Sağlıklı, canlı renklere sahip balıklar için akvaryumun temiz tutulması çok önemlidir. Düzenli su değişiminin yanı sıra akvaryum ekipmanları ve camlarını da temizlemeniz gereklidir. Özellikle birkaç küçük işlem akvaryumun daha uzun süre temiz kalmasına yardımcı olacaktır. Bunun dışında çok gerekli durumlar da komple akvaryum temizliği yapmanızda gerekebilir.
Akvaryum temizliği yapacaksanız, ister kısmi isterse komple temizlik için ilk önce akvaryum da bulunan ve elektrikle çalışan hava motoru, iç filtre, ısıtıcı, dış filtre gibi ekipmanların fişini çekmeli ve akvaryumdan çıkarmalısınız. Isıtıcınızı çıkarmadan önce bir süre soğuması için beklemenizi tavsiye ederiz. Bu ısıtıcı camının hasar görmesini engeller.
Günlük veya haftada birkaç kez yapacağınız işlemler suyunuzun ve dolayısı ile akvaryumun geç kirlenmesini ve bu sayede balıkların daha stressiz olmasını sağlar.
Akvaryum Temizliğinin Önemi
Öncelikle suda kirliliğin ve bulanıklığın oluşma nedenlerini önlemeniz faydalı olacaktır. Her yemleme sonrası mutlaka bir miktar yenilmeyen yem ve hemen sonrasında balıkların doğal atıkları olur. Eğer yemleme sonrasında ki saatlerde bu yem artıklarını ve dışkıları bir akvaryum kepçesi ile toplarsanız birikmeyi ve kirlenmeyi büyük ölçüde önlersiniz. Zaten sizin alamadığınız küçük partikülleri filtre halledecektir.
Düzenli olarak filtre süngerini temizlemeli ve üzerinde biriken kaba partikülleri uzaklaştırmalısınız. Böylece filtrenin performansı ve temizleme gücü yüksek olacaktır. Filtre sünger’inin yıkanması ise çok sık yapılmamalıdır. Yararlı bakterilerin korunabilmesi için sık yıkamamak daha iyidir. Ama üzerinde biriken kaba parçacıklar alınarak gözeneklerin açılmalıdır. Komple su değişimi ve akvaryum temizliği sırasında ise iç filtre süngeri mutlaka yıkanmalı veya yenilenmelidir. Eğer akvaryum dış filtresi kullanıyorsanız sepetlerde bulunan filtre malzemesi değişimini tek bir seferde yapmayın. Seramik filtre malzemesi, bioball veya filtre elyafı değişimini farklı zamanda yapın. Bu akvaryumda ki yararlı bakteri seviyesinin dengede tutulabilmesi için önemlidir.
Gerekenden fazla balık yemi kullanımı, akvaryum suyunun çok çabuk kirlenmesine sebep olur
Balık dışkıları ve diğer parçacıklar dipte bulunan akvaryum kumu veya çakılların arasına, bitkilere veya akvaryum dekorları üzerinde toplanır. Yararlı bakterilerinde yerleşim alanı olan bu objeler sık yıkanmamalıdır. Ancak üzeri yosunlaşmış hatta çamurumsu bir hal almış ise akvaryumdan çıkarıp temizlenmesi gerekir. Aksi halde yosunlaşmanın artmasına ve suyun bulanıklığına sebep olur.
Akvaryum Temizliğinde Deterjan Kullanmayın
Dikkat etmeniz gereken önemli konu ise asla bu dekor veya yapay bitkilerin temizliğinde deterjan kullanmamaktır. Dilerseniz bir kaba su koyup, içerisine akvaryum su temizleyici solüsyon damlatarak veya bir miktar tuzlu su içerisinde bekletip bir fırça ile temizleyebilirsiniz. Durulayıp, kuruduktan sonra akvaryuma yerleştirebilirsiniz.
Akvaryumun camı üzerinde yeşilimsi, kahvemsi renkte ince bir film tabakası oluyor ise mutlaka süngerli akvaryum cam temizleyici veya mıknatıslı cam temizleyici ile temizlemeli ve birikmesini önlemelisiniz. Ancak kısa süre içerisinde tekrarlanıyorsa akvaryum suyunun kimyasal değerlerine bir test yardımı ile bakmalısınız. Suyun nitrat ve fosfat değerlerinin artması alglerin gelişimini hızlandır ve yosunlaşmaya neden olur. Bu durumda akvaryumda kısmi su değişimi ve nitrat düşürücü kullanmanın yanı sıra yosun önleyici solüsyon kullanmakta faydalı olacaktır.
Akvaryum camınızı uygun bir saplı temizleyici ile temizledikten sonra tortuların dibe çökmesini bekleyin. İyice dibe çöktüğünden emin olduğunuzda mutlaka akvaryum dip süpürgesi yardımı ile bu birikintileri almayı ihmal etmeyin. İşlem sırasında taban kumu veya çakılları hareket ettirerek aralarına giren yosun tortularını da almanız faydalı olacaktır. Tüm bu işlemler sonrasında akvaryumdan eksilen su miktarını daha önceden hazırladığınız dinlenmiş su ilave ederek tamamlamalısınız.
Eğer akvaryumun tamamını boşaltıp komple temizlik yapmayı düşünüyorsanız işlemlere başlamadan önce tüm elektrikli akvaryum ekipmanlarının fişten çekilmiş olduğundan emin olmalısınız. Akvaryumdan çıkardığınız bu ekipmanların temizliğini deterjan kullanmadan ayrıca yapmalısınız.
Akvaryum Suyunun Isısını Kontrol Edin
Akvaryumu boşaltmadan önce suyun sıcaklığını bir kenara not etmeyi ihmal etmeyin. Çünkü balıkların şok yaşamaması için temizlik sonrası yenilenen suyun da bu derecede olması önemlidir.
Komple akvaryum temizliği sırasında önceliğiniz balıkların dikkatli bir şekilde akvaryumdan başka bir havuza alınmasıdır. Bu amaçla balık sayınıza uygun olarak, strese girmeden rahatça gezinebilecekleri bir kap ayarlamalısınız. Bu kabı balıklarınızı çıkardığınız ve alışık olduğu akvaryum suyu ile doldurun ve balıklarınızı bir kepçe yardımı ile tek tek yeni havuza taşıyın. Burada kirli dahi olsa eski suyun kullanılması stresi tolerans edebilme açısından önemlidir.
Eğer akvaryumun suyu çok kirli değil ise bir miktar bu sudan ayırarak, temizlik sonrasında akvaryuma ekleyebilir ve balıklarınızı geçirdikten sonra azar azar su ilave edebilirsiniz. Ancak kirli ise yeni akvaryumu bozmasına izin vermeyin. Bunun yerine uygun su düzenleyicileri kullanarak akvaryum suyunuzu hazırlayın. Akvaryum taban malzemesini iyice temizleyin veya komple yenileyin. Temizlenip kurutulan hava taşı, dekor ve bitkileri yerleştirdikten sonra suyu akvaryuma ekleyin. Çıkarmış olduğunuz akvaryum aydınlatma lambası, filtre, ısıtıcı ve akvaryum hava motoru gibi elektrikli ekipmanları da takıp çalıştırdıktan sonra 24 saat kadar bekleyin.
Hazırladığınız akvaryum suyunun pH, sertlik, nitrat testleri gibi kimyasal yapısını belirleyen testleri ve ısı kontrolünü yapın. Bu değerlerin balıklarınız için uygun seviyelerde olduğundan emin olduktan sonra balıklarınızı yeni akvaryuma geçirin. Bu suya katacağınız stres önleyici solüsyonlar balıkların yeni ortama adaptasyonuna yardımcı olacaktır.
Bundan sonra hazırladığınız bu kristal gibi suyun uzun süre temiz kalması için yapmanız gerekenleri şöyle özetleyebiliriz;
Gerekenden fazla miktarda yemleme yapmayınız,
Günlük olarak bir kepçe ile kaba atıkları mutlaka temizleyin,
Mıknatıslı akvaryum temizleyici ile camlarda biriken tortu ve yosunları temizleyin,
Dip süpürgesi kullanarak dipte toplanan yosun ve tortuları temizleyin,
Pompalı bir sifon ile en az haftada bir kez kirli akvaryum suyunu alıp, kısmi su değişimi yapın ve suyu seyreltin.
Akvaryumda canlı bitki yok ise gereksiz ışıklandırma yapmayın ve aydınlatma süresini kısaltın. Aşırı ışık yosunlaşmayı hızlandırır.
Bu işlemleri düzenli olarak tekrarladığınız taktirde akvaryum’unuz uzun süre temiz, balıklarınız da uzun süre sağlıklı kalacaktır.
Akvaryum Isıtıcısı Kullanmak Zorunlu Mu? konulu yazımız da ilginizi çekebilir.