Bengal Kedisi ve Özellikleri

Yazar:

Bengal kedisi dünyanın nadir bulunan, en pahalı kedi ırkları listesinde yer alan, vahşi bir leoparı andıran muhteşem görünümü ile en popüler kedi türlerinden biridir. Adını Asya leoparı kedisinin bilimsel adı olan Felis Bengalensis’ten almıştır. Melez bir kedi olan Bengal kedisi insanların vahşi kedilere olan hayranlığının bir sonucu olarak Kaliforniya’da geliştirilmiştir. Küçük vahşi Asya leoparının, kısa tüylü yerli kediler ile çiftleştirilmesi ile üretilmiştir. Üretiminde Abyssinian (Habeş) kedisi, Birman kedisi, Amerikan Shorthair kedisi ve Mısır kedisi gibi kediler kullanılmıştır.

1963 yılında Jean Sudgen Asya’nın vahşi ormanlarında bulduğu orijinal Asya leoparının muhteşem görünümünden etkilenmiş ve sürdürülebilmesi için bir yetiştirme programı başlatmıştır. Bengal kedisi üretme programı yirmi yıla yakın sürmüştür. Dr. Willard Centerwall ile 70 li yıllarda kediler üzerine çalışan Mrs. Jean Sudgen Mill tarafından desen, renk ve karakteristik olarak bugün kabul gören şekli ile üretilmiştir. Ancak ilk üretilen bu kediler tam olarak sosyalleşmediklerinden çalışmalar devam ettirilmiştir. 1980 yılında üretilen ve bugün, ırkın kabul edilen tüm özelliklerini taşıyan, tam olarak sosyalleşmiş olan Bengal kedileri olarak kabul görmüşlerdir.

Bengal kedisi ilk olarak, 1983 yılında TICA tarafından deneysel bir cins olarak ve 1993’te ise tam bir ırk olarak tanındı. Ayrıca, Kanada Cat Catciers Association ve 1991 de uluslar arası kedi derneği tarafından kabul edilmiş olsa da, kedi hayranları derneği (CFA) tarafından kabul görmemiştir. 2016’da Cat Fanciers Association tarafından ise evcil kedi cinsi olarak tanımlanmıştır.

Bengal Kedisi Genel Özellikleri

Yaşam Süresi 9 – 15 yıl

Vücut Uzunluğu 35 – 45 cm, kuyruğu ile birlikte 60-70 cm,

Vücut Yüksekliği 20 – 25 cm,

Vücut Ağırlığı 3,5 – 7 kg olabilmektedir.

Narin ve ince vücutlu olan bu ırk yuvarlak hatlara sahiptir. Oldukça çevik ve kaslı vücuda sahip olan Bengal kedisi hatırı sayılır yüksekliklere zıplayabilir.

bengal kedisinin özellikleri
Bengal kedisi ortalama boyutlardaki bir kediye göre daha iri bir kedidir.

Bengal Kedisi Fiziksel Özellikleri

Küçük bir leoparı andıran bu ırkın tüyleri oldukça göz alıcıdır. Dokunulduğunda çok yumuşak kadifemsi his oluşturan ve güneşte ışıltılı bir parlaklığı olan tüyleri farklı şekillerde rozetlere (benek-leke) sahiptir. Bu rozetler açık rozet, kapalı rozet, çift renkli rozet ve ok noktalı rozet olarak adlandırılır.

Bengal ırkı kediler, o vahşi görünümlerine rağmen aslında oyun oynamayı seven çok iyi huylu kedilerdir

Tüy rengi siyah-çikolata, turuncu-kahve veya gri-gümüş üzerine lekeli, şerit veya mermer deseni şeklinde olabilmektedir. Kahverengi olanlarda karakteristik olarak ağız çevresi, göğüs ve karın altında krem veya beyaz tüyler bulunur. Bengal yavrularında tüyler yetişkin halinden daha uzundur. Yaşı ilerledikçe yavru tüyleri dökülerek yerini daha kısa ve parlak tüyler alır.

Bengal kedisi ortalama bir kediden daha iri bir kedidir. Başı gövdesi ile kıyaslandığında fazla büyük değildir, üçgenimsi bir yüzü olan ırkın elmacık kemikleri belirgindir. Gözleri badem şeklindedir ve göz rengi tüy rengine göre değişiklik gösterebilir. Kahverengi olanlarda, gözler altın ve yeşil, Vaşak desenli olanlarda mavi, Gri-vizon olanlarda mavi ve yeşil olabilir.

Belirgin geniş bir burnu bulunmaktadır. Bıyıkları oldukça uzundur. Kulakları orta uzunlukta ve yuvarlak uçlu, kafasına doğru genişleyen, üçgen görünümlüdür.

İnce uzun gövdesini taşıyan bacakları güçlü bir görünümdedir. Orta kalınlıktaki bacaklarında bant şeklinde tüyleri, ırka karakteristik olan vahşi görünümünü kazandırır. Arka bacakları ön bacaklarına oranla daha uzun olan Bengal kedisinin patileri büyük ve yuvarlaktır.

Vücudunu tamamlayan orta kalınlıktaki kuyruğu fazla uzun değildir. Uca kadar aynı kalınlıkta olan kuyruğun ucu siyahtır ve hafifçe sivrilmektedir.

Bu muhteşem görünümlü egzotik kedi, atası olan Asya leopar kedisine benzer bir görünüme sahiptir.

bengal kedisi ve özellikleri
Bengal kedisi avlanmayı çok sever. Bu yüzden evde guinea pig, hamster veya kuş bakıyorsanız çok iyi koruyabiliyor olmalısınız. Hatta akvaryumunuz varsa balıklarınızı da iyi korumalısınız.

Bengal Kedisi Karakteri

Çok zeki, çok aktif ve enerjik bir kedidir. Minyatür bir leopara benzeyen vahşi görünümüne karşı oldukça iyi huyludur. Bu görünümü her an saldıracak hissi uyandırsa da saldırgan değil, sevecen ve yumuşak mizaçlıdır. Yalnız olmayı sevmeyen bu sosyal kedilerin kesinlikle yalnız bakılması önerilmez. Eğer yalnız kalmak zorunda kalacaksa aynı ırktan veya mizaç olarak anlaşabileceği “İran Kedisi” veya “British Shorthair” ırkı kedisi ile birlikte bakılması önerilmektedir.

Oyun oynamayı ve tırmanmayı seven Bengal kedisini bütün gün atlayıp zıplarken veya dolap üzerinde sıkça görebilirsiniz. Tükenmeyen bir enerjisi vardır.

Suyu çok sever, siz duşta iken eşlik edebilir ve gördüğü bir su birikintisine veya akvaryuma atlayabilir. Bir akvaryumunuz var ise balıklarınızı çok iyi korumanız gerektiğini unutmamalısınız.

Bengal kedisi musluktan su içmeye bayılır. Otomatik su sebili olarak adlandırılan ve sürekli su akan şelale şeklinde su kapları bu ırk için mükemmel bir seçim olacaktır.

Konuşkan bir kedidir, hislerini mırıldanarak, homurdanarak veya farklı sesler çıkararak anlatır. Mutsuz ise bunu size anlatmak için durmadan söylenebilir. Aynı zamanda sizin duygularınızı da hissedebilir. Siz mutsuz bir ruh halindeyseniz bunu hissederek size sokulmaya çalışacaktır.

Oldukça sosyal kedilerdir, ilgi ve alaka isterler. Özellikle de sahibinin ilgilenmesinden mutlu olur ve aynı zamanda ailenin ilgi odağı olmayı da çok sever. Sahibine bağlı olan sadık bir kedidir. Ortama çok çabuk adapte olur. Diğer kedi ve köpeklerle uyum içerisinde yaşayabilir.

Bengal kedisi yalnız kalmayı sevmez. Yalnız bırakıldığında evi bir savaş alanına çevirebilir veya evden kaçabilir. Bu nedenle evde yalnız bırakılacağı zaman eşyalara zarar verebileceği, ortalığı kırıp dökebileceği hatırlanmalı ve tedbir alınmalıdır. Yalnız bırakılacağı zaman mutlaka onu oyalayacak bir kaç kedi oyuncağı ve/veya kedi tırmalama ağacı gibi platformlu egzersiz oyuncakları bulundurulmalıdır.

Irkın genlerindeki vahşi karakter avcılığına yansımıştır. Bu büyük kedi fare, sincap ve kuş gibi küçük hayvanları avlama içgüdüsü gösterir. Bu nedenle ev içerisinde oyalanması için kurmalı fare kedi oyuncağı, mekanizmalı hareket eden tüylü oyuncaklar veya kedi oltası şeklinde hareketli oyuncaklar oldukça ilgisini çekecektir.

Çocuklar, diğer kediler ve köpekler ile anlaşabilir ancak guinea pig, hamster ve kuş gibi avlayabileceği küçük ev hayvanları ile bir arada tutulmamalıdır.

Oldukça zeki olmasının yanı sıra güçlü bir hafızası olan Bengal kedileri kolay eğitilebilir. Ona otur, kalk ve yuvana gir gibi komutları, kapı ve ışık açmayı kolaylıkla öğretebilirsiniz. Dışarı çıkarılması çok fazla tavsiye edilmese de tasma ile yürümeye alıştırılabilen uyumlu bir kedidir.

Bengal Kedisi Bakımı

Bengal ırkı bakımı kolay bir kedi ırkıdır. Yoğun ve tek tabakalı tüylerinin haftada bir kez fırçalanması yeterlidir. Çok fazla tüy dökmez fırçalama genellikle muhteşem parlak tüylerinin güzelliğini korumak içindir. Bu nedenle yumuşak tüylü bir fırça kullanılması iyi bir seçenektir.

Suyu çok seven bu kedileri ihtiyaç duyulduğunda rahatça yıkayabilirsiniz. Oldukça özel kürkü için mutlaka iyi kalitede bir kedi şampuanı seçilmelidir.

Bu ırkın tırnak bakımı için, mutlaka bir tırmalama tahtası bulundurmalı ve 2 – 3 haftada bir tırnaklarını kesmelisiniz. Tüm kedilerde olduğu gibi bu ırk içinde temiz bir kedi tuvaleti önemlidir. Bengal kedileri de bir çok kedi gibi kokan ve kirli bir kedi kum kabına girmeyi reddedecektir.

Dışarı çıkarılması çok fazla tavsiye edilmeyen bu ırkın ev içerisinde bakılması iyi olacaktır. Girip çıkabileceği kapalı bir balkon, etkileşimli oyuncaklar, tırmalama tahtası, temiz kedi kumu ve kaliteli bir kuru kedi mama dışında tek ihtiyacı olan sizinle oyun oynamaktır. Bir kedi lazer oyuncağı alarak keyifli saatler geçirmesini sağlayabilir ve egzersiz yaptırabilirsiniz.

bengal kedi bakımı
Bengal ırkı kediler genel olarak sağlıklı olsalar da maalesef diğer kediler gibi onlarında yatkın olduğu bazı hastalıklar mevcuttur.

Bengal Kedisi Beslenmesi

Bu ırkın beslenmesinde protein bakımından zengin, kaliteli bir kedi maması seçilebilir. Yaş evresine uygun olarak seçilen tüm kedi mamalarını yiyebilirler. Ancak pek çok yetiştirici, vahşi doğadaki atalarının beslenmesine daha yakın olduğunu düşündükleri için Bengal kedisi için tahılsız kedi maması kullanımının daha iyi bir tercih olduğunu savunmaktadır. Bunun yanı sıra tahılsız yaş kedi maması da diyetine eklenebilir.

Bengal Kedisi Sağlık Sorunları

Bengal kedisi genel olarak sağlıklı bir kedidir. Tüm melez kedilerde olduğu gibi Bengal kedisi de bazı genetik kedi hastalıklarına yatkınlık göstermektedir. Bengal ırkının yatkın olduğu genetik hastalıklar;

Otozomal Resesif Bozukluk (Autosomal recessive disorder)

Özellikle yavrularda, körlüğe neden olabilen gen yapısındaki bozulmalar nedeniyle ortaya çıkar.

Progresif Retinal Atrofi

Retinanın dejenerasyonu sonucu körlük söz konusudur.

Peritonitis (Feline infectious peritonitis)

Kedilerin bulaşıcı peritoniti, korona virüs enfeksiyonu nedeniyle şekillenen ölümcül bir hastalıktır.

Entropion ya da Ektropion

Köz kapaklarının içe veya dışa doğru kıvrılması.

Distal Nöropati

Distal sinirlerin etkilenmesiyle genellikle yavrularda görülür. Yavru büyüdükçe kendiliğinden iyileşme oranı oldukça yüksektir.

Bunların dışında yaşı ilerledikçe Bengal kedilerinde; hipertrofik kardiyomiyopati, kalça çıkığı, diz kapağı çıkığı gibi sağlık sorunları da görülebilmektedir.

Bengak kedisi çok fazla bulunabilen bir ırk olmadığı için doğal olarak Bengal fiyatları biraz yüksek olabilmektedir. Bengal yavru kedileri ise tüm cinslerde olduğu gibi yetişkinlere oranla biraz daha yüksek fiyatlıdır.

Kedilerde Tüy Dökülmesi ve Alınacak Önlemler konulu yazımızı da okumak ister misiniz?

Benzer Yazılar

%d blogcu bunu beğendi: