Balık yemi, bir balığın doğru beslenmesi açısından balık sağlığını etkileyen en önemli etkendir. Canlı renklerden, doğurganlığa kadar pek çok hayati fonksiyon ve yaşam süresi, balık yeminin doğru seçilmesi ile doğrudan ilişkilidir. İster tatlı su isterse tuzlu su balığı olsun, her iki durumda da iyi bir beslenme düzeni çok önemli ve gereklidir.
Balık yemleri akvaryumun türüne göre ikiye ayrılır;
- Tatlı su balık yemleri
- Tuzlu su balık yemleri
Bu sınıflandırma yem seçiminiz sırasında ilk aşamadır. Akvaryumdaki balıkların türlerine ve beslenme şekline göre de yemler sınıflandırılabilir. Buna göre balık yemi çeşitleri;
- Suda yüzen yemler
- Suda batan yemler
- Sıvı yemler şeklinde sınıflandırılabilir.
Balık Yemi Çeşitleri ve Hazırlanış Tekniklerine Göre Sınıflandırma;
Pul yem
Pul yem adından da anlaşılacağı gibi ince yapraklar haline suda yüzen yem çeşididir. Uzun süre su yüzeyinde kalır ve yüzeyde beslenen balık türleri için idealdir. Karışık pul yem, spirulinalı pul yem gibi çeşitlerini bulmak mümkün. Bu tür yemler akvaryum sevenlerin vazgeçilmezleri arasında olan otomatik balık yemleme makinesi ile kullanıma uygundur.
Granül yem
Bu tür balık yemleri kısa süre su yüzeyinde kalır, çok yavaş dibe batar. Bu sayede orta su seviyesinde beslenen balıklar için uygundur. Granül yemler tane boyutlarına göre farklı isimlendirilebilmektedir. Çok küçük boyutlu olanları mikro granül balık yemi olarak adlandırılır ve yavru balık yemi olarak tercih edilmektedir. Granül yemler de balık yemleme makinesi ile kullanıma uygundur.
Tablet yem
Tablet balık yemi dipte beslenen balıklar için uygundur. Suyun yüzeyinde hiç kalmaz ve hemen dibe çöker ve çabuk dağılmaz yavaş yavaş çözünür. Tablet balık yemi çeşitleri otomatik yemleme makinesi ile kullanıma uygun değildir. Ama cama yapıştırılarak kullanılabilmektedir. Bu sayede yemi kopararak yiyen ve orta tabakalarda beslenen balık türleri içinde kullanılabilmektedir.
Stick (çubuk) yem
Pelet yem olarak da adlandırılan çubuk yemler suda yüzen yem çeşitlerindendir. Suda kolay dağılır. Su yüzeyine yakın beslenen balık türleri için uygundur. Balık yemi makinesi ile kullanıma uygundur.
Cips (disk/wafer) yem
Wafer yem veya cips yem olarak da adlandırılan bu yem çeşidi şeklinden dolayı disk yem olarak bilinmektedir. Suda kolay parçalanmaz. Su yüzeyinde kısa süre kalır ve yavaş şekilde dibe batar. Aslında cips yemlerde prensip olarak tablet yem ile benzerdir. Farklı olarak cama yapışmaz ve tablet yemden daha ağır dibe batar. Dipte beslenen ve yemi kopararak yiyen balık türleri için uygundur.
Canlı balık yemleri
Bu tür balık yemleri canlı yem olarak isimlendirilmekle beraber genellikle piyasada satılan formu kurutulmuş canlı balık yemi şeklindedir. Un kurdu, kan kurdu, krill, artemia yumurtası, karides, su piresi gibi canlıların şoklanarak dondurulması ve özel yöntemler ile kurutulması ile hazırlanmaktadır. Protein açısından zengin ve besleyici yemlerdir. Tek başına günlük yemleme için kullanılması tek yönlü beslenme sağlayacağından pek doğru değildir. Ana yemin yanında ek besin olarak kullanılması oldukça faydalıdır.
Sıvı balık yemleri
Bu tür balık yemleri jel veya likit formunda hazırlanmış, besleyici değerleri oldukça yüksek balık yemi çeşididir. Jel içerisinde canlı yemler ile hazırlananlar balık ödül yemi olarak isimlendirilmektedir.
Tatil yemi
Bu tür balık yemleri özel hazırlanan yemlerdir. Prensip olarak tablet yem ile aynı olduğunu söyleyebiliriz. Suda dağılmaz ve suya yavaş yavaş salınım yapar bu sayede uzun süre dayanır. Adından da anlaşıldığı gibi tatil dönemlerinde evde yalnız bırakılan balıkların beslenmesi için uygundur. Tatil yemleri genellikle blok tabletler seklindedir. 3 günlük ve haftalık tatil yemi gibi çeşitleri bulunmaktadır. Akvaryum içerisinde doğrudan dibe konularak kullanılır.
Akvaryumcularda ve pet shoplar da satılan, yerli ve ithal pek çok marka balık yemleri bulunmaktadır. Bunlardan bazıları;
Tetra, JBL, Prodac, AHM, Has, Aquavira, White Balance, New Life Spectrum, Tropical, Sera balık yemi olarak sayılabilir. Bu markalar altında, Japon yemi, Lepistes yemi, Discus yemi, Arovana yemi gibi tüm türlere özel olan tatlı su balık yemlerini bulabileceğiniz gibi, tuzlu su balık yemleri çeşitleri de bulunmaktadır.
Balık yeminin kalitesini belirleyen, balık yeminin yapımı sırasında kullanılan bazı ham maddelere ve balık türünün beslenme şekline uygun olarak hazırlanmış olup olmamasıdır. Balık yeminin yapımında kullanılan farklı teknikler bulunmaktadır. Bu tekniklerin kullanım şekli, hazırlanacak olan balık yeminin şekline bağlı olarak belirlenir. Örneğin pul, granül veya pelet yani stick yem şeklinde hazırlanabilmektedir.
Balık türüne göre de balıkların beslenme alışkanlıkları değişebilmektedir. Hem yemler içerik olarak farklıdır hem de balıkların su içerisinde beslenme alışkanlıkları farklıdır. Bu nedenle verilecek balık yeminin çeşitleri de buna uyum sağlayacak şekilde farklılık gösterir. Bir Japon balığı için dibe batan balık yeminden vermek doğru değildir. Çünkü japon balığı genellikle yüzeyde beslenir bu nedenle pul veya stick şeklinde olan ve suda yüzebilen japon balık yemi verilmelidir.
İyi Bir Balık Yeminin Özellikleri Nasıl Olmalı?
- Öncelikle balığın beslenme alışkanlıkları dikkate alınarak hazırlanmış olmalı.
- İyi balık yemleri besleyici olmalı.
- Balık yeminin yapımı için kullanılan ham maddeler kaliteli seçilmiş olmalı.
- Yemin içeriği beslenmenin yanı sıra, bağışıklığı ve hastalıklara karşı direnci artıracak şekilde olmalı.
- Balıkların renklerini canlandıracak katkılar bulundurmalı.
- Balıkların doğurganlığını ve canlılığını sağlayacak vitaminler içermeli.
- Balık yeminin analizinde inorganik madde yani kül oranı düşük olmalı.
- Suyu bulandırmamalı.
- Kendi orijinal ambalajında satılan yemler tercih edilmeli, açık balık yemi kullanılmamalıdır.
“Balık yemi ne kadar verilir” sorusu balık beslemeye yeni başlayan balık sevenlerin ilk sorduğu sorulardan biridir. Balığın türüne ve beslenme alışkanlıklarına uygun kaliteli balık yeminden seçtikten sonra mutlaka kutu üzerindeki beslenme talimatlarını okumalısınız.
Genel prensip bir balığın kısa süre içerisinde tüketebileceği miktarlarda verilmesidir. Pek çok tecrübeli akvaryumcu tarafından da bildirilen budur. Ancak bazı balıklar oburdur ve ne kadar verirseniz verin yer. Bunu tam olarak anlamanın yolu balığınızı yemek sırasında gözlemlemekten geçer. Akvaryumdaki balığa belirlediğiniz miktardaki balık yeminden verin ve yemesini izleyin, balığınız bu yemi bitirdiğinde ise tekrar verin, hemen bunu da bitirdiğinde yine verin ve eğer verdiğiniz yemi yine bitirdi ise balığın obur olduğunu söyleyebilirsiniz. Bu durumda tavsiye edilen miktar balığın büyüklüğüne göre ilk verdiğiniz ve kısa süre içerisinde yediği miktar olmalıdır. Verdiğiniz balık yeminin miktarını belirledikten sonra sabah ve akşam aynı miktarlarda verilmelidir. Genel olarak balıkların günde 2 kez yemlenmesi yeterlidir.
Balıklar hassas canlılardır. Özellikle akvaryum balıkları için uygun yaşam şartlar sağlanmalı ve akvaryum su düzenleyiciler ile yaşam ortamı doğru şekilde hazırlanmalıdır. Daha sonra seçilecek doğru balık yemleri sayesinde balığınız daha uzun ve sağlıklı yaşayacaktır.
İlginizi çekebilir: Akvaryumda su değişimi nasıl yapılmalı