Bir köpeğin hasta olduğu nasıl anlaşılır? Köpekler de tıpkı insanlar gibi hastalık semptomları gösterebilirler ve tedavi olmaya ihtiyaç duyarlar. Davranışlarında birtakım değişimler olabiliyor ve bu durum köpeklerde belirtilerini havlama şekillerinden hal ve hareketlerinden belli ediyor. Fakat bazen de rahatsızlıkları anlatamadıkları durumlar da olabiliyor.
Hastalık Belirtileri Nasıl Olur?
Hayvanlarınıza çoğu zaman vakit ayıramadığınızda ve bazen ilgisiz kaldıklarında tepkilerini şu şekilde belli ediyorlar;
- Tuhaf hareketler içinde olabiliyorlar.
- Yürümelerinde değişiklikler sezilir.
- Karın şişliği görülür.
- Diş etlerinde renk farklılıkları görülür.
- Nefes alma zorlukları yaşarlar.
- Bilincin yerinde olmaması durumları görülür.
- Köpekler de insanlar gibi nöbet geçirebilirler.
- Vücut ısıları 40 derecenin üzerine çıkar.
- Salya artışı görülür
- Çok fazla su içme eğilimleri olur.
- Uyuşukluk ve halsizlik durumları görülür.
- İshal durumları olur.
- Kusma ve burun akmaları olabilir.
- İştahsızlık, zevkle yediği mamayı zorla yiyormuş gibi davranır.
Gibi durumlar köpeğin hasta olduğunu beli eden nedenlerdendir.
Köpekler Hasta Olduklarını Nasıl Beli Ederler?
Köpekler de bir problem olduğunda farklı davranışlar içine girerler. Her zamanki davranışlarının dışında gösterdikleri tepkiler farklılaşır.
Bunlar şu şekildedir;
- Ses çıkarma güdüsü: Köpekler daha çok havlama ve uğultu halinde ses çıkarma durumu gösterirler. Bir problemin habercisi de olabiliyor. Havladıklarında anlaşılmıyor olabilir ama bunu ayırt etmek yalnızca hareketlerini, size anlatmak istediklerini takip ederek yapabilirsiniz.
- Fazla uyuma semptomları: Hasta olan köpekler ya çok fazla tepki gösterir ya da fazla uyuma eğilimi gösterirler. Canları yandığında daha fazla uyumak isterler.
- Kendilerini temizleme ihtiyacı: Köpeklerde en çok görünen tepkilerden birisidir. Sürekli yalayarak ısrarla temizleme hareketleri de hastalık belirtilerinden biridir.
Bu gibi rahatsızlıklar görüldüğünde tedavi için hızlı olunmalıdır.

Köpeklerde Görülen Hastalıklar Nelerdir?
Köpeklerde sık sık görülen hastalıklar vardır.
Bu hastalıklar şöyledir;
- Kulaklarda oluşan iltihaplar: Bunun sebebi genellikle tüylü köpeklerin çok fazla ıslanmaları ve ıslak bir şekilde vakit geçirmeleri de bu durumda iltihaplanmaya sebep olur.
- Köpek Gençlik hastalığı (Distemper): Kalabalık ortamlarda yaşayan köpeklerde daha sık görülür. Bu hastalığa önlem almak için geç olmadan aşı yaptırmak gereklidir.
- Uyuz hastalıkları: Deri hastalıklarından bir tanesidir. Küçük canlılar köpeklerin derisinde görülür. Bazen de bağışıklık sistemlerinin düşmesiyle birlikte oluşur.
- Parazitler: Köpeklerin çiğ yedikleri gıdalardan ve atıklardan geçen hastalıklardan bir tanesidir. Bu hastalıklar köpeğin dışkısında da görülür.
- Eklem Hastalıkları: Özellikle kalça ve diz kapağı eklemlerinde rastlanılır. Köpeğinizi düzenli Veteriner Hekim kontrolüne götürerek erken teşhis edilmesini sağlayabilirsiniz. Yaşlı köpeklerde daha çok görülür.
- Kanlı ishal durumları (Parvo Viral Enterit): Yavru köpeklerde sıklıkla görülür iştahsızlık, yüksek ateş, kusma ve kanlı (koyu kahverengi veya siyaha yakın) ishal belirtileri ile seyreder. Hemen Veteriner Kliniğine gitmelisiniz ve tedaviye başlamalısınız. Bu hastalığın aşısı vardır ve geç kalınmadan aşılarının yapılması gerekir.
- Mide iltihaplanmaları: Beslenme çeşitleriyle ilgili bir durumdur. Çok fazla yediklerinde veya az yediklerinde de bu problemler görülür. Birçok belirtileriyle beraber bu tip hastalıklarda müdahale edilmesi gerekir.
Köpeklerin erken şekilde tedavi edilmesi sağlıkları açısından önemli olacaktır. Kişinin köpeğine yapabileceği en iyi şey erkenden müdahale edilmesini sağlayarak kontrollü bir şekilde davranmalıdır.
Köpeklerin Hastalıklarının Anlaşılmadığı Durumlar Nelerdir?
Köpeklerin göz bebeklerinde büyümeler görülür. Bu rahatsızlıklar yalnızca gözlerde oluşan problemin değil bir hastalık belirtisi olduğunun göstergesidir. Bazen de şaşı bakarlar. Bu tür durumlarda da şüphelenmeler yerinde olacaktır.
Ağrıları olduğunda ve küçük rahatsızlıklar sanıldığında bazen vücutlarında çeşitli kitlelerin oluşmasını da tetikliyor. Diş etlerindeki değişiklikler köpeklerde anemi hastalıklarının belirtisi olabiliyor.
Köpekler de Görülen Tehlikeli Hastalıklar Nelerdir?
Köpeklerde de zehirlenmeler en çok görülen durumlardır. Distemper adı altında ölümcül bir hastalık olarak bilinir. Köpekler yeni doğduklarında anne sütünü genellikle 30 veya 40 gün sonra bırakırlar. Mutlaka aşılanmaları gerekir. Hayvanlarda da insanlar gibi sarılık olma durumu vardır.
Sütten kesildiklerinde grip olurlar ve bu durumda onlar için tehlike yaratır. Bir diğer hastalık ise barınak hastalıklarıdır. Solunum sistemini olumsuz etkiler. Kalabalık ortamlardan bulaşan bir çeşittir en belirgin belirtisi ise öksürük ve burun iltihabıdır. Fark edildiğinde kontrol altına alınması gerekir.
Köpek Hastalıkları Nasıl Önlenir?
Eğer şüpheleriniz varsa ve bu durum sizi rahatsız ediyorsa aklınızda herhangi bir soru işareti bırakmadan sizlerde köpeğinizi tedavi ettirmek için veteriner kliniklerine götürmelisiniz. Köpeğinizin hareketlerindeki farklılıkları çeşitli hastalıkların belirtisidir.
Hastalıkların teşhis edilmesi ve hızlı şekilde müdahale edilmesi sağlığı ve ilerleyişini etkileyecektir. Tedaviye yanıt veren hastalık ilk aşamalarda tespit edilerek tıbbi olarak neye ihtiyacı olduğunu belirler. En önemli önlemlerden bir tanesi de sık sık veterinere götürmek olacaktır.

Hastalanan Köpeklere Evde Neler Yapılabilir?
Acısını hafifletmek için müzik dinletebilirsiniz. Zihinsel egzersizler yapmak rahatlatıcı bir etki gösterecektir. En iyi yöntem ilginin yoğunluğudur. İlgi göstererek, Rahatsızlıkların ciddi olup olmadığını öğrenerek yapılabilecekleri sıraya koyabilirsiniz bunun yanında yediklerine dikkat edilmesi gerekebilir.
Neler Yedirilmelidir?
Köpeklerin ihtiyacı olan temel gıdalarından biri de proteinlerdir. Sağlıklı kalabilmesi ve hastalıkların önüne geçilebilmesi için tükettikleri yiyecekler çok önemlidir. Gerekli su miktarı karşılanmalıdır.
Yedikleri kadar su tüketmeleri sağlıkları açısından yeterlidir ve bu miktar yetişkin köpeklerde farklılık gösterir. Genellikle kuru köpek mamaları ve içerisinde et olan, pirinç olan gıdalar da önerilir.
İlginizi Çekebilir: Köpek Mamaları
Köpekler Nasıl Tedavi Edilir?
Öncelikle bir veteriner hekimden yardım alınmalıdır. Köpeğinize bakım konusunda belli kriterlerde öneriler sunar. Çeşitli testlere tabi tutulur. Genellikle bunlar kimyasal ve elektronik testlerdir.
Kişiler ne yapacaklarını önceden belirlemelidirler. Dikkatli bir şekilde ve elden geldiğince titiz olunması gerekir. Bir şırınga yardımıyla sıvı ilaçlar verilir veya yiyecekleriyle de birlikte verilmesi geri çıkarma durumunu engelleyecektir.
Çeşitli merhemler edinilerek deri üzerine de uygulanır. Tüylerini önceden keserek ve masaj yaparak uygulayabilirsiniz.
Dilerseniz Köpeklerde Ağız Kokusu ve Sebepleri Nelerdir? konulu yazımızı da inceleyebilirsiniz.