Balık Bakımında Temel Kurallar

Yazar:

Akvaryum balıkları, pek çok evcil hayvan türüne göre bakımı daha kolay olarak görülen canlılardır. Bu nedenle de özellikle evinde hayvan beslemek isteyen ancak bunun için çok fazla uğraşmak istemeyen kişilerin ilk tercihi genellikle balıklardır. Bakımı zahmetsiz olarak görünse de yalnızca yem vererek balık bakmak mümkün değildir. Hangi balık türünün kaç derece suda yaşadığı, ne zaman yavruladığı, hangi ekipmanların gerektiği, hangi balıkların bir arada beslenebileceği ve kaç adet balığın ne kadar büyüklükte bir akvaryumda bulundurulabileceği gibi pek çok konu üzerinde titizlikle durmak gerekmektedir. Bu doğrultuda özellikle ilk kez balık besleyecekseniz öncelikli olarak akvaryumunuzda hangi balık türlerini besleyeceğinize karar vermelisiniz. Çünkü her balığın ihtiyaç duyduğu akvaryum şartları farklıdır. Eğer akvaryumunuzu kurduktan sonra balık seçimi yapacak olursanız sıkıntı yaşayabilirsiniz. Örneğin, bitkiler içerisinde yaşamayı seven balık türleri için akvaryum dekorasyonu yaparken bitkiler yerine kayalık şeklinde dekorasyon malzemelerini tercih edecek olursanız balıklarınıza eziyet etmiş olursunuz. Bu sebeple de balık bakımı ile ilgili temel kurallar konusunda bilgilenmeli ve akvaryum koşullarını besleyeceğiniz balık türlerine uygun hale getirmelisiniz.

Balık Bakımı ile İlgili Temel Kurallar

Sağlıksız ve kayıpsız bir şekilde balık beslemenin bazı kuralları bulunmaktadır. Bu kurallar eksiksiz bir şekilde uygulandıklarında balıkların sağlıklı ve uzun ömürlü olmaları sağlanabilir. Akvaryum balıkları çok narin ve olumsuz koşullardan kolaylıkla etkilenen canlılardır. Herhangi bir hastalık ile karşılaşmadan önce birtakım önlemler almak gerekmektedir. Bu doğrultuda balık bakımı ile ilgili bahsettiğimiz bu temel kurallar kısaca aşağıdaki gibidir.

Akvaryum Suyu Berrak Olmalı

Akvaryum suyunun temiz olması, akvaryumda sağlıklı bir ortam oluşturmanın ilk şartıdır. Çünkü akvaryum balıkları sağlıklı şekilde gelişmek ve yaşamlarını devam ettirebilmek için temiz suya ihtiyaç duyarlar. Fakat balık yemi artıkları, balıkların dışkısı ve çürümüş akvaryum bitkileri gibi unsurlar nedeniyle akvaryum suyu berraklığını yitirir ve sağlıksız bir hal alır. Akvaryum suyunu berraklaştırmak için ise su berraklaştırıcı ürünler kullanılabilir. Ancak akvaryum suyundaki bulanıklığın uzun sürmesi durumunda sorunun temeline inmek gerekir. Çünkü akvaryum için kullanılan gereksiz kimyasallar ve temizleyiciler suyu olumsuz etkiliyor olabilir. Olumsuz su koşulları ise balıkların sağlığının bozulmasına yol açacaktır.

Suyun temiz ve berrak hale gelmesi için hazır bakteri kültürü satın alınabilir. Bakteriler akvaryumdaki ekosistemin düzenlenmesine yardımcı olacaktır. Suyu temiz tutmanın bir başka yolu ise akvaryumda bitki bulundurmaktır. Canlı akvaryum bitkileri; yararlı bakterileri barındır, suyu filtreler ve sudaki oksijeni ise artırırlar.

Bunların yanı sıra akvaryumda balık besleme ile ilgili en önemli detaylardan birisi de doğru filtreyi kullanmaktır. Çünkü akvaryumdaki suyun sağlıksız hale gelmesinin nedeni yanlış akvaryum filtresi kullanımı olabilir. Tercih edilecek akvaryum filtresinin türüne ise akvaryumda yaşayan balıkların türü, sayısı ve bitkilerin yapay olup olmadığı gibi faktörler göz önüne bulundurularak karar verilmelidir.

balık bakımında temel kurallar
Akvaryumunuz kirli ise bu balıklarınız için çoğu zaman hastalık anlamına gelecektir. Suda ki kirlilik ise çoğu zaman bilinçsiz kullanılan balık yemleri, yanlış akvaryum filtresi seçimi, balık atıkları veya akvaryum içerisinde bulunan çürümüş bitki artıklarından kaynaklanır.

Düzenli Su Değişimi Yapılmalı

Balık bakımı konusunda temel kurallardan birisi de düzenli olarak kısmi su değişimleri yapmaktır. Su değişimi, eski suyun belli bir kısmının akvaryumdan çıkarılması ve yerine çinko ve demir gibi çeşitli mineralleri barındıran su eklenmesi ile gerçekleştirilir. Kısmi su değişimi için oran en az %20 olmalıdır. Fakat akvaryumdaki balık yoğunluğuna göre bu oran %50’ye kadar varabilmektedir. Yine akvaryum su değişimi için en ideal süre haftada bir defa olarak belirlenebilir. Ancak bu konuda nitrat ve fosfat testi gibi akvaryum test kitleri su değişimi ile ilgili karar verme konusunda yardımcı olacaktır.

Bunların yanı sıra akvaryumun suyunu değiştirirken suyun klor içermemesine dikkat edilmelidir. Bunun için su 1 – 2 gün önceden ağzı açık bir kapta bekletilerek klorundan arındırılabilir. Yine klorun uçmasını hızlandırmak için hava taşı ya da hava motoru da kullanılabilir. Ayrıca akvaryuma taze su yavaş yavaş eklenmelidir. Böylece akvaryumda yaşayan canlıların şok yaşama riski de ortadan kalkmış olacaktır.

İlginizi çekebilir: Akvaryum Hava Motorları

Su Sıcaklığına Dikkat Edilmeli

Akvaryum balıkları için belli bir su ısısından bahsetmek oldukça zordur. Çünkü her türün ısı ihtiyacı farklıdır. Örneğin; Cichlid balıklarının pek çoğu 24 – 26 derece arasında sıcaklığa ihtiyaç duyarlar. Canlı doğuran balık türleri ise 18 – 28 derece arası bir sıcaklıkta yaşamalıdır. Yani her türün yaşayabileceği sıcaklık konusunda bilinçlenmeli ve su ısısı sürekli olarak sabit tutulmalıdır.

Balık Yemi Seçimi Doğru Yapılmalı

Kalitesiz ve açıkta satılan balık yemleri, balıkların sağlıksız beslenmelerine neden olacaktır. Bu nedenle kaliteli yemler arasından seçim yapılmalıdır. Ayrıca her balık türünün ihtiyaçları farklıdır ve yem seçimi yaparken balıkların ihtiyaçları göz önünde bulundurularak üretilmiş özel yemlerin tercih edilmesinde fayda bulunmaktadır. Böylece balıkların hem sağlıklı beslenmeleri hem de stresten uzak kalmaları sağlanır.

akvaryum ve balık bakımı
Akvaryum dekarasyonu yaparken akvaryumunuzda ki balıkların türünü dikkate almalısınız. Çünkü kimi balıklar akvaryum bitkisi ile yaşamaktan hoşlanırken kimi balıklar ise kayalık temalı akvaryumlarda yaşamaktan hoşlanırlar.

Akvaryum balıkları için yem seçimi yaparken göz önünde bulundurulması gereken en önemli hususlardan birisi de balıkların beslenme şekline uygun olmasıdır. Yemin dibe batması ya da batmadan suyun yüzeyinde durması, granül ve tablet formda olması gibi faktörler oldukça önemlidir. Örneğin; bazı balıkların ağzı başlarının alt kısmında yer aldığı için dibe batan yemleri kolayca yiyebilirler. Fakat bazı balıkların ağzı yukarıya doğru olduğu için su yüzeyinden beslenmeleri gerekir. Ayrıca balık yemleri balıkların tüketebileceği büyüklükte olmalıdır.

Yem Miktarı İyi Belirlenmeli

Balık bakımı ile ilgili önemli kurallardan birisi de balıkların yemlenmesidir. Bunun için akvaryumda beslenen balıkların günde kaç kez ve hangi miktarda beslenmeleri gerektiği iyi bilinmelidir. Doğru şekilde belirlenmeyen yem miktarı balıkların ölümlerine dahi neden olabilir. Yine balıklara yem verirken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise kısa sürede yiyebilecekleri kadar yem vermektir. Aksi halde balıklar yemin tamamını tüketemez ve artık yemler akvaryumda kötü kokulara neden olur. Ayrıca suyun berraklığını da olumsuz etkilerler.

Balıklar Stresten Uzak Tutulmalı

Balıklarda stres pek çok nedenden kaynaklanabilir. Bunların arasında akvaryum ya da fanus içerisinde el sokmak da dahildir. Yine balık bakımı sırasında akvaryum içerisindeki balıklar arasındaki ilişki iyi gözlemlenmelidir. Çünkü agresif davranışlar sergileyen balıklar diğer balıkların rahatsız olmasına neden olabilirler. Eğer akvaryum içerisinde kovalanan balıklar varsa bunun mutlaka bir çözümü bulunmalıdır. Bunun için balıkların saklanmak için kullanabilecekleri çeşitli bitki ve kaya gibi akvaryum dekorasyon malzemeleri edinmek gerekmektedir. Balıklar bu dekor ürünlerine saklanarak daha rahat hissedebilirler. Ancak bu yöntem de herhangi bir işe yaramazsa agresif balıklar farklı bir akvaryuma alınmalıdır.

Balıklarda Kadife Hastalığı ve Nedenleri konulu yazımızı da okumak ister misiniz?

Benzer Yazılar

%d blogcu bunu beğendi: