Tavşanlar, memeliler sınıfında yer alan oldukça sıcak kanlı hayvanlardır. Tıpkı hamsterlar gibi geceleri aktif olan tavşanlar, gündüz saatlerini ise uyuyarak geçirirler. Tavşanların mutlu ve sağlıklı bir ömür sürmeleri için gürültüden uzak ve stressiz bir ortamda yaşamaları gerekir. Ayrıca beslenmeleri konusunda da dikkatli olunmalı, günlük su ihtiyaçları mutlaka karşılanmalıdır. Tavşan beslemek isteyenlerin düşündükleri ilk konu genellikle tavşanların eğitilip eğitilemeyecekleridir. Tavşanlar, sahiplerini memnun etmeyi seven sosyal canlılardır. Biraz sabır ve ilgi ile tuvalet eğitimi alabilir, istendiğinde kafese girip çıkmayı ya da bir yere zıplamayı öğrenebilirler. Siz de yeterince sabırlı olursanız tavşanınızı pek çok konuda eğitebilirsiniz. Peki, tavşan eğitimi nasıl olmalıdır?
Tavşan Eğitimi Öncesinde Bilmeniz Gerekenler
Tavşanlar, sosyal oldukları kadar zeki canlılardır. Bu sayede birçok konuda eğitilebilirler. Ancak sahiplerinin yanlış yaklaşımı nedeniyle eğitimleri zorlaşabilir. Eğer tavşanınızı eğitmek istiyorsanız öncelikli olarak onunla nasıl iyi ilişki kuracağınız konusunda bilgi sahibi olmanız gerekir. Bu doğrultuda tavşan eğitimi öncesinde bilmeniz gereken önemli hususlar şunlardır:
- Tavşanınızı neyin motive ettiğini anlayın: Tavşanınızı en iyi neyin motive ettiğini anlayıp bunu doğru bir şekilde kullanacak olursanız eğitimden beklediğiniz verimi alabilirsiniz. Tavşanlar için en iyi motivasyon kaynağı ise yiyeceklerdir. Ancak sevdiği herhangi bir oyuncak da iyi bir ödül olabilir. Onu en iyi motive eden şeyi bulmak için gün içerisinde birkaç kez küçük miktarda yeni yiyecekler verebilir ve tepkisini inceleyebilirsiniz.
- Rahat ve güvende hissetmesini sağlayın: Tavşanlar doğal yaşam ortamlarında av konumunda oldukları için sürekli olarak tetikte yaşarlar. Genellikle kaçarak saklanacak bir yer bulmaya çalışırlar. Bu nedenle eğitim sırasında ona bağırmak ya da vurmak gibi davranışlardan kesinlikle kaçınmalısınız. Yine tavşanınız sürekli tedirginse ve saklanacak yer arıyorsa, eğitime başlamadan önce kendisini güvende hissetmesini sağlamanız gerekmektedir.
- Tavşanınız ile bolca vakit geçirin: Eğer tavşanınıza iyi davranırsanız zaman içerisinde size alışır ve sizin için iyi bir arkadaşa dönüşür. Onu eğitmeye başlamadan önce size alışmasını sağlamanız gerekir. Bunun en iyi yolu ise birlikte bolca zaman geçirmektir. Ayrıca tavşanınızın tüm temel ihtiyaçlarını karşılamalı ve rahat hissetmesini sağlamalısınız. Kendinize alıştırmak için nazikçe okşayabilir ya da elinize alabilirsiniz. Ancak elinize almak için kesinlikle kulaklarından tutup kaldırmamalısınız.

Tavşan Tuvalet Eğitimi
Tavşanlar, tuvalet eğitimi alabilen nadir evcil hayvanlardan birisidir. Bilindiği üzere tavşanlar otçul canlılardır. Gün içerisinde az az ve sık sık beslenirler. Metabolizmaları sürekli çalıştığı için çok kısa aralıklar ile dışkılarlar. Genellikle tuvaletlerini belli bir noktaya yapma eğilimindedirler. Bunun için daha çok yuvalarını ya da güvende hissettikleri bir noktayı tercih ederler. Tavşanınız için güvenli ve rahat bir tuvalet ortamı yaratmak için tuvalet kabı kullanabilirsiniz. Tavşan tuvalet kabı kullanmanız, aynı zamanda tuvalet eğitiminde de yardımcı olacaktır. Ancak tuvalet kabı alırken tavşanın ebatlarına uygun olmasına özen göstermelisiniz.
Tavşan tuvalet eğitimi için güvenli ve rahat bir tuvalet kabı tercih ettikten sonra tavşanın tuvaletini yaptığı yere koymalısınız. Eğer kabı doğru yere koyarsanız, tavşanınız tuvaletini aynı yere yapmaya devam edebilir. Yine tavşanın tuvaletini tuvalet kabına yapması için bir kağıt havluyu idrarı ile ıslatarak kabın içine bırakın. Böylece evcil dostunuzu tuvaletini tuvalet kabına yapması için yönlendirmiş olursunuz.
İlginizi çekebilir: Tavşan Kafesleri
Tavşanınız tuvaletini tuvalet kabına yapmayı öğrendiği süreçte farklı yerlere tuvaletini yapmaya devam edebilir. Ancak bunun için ona kesinlikle kızmamalı, bağırmamalı ve vurmamalısınız. Çünkü ona kızdıkça heyecanlanır, korkar ve güvende hissetmediği için daha fazla tuvaletini yapma eğilimi gösterebilir. Ayrıca tavşanların tuvalet kabını kullanmayı öğrenmeleri 1-3 ay kadar sürebilir. Hatta yavru tavşan tuvalet eğitimi bazen 1 yaşına kadar uzayabilmektedir. Bu nedenle aceleci davranmamalı, sabırla tavşanınızın tuvalet kabını kullanmayı öğrenmesini beklemelisiniz.
Gel, Otur, Zıpla ve İçeri Gir Gibi Komutları Öğretmek
Tavşan eğitimi ile ilgili üzerinden durulması gereken bir diğer konu da komut eğitimidir. Tavşanınızı ödüllendirerek bazı komutları kolayca öğretebilirsiniz. Ancak komut eğitimine başlamadan önce onu en çok hangi meyve ya da sebzenin motive ettiğini tespit etmeniz gerekir. Bulduktan sonra o meyve ya da sebzeden küçük parçacıklar hazırlayarak ödül maması olarak kullanabilirsiniz.
● “Gel”
Tavşanınızın evin içinde ya da geniş bir alanda dolaşmasına izin veriyorsanız “gel” komutunu öğretmeniz, istediğinizde onu bulabilmeniz bakımından faydalı olacaktır. Gel komutunu öğretmek için uygun bir ses tonu ile tavşanı çağırın ve geldiğinde ödül maması ile ödüllendirin.

● “Zıpla”
Tavşanınıza bir kanepe ya da benzeri bir yere zıplamasını öğretebilirsiniz. Bunun için “gel” komutunu öğretirken yaptığınız gibi cesaret verici bir ses tonu ile “zıpla” komutunu vermelisiniz. Zıpladığında ise yine ödül maması ile ödüllendirmeniz gerekir. Zıpladığı gibi kanepeden aşağıya atlaması için de aynı yöntemi kullanabilirsiniz. Tavşanınız zıplayacağı yer onun için çok yüksek değil ise birkaç denemeden sonra zıplamayı ve aşağıya inmeyi öğrenecektir. Ancak öğrenemezse zorlamamalısınız. Çünkü tavşan eğitimi sabır gerektiren bir iştir. Ona zıplamayı ve aşağıya inmeyi öğrenmesi için zaman tanımanız gerekir.
● “Hayır”
Tavşanın eşyalarınızı kemirdiğini gördüğünüzde bu davranışı bırakması için ona sert bir ses tonu kullanarak “hayır” komutu verebilirsiniz. Eğer verdiğiniz komuta cevap vermezse, onu bulunduğu yerden alın ve yeniden koymadan önce biraz bekleyin. Bunu her kemirme davranışı gösterdiğinde tekrarlayın. Ayrıca bu davranışa devam edecek olursa kemirme ihtiyacını gidermesi için tavşan kemirme oyuncağı da satın alabilirsiniz.
● “İçeri Gir”
Tavşanınızın kafesine ya da tavşan taşıma çantasının içine girmesi için kafesinin veya taşıma çantasının yanında durun ve içeri gir komutunu verin. Eğer komutun ardından kafesine girerse onu ödül maması ile ödüllendirin ve başını okşayın. Girmezse içeriye sokmaya çalışmayın ya da yeniden ödül maması vermeyin. Çünkü içeri girmesi için yeniden ödül maması verirseniz komut ile ödül mamasını ilişkilendiremez. Bu durumda da içeri gir komutunu öğrenemez. Bunun yerine sabırlı davranmalı ve komutu duyduğunda içeri girmesi için çalışmalara devam etmelisiniz.
İlginizi çekebilir: Tavşan Yemleri
Sonuç olarak tavşanlar; gel, otur, ayağa kalk, içeri gir, zıpla, hayır vb. komutlar ile tuvaletlerini tuvalet kabına yapmayı öğrenebilirler. Ancak yapılan araştırmalara göre bazı tavşan türleri çok daha kolay eğitilmektedir. Bu türler arasında özellikle Hollanda lop tavşanı, Aslanbaş tavşanı ve Himalaya tavşanı başı çekmektedir. Bu türler arasından seçim yapacak olursanız eğitimlerden daha kısa sürede sonuç alabilirsiniz.
Tavşan Almadan Önce Bilmeniz Gerekenler konulu yazımız da okumak isteyebilirsiniz.