Kedi ve köpekler; evde yaşamaya müsait, cana yakın ve uysal hayvanlardır. Bu sevimli canlılar ile aynı evi paylaşmak ise oldukça keyiflidir. Ancak şehirleşmenin bir sonucu olarak çok azımızın villa veya müstakil bir evde köpek besleme şansı bulmaktadır. Bu nedenle birçok hayvan sever, kedi ve köpek gibi evcil hayvanlarını apartman dairelerinde beslemek zorunda kalmaktadır. Fakat kedi ve köpek beslemek hamster ve kuş gibi diğer evcil hayvanları beslemeye benzememektedir. Çünkü özellikle köpekler düzenli olarak açık havaya çıkma ihtiyacı duyar ve zaman zaman havlayabilirler. Bu nedenle de yasal merciler tarafından apartmanda köpek besleme ile ilgili belli kurallar konulmuştur. Apartmanda köpek bakma kanunu ise hem evcil hayvan sahiplerini hem de apartman sakinlerini aydınlatacak biçimde düzenlenmiştir. Peki, apartmanda kedi ve köpek bakma hukuku neleri kapsamaktadır?
Apartmanda Kedi ve Köpek Bakma Hukuku ve Bilinmesi Gerekenler
Apartmanda kedi ve köpek bakma hukuku gereğince apartman dairelerinde, müstakil evlerde ve sitelerde beslenebilecek hayvanlar arasında; kediler, köpekler, akvaryum balıkları, kemirgenler, sürüngenler ve kafes kuşları yer almaktadır. Yine 2004 senesinde kabul edilen 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na göre bu hayvanlar, sahiplerinin tüm sorumlulukları alması ve gerekli yükümlülüklerin yerine getirilmesi halinde evde beslenebilirler.
Bahsedilen kanun maddesinde geçen ev ve süs hayvanlarından aynı zamanda koruma altına alınacak canlılar olarak bahsedilmektedir. Bu nedenle de ev hayvanları kanunda yer alan tüm haklara sahiptirler. Sonuç olarak temel haklarından birisi olan barınma hakkı, sahipleri tarafından apartman dairelerinde de gerçekleştirilebilmektedir.
Apartman Yönetim Planı ile Apartmanda Kedi ya da Köpek Beslemek Yasaklanabilir mi?
Apartmanda kedi ve köpek bakma kanunu gereğince belli kurallara uyulduğunda apartman dairelerinde evcil hayvan beslemenin yasak olmadığı açıkça belirtilmiştir. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli konu apartman yönetim planıdır. Apartman yönetim planında evcil hayvan beslenmesi ile ilgili bir maddenin mevcut olup olmadığına bakılmalıdır. Bahsi geçen bu yönetim planına belediye ve tapu sicil dairelerine başvurularak ulaşılabilir. Yönetim planında apartmanda kedi ve köpek bakmak ile ilgili bir madde mevcutsa ve bu maddede apartmanda evcil hayvan beslemenin yasak olduğunu belirtiyorsa o apartmanda kedi ya da köpek beslenemez. Ancak bu, evcil hayvanın apartmandan zabıta ya da yönetim kurulu ile tahliyesinin yapılabileceği anlamına gelmez. Çünkü evcil hayvanın apartmandan tahliyesi ancak konunun yargıya taşınması ile gerçekleşebilmektedir.
Yine apartman yönetim planında apartmanda evcil hayvan besleme konusunda herhangi bir madde düzenlenmemiş ise bu durumda diğer apartman sakinlerine rahatsızlık oluşturmadığı müddetçe apartmanda kedi ve köpek bakmak yasak değildir. Fakat köpek apartmanda gürültü, alerji ya da salgın hastalığa neden oluyorsa apartman sakinleri şikayetçi olabilir.
Apartmanda Kedi ya da Köpek Beslediğiniz İçin Şikayet Edilirseniz Ne Olur?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi apartmanda kedi ve köpek bakma hukuku kurallarına göre apartmanda kedi ve köpek beslemek yasak değildir. Ancak komşuların rahatsız olmaları durumunda Çevre İl Müdürlüğü’ne şikayetçi olma hakları bulunmaktadır. Eğer evcil hayvanınız nedeniyle komşularınız şikayetçi olursa, bu durumda yapmanız gereken ilk şey apartman sakinleri ile konuşmak olmalıdır. Böylece şikayet durumunun apartmanın genelinde olup olmadığını anlayabilir ve bu yönde hareket edebilirsiniz. Yine apartmandaki şikayet evcil hayvanınızın neden olduğu gürültüden kaynaklanıyorsa ses ölçümü yapılır. Eğer apartmanın geneli gürültüden şikayetçi değilse bu durumda sadece şikayet edenin evinde ölçüm gerçekleştirilir. Şikayetçinin şikayetinin kabul edilmesi için gürültünün belli bir desibeli aşması ve sürekli olması gerekmektedir.
Köpek havlama önleyicileri de bulabileceğiniz şu kategorimiz ilginizi çekebilir: Köpek Eğitim Ürünleri
Apartmanda köpek besleme sırasında apartman sakinlerinin evcil hayvandan duydukları rahatsızlık için yaptıkları şikayet kabul edilirse evcil hayvan icra kararı ile tahliye edilir. Fakat evcil hayvanın tahliyesi kararının ses ölçümü yapılmadan gelmesi durumunda bu kararın herhangi bir hükmü bulunmamaktadır. Böyle bir durum ile karşılaşacak olursanız gerekli mercilere başvurarak desibel ölçümü yapılmasını talep edebilirsiniz.
Evcil Hayvan Sahiplerinin Uyması Gereken Kurallar Hangileridir?
Hayvanları Koruma Kanununa göre apartmanda evcil hayvan besleyen kişilerin hayvanın ihtiyaçlarını karşılaması, onu kontrol altına alması ve çevrenin sağlığı açısından önlem alması gerekmektedir. Bu doğrultuda apartmanda kedi ve köpek bakmak isteyen kişilerin belli kurallara uymaları gerekmektedir. Bahsedilen kuralları ise kısaca şöyle sıralayabiliriz:
- Hayvanları Koruma Kanunu’na göre evcil hayvan sahipleri hayvanın ihtiyaçlarını temin etmeli ve kontrol altına almalıdır. Evcil hayvan sahibi, insan ve çevre sağlığı için tüm önlemleri alması ile üstüne düşen sorumlulukları da yerine getirmiş olmaktadır.
- Apartmanda kedi ve köpek bakma hukuku dahilinde belirtilen “bir evcil hayvanı bakımın gerektirdiği yaygın eğitim programına katılarak sahiplenen kişi” tanımına uymak adına hayvanın bir barınaktan, üreticiden ya da satıcı belgeli birinden alınması yeterli gelmektedir.
- Sahiplenilen evcil hayvanın tüm sağlık kontrollerinin yapılması ve bu kontrollerin kayıt edilmesi gerekmektedir.
Evcil Hayvan Sahiplerinin Olası Şikayetlere Karşı Alabilecekleri Önlemler Nelerdir?
Apartman yönetim planında apartmanda kedi ve köpek bakma ile ilgili herhangi bir madde yer almasa da apartman sakinleri rahatsız olmaları durumunda şikayetçi olabilir. Bu durumda şikayetçi olacak kişiler öncelikle belediyeleri aramaktadır. Hayvan sahiplerinin ise böyle bir durum ile karşılaşmaları halinde endişe duydukları konuların başında zabıtanın gelip hayvana el koyabileceğidir. Fakat daha önce de belirttiğimiz üzere zabıtanın ya da apartman yönetiminin köpeği apartmandan tahliye hakkı bulunmamaktadır. Apartmanda kedi ve köpek bakma hukuku gereğince köpek ancak yasal yollar ile tahliye edilebilmektedir. Ancak kuralların ihlal edilmesi durumunda zabıtanın uyarıda bulunma hakkı bulunmaktadır. Aksi halde zabıtanın eve girerek evcil hayvanı dışarıya çıkarması konut ihlaline girer ve hayvan sahibi yaşanan bu durum nedeniyle yasal yollara başvurabilir.
Bunların yanı sıra apartmanda kedi ve köpek besleyen kişiler zabıta uyarısı aldıklarında bazı sorumlulukları yerine getirmelidir. Bunlar arasında hayvan ya da hayvanların aşı karnesini göstermek de yer alır. Bu nedenle apartmanda evcil hayvan beslemek isteyen kişiler, mutlaka bir aşı karnesine sahip olmalıdır. Ayrıca varsa eğitim sertifikaları da gösterilmelidir.
Sonuç olarak apartman dairesinde kedi ve köpek besleyenlerin gereken durumlarda minik dostlarını savunabilmeleri için tüm denetimlerini yaptırmaları ve belirtilen diğer önlemleri almaları gerekmektedir. Bahsedilen önlemleri almaları durumunda ise evlerinde sevimli dostları ile birlikte yaşamalarının apartmanda kedi ve köpek bakma hukuku dahilinde herhangi bir sakıncası söz konusu değildir.
En İyi Köpek Cinsleri konulu yazımızı da okumak ister misiniz?