırklarda olduğu gibi yaklaşık 60 gündür. Yavrular çok sevimli ve pofuduktur. Pembe dilli olarak doğarlar ve 8 – 10 haftalık olduktan sonra dilleri mavileşmeye başlar.
Ortalama bir seferde 4 ile 6 yavru doğurabilen bu ırkın doğum süreci sorunlu olabilmektedir. Kalça yapısının darlığı nedeniyle yavrunun kanala sığmaması veya yeterli kasılma olmaması gibi nedenlerle güç doğum söz konusudur. Yapılan bazı araştırmalar da hemen hemen her 3 Chow Chow’dan birinin sezaryanla doğum yaptığı sonucuna ulaşılmıştır.
Chow Chow cinsi köpeklerde görülebilen, bir diğer doğum sorunu da “su yavruları” veya “mors yavruları” olarak adlandırılan durumdur. Bu ırkla birlikte sadece bir kaç cins köpekte yaşanabilen bu nadir sorunda yavrulardan birinin aşırı büyümesi söz konusudur. Aşırı büyümenin nedeninin kan uyuşmazlığı, enfeksiyon veya otoimmun bir sorundan kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu durum söz konusu olduğunda yavru kanala giremeyebilir veya kanala girip sıkışarak diğer yavruların geçişine de engel olabilir. Kesinlikle cerrahi müdahale gerekir. Diğer yavrular ile birlikte aşırı büyümüş olan yavruda sezeryan ile alınmalıdır. Aşırı büyümüş olan yavruyu kurtarmak denenebilir ancak genellikle bu yavruları kurtarmak pek mümkün değildir.
Bazı Çov çov’larda çiftleşme problemleri de sıklıkla yaşanan bir sorundur. Genellikle dişinin erkeği kabul etmemesi söz konusudur. Bazen farklı bir erkek köpeği reddetmeyebilir ve çiftleşebilir. Ama çoğunlukla reddettiği zaman hiçbir şekilde çiftleşmeye izin vermez bu nedenle yetiştiriciler tarafından suni tohumlama ile üretim tercih edilmektedir.
Irkın çiftleşme sorunları, doğum sürecinde güçlük yaşanması ve bazı kanser türlerine olan yatkınlığı nedeniyle genellikle hem dişi hem de erkeklerde kısırlaştırma tavsiye edilmektedir.
Chow Chow (Çin Aslanı) Irkı Köpeğin Beslenmesi
Beslenmesinde dikkat edilmesi gereken en önemli konu yaşam evrelerine uygun bir kuru mama seçmek ve susuz bırakmamaktır. Günde iki öğün kaliteli bir köpek maması ile beslemek gerekir. Fazla kilo almaması için mutlaka önerilen miktarlarda mama ile beslemeye özen gösterilmelidir. Tüm gün boyunca kolayca ulaşabileceği bol miktarda su bulundurulmalıdır. Özellikle yaz aylarında, istediği zaman su içebilmesi için depolama hazneli su kabı kullanmak iyi olacaktır.
İlginizi çekebilir: Köpek Maması
Chow Chow Köpek Irkının Eğitiminde Nelere Dikkat Edilmeli?
Zeki ve hızlı öğrenebilen bir ırk olmasına karşın inatçı bir karaktere sahip olan Chow Chow’ların eğitiminde sabırlı olunmalıdır. Sevgi ve saygılı bir eğitime olumlu yanıt verir. Sert tavırlara karşı tepkisi aynı şekilde sert ve agresif olabilir.
Özgürlüğüne düşkün olan ve emir almayı pek sevmeyen bu ırk, öğrenmeye karşı koyabilir ve başına buyruk davranabilir. Bir komuta itaat edebilmesi için, verilen komutun amacını anlamalı ve mantığı kabul etmelidir. Bu nedenle daima tutarlı davranılmalı ve komutların amacı tam olarak kavratılmalıdır.
Kısa tüylü Çov çov’ların, uzun tüylü olanlarından daha aktif ve daha kolay öğrenebildiği iddia edilse de genel kabul görmüş bir yaklaşım değildir. Irkın eğitimine çok erken başlanmalı ve eve geldiği andan başlayarak tutarlı bir eğitim uygulanmalı ve ayrıca çok iyi sosyalleştirilmesi gerekir. Aksi halde ileride aşırı koruyucu karakteri nedeniyle insanlara karşı saldırgan bir tutum sergileyebilir.

Irkın Sağlık Sorunları Nelerdir
12 – 15 yıl yaşayabilen sağlıklı bir ırktır. Tüm köpeklerde olduğu gibi bu ırk da bazı sorunları sık yaşayabilir ve genetik olarak bazı hastalıklara karşı yatkınlık gösterebilir. Chow Chow cinsi köpeklerin yaşayabileceği bazı sağlık sorunları şunlardır;
Diş Hastalıkları
Bu ırkın sık yaşadığı sağlık sorunlarından biri olan diş hastalıkları dişlerde tartar birikmesi ile başlar. Erken tedavi edilmez veya önlem alınmaz ise diş kaybına neden olabileceği gibi böbreklerine, karaciğerine, kalbine ve eklemlerine zarar verme tehlikesi olabilir. Bu durum Chow Chow’unuzun ömrünü ciddi oranda kısaltabileceğinden, dişleri düzenli olarak temizlemelidir.
Obesite-Şişmanlık
Aslan gibi heybetli görünen bu ırk için obezite önemli bir sağlık sorunudur. Obezite beraberinde eklem problemlerine, metabolizma ve sindirim sistemi problemlerine ve kalp hastalığına neden olabileceğinden mutlaka önlem alınmalıdır. Yemek için sizin gözlerinize masum masum baksa da ona ekstra yemek vermenizin kötülük yapmak olduğunu hatırlamalısınız.
Parazitler
Tüm köpek ırklarında iç ve dış parazitlerin düzenli kontrolü, aşılama ve ilaçlamaların düzenli olarak yapılması önemlidir. Kalın ve kaba kürkü nedeniyle paraziter uygulamalar Chow Chow’lar için daha çok önem kazanmaktadır. Özellikle köpek pire ilacı uygulamalarının düzenli olarak yapılması önemlidir.
Chow Chow Cinsi Köpeklerin Genetik Olarak Yatkınlık Gösterdiği Sağlık Sorunları
Bu ırkın genetik olarak yatkınlık gösterdiği sorunlar pek fazla değildir. Ancak bu ırk köpeklerde göz problemlerine, eklem problemlerine ve kalça çıkığına yatkınlık söz konusudur. Bu ırkın yaşayabileceği hastalıklar hakkında bilgi sahibi olunması erken önlem alınabilmesi ve önlenebilmesi bakımından önemlidir.
Göz Problemleri
Chow Chow cinsinde sıklıkla göz kapağının içe, göz küresine doğru dönmesi olan entropion denilen göz problemi sıklıkla görülür. Özellikle basık suratlı kısa burunlu olan köpek türlerinde sık karşılaşılan bir durumdur. Gözün içe gömük yapısı nedeniyle göz kapağı kolayca içe doğru kıvrılır ve zaman içerisinde göz iltihabına neden olur. Çok rahatsız edici ve can yakıcıdır. Sürekli gözyaşı akıntısı söz konusudur. Operatif olarak göz kapağının düzeltilmesi gerekir.
Çov çov, özellikle glokom eğilimi bilinen ırklardan birisidir. Bu durum göz içi sıvı birikimi nedeniyle göz basıncının artmasıdır. Gözde kızarıklık ile kendini belli eder. Tedavi edilmediği takdirde görme kaybı ile sonuçlanabilir.
Juvenil katarakt, ırkta görülebilen diğer bir kalıtsal göz problemidir. Genellikle iki yaşından sonra görülür. En önemli belirtisi gözün bulutlu görünmesidir.
Diyabet
Köpeklerde diyabet, pankreasın yeterli insülin üretemediği durumda ortaya çıkar. İnsülin, kan şekerini kandan ve hücrelere taşıyan hormondur. İnsülin eksikliği nedeniyle kan şekeri birikir. Diyabetli bir köpeğin genellikle iştahı artar ancak kilo verme eğilimi fazladır. Çok fazla su içer ve sık idrara çıkarlar. İdrar kokuludur. Aşırı kilolu ve yaşlı köpeklerin diyabet olma olasılığı daha yüksektir. Bununla birlikte, hastalık her yaşta görülebilir.
Kanser
Bu ırk bazı kanser türlerine yatkınlık göstermektedir. Cerrahi olarak çıkarılabilecek olanlar alındıktan sonra kemoterapi uygulamaları yapılabilir. Özellikle “Mide kanseri” bu ırkın yaşayabileceği önemli bir sorundur. Köpeklerde mide kanseri % 0.1 oranında nadir görülen bir hastalıktır ancak çov çov ırkında mide kanseri görülme oranı diğer köpeklere göre 10 – 20 kat daha yüksektir. Mide kanseri, kusma, kilo kaybı, yorgunluk, ishal, siyah katran rengi bir dışkı ve iştah kaybı ile kendini belli eder. Tedavisi pek mümkün değildir.
Otoimmun Sistem Hastalıkları
Otoimmün hastalıklarda, vücut kendi hücrelerine saldırır. Pek çok otoimmun sistem hastalığı söz konusudur ve maalesef bu ırk bunların pek çoğuna yatkındır. Bu ırk köpeklerde görülen immun sistem hastalıklarından biri pemfigus foliaceus’tur. Bu hastalıkta deride otoimmün ataklar söz konusudur. Genellikle yüz ve kulakların etrafından başlayan ve tüm vücuda yayılan içi sıvı dolu kabarcıklar görülür. Hastalık genellikle orta yaşlı köpeklerde görülür.
Otoimmün tiroidit de görülebilen ve yatkın olduğu hastalıklardandır. Tiroid bezi yeterli troidi üretemez ve hipotiroidizm şekillenir. Diğer otoimmün hastalıklar ise Uveodermatolojik Sendrom, Sistemik Lupus Eritematozus ve Diskoid lupus’dur. Otoimmün sistem hastalıkları uygun ilaç tedavileri ile kısmen de olsa kontrol altına alınabilir.
Kalça Displazisi – Kalça Çıkığı
Çov çov’larda kalça çıkığı yaygın bir problemdir. Kalça ekleminin osteoartrite duyarlı olmasına neden olan bir deformasyon söz konusudur. İlk belirtileri oturduğu yerden kalkma zorluğu, yürümede isteksizlik ve topallıktır. Erken yaşlardan itibaren eklemleri güçlendiren glukozamin tabletler kullanılması sorunun önlenmesine yardımcıdır. Bu sorunun giderilmesi için operasyon genelde en uygun yöntemdir. Ayrıca yangıyı azaltan ilaçlar da ağrının azaltılmasına yardımcı olur.
Chihuahua Köpek Irkı Özellikleri ve Bakımı konulu yazımızda ilginizi çekebilir.