British Shorthair ırkı kediler yuvarlak bir kafa, tombul yanaklar, iri bakır rengi gözler ve gülen ayıcığı andıran sevimli suratlarıyla oldukça beğenilen ve tüm dünyada popüler olan kedi ırklarının başında gelir. Kısa tüylü İngiliz kedisi olarak adlandırılan bu ırk, ana vatanı İngiltere olan en eski kedi ırklarından biridir. Oldukça yaygın beslenen ve beğenilen bu ırkın atalarının, Britanya’yı işgal için gelen Romalıların yanlarında getirmiş oldukları Mısır kedileri olduğu görüşü yaygındır. Bu kediler ile yerli kedilerin çiftleşmesi sonucu ortaya çıkan bu kedi cinsi 1800’lerin sonlarında ilk kedi yetiştiricilerinden biri olarak tanınan “Harrison Weir” tarafından ıslah edilmesi ile geliştirilmiştir. Seçici melezleme ile uzun bir çalışma sonrası üretilen bu ırk 19. yy. da ilk kez şov dünyasına tanıtılmış ve çok beğenilmiştir.
Uzun yıllar hem güzelliği ile hem de karakteri ile beğenilen British Shorthair ırkı kediler tüm kedi yarışmalarında birinciliği kimseye bırakmamıştır. Ancak daha sonraları İran kedisinin Avrupa da yaygınlaşması ile birlikte British Shorthair ırkı kedinin popülerliği azalmıştır.
Daha sonraki yıllarda İran kedileri ile yapılan ıslah çalışmaları ile “British Longhair” olarak tanınan uzun tüylü İngiliz kedisi geliştirilmiştir. Pek çok kaynak bu ırkı ayrı bir ırk olarak kabul etmekle birlikte, bir çoğu da ayrı bir ırk değil, shorthair’ın uzun tüylü versiyonu olarak kabul etmektedir.
British Shorthair Fiziksel Özellikleri
Gelişmiş ve kaslı bir gövde, bakır rengi gözleri ile kedi sevenleri kendine hayran bırakan ırk genel olarak yuvarlak hatlara sahiptir. Kuyruğunun ucu, yanakları, patileri hatta kulak ucu dahi yuvarlak şekillidir.
Tüyleri kısadır. Yumuşak peluşu andıran, dokunulduğunda kadife hissi veren kürkü oldukça yoğun ve tek tabakalıdır. Tüy renkleri kızıl, beyaz, mavi, gümüş, siyah, krem, vizon, duman, çikolata, leylak gibi tek renklerde olabileceği gibi çift renkli, tekir desenli, gölgeli ve parçalı desenli olabilir. British Shorthair ırkının mavi renkte olanları oldukça popülerdir. Bu nedenle “İngiliz mavisi” ve “mavi İngiliz kedisi” olarak da adlandırılmaktadır.
Gözleri yuvarlak ve büyük olan bu ırkın bakır göz rengi en yaygın olanıdır. Ancak bunun dışında göz rengi olarak bakırın tonları, altın, sarı, yeşil ve mavi görülebilmektedir.
Alnı kavisli şekilde yukarıya doğru çıksa da başının üst kısmı düzdür. Büyük üçgen kulakları sivri değildir. Ağız ırka özgü bir şekilde gelişmiştir, bıyık petleri oldukça belirgin ve yuvarlaktır.
Güçlü bedeni, geniş bir göğsü ve gövdeyi tamamlayan güçlü bacakları, orta uzunlukta kuyruğu ile tam uyumlu kompakt bir görünümü vardır.
Dişileri erkeklere oranla biraz daha küçük olan British Shorthair kedileri 3,5 – 7 kg ağırlığında olabilmektedir. Kuyruğu ile birlikte 55 – 63 cm uzunlukta olabilen British Shorthair kedileri 12 – 16 yıl yaşayabilmektedir. İyi bakım şartlarında 20 yıl yaşayanları da bilinmektedir.

British Shorthair Irkı Kedilerin Karakteri
Bu ırk evde bakmak için ideal olan kedi ırkları arasındadır. Sadık ve mağrur karakterlidir. Fazla hareketli değildir, sahibi evde yokken yerinden kalkmadan sahibini bekler. Sahibine karşı cana yakın davranan ama bağımsız bir doğası olan Britishlerin dişi ve erkekleri farklı karaktere sahiptir. Erkekleri kendine ilgi gösteren herkes ile yakınlaşır, sevgi gösterir. Dişileri ise daha ciddi bir duruş sergiler, mesafelidir ve kendi seçtiği kişiye sevgi gösterirler. Krallığını sessiz ve sakince yöneten aristokrat duruşlu bu kedinin vitrin tepesinde gezdiğini, tepelerde dolaştığını, koltuklara uçtuğunu veya mutfak tezgahına çıktığını görmeniz neredeyse imkansızdır.
Genel olarak sakin olan British kedisini, bir topun peşinde koşarken veya oyuncak bir fare ile oynarken çılgın anlarını görmek mümkündür. Çocuklarla arası iyidir ama bir çocuğun kucağında oradan oraya taşınmak istemez. Diğer kedilerle arası iyidir. Erken yaşlardan itibaren bir arada oldukları ile ve onun kişisel alanı korunduğu sürece hiç bir sorun olmadan diğer türlerle birlikte bakılabilir.
Fazla konuşkan ve sesli değildir. Miyavlayarak sahibini taciz etmez. Günün çoğunu kendi kendine oynayarak veya uyuklayarak geçirir. Aile üyelerinin ilgisinden hoşlanır ama onlarla oynamaktansa aynı odada olmayı tercih eder. Kucak kedisi değildir, sahibinin kucağında değil, sahibinin yanındaki koltukta oturmayı tercih eder.
British Shorthair’ın Bakımı
Fazla ilgiye ihtiyaç duymayan bu kedi ırkının bakımı kolaydır. British ırkı kedilerin gelişme dönemi uzundur. Olgunlaşması ve tam boyutlarına ulaşması 3 – 5 yıl sürer. Bu nedenle kaliteli bir kuru mama veya ırka özel kuru kedi mamaları tercih edilmeli, tam olarak olgunlaşana kadar beslenmesine özen gösterilmelidir.
Sahibini gün içerisinde hiç bir şekilde rahatsız etmeyen British ırkı kedilerin yemek masasında sahibini taciz etme eğilimi söz konusudur. Bu nedenle kötü alışkanlık kazanmaması için ona masadan yemek vermemelisiniz. Bir kereden bir şey olmaz demeyin sonrasında pişman olabilirsiniz.
Dışarıda olmayı sevmeyen bu kedilerin tırnak bakımı önemlidir. Koltukları tırmalamak gibi kötü bir huyu yoktur ancak uzayan tırnaklarını törpülenmesi veya kesilmesi gerekebilir. Bu amaçla bir tırnak makası ile tırnakları kesebilirsiniz veya uzman bir kişiden yardım alabilirsiniz. Bir kedi tırmalama tahtası edinmeniz halinde, tırnak kesme işlemini biraz daha geciktireceğinden oldukça faydalıdır. Yüksek yerlere sıçramayı pek sevmeyen British için seçeceğiniz kedi tırmalama tahtasının, tırmalama ağacı şeklinde çok fonksiyonlu ve platformlu olanını değil, yer seviyesinde olanlarını tercih etmelisiniz.
Fazla hareketli olmayan bu ırkın kilosunu ve sağlığını korumak için egzersiz amacıyla uyarılmaya ihtiyacı vardır. Bu amaçla ilgisini çekebilecek hareketli kedi oyuncakları, kedi lazer oyuncağı veya içerisine ödül konulabilen kedi ödül topu gibi bir aktivite oyuncağı ile egzersize teşvik edilmelidir.

British Shorthair Tüy Bakımı
Tüyleri fazla uzun olmasa da çok yoğun ve sık tüy yapısı olan bu ırk orta derecede tüy döker. Mutlaka haftada 1 – 2 kez fırçalanmalıdır. Özellikle ilkbaharda ve sonbaharda tüy değiştirir. Bu aylarda çok fazla tüy dökeceği için fırçalama sayısını artırmak gerekir.
Britich Shorthair kedisini fırçalamak çok kolaydır çünkü tüyleri kesinlikle kıtıklanmaz. Fırçalama dökülen ölü tüylerin toplanması, kürkünün temizliği ve parlak yapısını korumak için yapılmalıdır. Tüylerini bakımlı ve iyi durumda tutmak için düzenli aralıklarla banyo yaptırılabilir. Bu işleme British yavru iken başlandığında alışkanlık kazandırılması çok kolaydır.
Sağlık Problemleri Ve Yatkın Olduğu Genetik Hastalıklar
Sağlıklı ve dayanıklı bir ırktır. Genel olarak tüm kedi ırkları için söz konusu olan hastalık türleri British Shorthair kedisini de aynı şekilde etkileyebilir. Bu nedenle koruyucu hekimlik ve kedi aşılarının düzenli yapılması önemli ve gereklidir.
Irkın genetik olarak yatkın olduğu bilinen kalıtsal Hemofili B problemi dışında, başkaca bilinen genetik bir hastalığı yoktur. Hemofili B kanda pıhtılaşma faktörlerinin eksik olmasına bağlı şekillenen kanama bozukluğu olarak tarif edilebilir. Bir operasyon veya yaralanma gibi bir sorun yaşamadığı sürece hiçbir probleme neden olmaz. Bu tür hastalar da zorunluluk söz konusu değilse operasyondan kaçınılmalıdır. Ancak bir zorunluluk sonucu operasyon gerekli ise mutlaka bu durum göz önünde bulundurulmalı ve tedbir alınmalıdır.
British Shorthair için önem taşıyan en önemli sağlık sorunlarından birisi obezitedir. Yemek yemeyi seven ve fazla hareket etmeyen bu ırk kolayca kilo alabilir. Genel olarak kaslı ve ağır bir vücudu olduğundan fazla kiloları gözden kaçabilir. Bu nedenle düzenli kilo kontrolleri yapılmalı ve bulunduğu yaş evresine uygun olan kilosu korunmalıdır. Pek çok soruna neden olabilen obeziteden korunmak için mutlaka egzersiz yapmaya teşvik edilmeli ve kilo alması önlenmelidir.
Bengal Kedisi ve Özellikleri hakkındaki yazımızda ilginizi çekebilir.